(БЕЗ) НАМЕСА

Война на Русия със самата себе си

Война на Русия със самата себе си
Aвтор:  Александър Русин

02 Февруари 2023

Във войната, която се води днес в Украйна, Русия воюва не толкова със САЩ и блока НАТО, колкото сама със себе си – със собствена техника, собствено оръжие и отчасти дори със собствени войски. И със собствените си грешки. Със собствено минало и в много отношения дори със собствено настояще.

По-голямата част от военната техника на Украйна, която досега е била и все още трябва да се среща на полетата на тази война, е техника съветско производство.

Украйна все още продължава да получава военна помощ от страните от Източна Европа - Полша, Чехия, България, Словакия и редица други под формата на доставки на военна техника и оръжия съветски тип.

Срещу Русия е хвърлена военна техника от собствени образци - танкове Т-72 и Т-64, РСЗО "Град" и "Ураган", системи "Точка-У", С-300, бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и много други. Да не говорим за малки оръжия.

Русия воюва основно с техника собствено производство.

И отчасти дори с армия от собствено обучение.

Украинските генерали и офицери са завършили военни училища, създадени през съветския период. Те учеха според съветските военни доктрини, използвайки съветска технология. И техните учители бяха предимно офицери от съветската армия.

Украинската енергетика, която два месеца беше удряна с "калибри", изстреляхме по нея над 2000 ракети, но тя продължава да функционира - това също е продукт на съветската техника. Енергийната система на Украйна е проектирана и изградена с очакванията да работи във война, вероятно дори ядрена.

Военни арсенали, центрове за управление, изградени в цяла Украйна с очакване на ядрена война, фабрики с подземни цехове, които могат да продължат да работят дори по време на бомбардировките, също са продукт на съветско, а следователно и на руско строителство.

А украинското общество в миналото е част от съветското общество, а в по-далечното минало е част от руското общество, част от хората, населявали Руската империя и след това Съветския съюз.

А фактът, че много украинци бяха възпитани в дух на омраза към Русия, научени да мразят Русия и настроени за война с нея, е резултат преди всичко от грешките на самата Русия, резултат от грешките на съветската държава- строителна политика, а след това и грешките на руската политика спрямо Украйна.

Самата Украйна във вида, в който беше отделена от Русия през 1991 г., в границите, в които беше отделена, е резултат от цяла поредица от погрешни и недалновидни решения на съветското ръководство, които присъединиха различни територии към Украйна и извършиха тяхната украинизация, обявиха всички жители на Украинската ССР за украинци и се отдадоха на украинските националисти.

Недовършените бандеровци, които първо бяха амнистирани, а след това започнаха да бъдат приемани в партията, повишени, опитвайки се да се интегрират в съветското общество по този начин, изиграха решаваща роля първо в ликвидацията на СССР, а след това и в превръщането на Украйна в Анти-Русия, в това чудовище, с което трябва да се борим днес.

Кой навремето не довърши бандеровците, амнистира ги, и ги прие в партията, издигна ги? Съветско ръководство. А това означава в крайна сметка самата Русия.

В продължение на 100 години самата Русия създава Украйна със собствените си ръце, угаждайки по всякакъв начин на украинските националисти, прощавайки им престъпленията от Втората световна война, анексирайки към нея Галиция от една страна и Крим от друга, създавайки 50-милионна република наречена Украйна, като започна печатането на книги и периодични издания на украински език, включи Украинската ССР в ООН и след това я отдели от себе си.

Самата Русия формира Украйна в състава си, след което й позволи да се отдели заедно с всички присъединени територии.

В известен смисъл самата Русия даде на Украйна пример за независимост, като на 12 юни, още преди подписването на Беловежките споразумения, прие декларация за собствения си суверенитет, всъщност за отделяне от СССР.

И в продължение на 30 години след разпадането на СССР руското ръководство не се умори да повтаря, че Украйна е независима държава. Въпреки че на всички беше ясно, че това не е вярно, че Украйна е много зависима държава, само че от 1991 г. тя стана зависима не от Русия, а от САЩ и Европа, от Запада.

Русия, обявявайки независимостта си и независимостта на Украйна, след 1991 г. просто се въздържа от участие в живота на хората, които преди това са били съветски, а още по-рано руски хора.

Русия се въздържа от участие в живота на руския народ, останал на територията на Украйна, и от живота на онези украинци, които до последно се надяваха на Русия, които дори през 2014 г. очакваха, че Русия няма да позволи Украйна да стане нацистка държава. Но Русия го позволи. Допусна го и в известен смисъл дори допринесе.

