(БЕЗ) НАМЕСА

Обсъжда се създаването на Южноатлантически съюз от Русия

Обсъжда се създаването на Южноатлантически съюз от Русия
Aвтор:  Из...Мрежата 

02 Януари 2023

Страните от Африка и Латинска Америка могат да се обединят в нова организация - Южноатлантическия договор или съюз, който може да зададе нов вектор на многополюсния ред на света, превръщайки се в алтернатива на Северноатлантическия съюз на страните. Как ще се промени външната политика на Русия през 2023 г., обсъждаха в пресцентъра на "Парламентарен вестник".

Основната страна на ЕС е САЩ

Във външната политика на Русия назряват промени - в края на декември тази тема беше обсъдена на заседание на Съвета за сигурност на Русия. Новата концепция, чийто проект беше представен от руския външен министър Сергей Лавров, трябва заедно с одобрената Стратегия за национална сигурност на страната да стане пътна карта за всички федерални власти.

Според документа Русия си запазва правото на асиметрични отговори на неприятелски действия на държави. В същото време основният принцип на външната политика на Русия остава „последователност, независимост, многовекторност, откритост, предвидимост, прагматизъм и разчитане на националните интереси и готовност за развитие на равноправни и взаимноизгодни отношения“ с всяка държава и международно обединение.

Според политолога Алексей Мухин най-важната характеристика на нашата политика през 2022 г. е предвидимостта. И това се изразява в това, че Русия е една от малкото страни, които не започнаха да премахват международното право в полза на Запада и някои от неговите „правила“. А те, както горчиво се пошегува навремето Сергей Лавров, по същество се свеждат до едно – САЩ винаги са прави.

„Считам за изключително важно, че през 2022 г. настъпи сигурност в отношенията ни със Запада, който загуби правото да се смята за пазител на западните ценности. И това е лоша новина за партньорите на Вашингтон в Европа", каза Лавров.

"Виждаме, че основната страна в ЕС днес са Съединените щати, които отказаха Германия, Франция и всяка друга страна от ЕС да определят европейската политика“, каза той.

В същото време антируският фронт на западните страни, в чието единство нашите опоненти толкова силно ни убеждават, далеч не е толкова сплотен - според Мухин в страните от Стария свят има нарастващ „когнитивен дисонанс“ между реалния им статут на васали на Щатите и желанието да си представят себе си като независима геополитическа единица.

„Западният свят вече е в епицентъра на кризата. И в нашата външна политика ние трябва правилно да преценим рисковете, свързани с тази криза“, убеден е политологът.

SATO срещу НАТО

Според Владимир Джабаров, първи заместник-председател на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията, през 2022 г. на много хора се отвориха очите какво и кои всъщност са западните елити.

Според него, дори и след успешното приключване на специалната военна операция в Украйна, нашето отношение към Европа ще бъде различно, отколкото преди началото на СВО: „Русия, която прави големи крачки в различни сектори и особено в селското стопанство, доходите, които вече надхвърлят приходите от търговия с оръжията ни, припомнят статута й на водеща световна сила - реален, а не декларативен статус."

"Колкото повече сме притиснати, толкова по-бързо се събираме и фокусираме. Най-накрая спряхме да се страхуваме и да се приспособяваме към Запада. Затова имам оптимистични очаквания за 2023 г.", заяви още той.

Както пише един от руските мислители Пьотр Струве през 1909 г., външната политика е израз на вътрешното състояние на страната. Това припомни политологът Леонид Поляков, който смята, че днес, освен икономическата и политическата стабилност - и дори изключително предпазливият финансов министър Антон Силуанов прогнозира по-добри перспективи за икономиката ни през 2023 г., отколкото бяха през изтичащата година - моралният аспект започна да играе важна роля.

 „Отново започнахме да се уважаваме като страна, като уникална цивилизация. И основното в нашата външнополитическа идея е изграждането на бъдещия свят върху идеите на многополярността с едновременното възраждане на руската нация. Това е подкрепата, която може да придобие, ако желаете, духовно лидерство в света“, каза той.

След като Поляков направи конкретно предложение: като алтернатива на НАТО - Северноатлантическия алианс - Русия и нейните партньори от БРИКС могат да инициират създаването на Южноатлантическия алианс (САТО), който ще включва страните от Африка, Латинска Америка и други държави в южния Атлантик. И първият кръг от такива дискусии може да се проведе на втората среща на върха Русия-Африка през лятото на 2023 г.

Съветът на федерацията смята тази идея за перспективна. Владимир Джабаров обеща да го обсъди подробно с колегите си от международната комисия на Камарата на регионите.

Време е да защитим светините

Много политици и експерти прогнозират, че 2023 г. ще бъде белязана от глобални промени в световната политика. В контекста на "големите промени" Русия трябва правилно да прецени къде могат да бъдат ударени нашите интереси.

Според Александър Малкевич, член на Обществената палата на Русия, структурите на Руската православна църква в неприятелски страни ще бъдат първите атакувани от нашите противници. Той отбеляза, че това се случва с всички сили в Украйна, където киевският режим е насочил вниманието си към Киево-Печерската лавра. Същото може да се случи и в балтийските страни, където властите са готови да започнат да отнемат имуществото на организации, принадлежащи на нашата страна.

Затова Малкевич е сигурен, че е необходимо да се погрижим как да премахнем православните светини от такива територии, за да не ги оставим за евентуално оскверняване. В същото време сенатор Джабаров отбеляза: по-добре е да не изнасяме светините, а да се уверим, че Русия може да ги защити, както се казва, на място.

А политологът Павел Данилин нарече зоните на риск за руските интереси пространството на конфликти между Молдова и Приднестровието, Армения и Азербайджан, както и Балтийската зона, в която се намира руският Калининград. В същото време той отбеляза, че русофобията в антируския свят ще расте само през следващата година и трябва да сме подготвени за това. Неговият колега Леонид Поляков препоръча да се запази фокусът и върху Далечния изток, където според него може да се изостри "Курилският проблем".

Тема Русия

Aвтор: Из...Мрежата 

на горе