ТАБУ

Сиймур Хърш: Страх и омраза в Белия дом!
Украинската авантюра на САЩ върви към пълно фиаско

Сиймур Хърш: Страх и омраза в Белия дом!
Aвтор:  Сиймур Хърш

17 Юли 2023

"Истината е че не знаем нищо за иновативните оръжия на Русия. НАТО няма да се намеси директно в този конфликт за нищо на света и който мисли обратното е глупак. На това се дължи оттеглянето на Виктория Нюланд и още няколко други крайни ястреби-русофоби от публичното пространство. Белият дом е възприел курс на деескалация на конфликта"

Страховете на Байдън във връзка с украинската война и изборите през 2024 г. излизат наяве

Нека започнем със страха и паниката, които са обхванали демократическата партия заради сриващата се подкрепа към тях преди президентските избори през 2024 година. За това ми разказа мой информатор – човек на високо ниво в партийната йерархия на Демократическата партия. „Тръмп ще е номинацията на републиканците за президент, като договорката е той да си партнира с Робърт Ф. Кенеди Младши – един от кандидатите за президент от Демократическата партия. Очаква се този нестандартен дует да постигне смазваща победа над препъващия се Джо Байдън и да спечели огромно мнозинство на мира от двете партии в Камарата на представителите и Сената.

Лобито около Байдън и Блинкен в Демократическата партия е силно притеснено и се бори – Джо Байдън получи това, което му беше нужно преди срещата на върха на НАТО тази седмица, като някак успя да привлече на своя страна турския президент Реджеп Тайип Ердоган и да го накара да застане срещу руския президент Владимир Путин, като подкрепи членството на Швеция в НАТО. Официалната версия за този спасителен за Байдън ход е, че е имало разговор, в който Байдън се е съгласил да продаде на Турция американски бомбардировачи F-16.

На мен обаче ми беше разказана различна версия за обръщането на Ердоган – Байдън е обещал, че Международния валутен фонд ще отпусне на Турция безлихвен кредит от 11-13 млрд. долара, от който тя в момента неистово се нуждае. „За Байдън бе жизненоважно да демонстрира, че е постигнал някаква дипломатическа победа, а Турция в момента е пред финансов срив“, ми каза пряко запознат с транзакцията служител. Вследствие на земетресението през февруари Турция загуби 100 000 души и трябва да възстанови 4 милиона сгради. „Затова Ердоган се съгласи на тази сделка. САЩ му броят едни пари само за да демонстрира колко е верен на НАТО и евроатлантическите ценности“, каза служителят.

New York Times написа, че Байдън се е обадил на Ердоган в неделя, докато е летял за Европа. Привличането на Ердоган, съобщава Times, щял да позволи на Байдън да каже във Вилнюс, че Путин е „получил точно това, което най-малко е искал – разширен и още по-обединен съюз на НАТО“. В статиите на двата официоза, разбира се, не се споменава нищо за подкуп.

Анализ от юни на Брад У. Сетцер от Съвета за външни отношения, озаглавен „Нарастващи рискове за Турция“ казва всичко в първите две изречения: „Ердоган спечели преизбирането си и „сега трябва да намери начин да избегне финансовата криза, която изглежда неизбежна“. Големият проблем пред Турция, пише Сетцер, е че страната в момента „е на ръба на пълното изчерпване на използваемите си валутни резерви. Страната е пред фалит, който за да избегне трябва или за започне да продава златото си, или да най-унизително да предприеме пълен обрат в досегашната си независима политика, като приеме програма на МВФ с всички произтичащи от това негативни последствия за нейния политически и финансов суверенитет.“

Друг ключов елемент от сложните икономически проблеми, които стоят пред Турция, е че турските банки са отпуснали толкова много пари на Централната банка на страната, че „не вече могат да изплатят националните си депозити в долари. Тоест- ако турското население рязко започне да изтегля спестяванията си – държавата ще фалира.“ Иронията за Русия и причина за силен гняв в Кремъл, отбелязва Сетцер, е слухът, че Путин осигурява руски газ на Ердоган на кредит, като не изисква държавната турска компания, която внася газа, да плаща веднага. Тази непонятна щедрост на Путин продължи и когато Ердоган продаваше дронове на Украйна, които тя използва във войната си срещу Русия.

