(БЕЗ) НАМЕСА

Глад и студ без вода.
Това чака Украйна след юрушите на фронта

Глад и студ без вода.
Aвтор:  проф. Витанов
Снимка: pikabu.ru
19 Септември 2022

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната на 16 септември. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за войната за 16 септември 2022 г.

Знаете, че мен не ме интересува, кой побеждава и кой губи в тази война. Интересува ме отработването на методологията ми за анализ и прогнози на военни конфликти. На някои от вас анализите ми не им харесват. И толкова не им харесват, че ще се скъсат да реват срещу мен. Механизмът на това е следният. С години в главите на тези хора се набиват глупости. Инсталирали са им в главата нещо като радиоприемник, който като дойде отвън вълна с необходимата честота и почва да свири. Като чуят нещо, което е различно от зададената честота, веднага почват да реват срещу източника му. Съчувствам им на тези хора. За да им натикат тези ментални конструкции в главата им говорят, че са умни и красиви. Обикновения човек няма тези глупости в главата си и разсъждава къде по-трезво. За него е този анализ. Тия с вградените радиоприемници да не четат. Това не е вашата честота. Аз съм грозен. И нищо не разбирам, следователно няма защо да ме четете.

Винаги съм казвал: слезте на земята, гледайте реално на нещата. Успокойте се – войната няма да реши никой от личните ви проблеми, може само да ги задълбочи. Наблюдаваме събитията и си правим сметката. А аз си шлифовам методологията за анализ.

За да ви сваля на земята, както знаете броя следното

Войната се води на украинска територия. Руската армия е окупирала значителна част от украинската територия – ден 4.

И тъй, да почваме

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук – технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Виждам обаче, че се леят чувства. Предупреждавам ви – ще бъдете отстранявани. Аз съм търпелив човек, но си има закони, по които действам. Между другото, какво леете чувства. Нали украинската армия настъпва. Време е да се поуспокоите.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк – националният интерес. Чий национален интерес – нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва – да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

Тук ще променим структурата на текста. Зимата идва и трябва да гледаме идеологическата обстановка. После ще гледаме какво става по фронта.

Идеологическата обстановка.

Знаете, че Путин е под натиск. Руската армия не използваше силата си, за да разрушава украинската инфраструктура. Парата трябва да се изпусне. Затова започнаха удари по украинската критична инфраструктура и те ще продължат. С наближаване на зимата, се очаква интензитетът на тези удари да се засили. Тогава критичната инфраструктура няма да може да бъде ремонтирана. Глад и студ без вода. Това чака Украйна. Дали това ще предизвика безредици. Очакванията ми са, че по-скоро не. Взривът ще настъпи, когато народът осъзнае, какво е реалното положение на Украйна. Докато успяват да го крият, не се очакват размирици.

При руснаците нещата са по-добре в това отношение. Войната не се води на тяхна територия, няма разрушения на критичната инфраструктура. Проблемът е, че се засилва натискът върху политическото ръководство да поотпусне военните, които да приключат войната по-бързо. Някои обекти от украинската критична инфраструктура могат да опропастят западна Украйна. Удар върху няколко блока на атомните централи в западна Украйна може бързо да реши войната. Използването на ядрено оръжие – също. Тук е добре, че властта на Путин е силна в Русия и той може да си позволи да не прави това.

По отношение на обстановката с войната у нас. Писал съм ви за дивата аматьорщина в отразяването на тази война. Абе, не се прави така пропаганда, ама все бичим по един и същ начин. Гола кука след гола кука. Народът обаче няма онези глупости в главата си, мисли трезво и не вярва. Разправяй му ти – Свободата, демокрацията и европейските ценности, Санчо!, а той си знае – ама саламът, ваша милост! Инфлацията и високите сметки хич няма да повлияят благоприятно на поддръжката за войната и за Украйна тук.

Winter is coming

Следват военните действия.

Войната се развива строго по законите на диалектиката. Има периоди на количествени натрупвания, в които уж нищо не става. След това следват периоди на бързи изменения. Ето, имаме бързи изменения. Броячът на загубите се върти като луд и това ще спре бързите изменения.

