ТАБУ

Как да победим военната машина, наречена Ислямска държава
Тясно сътрудничество между сухопътните войски и тежко въоръжени хеликоптери могат да осигурят пълен успех

Как да победим военната машина, наречена Ислямска държава

09 Февруари 2016

Тайната е в концепция, липсваща на силите, борещи се с ИД в Сирия и Ирак: близка въздушна подкрепа, която може да бъде предоставена само при активно сътрудничество между наземни и въздушни войски.

Ислямската държава (IS), все още не е дадена цялостна оценка на това, как от юни 2014 г. Ислямската държава е успяла да завладее терен по-голям от Ливан, който включва 8 милиона иракчани и сирийци.

Как е възможно за този кратък период от три месеца Ислямската държава, с 3 000 бойци, да успее да наложи контрол над обширни територии като Мосул, който се охранява от 30 000 иракски войници, а след превземането на Мосул (на 10 юни) два дни по-късно да участват в битките с иракските сили в градовете на север от Багдад (на 230 мили от Мосул)?

В резултат на забавената реакция на международната общност и липсата на силна военна опозиция, Ислямската държава е придобила подкрепата на сунитските племена и политическите органи в областта. В действителност на тактическо ниво Ислямската държава е изключително смъртоносна и ефективна военна машина. За да разберем този ключов фактор за Ислямската държава, първо трябва да разберем реалността. Тази статия ще се опита да анализира факторите, допринасящи за „военната ефективност“ на Ислямската държава, особено на тактическо ниво.

Факторите, които увеличават тактическата ефективност на Ислямската държава могат да бъдат обобщени като непостоянно, децентрализирано управление и контролна структура; нови хибридни военни тактики за смесване на конвенционалната война с тактиките на тероризма; ефективно използване на бронирани платформи в офанзивни операции; дисперсия; запазване на инерцията на всяка цена; ефективно използване на топографски и човешки терени; простота и гъвкавост в планирането; и провеждане на операции и  високи нива на инициатива и морал.

Непостоянна и децентрализирана структура за контрол и управление

В традиционният смисъл на воюване Ислямската държава не разполага с постоянно и централизирано управление и контрол на структурата. За разлика от съвременните армии на света, Ислямската държава не прави ясно разграничаване между стратегически, оперативни и тактически нива. В традиционната война тактическите постижения са начинът за постигане на стратегическите цели. За Ислямската държава основната цел е да се отбележат тактически успехи и стъпка по стъпка да се разширява върху тях. Отклонявайки се от традиционния подход, командната структура на Ислямската държава се фокусира върху по-бързите темпове и по-малки военни постижения. Провежданите от САЩ в момента въздушни удари са били насочени най-вече срещу съоръженията на Ислямската държава за комуникация и обучения. Невероятно е, че не съществува единен механизъм за контрол, който да е бил ударен от съюзническите въздушни удари.

Бойни комбинирани и хибридизирани терористични тактики, градска партизанска война и конвенционална война на Ислямската държава

Ислямската държава е достатъчно веща в провеждането на атаки през нощта и е специалист в точната стрелба чрез основните им оръжия с термални камери, както и в поставянето на самоделни взривни устройства в критични области и маршрути. Тя провежда хибридизирана партизанска война с конвенционално воюване чрез ангажиране на осем до десет мъже в екип, които задържат операциите в градски терен.

След последните въздушни атаки Ислямската държава е разпръснала силите си до краен предел. Екипите са сведени до минимум – две – три превозни средства с осем до десет мъже. Укриването им е изключително професионално. Заповедите са кратки, определящи каква е мисията и как трябва да бъде извършена.

Наложително е да се отбележи, че един типичен боец на Ислямската държава е с нагласата, че да убие в джихад е благословия, но дори да стане мъченик, пак ще отиде в рая. Не е чудно, че бойците на Ислямската държава са бойци с висок адреналин, които без колебание могат да убият или да бъдат убити.

Една типична операция на Ислямската държава протича така: въоръжена единица с танкове или мобилна група от 12 души с 2-3 превозни средства се информират по WhatsApp, Facebook, Twitter или с SMS. Ако този начин не е възможен, се използва радио връзка. Съобщението гласи да се съберат на определено място в определено време. Това е първият път, в който сме свидетели на това, как бойни единици се възползват от социалните медии в бойни операции. Преди операциите си Ислямската държава разпространява пропагандни послания чрез социалните мрежи, отправени към вражеските бойци и цивилните граждани живеещи в целевите градски селища за да ги демобилизира и обезкуражи. Логистичните единици са предупредени да се съберат на точно определено място в рамките на два до три часа, а след още час и половина координация и логистична подготовка, операцията е в ход.

Всеки трябва да знае, че обикновеният шофьор на танк е обучен да управлява танка си през нощта с термо камера, и че старшият на екипа има достатъчно тактически познания, за да разположи танковете си на най-доброто място. След това се атакува най-слабото място на врага, за предпочитане след сутрешната молитва. В първа фаза на атаката, превозните средства са последвани от нападения на пехотата, което зависи от характера на позицията на врага. В тези атаки Ислямската държава е изключително успешна в създаването на баланс между поетапното проектиране и поддържане на темпото на воюване. Високото темпо на борба е рутинно за боеца на Ислямската държава, но обикновено е твърде високо за противопоставящите се войници.

Как да победим Ислямската държава?

Как да спрем Ислямската държава и след това да я победим? Тайната е в концепция, която до сега липсваше на силите борещи се с Ислямската държава в Сирия и Ирак: близка въздушна подкрепа, която може да бъде предоставена само при активно сътрудничество между наземни войски и въздушни единици. Общите въздушни атаки досега в най-голяма степен ограничаваха надмощието на Ислямската държава; тясно сътрудничество между сухопътните войски и тежко въоръжени хеликоптери  могат да осигурят пълен успех на всяка въздушна мисия със стрелба и движение на сухопътните войски и да доведат до края на Ислямската държава.

Въпросът тогава е как сформираната коалиция може да предвиди точно това ниво на въздушно подкрепление и кой има техническото ноу-хау и военният опит необходим на земята?

Знаем, че специални части от страните участват в операции и се опитват да допринесат използвайки лазерни показалци с цел осигуряване на по-голяма точност. Това обаче беше ограничено. Какво тогава може да бъде решението?

Дори и местните сили, борещи се срещу Ислямската държава ще трябва да научат тази техника, която изисква висока военна експертна компетентност. Специални отряди, образувани от страните участващи в коалицията, ще бъдат определени за всяка зона на бойни действия. Не е изненада обаче, че най-горещата тема в продължаващите военни дискусии е кой ще предостави военната подкрепа и как. Трябва да се има предвид, че Ислямската държава има ръчно преносими противовъздушни системи (системи за противовъздушна отбрана), които правят въздушните единици, предоставящи подкрепа силно уязвими при мисии с ниска скорост и ниска височина. Много въпроси и само един верен отговор.

 6 януари 2015 г.

на горе