(БЕЗ) НАМЕСА

Евросъюза: От прагматизъм към идиотизъм

Евросъюза: От прагматизъм към идиотизъм
Aвтор:  Из...Мрежата 

19 Юли 2022

Самата структура на ЕС е толкова объркваща, че наистина е трудно да се разбере дали тази организация е международна или вече се е превърнала в наднационална структура, която диктува волята си на всички страни членки.

В началото на юни тази година постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов направи остро изявление в интервю за ТАСС: „Може да се каже, че днес това не е Европейският съюз, на когото ние гледахме като на стратегически партньор. Той е деградирал."

Това беше казано без капка злоба или радост. По-скоро Чижов констатира тъжния факт за мутирането на едно доста мощно икономически и индустриално обосновано сдружение в клуб от чиновници, споени с показни „ценности“ и преувеличена „идеология“.

Освен това всички институции на ЕС сега служат като център за обучение на различни бюрократи, в които дори намеците за националните интереси на техните страни са напълно измити.

Всъщност през годините на своето съществуване Европейският съюз се превърна в огромен тромав левиатан, наситен с лобистки организации. Вътре в ЕС се протягат пипала от Европейския съвет, Европейската комисия, Европейския парламент, Съда на Европейския съюз, Европейската сметна палата, Европейската централна банка и т.н.

Самата структура на ЕС е толкова объркваща, че наистина е трудно да се разбере дали тази организация е международна или вече се е превърнала в наднационална структура, която диктува волята си на всички страни членки.

В случай на неподчинение тази формална асоциация дори има право да накаже страната нарушител. Например през 2021 г. ЕС задължи Полша да плаща до милион евро дневно на Европейската комисия, докато не приведе националното законодателство в съответствие със стандартите на ЕС. Това провокира политическо изостряне не само в Европа, но и в самата Полша.

А започнаха за здраве ...

Сега е трудно да си представим, но в самото начало идеята за европейска интеграция имаше чисто прагматично, ако не и търговско значение. Страните от Западна Европа, преживели Втората световна война, трябваше да възстановят своята индустрия, да установят търговски отношения, да решат проблема с безработицата и т.н.

Те искаха да постигнат всичко това чрез засилване на търговските, икономическите и индустриалните връзки, когато междуграничните пречки бяха премахнати или значително отслабени.

Затова през 1951 г. в Париж е подписано споразумение за създаване на Европейската общност за въглища и стомана (European Coal and Steel Community – ЕОВС). Асоциацията първоначално включваше Франция, Германия, Италия, Белгия, Люксембург и Холандия. Никаква политика, само печалба.

Още през 1957 г. същите шест страни формираха Европейската икономическа общност (European Economic Community), задълбочавайки сътрудничеството и улеснявайки движението на капитали от страна в страна.

Успоредно с това те създадоха Европейската общност за атомна енергия (European Atomic Energy Community). Това също беше просто логично продължение на ЕОВС, тъй като в бъдеще те планираха да създадат единна европейска енергийна система за стабилно развитие на индустрията.

Между другото, не беше възможно да се създаде единна енергийна система: в скандинавските страни има NORDEL, в Западна Европа - UCTE, във Великобритания - UKTSOA и т.н.

Министрите на външните работи на шестте участващи страни през 1951 г. в Париж.

Накрая през 1967 г. и трите организации се сливат в една, наречена Европейска общност, а на следващата година митническите граници между държавите напълно изчезват.

Най-често в историята на развитието на това, което познаваме като ЕС, вододелът е приемането в Европейския съюз на източноевропейски държави, които не са достигнали нивото на икономическо развитие дори на вече изостаналите страни от съюза.

Това решение беше привидно политическо и доктринерско. В резултат на това се отми всякакъв прагматизъм, превръщайки ЕС в наднационална квазидържавна система.

Въпреки това, според скромното мнение на автора, замяната на икономиката и индустрията с политика се е случила много по-рано. Сега малко хора знаят, че много преди ЕС да се превърне в жандармерист с повече от съмнителни мотиви и компетентност, легендарният Шарл дьо Гол косвено предсказва точно този резултат.

Затова генералът и президент на Франция инициира провеждането на неформални срещи на върха, на които ръководителите на страните членки на Европейската общност да обсъждат наболели проблеми.

Това е трябвало да предотврати бюрократизацията на общността и в същото време да предотврати намаляването на ролята на националните интереси на отделните държави в структурата, която придобива мащаб.

Но един от крайъгълните камъни в основата на сегашното състояние на ЕС не беше влизането на Гърция или Полша, а влизането в съюза на... Великобритания.

