(БЕЗ) НАМЕСА

Възраждане на Отечеството – за помирение между Изтока и Запада
Интервю пред ТВ „Царьград“ – Москва

Възраждане на Отечеството – за помирение между Изтока и Запада
Aвтор:  Интервю ТВ „Царьград“ – Москва
Снимка: ©Списание Сигурност
26 Януари 2021

Никоя политическа партия в България, освен нас, „Възраждане на Отечеството“, не говори за необходимостта от помирение между Изтока и Запада 

Българският политик – русофил Николай Малинов вече повече от година е разследван в България по обвинения в „шпионаж в полза на Русия“ (включително за сътрудничество с Обществото „Двуглав орел“, което бе преобразувано на 22 ноември в Общество „Царград“).
Последното му посещение в Русия, в Деня на народното единство на 4 ноември 2019 г., когато президентът Путин награди Малинов с орден „Дружба“, завърши със скандал. Съдията, който разреши на изтъкнатия български русофил за кратко да посети Русия, беше наказан от „нашите западни партньори“: на семейството му беше забранено влизането в САЩ.
Днес лидерът на партия „Възраждане на Отечеството“ и на Движение „Русофили“ отново е поканен на официално ниво в Москва. В навечерието на българските парламентарни избори, които трябва да се проведат през пролетта на 2021 г., това пътуване е от голямо значение за подобряване на значително влошените през последните години руско-български отношения. Но ще може ли политикът да напусне България? Ще демонстрира ли българската съдебна система независимост или ще покаже, че е напълно зависима от презокеанския Държавен департамент? Това е големият въпрос.
Самият Николай Малинов се подготвя и за посещението в Русия, и за предстоящите парламентарни избори. За това, с какво влиза в политиката (не е тайна, че дълги години лидерът на Движение „Русофили“ се занимаваше изключително с хуманитарни, преди всичко с историческите и културни връзки с Русия), Малинов разказа в коментар за „Первый русский“, чийто приятел и съратник е от самото начало на работата на нашия телевизионен канал. 
Свикнали сме да разговаряме с Вас като с обществен деятел, председател на Движение „Русофили“, а сега за първи път се обръщаме към Вас като към ръководител на партия. Има ли принципни различия?

Н.М.: Преди два месеца, на 19 септември, проведохме Общо събрание на Национално движение „Русофили“, на което не беше приета оставката ми. Въпреки че аз, подготвяйки се да отида в политиката, настоявах безпартийният характер на Движението да се съхрани. В резултат, оглавявайки политическа партия „Възраждане на Отечеството“, ние отиваме на изборите със същите идеи, които защитавахме в рамките на общественото движение: с идеите за сближаване с братска Русия, за защита на традиционните ценности и т.н.
В продължение на двадесет години ние защитавахме същите позиции, но стояхме далеч от практическата политика. Сега планираме да отидем на избори, за да защитим нашите русофилски убеждения. Разчитаме и на това, което показват социологическите допитвания сред жителите на България – над 70% се смятат за русофили, привърженици на сближаването с Русия.
С други думи, днес само методите на нашата дейност се променят, стават политически. Затова поканата ми за Москва дойде от членове на Съвета на Федерацията и Държавната дума на Русия и е свързана с перспективата за сътрудничество между нашата партия „Възраждане на Отечеството“ и партията на руското парламентарно мнозинство.

Телеканал Царград отрази последното Ви посещение в Русия, когато нашият президент Ви награди с ордена „Дружба“. Тогава, вече след Вашето задържане в България и абсурдното обвинение в шпионаж, това пътуване можеше да се провали. Доколко е реално днес да Ви разрешат да напуснете България?

Н.М.: Наистина, последният път съдията разреши да ме пуснат само за пет дни. Но дори след завръщането ми избухна истински скандал и съдията, който взе такова справедливо решение, пострада. Той и семейството му бяха буквално наказани от американския Държавен департамент, получавайки забрана за влизане в САЩ по напълно неоснователни обвинения в корупция Дори Доналд Тръмп разговаря за това с българския премиер.
Сега е много трудно да се каже дали този път ще ме пуснат. Въпреки безпрецедентния натиск, който продължава вече повече от година; въпреки факта, че задържаха мен, членове на моето семейство и мои сътрудници, въпреки постоянния тормоз, ние не променихме позицията си. Нека да правят с мен каквото си искат, но аз няма да променя възгледите си и винаги, в рамките на закона, ще правя това, което правя от много години. Преди го правех на ниво фестивали, концерти и други културни мероприятия, без да се занимавам с политика. Но дори и за това пострадах. Е, в такъв случай съм готов да отида в политиката.

Това, че сте следствен, няма ли да попречи?

Н.М.: Всъщност никой не е отменил презумпцията за невиновност. Само съдът може да ме признае за „шпионин“. Въпреки, че абсурдността на това е очевидна. Последният такъв случай е бил по време на комунистическата власт през 1978 г. И дори тогава обвиняемият е бил оправдан от съда.

И какви са като цяло руско-българските официални отношения днес? В крайна сметка, доколкото ни е известно, и премиерът Бойко Борисов, и съперникът му президентът Румен Радев, и всички парламентарни партии в Народното събрание, въпреки съществуващите различия, не са русофили.

Н.М.: Да, така е. Те изобщо не се занимават с развитието на отношенията между нашите страни. Макар че в чисто икономически план е постигнат известен напредък, имам предвид по-специално изгодния за нас проект „Балкански поток“ (част от газопровода „Турски поток“ – бел. ред.), в който България вече е инвестирала сериозно. Но дори и тук Държавният департамент заплашва със санкции. А как ще се държи новата администрация на САЩ в това отношение е голям въпрос.

Накратко, каква е вашата политическа позиция? С какво планира партия „Възраждане на Отечеството“ да отиде на парламентарните избори?

Н.М.: Винаги сме се застъпвали и продължаваме да се застъпваме за възраждането и развитието на братските отношения с Русия, срещу инициативата „Три морета“ (антируско геополитическо обединение на страните членки на НАТО от Балтийско до Черно море – бел. ред.). Срещу присъствието на американските военни бази (а министърът на отбраната на САЩ вече направи възмутително, според мен, изказване, че американски войници ще бъдат прехвърлени от Германия в България, „за да бъдат по-близо до Русия“). 
Като цяло сме против всякакви чужди войски на територията на България, включително против военните бази на НАТО. Тук подкрепям варианта на Де Гол: за политически диалог със западните съюзи и блокове, включително евроатлантическия, но за излизане от военните структури на НАТО. Евроконтинентализмът е пътят, по който Европа трябва да се развива в сътрудничество с Русия.
Що се отнася до актуалните днес въпроси, направихме официално изявление, насочвайки вниманието на министър-председателя и президента на България към руската антикоронавирусна ваксина Sputnik V, която според много експертни мнения е по-ефективна и по-евтина от 12-те милиона дози западни ваксини, които неизвестно защо ще купуваме за седеммилионна България.
С една дума, днес никоя политическа партия в България, освен нас, партия „Възраждане на Отечеството“, не говори за необходимостта от помирение между Изтока и Запада, за взаимноизгодното сътрудничество между Русия и Европа, включително между Русия и България. И разбира се, ние сме против продължаването на безумните санкции срещу Русия, тази истинска патология в международната политика.

на горе