ТАБУ

Шепа хора под чуждо небе
Посолството на САЩ в България приветства силния български дух!

Шепа хора под чуждо небе
Снимка: youtube.com
02 Юли 2019

Вие, американците, ни напътствате, че „Силата е в теб!“, а ние казваме: „Силата е в нас!“.
Съборността, Православната вяра и българският език ще спасят България!

От няколко седмици по сайтове и ефирни телевизии у нас се върти клип, озаглавен „Маса хора сме!“. Направената инвестиция е много сериозна, защото справката за цените в прайм-тайма на две от най-масово гледаните телевизии показва, че за една минута рекламно време цената се движи от 14 хиляди до 7-8 хиляди лева или за един месец само са излъчване са платени стотици хиляди лева на телевизиите. Сигурно няма да сме далеч от истината ако предположим, че целият творчески екип, включая и стотината професионални актьори и студенти, са получили холивудски хонорари за участието си в едноминутната рекламна продукция. Още по-интересно и многозначително е, че тази агресивна политическа акция се продуцира директно от правителството на САЩ, чрез посолството на Съединените щати в България.

 

От репликите на насядалите около масите актьори ( дадени в скоби по-долу в текста - б.а.) разкриваме  смисловите акценти и посланията на авторите към българската общественост:

Посолството на САЩ определя живота на българина до 1989 година като скрит и двуличен: (- Ти хубаво се смееш, ама едно време трябваше да си шепнем тия вицове!); без възможност гражданите да пътуват зад граница: (-Едно време ходехме по две седмици на море ...и никъде другаде ! ...Сега кеф ти Европа, кеф ти Занзибар..) и с пълна безперспективност за хората: (- Не ми го хвали това време! ).

Посолството на САЩ определя българската действителност след 1989 година и до днес като територия, където нищо не е наред: (- Нито образованието ни е като хората, нито културата, нито нищо! ) и най-вече с отсъствието на компетентно държавно управление: (- Държавата къде е тука, питам аз?)

Посолството на САЩ призовава българското общество да инициира и извърши промяна: ( - Добре де и сега какво? Наникъде сме!), (- Ами като никой нищо не прави, каква промяна очакваш?), (- Трябва сами!), (-А бе за всичко трябва да се действа, не да чакаме само на тоя и оня); да бъдат мобилизирани хората: (- Просто нямаме критичната маса..), ( - С приказки няма да стане, работа  трябва, маса хора сме!!!!!) и всеки да вземе участие в това дело: (-Участваш ли в промяната, ще стане!), защото (-Силата е в теб!) .

Клипът завършва с ангажираща декларация: „Посолството на САЩ в България приветства силния български дух!“, или с други думи казано: „Американофили от всички маси, съединявайте се!“.

И понеже от рекламния клип не става ясно, какво точно авторите определят като „силен български дух“, чиито вектор да е насочен към събирането на „критична маса“ за революционни действия, най-вероятно „цветни“, уместно е да си припомним някой стари и по-нови истини за случилото се и случващото се в демократична България.

Както информира сайта  www.dnevnik.bg от 6 юни 2019 година, рекламната кампания на Посолството на САЩ „Силата е в теб!“ има за цел да се направи нещо за противопоставяне на масираната обработка на източно-европейците и на българите в частност срещу тезата, че с влизането си в евроатлантическите структури са допуснали грешка и че винаги ще бъдат „малкият брат“  и „втора категория хора“ спрямо Запада. Разкриването на тази проблематика е възложено на рекламния и маркетингов гигант  „Джей Уотър Томпсън“ като четирите обособени теми се финансират от Държавния департамент на САЩ от бюджета за комуникации със съюзническите държави, а съдържателната част от информацията се предоставя от различните правителствени агенции на САЩ, работещи в страната. С други думи, това е съставна  част от официалната политка на САЩ за страните от Източна Европа, от който факт може да се направят и съответните изводи за целите, методите и формите  на американската пропаганда по нашите земи в бъдеще.