Първият опит да влезе в сравнително новото европейско обединение е направен от Великобритания през 1963 г. Но мигновено обезумелият генерал дьо Гол упражнява законното си вето, въпреки подкрепата за Лондон от други страни членки. Дьо Гол свиква пресконференция и точка по точка обяснява непримиримата си позиция.

Шарл дьо Гол

Първо, икономическите интереси на островна Великобритания и континентална Европа са принципно несъвместими, тъй като Лондон е обвързан със световната търговия и има задължения към Британската общност на нациите. А Шарл не е искал да завлече всички на европейския пазар.

Второ, Великобритания, която отдавна е загубила титлата на империя, се отклонява все повече във васална посока на Съединените щати. Генералът се е страхувал, че американците ще влязат в Европа през Лондон, изкривявайки целия смисъл на общността и превръщайки я в свой инструмент.

Трето, Дьо Гол всъщност вижда Европа от атлантическото крайбрежие на Франция до Уралските планини, въпреки идеологическите грапавини. В крайна сметка може да се търгува.

В резултат на това Шарл дьо Гол резюмира цялата пресконференция по следния начин:

„Включването на Великобритания в ЕС ще доведе до образуването на колосален трансатлантически блок под американски контрол и влияние, той просто ще погълне европейската общност. Това е в противоречие с първоначалната идея на Франция - да се създаде чисто европейски дизайн."

През 1967 г. прословутата "англичанка" с лошите си маниери отново се втурва в атака. Но дьо Гол отново блокира молбата им. По това време натовската Великобритания вече е получила от американците балистични ракети Polaris, способни да носят ядрено оръжие, а военният генерал не иска да начертае мишена на челото на Европа и в крайна сметка да се превърне в марионетка на Вашингтон. През 1966 г. Шарл дьо Гол дори изтегля Франция от НАТО.

Парижкият "майдан", 1968-а година

През май 1968 г. в Париж „внезапно“ избухва „студентски бунт“. „Тези деца“ бързо изграждат своя Майдан с барикади и преобърнати кофи за боклук. Политическата криза се проточва.

В резултат на това през 1969 г. генералът е принуден да подаде оставка. И през следващата година започват неофициални преговори за влизането на Великобритания в Европейската общност. Най-накрая, на 1 януари 1973 г. Лондон става част от обединена Европа, като в крайна сметка се реализират всички страхове на дьо Гол.

Две скорости - едната на бентлито, другата на скутера

Тъй като голямото се вижда от разстояние, в началото Европейската общност не изпитваше съществени проблеми. Напротив, изглеждаше, че предстои само дълъг и непрекъснат просперитет.

Институциите на Европейската общност се превърнаха в най-мощните структури, в които се възпитаваше човекът от нов вид – „единоевропеец“.

Разпадането на Съветския съюз вдъхнови още повече европейците. Чакалите се наредиха до трупа на мъртвия лъв за своята порция месо, което обогати мнозина.

В същото време още по-твърдо се утвърди илюзията, че само лоялността към „единния европейски курс“ е ключът към успеха на Европа, особено на фона на контраста с бившия Съветски съюз. След като си раздадоха лаври, европейците решиха, че имат достатъчно икономическа мощ, за да направят скок в ранга на някаква суперимперия.

През 1986 г. Испания и Португалия стават членове на Европейската общност. През 1995 г. - Австрия, Швеция и Финландия. През 2004 г. се изля цял дъжд от прясно изпечени членове: Полша, Словакия, Словения, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Естония, Кипър и Малта. А през 2007 г. - България и Румъния.

Истинският „рожден ден“ на Европейския съюз беше Договорът от Маастрихт, който окончателно погреба както прагматизма на асоциацията, така и независимостта на страните-членки и дори правото да водят собствена вътрешна политика.

Споразумението е подписано през 1992 г. в Холандия. Така ЕС се превърна в наднационална политическа структура, състояща се от различни държави не само по икономически показатели, но и по национален манталитет.

След подписването на Маастрихтския договор, решават да "полеят" това събитие.

И тук проблемите заваляха един след друг. Прясно изпечените страни членки на ЕС станаха донори на труд и ресурси, което не им позволи да бъдат издигнати до нивото на Холандия или Франция. А по-късно породи жалката теория за "Европа на две скорости", която нивелира същността на ЕС.

Забавно е да се отбележи също, че има тенденция да мигрират не само някакви неквалифицирани работници, но и бюрокрация, която служи само за проникване в Европейския парламент като някакъв топъл резерв с минимална отговорност и натоварване.

Доктриналната отвореност на границите изостри миграционната криза. И през 2008 г. се сбъднаха страховете на Дьо Гол, който се страхуваше от близост със САЩ и заради спекулативната икономическа политика на американците, които пренебрегнаха златния стандарт. Избухването на американската криза веднага обхвана Европейския съюз.