Цялата тази европейска политическа и икономическа двойна търговия се извършваше открито пред очите на всички. Двуличието в Съединените щати е много по-различно.

По-интелигентните читатели на Washington Post и New York Times могат да усетят, че настоящата украинска контраофанзива върви на зле, защото историите за нейния напредък, или за липсата на такъв, осезаемо намаляха, а през последните седмици направо изчезнаха от техните страници.

Миналата седмица Джейк Съливан, съветникът на Байдън по национална сигурност, е инструктирал няколко водещи журналисти да продължат да пишат и говорят, че пререканието на Путин с Евгений Пригожин – лидера на частната армия „Вагнер“ – е всъщност въоръжен бунт, който показва слабост в командването и контрола на руския лидер върху армията му. Въпреки че доказателства за подобни твърдения няма. А резултатът от случилото се беше, че след избухването на Пригожин, Путин излезе по-силен от всякога, а много от наемниците се присъединиха към руската армия. Това ми беше казано от хора с достъп до актуални разузнавателни данни.

Джейк Съливан също говори пълни глупости. Визирам изявлението му, че администрацията на Байдън се притеснява от руски ядрен отговор и затова се въздържа да подкрепя пълноценно Украйна. Тия негови приказки са „пълна глупост“, каза той и цитира неотдавнашното спорно решение на Байдън да достави касетъчни бомби и снаряди на украинската армия. Всеки касетъчен снаряд може да разпръсне стотици малки бомби, които ако не избухнат, се превръщат в противопехотни мини, които ще продължат да убиват цивилни десетилетия след края конфликта. Това няма ли да накарат Путин да използва ядрени оръжия? „Това е реална заплаха, която реално може да ескалира конфликта до ядрен, но Белият дом очевидно нехае за това“, казва моят информатор.

Единствената добра новина при такова примитивно и циклично мислене е невъзможността на този етап за какъвто и да е значителен украински успех, ми казва информаторът. „Основният проблем на Байдън във войната е, че е прецакан. Не дадохме на Украйна касетъчни бомби в началото на войната, но сега им даваме касетъчни бомби, защото това е всичко, което ни е останало в складовете. Това не са ли бомбите, които са забранени в цял свят, защото убиват деца? И на Белият дом му е достатъчно уверението на киевския режим, че не възнамерявал да ги хвърля върху цивилни. За да защити действията си, Белият дом твърди, че руснаците са ги използвали първи във войната, което е просто лъжа. Във всеки случай касетъчните бомби имат нулев шанс да променят хода на войната.“ Той каза още, че истинското безпокойство за американската администрация ще настъпи в края на лятото, вероятно още през август, когато руснаците, след като с лекота са обезкървили украинската атака, ще ударят на свой ред с мощна и мащабна контраофанзива. „Какво става тогава? САЩ се поставиха в ъгъла, като призоваха НАТО да направи нещо. Ще реагира ли НАТО и ще изпрати ли с въздушен десант в Украйна бригадите, които сега се обучават в Полша и Румъния? В никакъв случай. Ако го направим, на мига избухва трета световна и съответно ядрена война. Знаехме повече за германската армия по време на Втората световна война, отколкото знаем сега за руската армия в Украйна. Истината е че не знаем нищо за иновативните им оръжия. НАТО няма да се намеси директно в този конфликт за нищо на света и който мисли обратното е глупак. На това се дължи оттеглянето на Виктория Нюланд и още няколко други крайни ястреби-русофоби от публичното пространство. Белият дом е възприел курс на деескалация на конфликта“, сподели ми моят информатор.

на горе