(БЕЗ) НАМЕСА

В САЩ зоват за „налагане на цена за агресията на България“ срещу Македония

В САЩ зоват за „налагане на цена за агресията на България“ срещу Македония
Aвтор:  Симеон Миланов

27 Юни 2022

Много скоро тази черноморска страна, притисната стратегически между Турция, Румъния и Украйна, може да се обърне от ключов поддръжник на Киев до открита привързаност към Москва", предупреждават ни притеснено от американското издание.

За пореден път нашите "евроатлантически партньори" показват, че нито разбират България и Балканите, нито пък ни уважават, въпреки че заради тях жертвахме икономиката и енергетиката си, суверенитета и бъдещето си. Но както се казва, не е виновен този, който яде баницата, а този който я дава. В американското полу-официозно списание ''Foreign Policy'', основано от самия Самюъл Хънтингтън, излезе статия, насочена срещу България, която с комсомолски жар напада всички българи, които са против падането на ветото за Северна Македония като "путинисти" и агенти на Русия. Изданието излиза и с конкретно предложение как да се накаже и удари "българският ултра-национализъм" и да се защитят интересите на САЩ и Северна Македония. Това не е статия в някой жълт вестник или сайт, а материал поместен на елитарно списание, което се пише от и за американския външнополитически елит и елитарните среди в Американската империя. С други думи, казаното на страниците на издания като ''Foreign Policy'', ''Foreign Affairs'' и др. подобни, може да се счита за позиция на американския елит или част от него.

С нулево уважение към суверенната воля на българските граждани, "Форин Полиси" предполага, че лично Владимир Путин, забележете, е решил да свали кабинета на Кирил Петков, а негово прокси в България е..... президентът Румен Радев (който освен че е генерал от НАТО, все пак създаде политически Кирил Петков и Асен Василев, но причинно-следствените връзки не са явно американска сила).

"Много скоро тази черноморска страна, притисната стратегически между Турция, Румъния и Украйна, може да се обърне от ключов поддръжник на Киев до открита привързаност към Москва", предупреждават ни притеснено от американското издание.

Изданието предвижда, че служебно правителство на Румен Радев ще е "катастрофа за Запада" и ще позволи на Владимир Путин "да разбие трансатлантическата солидарност", или преведено от американския тоталитарен новговор, ще ре-суверенизира България, правейки я субект в международните отношения. Отделен е въпросът, че надали нещо такова ще се случи, тъй като при всичките си безспорни качества, президентът Радев не е направил нито един ход, който да индикира подобно нещо или волята за него. Във всяко едно отношение държавният глава на България си остава евроатлантик, но всичко по-различно от най-раболепно пълзене в краката на американския посланик, явно се приема за "путинизъм" и "предателство" от нашите "партньори".

"Има начин да се откаже на Путин тази победа с тактика, която администрацията на Байдън може да използва почти веднага. Ключът е да се обърне самият въпрос, който Радев експлоатира - бесният национализъм срещу съседните македонци - в моментална и дълготрайна политическа тежест", продължава с антибългарските си изказвания изданието.

От "Форин полиси" обвиняват България, че защитавайки историята и идентичността си, тя използва "побойнически тактики срещу по-малкия си съсед Северна Македония". Нито думичка, разбира се, от нашите "западни партньори", за унищожаването на българско културно-историческо наследство в Северна Македония, за титовистките по своята методика и българофобия репресии, терор и насилие срещу хората с българско самосъзнание в страната.

Според американците, българските искания (които честно казано са доста умерени и постни - искаме само да не измъчват и тормозят българите и да спрат с кражбите на историята), са "сходни с позицията на Путин за Украйна".

"Фактически от Северна Македония се иска да признае, че е "изкуствена държава" и да се покори на "автентичната" българска идентичност". - поредната американска антибългарска лъжа впрочем, тъй като никога България не е искала подобно нещо. Никой в България не иска от северномакедонците да сменят идентичността си с българска или да спрат да се наричат, както им е угодно. Единственото, което искаме е да оставят костите на нашите дядовци и прадядовци на спокойствие, без да оскверняват паметта им.

Според "Форин полиси", България искала да изтрие македонската история и да принуди Скопие да признае, че "от средновековната славянска книжовност до героичните бунтове срещу османците през ранните 1900, България иска признание, че националните герои, ключови събития и особено македонският език, са фактически български". Не би било зле някой да обясни на неграмотниците от съвременния американски елит, че България няма как да принуждава Скопие да признава нещо, което така или иначе е факт. Ние не караме македонските ни братя да признаят, че древните илири или китайците са българи. Говорим за Гоце Делчев, за цар Самуил и за илинденските въстаници.