Изсумтете, изплюйте се и залепете здраво с тиксо!

Вътре в ЕС те не само приеха доктринерски закони, извивайки ръцете на всички участници в спазването им, но и формираха собствена атмосфера със свои модни тенденции, стилове на поведение и самия начин на мислене и инерцията на това мислене. Това беше неизбежно, когато политиката надделяваше над икономиката и индустрията.

През 2004 г. Чехия, заедно с други страни, се присъедини към Европейския съюз. През годините, предшестващи това, чешките елити възприеха отчасти начина на мислене на „обикновените европейци“ и затова някак неусетно спряха да мислят от гледна точка на националната полза.

Авторът няма да посочи как това се отрази на икономиката и индустрията, а само ще даде един важен и ярък пример за подобно мислене.

Още през 1985 г. започва изграждането на АЕЦ Темелин със съветски ядрени реактори ВВЕР-1000. Но "кадифената революция" от 1989 г. и разпадането на СССР превърнаха станцията в дългосрочен строеж. Въпреки това до 2003 г. и двата енергийни блока все пак бяха пуснати, когато чехите вече се втурнаха стремглаво към светлото европейско бъдеще.

АЕЦ "Темелин"

И в същите тези години възниква един на пръв поглед напълно абсурден въпрос - "от кого да се купи ядрено гориво". Изглежда, че не се шегуват с атомните електроцентрали и в реактора се зарежда само горивото, за което е предназначен. В случая горивото на руската компания ТВЕЛ.

Но, както вече посочи авторът, чехите активно се европеизираха и затова насочиха вниманието си към компанията Westinghouse, която в този момент принадлежеше на „расово коректния“ офис на Европейския съюз British Nuclear Fuels Ltd.

Като начало се оказа, че горивото на Westinghouse е обогатено по-долу по един от показателите. В допълнение, цената на това гориво беше значително по-висока от оригиналния руски аналог. Но пътят към Европа е трънлив - горивните касети бяха заредени в реактора.

В резултат на това всъщност беше поставен експеримент за зареждане на гориво, неподходящо за този тип реактор. След известно време станцията спря подаването на ток и тестът показа такива факти, че беше страшно да се чете.

Работниците в централата установиха, че закупените горивни касети са имали едновременно деформация на усукване и огъване. При отстраняването на деформираните възли, в които се намира ядреното гориво, е регистрирано повишаване на нивото на радиация.

Колкото и да е странно, европейските съседи принудиха чехите да се откажат от опасните експерименти. Вълна от протести премина през Австрия, а официална Виена дори намекна на Прага да затвори напълно атомната електроцентрала - те заявиха, че няма да продават гориво на руснаците и няма да има опасност за тях. Но Прага неохотно се върна обратно към Русия - тя наистина имаше нужда от електричество.

Но чехите все още не се обезсърчават в европейската си компания. На фона на нарастващата русофобия в началото на юни тази година чешкото издание Časopis argument съобщи, че акционерното дружество ЧЕЗ, собственик на АЕЦ Темелин, е решило не само да се откаже от руското гориво, но и да се обърне отново към ... Westinghouse, която вече беше успяла да смени няколко собственика.

И го правят под предлог, че подобряват безопасността на европейската ядрена енергия. Остава да се надяваме, че специалистите на Westinghouse са успели да създадат горивни касети, адаптирани към руските реактори ...

Това е само една от най-ярките илюстрации на фона на блокирането на жизненоважния газ, което буквално убива индустрията на Европа, на фона на въвеждането на правилото „andbangling“, което смачка цялата европейска газова индустрия на много малки спекулативни фирми на фона на спад в конкурентоспособността и качеството на европейските продукти и др.

Ще бъдете излекувани. Европейците са нашият профил!

Зад очите на еврофункционерите ги наричат еврократи, по аналогия с бюрократи. Това не е чудно. Дори преброяването на броя им е доста трудна задача.

Първо, ЕС има доста сложна структура. Второ, основните органи на съюза са разпръснати чисто географски. Например, ако Европейският съвет заседава в Брюксел, то заседанията на Съда на Европейския съюз се провеждат в Люксембург.

В момента в отворени източници можете да намерите цифра от около 45-50 хиляди служители. Само поддръжката им отнема около 7-8 милиарда евро, но тези цифри са повече от приблизителни. Но тези данни не отразяват точно целия конгломерат от европейски чиновници.

В крайна сметка огромен брой свързани проекти и лобистки организации се въртят около институциите на ЕС, които с подходяща акредитация могат да бъдат включени в работните групи на ЕС.

Естествено, такива организации се характеризират с известна професионална деформация на служителите, те обикновено развиват собствена атмосфера, стил на правене на бизнес и дори начин на мислене.