Сражението за Словянск – Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Сражението си върви. Настъплението на руската армия не е спряло. Бавно, но върви и покрай Авдеевка и покрай Бахмут. Както виждате, юрушите на другите участъци на фронта не са променили това. Понеже украинската армия има числено провъзходство, тук гледаме дали ще има достатъчно пушечно месо, за да се спре това руско напредване.

Да видим какво става с поставените цели

1. От север.

Както знаете, не съм очаквал съществено развитие на този участък на фронта. Продължавам и да не очаквам, още повече след последните дни. Украинската армия опитва да изтласка руснаците от заетите позиции, използвайки численото си превъзходство. Неуспешно.

Така, текущите цели на руснаците на това направление са

1.1 Цел 1: Задържане на достигнатите позиции на север от Словянск при атака на числено превъзхождащата украинска армия. Недопускане на превземане на Красний Лиман. Да видим

Целта се удържа – ден 4.

Други цели за руската армия тук засега не може да се поставят поради изменената ситуация.

А руската групировка няма и численост, за да напредне в това направление.

2. От изток

Линията Северск – Соледар – Бахмут се атакува. И то доста. Принзнава го даже украинската армия. Какво става с целите

Цел 1: Превземане на Соледар – водят се боеве вътре в града, но целта не е постигната. Писах ви – там има големи солни мини. Очакват се продължителни боеве. Ден 9

Цел 2: Превземане на Северск – водят се боеве около града, но целта не е постигната. Ден 9

Цел 3 (основна тук) – превземане на Бахмут. Руската армия превзе промишлената зона, но градът не е превзет. Целта не е постигната. Ден 9. Руската армия обаче напредва покрай Бахмут. Вчера бе превзет Майорск.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка плюс Авдеевка

Руските части са в Авдеевка. Има битките вътре из кварталите. Не се очаква Авдеевка да падне бързо. Украинската армия ще я брани до последно, защото ако там се отвори дупка, руските части ще стигнат чак до покрайнините на Краматорск.

Знаете – превземането на Пески нарушава целостта на отбранителната линия Авдеевка- Мариинка. Руснаците са продължават бавното си движение на запад от Пески. Украинската армия опитва да контраатакува, но численото и преимущество не води до нищо.

Руските цели си остават. Не се очаква да бъдат постигнати бързо, но това съм ви го написал преди доста време

Цел 1: Превземане на Мариинка. Водят се боеве в града, но целта не е постигната – ден 9.

Цел 2 (основна): Превземане на Авдеевка. Водят се боеве по улиците на града, но градът не е превзет. Целта не е постигната . Ден 9.

Интересното е, че руснаците настъпват при голямо числено превъзходство на украинската армия. Гледаме

4. От запад

Тук украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези логистични линии, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. Засега особени придвижвания на фронта тук няма.

Поставени цели пред руската армия тук: няма.

Следва анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Знаете, украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Украйна е в практически фалит и без западните пари и доставки на оръжия няма да издържи и месец. Положението е тежко. Загубите са огромни. Затова са строго секретни. Защото се работи на следния принцип – хвърля се жива сила срещу артилерия и авиация. Никоя армия, пазеща живота на войниците си, не би започнала настъпателни действия при тези условия. Защото ще и изтрепят войниците. Украинската армия не пази живота на войниците си. Затова е засекретила загубите си. По книжките пише, че тая работа няма да трае дълго и с изчерпването на резервите юрушът ще замре. Войната е дълга работа. Писах ви, че юрушът на два фронта е грешка. И то се вижда. Клиповете с трупове на украински войници, които никой не прибира станаха много из интернета. Потърсете и клипове с трупове на руски войници и сравнете бройката. Така ще ви стане ясно горе долу какво е положението.

Руската армия отстъпи, но не е победена. Украинците, хвърляйки всичко, каквото имат, заеха някои територии. Това е стратегическа грешка. Руснаците добре знаят, че украинското пушечно месо ще свърши. Че тези юруши бяха грешка, ще има още да приказваме. Полетата и горите се пълнят с трупове, за да се отчете някакъв тактически успех. Жертвите са много повече, отколкото при Ивайловск. Но от математическа гледна точка – добре, имал бол войници, курбанясал ги. Караме нататък. Помним – стара тактика на руснаците е да отстъпват и да си пазят силите. После знаете какво става.