Нима нашите американски "партньори" искат да ни убедят, че всъщност цар Самуил не е бил "цар на българите", а на "македонците". Явно според американците, когато византийците през 11-12 век дават прякора на Василий II "Българоубиец", те всъщност са се объркали, трябвало е да кръстят този представител на Македонската династия в Римската империя "Македоноубиец" (с което ще се окаже, че всъщност не е имало българо-византийски войни, а македонска гражданска война от 969 до 1018??!).

Що се отнася до Гоце Делчев, за сведение на американците, той е възпитаник на Солунската българска мъжка гимназия, увличал се е да чете Христо Ботев и Захарий Стоянов, а по-късно учи и във Военното училище в София, след което пък става учител към Българската екзархия. Не звучи като биографията на човек, който не е българин, нали? Ето какво казва и самият Гоце Делчев:

"Мислехме да създадем организация по образец на революционната организация в България преди Освобождението, да действаме по примера на Левски, Ботев, Бенковски и пр. Бяхме изучили тая организация. "Записките" на Захарий Стоянов например бяха ни повлияли и изобщо дотогавашната българска революционна книжнина".

На македонско-американските лъжи, че ВМОРО са се борили за едва ли не независима и отделна македонска държава, също лесно може да се отговори с цитат от самия "македонски Левски" (впрочем, ВМОРО се бори за автономия на Македония и Одринско, а не за независимост). Ето какъв диалог цитира съратникът на Гоце Коце Ципушев, който е показателен:

"Веднъж няколко другари го питаме: А, бе, Гоце, защо ние се борим за автономия на Македония и Одринско, когато по-добре ще бъде да се борим за освобождение и обединение с майката татковина?"

А на това как мислите отговаря апостолът на македонската революция Гоце Делчев:

"Другари, не гледате ли, че сега не сме роби на разпадналата се турска държава, а сме роби на европейските Велики сили, пред които Турция подписа своята пълна капитулация в Берлин. Затова трябва да се борим за автономия на Македония и Одринско, за да ги запазим в тяхната цялост, като един етап за тяхното идно присъединяване към общата българска татковина..."

Толкоз по този въпрос, макар че истината е, че американците не се интересуват от историческата правда, а от собствените си геополитически интереси, за които са готови да пожертват всеки, особено един малък народ, когото очевидно презират.

"Под прикритието на притеснения за "равенството на македонските българи", както Радев го поставя, София може да иска промени в политиката, като квоти в публичната администрация и широко приемане на българската идентичност. Това комбинирано с принудителни промени на историческия наратив, може да даде на София да подкопае фундамента на македонската държава", продължава американското издание, за което явно няма значение, че България им е съюзник и партньор от 2004 година, както и че подкрепата им за македонистката идеология, подкопава българската държавност. Северномакедонската държавност, явно, е по-важна от българската (прочее, не е изненада, имайки предвид, че англосаксонците винаги са се опитвали да унищожат България).

По-нататък от FP издигат и абсурдната теза, че българският "прецедент", ще "накара унгарския министър-председател Виктор Орбан да иска подобни неща от ЕС във връзка с исканията на Будапеща срещу Киев". Разбира се, няма нищо изненадващо, че независимият и отговорен държавник Виктор Орбан отново е намесен като универсален враг на евроатлантическата селищна система, но правата на унгарците в Украйна са въпрос, който е поставен много отдавна и съвсем не зависи от българо-северномакедонските отношения. От друга страна сигурно ще е твърде много да искаме американците да осъзнаят това, имайки предвид, че навярно не могат да посочат на картата дори Украйна и Унгария, нежели България и РСМ.

"Вашингтон трябва да подсили френския опит [за решаване на спора с ветото, б.р.) като добави липсващата съставка: да наложи цена на България за идентичностната й агресия" - тук вече американският официоз директно бълва заплахи срещу България и българския народ.

Продължаваме нататък с американските заплахи и планове за подкопаване на българската идентичност, държавност, национална сигурност и териториална цялост:

"Екстремният български национализъм има една главна цел: да отрече македонската идентичност. Решението за Съединените щати (и съюзниците им като Обединеното кралство, които могат да последват Вашингтон) е да влязат в двустранно културно споразумение със Северна Македония, което признава македонската идентичност. Споразумението може да бъде бързо подписано по наскоро отворения Стратегически диалог между Съединените щати и Северна Македония".

"Американското правителство", продължава елитарното издание - "просто трябва да признае, че македонският народ има своята собствена история, наследство и македонски език" - точно нещата, които българските националисти искат да унищожат".

С други думи, САЩ ще признаят, че ВМОРО, цар Самуил, кирилицата, Охридската архиепископия и всичко друго, което е в основата на българската държавност и националност, всъщност не е българско, а македонско. Фактически по този начин Съединените щати ще отрекат съществуването на българска нация и държавност, което не е изненадващо, имайки предвид, че за десетилетията, откакто сме съюзници на САЩ, България все повече губи облика си на държава, а нацията ни се топи.

