ТАБУ

Да отидем на лов 2
Прегледах новините. Светът кипи. Винаги е кипял

Да отидем на лов 2

18 Септември 2018

Да отидем на лов за мисли, за красиви мисли, защото…

„Никой проблем не може да устои на атаките
на постоянното мислене.“

Волтер

 

Прегледах новините. Признавам, правя го рядко. Въпреки, че политологията, международните отношения и финансите са науките, които съм изучавала, то съвременният свят успя да ме върне в необходимостта да търся истината в простото съзерцаване и живата тишина.

Въпреки това, прегледах новините. Светът кипи. Винаги е кипял. Патриоти, националисти, интереси, федералисти, съюзници, служби, интриги, пари, газ, петрол, криптовалути, спекуланти, терористи, търговия, лидери. И хора. Милиарди хора в матрицата на религии, правила, политики, процедури, промоции, силните на деня, парите и мечтите, които се плащат с пари. И се замислих.

….

Патриарх Вартоломей мисли да признае автокефалия на Украинската Православна Църква, с което да я отдели от Руската Православна Църква. Родтислав Ишенко /автор на статия преведен в поглединфо.бг/ мисли, че „Константинополският патриарх претендира на лаврите на лъжеучителя и лъжепророка, за които Йоан говори в апокалипсиса като за предтеча на Антихриста.”

Ципрас мисли , че Гърция може да играе извънредно важна роля в чувствителния регион, тя играе ключова роля на Балканите , както и че би била най- добър партньор на САЩ тук,  според мислите на Генадий Мленик, споделени в статия преведена в бгнес.бг.

Юнкер мисли, че е абсурдно да плащаме в долари и дава  примера - 300 млрд. долара за енергия, както и купуване на самолети, както и че до края на годината Брюксел ще представи предложение за развитие на еврото.

Виктор Орбан мисли, че „За пръв път в историята на ЕС искате да изключите държава от взимането на решения и да я отдалечите от мястото, към което принадлежи. Докладът е плесница в лицето на ЕС. Всеки народ, всяка държава има право да решава живота си. Защитихме Унгария и Европа с решението ни да пресечем незаконната миграция. С цялото ми уважение трябва решително да отхвърля изнудването за миграцията.“

448 депутати от ЕП мислят, че Унгария подкопава демократичните ценности на Общността и правовата държава. Българските евродепутати Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк и Искра Михалова от ДПС, Сергей Станишев от БСП и Светослав Малинов от ДСБ също мислят така. /по данни на дневник.бг/

 

Путин и Ердоган мислят различно за Идлиб. Путин мисли , че „Можем да се опитаме да изтеглим елементите, които Русия счита за смущаващи, в райони, където те няма да могат да атакуват района на Алепо и Хмеймим“. Ердоган мисли, че изрично трябва да се каже думата „примирие”.

Българската преса мисли, че палачинките с хайвер и чаша водка, споделени между Путин и Си Дзипин са важен отзвук от форума във Владивосток, в резултат от решението за 100 милиарден общ проект на двете държави в областта на интернет и технологиите.

Шидзо Абе мисли за разрешаване на териториалния спор с Русия.

Търмп мисли, че с новите санкции срещу физически и юридически лица като  замразяване на активи, ограничаване на достъпа до американски финансови институции, забрана за инвестиране в компании, замесени в атаката срещу изборния процес ще защити САЩ от чуждестранна намеса в изборите и в политическия живот на страната като цяло, а Болтън уточнява, че в президентския указ не се назовава конкретна страна, тъй като заплахите за изборния процес „идват от редица източници“.

Даунинг стрийт 10 мисли ….и скрипе.

Министерският Съвет на Република България мисли и взема решение Бойко Борисов да води делегацията на България в Ню Йорк по повод Общото Събрание на ООН на тема „ООН за всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества“.
 

Плевнелиев мисли, че Радев не е никакъв фактор, пълна нула, във външнополитически план и затова ще се изявява в България. А президентът Румен Радев отговаря „Аз мисля, че всички трябва да пазим авторитета на бившия президент Плевнелиев, дори когато той самият не знае как да си го опази.“

Парламентарната комисия по национална  сигурност към 44 НС на РБ мисли, че проекта АЕЦ „Белене“ е „потенциален риск за националната сигурност“. „Белене“ присъства и в актуализираната стратегия за национална сигурност. Нереализацията на проекта представлява заплаха, защото ще фалира НЕК, но от друга страна Русия вече не фигурира като заплаха за сигурността на Европейския съюз и България

Григор Лилов споделя мислите си по БиТиВи, че бившият Японски хотел, сега хотел „Маринела“, беше основното средище на делегациите по време на Европредседателството. Оказа се, че хотелът е бил подслушван от мазето до покрива, при това от небългарска служба.“

Бисер Петков мисли, че промените за закона за хората с увреждания се движат в срок.

Пеевски – сигурно си мисли, че не може да отслабне.

Демократичната държава мисли, че фирми като ВИК, Топлофикация, енергопроизводителите като Марица изток 1 и 3 са естествени монополи. Но демократичните политици не мислят, че гражданско общество на 120 години като БЛРС трябва да остане естествен монополист. Само за няколко години от мислене, та на действие, му спретнаха три демократично-правови процедури за демократично разпарчатосване. 

Мечо Пух си мисли:  Какво се подарява на някой, който иска всичко, а няма нищо?

…ами мисъл за всичко – включвам се и аз тук в мисленето - защото Човек е това, което мисли.

…..

Всички заобикалящи ни обстоятелства са следствие на мислене. И ако има  да се борим с нещо, то това не е обстоятелството, фактът, представата, следствието, това е нашето мислене.

Живеем в необходимост да се състезаваме, да се обясняваме, да се обвиняваме, да следваме законите определени от други, да носим авторитети на гърба си докато държим бремето си за малкия пръст /като неудобна пазарска чанта/, да поглеждаме към вътрешната същност на личността си, докато външните кучета лаят, а нашият керван не може да мръдне. Живеем в холограмите на чуждите мисли и строим чуждите процеси, защитаваме своето Аз от изградените чужди представи и пъплим в нашето време по отъпканите от чужди нозе пътеки, примиряваме се да сме възприети като битие /вместо като житие/, хладилник, сметка, смет, данък, лизинг, гласоподавател, натегач, играч, на паяжини предач. Примиряваме се да мислим в онези измерения, в които се безгласни, безучастни, несъществуващи, обявени за хора без можене, без талант, без път, нещастници жалки, с навици неморални, ………..примиряваме се ………..само да ръкопляскаме.

А можем да мислим за това, което искаме – да сме свободни, да говорим красиво, да творим, да обичаме, да се възхищаваме един на друг, да уважаваме един другиго, да се разбираме, да се приемаме, да си вярваме, да сме заедно с природата, с Бога, с онзи баланс между дух и материя, който е достатъчен за да може синаповото семе вяра да премести планина, както пише в Библията.

Да отидем на лов за мисли, за красиви мисли, защото ….

многократното повторение на логическа грешка в системата не е бъг, а процес, който ни бъгва.

на горе