Но едва след подписването на Маастрихтския договор службата става и политическа. Именно тя в дълбините си разработваше външната политика на страните-членки на ЕС. Тя вече прилича на някоя партия. И следователно имаме работа с едно специфично политико-идеологическо същество a la творението на Виктор Франкенщайн.

И разбира се, служителите, лоялни към „партията“, трябва да се люшкат в такт заедно с партийната линия, въпреки някои разногласия, за да продължат своя тържествен марш нагоре по кариерната стълбица. Така че те се полюшкват. И в тази вечна вибрация бяха изковани цели поколения европейски служители и политици.

Урсула фон дер Лайен смени поста си на министър на отбраната с длъжността на председател на Европейската комисия

Не толкова отдавна губернаторът на Калининградска област Антон Андреевич Алиханов написа в своя канал в Telegram:

„Европейската комисия е просто объркана. Например, те тихо позволиха да се плаща за газ в рубли, но не издадоха лист хартия за Калининград. В ЕК има повече бюрократи, отколкото в кошмарите на Франц Кафка, но количеството не означава качество (при бюрократите със сигурност не означава), така че просто са се прецакали при подготовката на отговорите на FAQ. Меко казано."

Алиханов е прав, меко казано. Европейските бюрократи толкова са деградирали в своя малък свят, че сякаш вече живеят в някаква илюзия или се надяват, че винаги ще се намери спасително кътче за тях.

Например съвсем наскоро Финландия, която се възползва от статута си на страна, която не е част от военни блокове, внезапно поиска да стане член на НАТО. Те просто не виждаха причините за това решение: истерията в медиите, страхът на населението, желанието на властите да покрият тила си и т.н.

Но си струва да погледнем съвременния управляващ елит на Финландия. Действащият президент Саули Нинистьо постигна най-големи успехи преди да бъде избран за президент именно в структурите на ЕС - той беше почетен председател на Европейската народна партия и заместник-управител на Европейската инвестиционна банка (финансова и кредитна институция на Европейския съюз).

Може би това обяснява готовността да се вкара страната в газова криза и да се загуби част от бюджета за военни разходи, да не говорим за мишената на финландското чело.

А кого имаме в Германия? Да заобиколим "чернодробната наденица" Шолц. Но Робърт Хабек в момента заема позицията на министър на икономиката (министър на икономиката и изменението на климата) на Германия.

Същият Хабек, който наскоро гневно се възмути от спада на доставките на газ от Русия, като „забрави“ да спомене, че доставките са намалели поради нежеланието да се върне след ремонт турбината, по която този газ се движи по тръбата. Същият Хабек, който призова германците да се къпят по-малко.

Робърт е типичен "европеец" от уж германската партия "Съюз 90/Зелените". Но тази партия е нещо като клон на Европейската зелена партия, която от своя страна беше „събрана“ от „зелените“ в цяла Европа през 2004 г. Оттогава тя е добре нахранена.

Предшественикът на Хабек Петер Алтмайер също не прави изключение. Преди да заеме поста министър на икономиката, Петър работи като представител на Европейската комисия в Бундестага, той беше нещо като уплътнение между национално ориентираните депутати и интересите на ЕС.

Това са само няколко души, "отгледани" от единна Европа. И когато авторът пише за "възпитание", това не е метафора, а реалност.

Същият Алтмайер е работил в Европейския институт на Саарландския университет, който подготвя "специалисти" за задълбочаване на европейската интеграция...

Министърът на земеделието Джем Йоздемир не остава по-назад от колегите си, като съветва германците да ядат по-малко месо, тъй като това ще бъде „принос срещу Путин“. Преди да стане министър, Джем е работил като член на Европейския парламент.

В резултат имаме някакво наднационално образувание без собствена армия, но с дива идеологическа доктрина. И ЛГБТ парадите тук не играят голяма роля, въпреки че е отвратително.

От една страна, ЕС е инструмент на САЩ, въпреки излизането на Великобритания, която изпълни ролята си. От друга страна, тази разрастваща се организация предвидимо често е самостоятелно заета. Както каза Полиграф Полиграфович: "Аз седя тук на 16 ярда и ще продължа да седя."

Но основното е, че откровеното политиканстване развращава ЕС. Прагматизмът беше пометен от убожеството на демагогията. „Еврократите“ напомнят за деградиралите партийни работници от края на 80-те години, които сами вече не вярваха на собствените си думи, като добре познатата Ирина Фарион.

Това се вижда дори в тяхната реторика. Ако по-рано демагогията беше оставена на тълпа от обикновени хора, като тези, които на Майдана говореха за изключителните възможности в ЕС, сега висшите служители на Европейския съюз сами го правят. Дьо Гол... е, няма пророк в собствената си страна...

Източник: pogled.info

на горе