(БЕЗ) НАМЕСА

Промяна на еднополюсния световен ред

Промяна на еднополюсния световен  ред
Aвтор:  Александър Дугин

10 Ноември 2022

От време на време е необходимо да наричаме нещата с истинските им имена. Недоизказаността и полуистината пораждат лабиринти от неясноти, които от своя страна създават вихри и бурни потоци, в които истината се разсейва, разтваря. Движейки се заедно с конюнктурата, думите и речта се израждат необратимо. В крайна сметка никой не вярва на друг и всичко се решава в колапса.
Ние сме близо до тази точка, така че трябва да съберем смелост и да изясним всичко, както е. Взривяването на Кримския мост е границата. Освен това или истината - колкото и сурова да е тя - и труден път към спасението и Победата. Или… Сами се досещате, не искам да плаша никого – всички според мен са наясно със сериозността на ситуацията, в която се намираме.

Има международно право и има геополитика. Международното право описва как изглеждат нещата. Геополитиката - как седи всичко. Винаги има пропаст между битие и привидност.

От геополитическа гледна точка през 1991 г. Русия претърпя колосално поражение в битката на Сушата срещу Морето. Ние се предадохме, издигнахме бяло знаме и го кръстихме Елцин (Елцин-центърът е същото, паметник на поражението и предателството).
И нещо повече,  приехме  „истината“  на  врага – неговата ценностна система, неговите норми, неговите правила, парламентаризма, либералната демокрация, идеологията на индивидуализма, хедонизма и комфорта, пазара.
Така се появи Руската федерация. И като васал на Запада, Москва беше принудена да признае независимостта на бившите си територии – републиките. Те получиха  независимост  от  нас и автоматично изпаднаха в зависимост от тях. Откъдето си тръгва Сушата, идва Морето. Това е законът. Три балтийски територии веднага бяха включени в НАТО. Останалите се наредиха.
На ниво международно право това се отрази в признаването на независимостта на бившите части на Велика Русия от Руската федерация. Но това беше само отражение на геополитическата реалност.
Сушата загуби и беше принудена да признае волята на победителя (Морето). Бяхме принудени да признаем независимостта на страните от ОНД. В геополитиката като в зоната. Това имам предвид под "принудително".
И започнаха да ни „насилват“ още повече. Откажете се от Чечня, откажете се от Северен Кавказ, откажете се от Поволжието и след това откажете се от Урал, Сибир и Далечния изток. „Вземете суверенитет, колкото искате“ - за това става въпрос.
В самия край на 1993 г. същият Елцин внезапно се хвана и реши да не го "насилват" повече. Започна Първата чеченска кампания. Страховито, срамно, чудовищно. Но... Това беше първият знак, че в Русия има нещо, което се съпротивлява на пълната й окупация от Морето.
Либералите бяха на страната на сепаратистите. Нашите реформатори се смятаха за колониална администрация, гаулайтери на региони, подчинени по време на геополитическата война. Руската федерация е замислена като колониално образувание с минимален суверенитет. И този суверенитет трябваше да става все по-малко.
Постсъветското, а в плановете на западните стратези и поструското пространство трябваше постепенно да премине под прякото управление на НАТО, а петата колона на либералите, управлявала по това време в Москва, трябваше да допринесе за това през всеки възможен начин. Включително и чрез саботажа на Първата чеченска кампания.
Кулминацията на товабеше Хасавюртският мир и консолидацията около Елцин на олигарсите, които напълно бяха загубили доверието на народа и способността за власт (седем банкери). Генерал Лебед е първият пример за високопоставен руски военен, който е предал държавата си и е преминал да служи на врага.
Всичко някак си стигна до края на 90-те години, когато уахабитите, контролирани от Запада, нахлуха в Москва и Дагестан, преминаха към директен терор (взривове на къщи, саботажи, набези). „Принуждаването“ на Русия към по- нататъшен разпад продължи. Ситуацията стана критична. Като сега. Днес също е критична. Още повече от тогава.
Тогава започна ерата на Путин. Това беше радикален обрат. Преди всичко в геополитиката. Сушата отказа да се разпадне и започна отчаяна борба за възстановяване на суверенитета. Това е Втората чеченска кампания.
Много трудна, но победоносна. Тя изкова феномена на Кадиров, този, който е силен. Това е силата на Сушата, Евразия, Хартлендът, който се е защитил от настъплението на Морето.
Путин тръгна по пътя на геополитическия реванш. И това е неговата мисия. Путин е Евразия, която се връща към своята субектност. И нищо друго. Всичко останало не е Путин.
Но на нивото на международното право Русия, издигаща се от коленичещото положение, вече беше притисната в рамките на признаването на независимостта на страните от ОНД. И тази форма на "принуда" беше осигурена от геополитическия потенциал на НАТО.
В Мюнхенскатасиречпрез2007г.Путинпостави под въпрос това състояние на геополитическия баланснасилитенатеоретичнониво. През 2008 г. в Южна Осетия и Абхазия Русия на практика оспори постсъветското статукво. Тоест укрепването на нашия геополитически суверенитет доведе до факта, че решихме да променим постсъветските граници. Геополитиката влезе в действие, измествайки международното право.
Това беше последвано от Майдан, обединение с Крим и въстание в Донбас. Майданът стана атакуващ жест на Морето, а Крим и Донбас станаха отговор на Сушата. Отново изградихме международното право за геополитика. Както и да го обясняваме.
В международното право има двусмислена клауза за приоритета на териториалната цялост на националните държави  и  в  същото  време  за правото на народите на  самоопределение.  На практика всеки път  това се решава именно  от геополитическата сила в баланса на силите между Сушата и Морето.
Сушата настоява, че и Южна Осетия, и Абхазия са независими, а Крим, днес освен него ДР, ЛНР, Херсон и Запорожие са наши. Морето настоява, че няма Югославия, но Косово е „независимо“.