Да видим отстранени ли са обективните причини за големите украински загуби.

1. Руското превъзходство в артилерията си остава. Виждате какво става – руснаците просто се оттеглят на по-задна отбранителна линия и оставят артилерията си да действа. Полята, горите и реките се пълнят с неприбрани трупове, моргите и болниците в големите украински градове близо да фронта са задръстени. Докато има резерви, украинската армия може да си позволи тази кланица. Броим да видим колко ще изкарат.

Численото превъзходство на украинската армия компенсира руското превъзходство в артилерия и авиация – ден 4.

2. Западната помощ е малко. Виждате какво става покрай Херсон. Грамадни загуби на хора и техника. Отново се иска западно оръжие. Добре, че западът дава нещичко. Че ако спре, всичко ще се разпадне доста бързо. Но западът дава, колкото да поддържа състоянието на proxy war. Ракети ATACMS – няма да бъдат доставени. И тъй нататък. Докато някой се усети, че го използват за пушечно месо. Но това е англосаксонската доктрина – да намериш някого, който да отстоява твоите интереси за собствена сметка. Какво мисля за тази доктрина ли? – добра е, върши отлична работа. Сега какво – станах и аз умен и красив, нали така.

3. Украинците контрираха руското превъзходство в артилерия и авиация с много пушечно месо.

Действат като по време на първата и втората световна война. Отдавна съм ви писал – при този начин на действие трябва силно да се разширят гробищата. Затова украинците крият данните за загубите си. Но един ден те ще излязат наяве и тогава ще видите, каква касапница е било.

Украинският юруш

Знаете, наричам настъплението на украинската армия юруш. Базирано е на числено превъзходство при липса на техническо превъзходство. За украинската армия е важна заетата територия, а за руската – запазването на собствената жива сила и унищожаването на украинското пушечно месо. Докато Украйна може да поддържа голямо превъзходство в пушечно месо, може и да отбелязва успехи, каквото тя разбира под успех. Илюзията обаче е измамна. Преговори ще има, когато едната страна разгроми другата. Едната страна е на системи, спрат ли се парите и оръжията, които текат по тези системи, ще грохне. Направени са 5 мобилизационни вълни. Другата страна още не е направила и една мобилизационна вълна. Прагматичните китайци удрят едно рамо на Путин. С тези ресурси и подкрепа, положението е ясно. Докато едните се радват, че са им отстъпили Изюм, другите точат калъчката.

Сега конкретно за юрушите

1. Юрушът покрай Херсон. Знаете – там целта е Нова Каховка. Презвета ли е – не. Целта не е постигната – ден 68. Месомелачката там продължава. Понтонните мостове там бяха отнесени. Няколко дни украинската групировка ще е без подкрепления. Никак няма да и се отрази добре.

2. Юрушът покрай Харков. Украинците заемат каквото руснаците им отстъпиха. И толкоз – юрушът запецна. Нито Красний Лиман е превзет, нито Ямпол. Месомелачката работи и тук.

Тук за украинците идва следващата цел – удържане на завзетите територии. Стандартно, времето за създаване и закрепване на логистични и управленски структури е 1 месец. Значи 30 дни. Броим

Украинската армия удържа завзетите територии – ден 4. До закрепване върху тези територии остават 27 дни. Може пък и да се закрепят. Започнаха да създават логистичните структури в Харковска област. Готвят се да зимуват там.

Кофите с пепел.

Демонстрирах ви как се лови умнокрасиви шаран-юрдеци на гола кука, нали така. Разбрахте и механизма – за да хванете шаран-юрдека, първо трябва да натъпчете главата му с подходяща идеология. Крякотят разни юрдеци, че нищо не съм правил в БАН. Че на мен това ми е част от работата, юрдечета мои. Занимавам се и с математическа социална динамика. Изучавам ви. Тези изследвания винаги са имали две цели. Едната е прогнозиране. Другата няма да ви я кажа, че пак ще свалите Луната от рев. Но четете книжки, в някои книжки я пише.