"Докато Радев държи македонската карта, Петков [Кирил, б.р.] остава уязвим. Френското предложение по никакъв начин не премахва възможността на София да притиска Скопие, което означава, че Радев може да притиска Петков или всяко про-западно правителство. Начинът да се маргинализира про-руското влияние в България е най-сетне да се отнеме тормозителската македонска карта от Радев и близките му", продължават американските експерти, разкривайки истинските си болки, а именно, че македонският въпрос е свързан и с въпроса за независимостта на България и оцеляването на един про-западен и доказано предателски режим като този на Кирил Петков.

"Предоставяйки Северна Македония със силна политическа защита на идентичността й - подобна на мускулеста военна защита за територията на една нация - България ще бъде изправена пред реалността: обективната безполезност и невъзможност на мисията й. Точно както Путин не може да убеди украинците, че са руснаци, Радев и компания не могат да искат македонците да започнат процес на предаване на идентичността си на България", пише още Форин Полиси.

С други думи, македонците не могат да предадат идентичността си, но ние можем и трябва да го направим? Защото това се разбира от американския експертен анализ и призив на най-високо ниво: да бъде призната македонската история и "идентичност", а те разбира се, включват ВМОРО, цар Самуил, Охридската архиепископия и всички други моменти от българската история, които са ключови за нашето самоосъзнаване като българи, както и за фундамента на нашата държавност и обосновката й.

"Идеята за утвърждаване на македонската идентичност е естествена за опитен политик като Байдън. Като кандидат за президент през август 2020 г. Байдън направи изявление, с което поздрави македонските американци за годишнината от Илинденското въстание, което е сред спорните исторически събития, влошаващи българо-македонските отношения. Президентът на САЩ Джордж В. Буш създаде прецедент в тази сфера, когато неговата администрация (срещу гръцките възражения) призна това, което тогава се наричаше Република Македония с конституционното си име през 2004 г., за да предотврати назряваща етнонационална криза."

И тук изданието разкрива - първата крачка срещу съществуването на България е направена още 2020, когато Байдън фактически с поздрава си признава, че Илинденското въстание е "македонско", а не българско. Илинденското въстание, в което участват стотици български офицери и резервисти, и което е част от "Илинденско-Преображенското въстание", чийто обхват е не само на територията на Македония, но и на Одринско, включително и по днешното южно Черноморие на България - в района на Странджа, Царево и тнт. С други думи, за американците излиза, че населението, например, на Царево и Малко Търново, не е било и не е българско. А това създава опасни прецеденти.

Няма да коментираме какво може и не може да направи Владимир Путин, защото досега руският лидер е показал, че може да направи всичко, което САЩ не искат да прави, а и в освободените от неонацистите украински територии, руската идентичност се връща буквално за часове. Но трябва да обсъдим какво може да направи България, за да се защити от американците и северномакедонците, защото тук не говорим просто за спор за миналото, а и спор за бъдещето и съдбата ни.

Това, което американците искат е ни повече, ни по-малко пълна капитулация на България, която ще доведе до нейното изчезване. Това е малка работа за тях, още повече, че те очакват скоро целият евроатлантически лагер да се формира като единна свръхдържава. Малка за тях, но всичко за нас българите, защото друга държава ние си нямаме. Нито друга история, идентичност и памет.

А решението може да бъде само едно. България трябва да се ре-суверенизира. Трябва да започнем да се държим отново като държава, а не отвъдморска колония на САЩ. И щом нашите уж "партньори", от които не сме видели нищо хубаво, могат и искат само да ни вредят, тогава и ние можем да играем тази игра (и нека страхливците да си замълчат, защото аналогично малка държава като Унгария успешно защитава интересите си срещу Запада, че дори не са успели още и еврофондовете да й спрат). Американците ще "предадат" българската история на Северна Македония и ще застрашават нашата идентичност и териториална цялост? Добре, значи е време американските бази да бъдат преместени. Ако искат да си ги носят в любимата им българофобска Северна Македония. Като за начало....

А може би е време и въобще, на фона на цялостната геополитическа ситуация и тектонични промени, при които виждаме смяна на стария международен ред с нов, България да помисли за референдум за членството ни в една безполезна и дори вредна организация като НАТО, което само застрашава националната ни сигурност? Трябва да се научим, че ние също сме субект, че България не е малка, а средна по размери държава, както и че сме стратегически разположени, което ни дава възможност да използваме противоречията между великите сили, за да отстояваме интересите си. Време е, за да перифразирам един велик българин, и ние да имаме малко национален егоизъм. И ако интересите на САЩ и България са различни, тогава прав им път на американците, щом не са способни дори на компромис с "партньори" като нас.

Източник:  pogled.info

Тема САЩ

Aвтор: Симеон Миланов

на горе