(БЕЗ) НАМЕСА

С руското отстъпление Путин спаси един мини-Армагедон в района на Херсон

С руското отстъпление Путин спаси един мини-Армагедон в района на Херсон
Aвтор:  Петко Добрев

14 Ноември 2022

В последните дни Херсон е името, което се произнася навсякъде и ежеминутно.

Повод за това е изтеглянето на руските войски и евакуацията на мирното население.

Защо се случи това и какво ще е продължението?

Моят отговор на тези въпроси е различен от широко популярните. Според мен причината за това е подготовката на Украйна да взриви язовирната стена в Нова Каховка. Това практически би означавало настъпването на един мини-Армагедон в района на Херсон.

Очевидно Кремъл е имал информация за това и е изпреварил събитията. Практически руското изтегляне отне най-важният коз, който Зеленски можеше да изиграе и приключи конфликта в полза на Украйна.

Ако руснаците бяха останали в Херсон не бива да има и капка съмнение, че натовската коалиция срещу Русия би отприщила водните талази в Нова Каховка и това щеше да е края на Путин. Това щеше да е трагедия и то в такива размери, че нямаше начин Путин да оцелее като господар на Русия.

Но Путин изненада Запада с решението си да спаси живота на войници и мирно население дори с цената на укор, че допуска отстъпление.

Кой е очаквал от Путин такъв ход?

До вчера руските господари винаги са жертвали живота на войници и население в името на запазване на своя авторитет и господарска сила. Поради тази традиция винаги те са били и предвидими.

Е, Путин явно е решил да изненада Запада и го изненада.

На Запад явно са пропуснали момента, в който Путин стана господар на Русия. Този момент е срещата му с близките на загиналите руски моряци в подводницата Курск. Да, това е моментът, в който Путин става истински господар на Русия.

Ето защо дали искаме или не, трябва да свикнем с мисълта, че Путин няма да си позволи глупостта да жертва безсмислено живота на руснаци било то военни или мирни граждани.

И да, днес Херсон е територия, която руските артилерия, авиация и ракети могат свободно да я изпепеляват. А може да решат и да я наводнят. Какво ще се случи ще видим.

Но да се върнем към руското отстъпление. Повтарям, че с него бе ликвидиран най-сериозния коз в ръцете на Запада срещу Путин.

Оттук нататък войната продължава до последния украинец.

Продължава и промяната в световния ред, който все по-малко ще зависи от Запада и много повече от Русия, Азия и Латинска Америка.
Къде се нареди нашата мила България в този геополитически шахмат на украинска територия? Отговорът ми на този въпрос е повече от трагичен. Българските политици ни отреждат бъдещ статут на енергийна провинция на Турция.

Тема Русия

Aвтор: Петко Добрев

на горе