След провокираната от радио „Свободна Европа“ – също правителствена агенция на САЩ –  кампания „Апартаменгейт“, отсвирването на Цецерон и масовото излъчване по всички възможни информационни  канали на клипа „Маса хора сме!“, можем да  направим извода, че Винету вече не е желаният от белите хора български вожд. Навремето Тодор Живков, след като разбра, че Горбачов е изпратил хора да го свалят от власт, сам направи така, че да си отиде мирно, защото, както казваше: „Не мога да правя курбан с българския народ заради себе си!“. А когато и внучката сподели, че Винету се е учил от Тато, направо е за чудене, как той, който  два пъти сдава властта след като стотина човека блокираха „Орлов мост“ и след една изборна загуба, сега, когато ачик-ачик Големият брат му дава иширети, той не се усеща!

Вторият извод, който трябва да направим, че подходите в американската стратегия за поддържане на геополитическото си влияние в Централна и Източна Европа търпят сериозни изменения. Грубата сила и многото новонапечатани и необезпечени долари, изхарчени в новите демокрации, отстъпват място на по-фини методи за промиване на мозъци и пране на съвести. Явно, след президентските избори в Украйна, където в продължение на години бяха изсипвани безрезултатно милиарди долари и бе провокирана груба националистична, профашистка русофобска кампания се оказа, че медийният образ на „човека с желязната хватка“, който разстрелва корумпирания парламент и чиновниците, получава доверието на огромното болшинство украински граждани. Рекламната кампания на Държавния департамент „Силата е в теб!“, която понастоящем се експериментира в България, в много отношения напомня схемите на Стивън Бенън при овладяването чрез социалните мрежи настроенията и желанията на американските избиратели в полза на кандидата Доналд Тръмп.

Третият извод е, че и най-мощно финансираната кампания, режисирана с холивудски приоми и хватки и с участието на най-добрите актьори не постига търсения резултат, ако не се базира на обективен, честен анализ на манталитета, разбиранията, традициите, представите за добро и зло, народопсихологията, вярата и историческите корени на хората, обект на идеологическо въздействие! Всичко това го няма в клипа, а в действителност виждаме хора от различни професии, в различна обстановка, но винаги около маса да казват „Маса хора сме!“, „Трябва промяна!“ , или по нашенски: „Дайте да дадем!“, но какво? защо? кога? и как? – не става ясно.

Посолството на САЩ в България не може да не си спомня ,че през 1990 година, по покана на Андрей Луканов в София пристигна представителна делегация на Американската търговска камера под ръководството на нейния вицепрезидент Ричард Ран за да изготви „Програма за преход на България към пазарно икономика“ т.е. обществено-политическата формация „социализъм“ да бъде заменена с „капитализъм“. Само за няколко месеца групата изготви своя план, представи го на английски език в Народното събрание и под бурните аплодисменти на народните представители българският народ пое по пътя към така жадувания свободен свят.

И така вече 30 години – все вървим и все не стигаме! За да може днес американското посолство от всеки телевизор да ни изненадва със заключението, че в България няма образование, няма култура, няма нищо, даже държава няма!!! Е, нагарча от популизъм в подхода! А визите? А „заслугите“ на „Отвореното общество“ и соросоидите към българското образование и култура?! Забравяме ли ги?

За да стане ясно за какво точно става дума ще цитираме д-р Бърнард Х.Сайгън, натоварен в групата на Ран-Ът с внасянето на промени в Конституцията и законите на България в началото на 90-те години.: "За разлика от досегашната българска Конституция новата трябва ясно да идентифицира обществения интерес с индивидуалната свобода, а не с „колективното благо“... В предложения за България конституционен модел, който е даден в края на настоящата глава, съм предвидил само защита на негативни права. В отличие от други конституции (европейски–б.а..) Конституцията на САЩ не признава позитивните права на жилище, образование, медицинско обслужване, чиста околна среда, достатъчно добър стандарт на живот или периоди за почивка и отдих. Да се осигуряват позитивни права означава подчиняване индивидуалните интереси на схващанията за колективно благо, а съгласно Конституцията на САЩ защитата на индивидуалната свобода е главна цел“.

