ТАБУ

Кога една личност е „академик“?

Кога една личност е „академик“?
Aвтор:  Боян Дуранкев

20 Юли 2023

Нито Аристотел, нито Платон, нито Монтен, нито Алберт Айнщайн, нито Ноам Чомски, нито Джоузеф Стиглиц, нито някой друг велик мислител парадира с научното си звание

Задавам въпрос, който е с понижена трудност.

Когато един академик е български гражданин, то той не е "академик българин"; когато е лекар, той не е "академик доктор"; когато е юрист, той не е "академик адвокат или съдия"; когато е шофьор, той не е "академик шофьор"; когато е министър-председател, той не е "академик министър-председател" и т.н.

.......................

"Академик" е научно звание, което означава член на обща или специализирана академия на науките или изкуството.

Когато академикът затвори вратата на академията отвън, той става обикновен гражданин, а не "академик-гражданин".

Да се парадира с научни звания не повдига авторитета на човека, а го поставя в определен научен сегмент.

И дотук!

.....................

Нито Аристотел, нито Платон, нито Монтен, нито Алберт Айнщайн, нито Ноам Чомски, нито Джоузеф Стиглиц, нито някой друг велик мислител парадира с научното си звание, а с научната си продукция.

Обратно, с титли парадират най-често "ниски" хора, известни в най-тесен кръг.

...................

Време е официални лица в НС, МС и където и да е, да се легитимират с името и фамилията си, а не с титлите си.

Академик Денков е академик в БАН, а не в МС; генерал Радев е генерал в армията и като главнокомандващ, а не като "генерал-президент", професор или доцент едикойси е професор в университет, а не отвъд Околовръстното шосе...

С извинение, ако Денков не беше министър-председател на това уникално сглобено правителство, малцина щяха да го разпознават в България. Но Денков е известен като министър-председател, а не толкова като академик. Затова оценявам титлата "академик" като паразитна в качеството му на министър-председател.

..................

Пиша горното като Professor Emeritus (в България) и като член на чужда Академия (не е руска, да ви успокоя); но предпочитам това да се знае само в аудитория, а не да ме "краси" навсякъде.

на горе