Всичко, което беше направено с Украйна, това, в което Украйна в крайна сметка се превърна - всичко това беше направено с разрешението на Русия, с мълчаливото съгласие на руското ръководство.

Идването на бандеровците на власт в Украйна беше резултат, първо, от съучастие и грешки в националната политика на съветското ръководство, а след това резултат от бездействие, безразличие, съучастие и престъпни грешки във външната политика на ръководството на съвременната държава Русия.

Всичко започна с факта, че Грушевски, един от основателите на идеята за украинците и украинския народ като отделна нация, беше удостоен с почетна докторска степен по руска история в Харковския университет. Това стана през 1906 г., в Руската империя.

Самата Русия, нейната научна общност, руската интелигенция се отдаде на идеите на украинизма от самото начало, от началото на 20 век. След това тази палка беше подета от съветската интелигенция, съветската научна общност и съветския партиен елит, които десетилетия възпитаваха украинците в дух на независимост и свикнаха с идеята, че са специални, угаждаха на капризите на украинския национален елит, простиха на бандеровците, разглезиха, насърчиха и поквариха украинския партиен елит, украинската интелигенция.

Самата Русия в крайна сметка въоръжи Украйна, отдели я от себе си и я предаде на САЩ и Запада за окончателно превъзпитание, преформатиране, зомбиране и мобилизиране за война със себе си.

И в продължение на 30 години Русия умишлено безразлично наблюдаваше случващото се, не се уморяваше да повтаря като мантра, че Украйна е независима държава.

Самата Русия в продължение на 100 години със своите действия и бездействие оформи Украйна и я тласна до това, до което в крайна сметка се стигна – до състоянието на агресивно антируско формирование в услуга на Запада.

Дори парите, които Русия е инвестирала в Украйна през последните 30 години, плащайки за транзита на газ и предоставяйки под формата на газови отстъпки, са използвани от украинските олигарси за финансиране и въоръжаване на националистически формации, за създаване на украински телевизионни канали, за финансиране на украински националистически партии и движения. И това не беше кой знае каква тайна. Но руското ръководство усърдно си затваряше очите за това.

Веднъж Медведев обяви сумата на всички инвестиции и плащания, направени от Русия към Украйна през 25 години "независимост". Според него сумата е била около 200 милиарда долара.

Ако най-малко една четвърт от тези средства са отишли за финансиране на украински национални формирования, телевизионни канали и националистически партии, тогава Русия е инвестирала порядък повече в антируския проект, отколкото САЩ са похарчили преди началото на войната.

Ако обобщим всичко, което Русия направи през последните 100 години, за да гарантира, че милиони руснаци са превърнати в украинци и в крайна сметка в русофоби, така че хората на Бандера да дойдат на власт в Украйна, така че тази война да започне и половин милион украинци да воюват със съветско оръжие и съветска техника срещу руснаците - наистина се оказва, че днес Русия воюва сама със себе си.

Русия е във война със собственото си минало, собствените си грешки, собствените си оръжия и собствените си предатели.

Ролята на САЩ и блока НАТО в тази война, в сравнение с историческата роля на самата Русия, е дълбоко второстепенна.

Блокът НАТО все още не съществуваше и САЩ дори не мислеха за война с Русия, когато самата Русия започна да прави Украйна чудовището, което по-късно щеше да се бие с нея със собствените си оръжия.

САЩ и блокът НАТО все още не са доставили на Украйна дори половината от количеството техника и оръжия, които Съветският съюз остави на украинската армия за бъдеща война с Русия.

За развитието и формирането на идеята за украинизма, за идването на власт на бандеровците Съветският съюз и Русия направиха много повече от Съединените щати и всички западни разузнавателни служби, взети заедно.

И дори днес, когато войната вече е в ход, Русия е тази, която не си позволява да спечели по-рано.

Защото вътре в самата Русия, вътре в Руската федерация, остава огромен брой от онези, които в тази война по един или друг начин действат на страната на САЩ и колективния Запад, на страната на Украйна, които поради лични печалби или убеждения, саботират войната или дори помагат на врага.

В тази война Русия наистина воюва преди всичко със себе си, със своите оръжия, със своите грешки, със своите предатели, със своето минало и дори с настоящето си. И след това със САЩ и блока НАТО.

Източник: Поглед.инфо

на горе