И тъй – няма кофа с пепел на 6-ти септември, няма кофа с пепел на 15 септември. Има наловени на голите куки шаран-юрдеци, чрез пускане на вълна с подходяща честота през инсталираните в главите им радиоприемници.

Остава си правилото за писане на тази стена.

Който иска оттук нататък да ме критикува на моята стена, трябва да започва критиката си така:

Войната се води на украинска територия. Руската армия е окупирала значителна част от украинската територия.

И след това, каквото имате да пишете, пишете. Ако не започвате с това, ще ви блокирам в момента, в който реша. Все пак и аз трябва да съм съгласен да използвате стената ми, която се чете от страшно много хора, нали така.

Малко за нашите си дела.

ПОЛИТОЛОГИЯТА (ден 11)

И днес още ще поговорим за най-важното нещо в политологията – политическата власт.

Всяка власт се основава на ресурси. Властовите ресурси са средствата, с които субектът на политическите отношения влияе върху обекта на политическите отношения, за да постигне целите си. Нямаш ресурси – нямаш власт. Да видим сега какви групи ресурси има.

Почваме от принудителните ресурси – полиция, прокуратура, съд, армия, служби за сигурност. Дошъл някой на власт. Гледате го – абе мижав такъв един, ама не пада бълзо от власт. Ами не пада – започва да използва принудителните ресурси на властта. Кой му ги дава в ръцете – вие. Няма да мрънкате тогава. Каквото си изберете, това ще ви управлява.

Хайде сега -добавка към горния ресурс. Този ресурс заедно с горния е за средно интелигентни управляващи. Става дума за икономическият редурс на политическата власт – това са материалните ценности – пари, полезни изкопаеми, техника, земя и т.н. каквато се сетите материална ценност. Това е могъщ ресурс, защото доста от хората са алчни – какво ли не правят за пари (брадатият Сатана бе казал, че когато печалбата станела 300% почвали и трупове да валят).

Следват властовите ресурси, които се използват от интелигентни управляващи. Най-напред социалните ресурси – групите от хора, чиято поддръжка е необходима на властта за да може да провежда политиката си и да постига целите си. Тук играта е тънка. Те ти дават поддръжка, ама ти какво им даваш. И понеже управляващият български политик в повечето случаи нищо не дава, бърза пада от власт. Социалният му ресурс на властта изфирясва.

Следва културно – информационният ресурс. Мощен ресурс, който българският политик не разбира и подценява. Това са знанията, информацията и средствата за тяхното разпространяване. И още образователната система и културните учреждения. Здравата власт изисква силна образователна система, мощна културна система и могъща научна система и система за обработка на информация. Що властта у нас е слаба ли? Как сме с културно-информационния ресурс, а? Ами – няма ресурс – слаба власт.

Тез ресурси трябва да се възпроизвеждат. Затова има един специален властови ресурс – демографския. Хайде тук нищо да не пиша, че както казва народът, ще почна да попържам.

Който иска да разбeрe повече, да намери монографията ми „Популационна динамика и национална сигурност“. Трудно се намира. И с това се занимавам в БАН, юрдечарчета мои. А вие само крякате и не можете нищо да сложите насреща на монографиите ми, издадени у нас и в чужбина и на това, че съм в топ 2% в Станфордската класация на най-влиятелните учени. Леле, каква изненада – Витанов бил влиятелен и в науката. А юрдечето – то къде е влиятелно. Даже не е влиятелно и в локвичката, в която джвака. Затова кряка, та дано някой му обърне внимание.

И за да не забравяме нашия човек от сумрака във Флоренция

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 63)

… В днешно време за всички управници е далеч по-важно да удовлетворяват народа, а не войниците, защото в народа има повече власт…

Макиавели си е Макиавели. Значи, казва ни той, докато в народа има повече власт, трябва да удовлетворяваш него. Като му изкопчиш властта, по важна ти става армията. А какво става у нас. Народът – удовлетворен ли е ? Не. Армията удовлетворена ли е? Не. Какво да пиша повече. А да

Winter is coming

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

на горе