ТАБУ

Небензя: В Газа се разиграва катастрофа от библейски мащаб.
8000 са убитите, половината - жени и деца

Небензя: В Газа се разиграва катастрофа от библейски мащаб.

31 Октомври 2023

Хуманитарна катастрофа с библейски мащаби се разиграва в момента в ивицата Газа. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, изказвайки се на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, предаде ТАСС.

„Дойде време да назовем нещата с истинските им имена: хуманитарна катастрофа от библейски мащаб се разгръща в окупираните палестински територии, Западния бряг и Ивицата Газа“, каза той.

"Според постъпващата информация броят на загиналите в анклава е надхвърлил 8000 души, половината от които са жени и деца", каза той. Още над 2000 души се намират под развалините, продължи той, повече от 21 000 са ранени, а броят на вътрешно разселените граждани е 1,6 млн. Освен това Небензя отбеляза големите загуби сред служителите на ООН в зоната на конфликта.

"Тези ужасяващи цифри нарастват с всеки изминал час. Изказваме благодарност на всички хуманитарни работници на място, които работят на предела на силите си в условия на катастрофален недостиг на основни, включително медицински, стоки, както и при изключително високи рискове за живота", заяви Небензя.

Небензя също така отбеляза, че Израел продължава да възпрепятства и без това оскъдните доставки на хуманитарна помощ за ивицата Газа.

"В условията на активни сражения хуманитарната помощ остава почти нулева. От 21 октомври насам през граничния пункт "Рафах", единственият пункт от Египет, са преминали само 94 камиона, като според сведенията Израел възпрепятства дори тези оскъдни доставки. В резултат на това има остър недостиг на всичко - вода, гориво, храна, лекарства - и хората са изплашени и отчаяни", каза той, говорейки на заседание на Съвета за сигурност, посветено на Близкия изток.

Дипломатът припомни, че поради липсата на мобилни телефони и интернет палестинският анклав е напълно откъснат от останалия свят. "Никой не знае със сигурност какво се случва там в момента. Подобна блокада не само сее още по-голяма паника сред цивилното население, но и пряко подкопава работата на медицинските и спасителните служби и следователно ще доведе до нови цивилни жертви. По същата причина не можа да бъде договорено преминаването на следващия хуманитарен конвой през контролно-пропускателния пункт "Рафах" на 28 октомври. Категорично осъждаме подобни действия, особено в ситуация, в която след прекъсването на комуникациите срещу анклава бяха извършени най-мощните въздушни удари от началото на ескалацията", подчерта той.

"На 28 октомври, по решение на военното и политическото ръководство на Израел, въоръжените сили на тази страна, пренебрегвайки позицията, ясно изразена от международната общност в резолюцията на Общото събрание на ООН, приета ден по-рано, започнаха сухопътна военна операция в ивицата Газа. След интензивни удари израелската армия започна да навлиза на територията на анклава от няколко посоки. (...) Израелските власти наричат действията си по различни начини: разширяване на операцията или подготовка на плацдарм, но въпросът не е там, а в това, че въпреки недвусмислената реакция в света, Западен Йерусалим започна практическото изпълнение на плановете си за прочистване на анклава", допълни Небензя.

"Времето на половинчатите мерки и половинчатите рационализирани призиви отмина, хуманитарните паузи няма да помогнат. Невъзможно е да се предоставя хуманитарна помощ в разгара на военните действия на място. Надявам се, че всички тук разбират това", каза руският дипломат.

"Приоритетните задачи на световната общност днес са да спре кръвопролитията, да сведе до минимум щетите за цивилното население и да насочи ситуацията в политическа и дипломатическа посока", заяви Небензя.

Дипломатът подчерта, че е важно да се консолидират колективните стъпки, насочени към възобновяване на пълноценния преговорен процес между израелци и палестинци.

"В настоящата ситуация Руската федерация полага интензивни усилия за деескалация на ситуацията на място с цел възможно най-бързото разрешаване на кризата (...), има спешна нужда от прекратяване на огъня и хуманитарни коридори за предоставяне на спешна помощ на всички нуждаещи се", добави Небензя.

Освен това Небензя смята, че Съветът за сигурност на ООН е почти парализиран заради позицията на Вашингтон по палестинско-израелския конфликт, като САЩ заедно с Израел искат да решат палестинския проблем чрез изтребване на населението на ивицата Газа.

"Вашингтон и Западен Йерусалим имат съвсем различни планове - да изтребят населението на Газа или да го изтласкат от ивицата и да асимилират останалото палестинско население в Израел, за да решат по този начин палестинския проблем", каза руският представител в ООН.

Дипломатът също така отбеляза, че Израел "демонстративно пренебрегва мнението на преобладаващото мнозинство от членовете на ООН, включително на много западни държави, относно необходимостта от прекратяване на насилието".

Този месец Съединените щати гласуваха три пъти в Съвета за сигурност срещу проекторезолюции за палестинско-израелския конфликт, като два пъти отхвърлиха руските документи и блокираха бразилския вариант, използвайки правото си на вето и оправдавайки се с липсата на клауза за правото на Израел на самоотбрана. Вашингтон предложи свой проект на Съвета за сигурност на ООН, но той не съдържаше разпоредба за незабавно прекратяване на огъня.

Източник: ТАСС

на горе