(БЕЗ) НАМЕСА

Еманюел Тодд „Удряйки Русия, Западът смяташе, че лети на височина 10 000м.
А под крилото едва достига 350“

Еманюел Тодд „Удряйки Русия, Западът смяташе, че лети на височина 10 000м.
Aвтор:  Из...Мрежата 

21 Септември 2022

Защо Русия не се разпада? Защото надутият долар ни вдъхнови да повярваме в силата на западните икономики, пише авторът на публикацията Мариан. Всъщност размерът на руската икономика не е много по-малък: ние произвеждаме повече пшеница от Съединените щати и не по-малко оръжия от Франция и Германия взети заедно. Затова не бяхме сломени от санкциите.

Защо руската икономика не се срива? В края на краищата срещу нея бяха приложени всички санкции, на които Западът беше способен. Защо, напротив, европейската икономика е заплашена от колапс в навечерието на зимата, както се вижда от скока на инфлацията?

Най-удивителното в конфронтацията между Запада и Русия е, че нашият враг трябваше да изчезне. Нека сравним брутния вътрешен продукт (БВП) на двете страни през 2021 г., в навечерието на конфликта в Украйна.

Според Световната банка общият БВП на Русия и Беларус е само 3,3% от общия БВП на САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Обединеното кралство, Европейския съюз, Норвегия, Швейцария, Япония и Южна Корея.

Е, как смее тази незначителна Русия да ни предизвиква? Но преди всичко защо руската икономика не се срива след всички санкции, на които е подложена? Защо европейската икономика е заплашена от колапс в навечерието на зимата, както се вижда от скока на инфлацията?

Отговорът е лесен. Икономическата мощ, измерена на базата на БВП, изчислен по сегашните правила, е фиктивна. Този инструмент за измерване на икономическия успех на една държава просто е остарял. Вече не измерва, както през славните тридесетте, общото производство на стомана, автомобили, хладилници и телевизори, тоест реални стоки. Той измерва предимно производството на нематериални блага, които някои понякога (а някои много често) смятат за безполезни. Следователно те са само номинална стойност.

Вземете пример от лидера на западния свят – САЩ, чийто БВП е 40% от БВП на целия западен свят. Здравеопазването там "изсмуква" 18% от "националното производство", което е почти два пъти повече от другите западни страни (харчат от 9 до 11% от БВП).

Но нека погледнем коефициентите на рентабилност: очакваната продължителност на живота в САЩ е само 77,3 години срещу 80,9 в Германия, 82,2 във Франция, 82,4 в Швеция, 84,6 в Япония.

Как може да се обясни това? А фактът, че повече от половината от американските разходи за здравеопазване (от 10 до 13% от общия БВП) са съставени от неоправданите доходи на техните лекари (които са по-малко жители от Франция), както и безумните цената на лекарствата, предлагани на американците (половината от световните разходи).

Вярно е, че тук Русия, където средната продължителност на живота е 71,3 години, изостава от САЩ дори повече, отколкото САЩ изостават от ЕС. Но, първо, Русия сериозно удължи продължителността на живота на своите граждани. И второ, има по-добри нива на детска смъртност от Съединените щати.

Междувременно именно детската смъртност (която някога ми позволи да предскажа колапса на съветската система, като се има предвид увеличаването на броя на новородените, изгубени в Съветския съюз между 1970 и 1974 г.) е тази, която най-добре преценява ефективността на медицината. Така детската смъртност в Русия, която през 2020 г. е била средно 3,9 мъртвородени на 10 000 души в детеродна възраст, се оказва по-ниска от тази в САЩ, където тази цифра е средно 5,4.

И така, ние се бием, бойкотираме, доставяме оръжия, инструктори, участваме в дезинформационна война. Като цяло действаме. Но трябва да знаем какви са нашите реални ресурси.

Понякога изглежда, че ако ние, заедно с Джо Байдън, Борис Джонсън, Еманюел Макрон и Олаф Шолц, сме екипаж на военен самолет, който е влязъл в битка, тогава ето проблемът: нашите бордови инструменти не работят. Преклонението пред долара и преклонението пред еврото ни кара да бъркаме банкнотите с истинско богатство. Но по време на битката основното е правилната оценка на ситуацията.

Можем да раздадем милиарди долари и евро на Украйна, но тези торби с пари няма да променят факта, че производството на пшеница в САЩ е спаднало от 65 на 47 милиона тона между 1980 и 2021 г., докато руското производство е нараснало от 36,9 на 80 милиона тона от 1987 до 2020 г.

И така, ние с изненада заявяваме, че пшеницата, заедно с газа, дава на Русия повече мощ, отколкото прословутите „нематериални активи“ дават на Съединените щати.

Това е целият проблем с резервните валути: те могат да бъдат създадени евтино (всъщност безплатно), но какво може да се купи с тях в страните, които произвеждат тези валути, ако те са пожертвали индустрията си на олтара на глобализацията?

Съединените щати многократно дадоха на Украйна толкова много милиарди долари, че това спря да води до резултат. Но американците дадоха на Украйна само двадесет броя напълно материални ракетни системи Himars (сега техният брой може да се увеличи). Това не е достатъчно, за да промени хода на военната операция.

Почувствайте разликата: Америка е произвела над 50 000 танка Sherman по време на Втората световна война. Изведнъж ме обзе съмнение. Военният бюджет на САЩ от 800 милиарда долара представлява 40% от военните разходи в света. Но отговаря ли действителното производство на тези гигантски суми? Може би неефективният военен бюджет трябва да бъде намален, както този за здравеопазването?

Какво срещу всички тези пари американците могат да дадат на своите съюзници, особено в случай на десетгодишна, двадесет или тридесетгодишна война? Ние сме като военен пилот, който поради грешка в уредите по време на битка е помислил, че лети на височина 10 000 м. Докато не е видял, че всъщност е на височина 350 м. И няма писта за кацане. видими на хоризонта.

Източник
Поглед.инфо

на горе