Ето, в това е разковничето и фундаменталната грешка в подхода на американците към нас българите, и не само към нас. Това е и причината американския модел да не работи в България! От 1990 г. насам „буквата“ в закона е променена според американските пазарни и протестантски „рецепти“ и формално  законите се  изпълняват. Но опитът да се въплъти американски дух в закона се натъкна на жестока, мълчалива и всеобща съпротива, защото „американският дух“ няма нищо общо с „българския дух“!

При нас съединението прави силата, а у американците индивидуалната свобода е всесилна и свещена! При тях няма колективизъм, а има индивидуализъм и „американска мечта за всеки“, няма съборност, а има лична, индивидуална връзка с Господа! Те нямат страх пред Бога, защото за греховете си  получават индулгенция!

Вие, американците, ни напътствате, че „Силата е в теб!“, а ние казваме: „Силата е в нас!“.

Духовността на българите идва от много стари времена. Тя е отвоювана с меч, с вяра и слово! Тя е непобедима и е родила велики дела и личности! Тя е водила българите заедно през годините, сплотявала ги е, давала им е надежда във векове на тъмнина и мъка.

Съборността, Православната вяра и българският език ще спасят България!

Чуйте, уважаеми колеги, какво пише на 2 август 1876 г. в репортажа си от опожарения и обезглавен Батак един велик американец, Джанюариъс Макгахан, освободителя на България: „В Англия, изобщо в Европа, имат твърде криво понятие за българите. Аз винаги съм слушал и, да си кажа правото, и до последно време самичък мислех ,че те са диваци, не по-цивилизовани от американските индианци. Представете си моето удивление, когато узнах, че във всяко българско село има училища, и че тия школа, където те не са изгорени от турците, се намират в цветущо положение. Те се издържат от сумите на доброволно наложен на себе си от българете данък, не само без правителствени подбуждения, но и въпреки многочислените затруднения, причинявани от властите, обучението в тези училища е безплатно – и за богатите, и за сиромасите. И така, надали ще се намери българско дете, което да не знае да чете и пише, и, изобщо, процентът на грамотните в България не е по-малък от тоя в Англия и Франция"( превода на Стефан Стамболов от 1880 г. – б.а.)

Такъв е духът на българите – да изучават децата си, даже когато нямат и своя държава, късайки от залъка си, намирайки се под робство. Това няма нищо общо с тиражираната картинка, как „българите философстват на маса“, за това „че нито образованието ни е като хората, нито културата, нито нищо“.

Господа американци! Учете се от вашия велик сънародник, преди да обвинявате Русия в хибридна война срещу вас и НАТО в България и не се тревожете, когато социолозите констатират, че за българите военната заплаха от САЩ е четири пъти по-голяма от тази, идваща от Русия! Ето обяснението на този факт така, както го е видял Макгахан през август 1876 година: „Сходството на руския език с българския е така поразително, щото не е чудно, че руснаците съчуствуват на тоя народ. Въобще между славянските народи има много сходство, особено в очите, в играта на израженията, гласа, жестовете. Русинът, българинът, сърбинът, черногорецът, чехът могат да говорят на своя роден език и да се разбират едни други. Както би било трудно да се попречи на англичаните от северния бряг на Темза да съчувствуват на своите съседи от южния бряг ако попаднат под турско иго, така също е трудно да се запрети на славянските раси да си помагат една на други, когато една от тях стене под чуждоземско иго!".

В края на своята последна дописка Макгахан изразява своето мнение, че доста от нещата няма да бъдат реално направени, защото старите, оядени господа, които държат Европа в ръцете си, не се интересуват от закланите мъже, жени и деца и тяхната съдба.

Въпреки това, според кореспондента, отплатата ще дойде с идването на руските войски. Точно това многократно той казва и при напускането на родопските селища на местни жители: „След по-малко от година войските на царя ще бъдат тук“. Точно това се случва и година по-късно с обявяването на Руско-турската война, която военният кореспондент също следи на място, движейки се с руската армия.

Уважаеми господа от Посолството и от правителствените агенции на САЩ в България, които събирате информация, четете репортажите на Макгахан, замислете се над написаното от него и ще узнаете истината за силата на българския дух, за България и българите така, че да работим заедно в името на мира, свободата и прогреса!

 

на горе