Само силата. Само геополитиката. А международното право обслужва постфактум това, което възниква в геополитическата практика. Геополитиката е гола истина, а международното право е надстройка над нея, облекло, рамка.

Сега за СВО. Тя беше стартирана, защото Сушата реши да направи още една стъпка, за да възстанови позициите си в баланса на силите.
Поведението на Москва в  епохата  на Путин и следователно по време на възстановяването на геополитическия суверенитет на страната не съответства много на международното право, което фиксира съществуването на национални държави в постсъветското пространство. Разликата беше, че Русия при Елцин беше полуколониална, докато при Путин тя пое по пътя на истинската независимост.
Въпреки това Елцин-центърът все още съществува, точно както има официално признаване от Москва на Украйна като „национална държава“. Либерални реформатори има и в самата Русия - като приемственост и дори компромис между предателство и лоялност.
Тази двойственост доведе до 2014г. Да спрем движението си на изток в Украйна и да се опитаме да се задоволим с Крим беше грешка. Сега е очевидно за всички.
Защо да продължаваме да хитруваме с "хитрия план". Той отсъстваше. Но именно връзката с Елцин-центъра, привързаността към 90-те, към Запада, към глобализма и към Морето са отговорни за тази фатална грешка. Върнахме се там, само че на много по-лоши стартови позиции. Това можеше да бъде опровергано само на първия етап от СВО, ако беше довела до желаните резултати. Но тя не го направи.
От геополитическа гледна точка Русия не може дори да допусне самото съществуване на Украйна като плацдарм за АТО, Морето, Запада. Това беше добре разбрано от всички геополитици - от самия основател на тази наука Макиндер, бившия комисар на Антантата за Украйна, както и Збигнев Бжежински, до нашите евразийци и съвременната руска школа в геополитиката.
Русия е субект, империя, независима геополитическа сила само заедно с Украйна (поне заедно с Новорусия). Това е законът. Макиндер  и Бжежински направиха извод от това: Западът трябва на всяка цена и по всеки начин да изтръгне Украйна изпод Русия.
Руските геополитици стигнаха до точно обратното като извод - Украйна и Русия (както и други области на Велика Русия, постсъветското пространство) трябва или да бъдат заедно, или поне да бъдат неутрални. Враждебност и пряк контрол над тях от Морето са изключени. И тук никакво международно право не може да пречи. Ако наистина сме Русия, то Анти-Русия по нашите граници не трябва да има.
С други думи: Беловежкото споразумение, като подпис под нашата загуба, съществува само до момента, в който Русия остава под властта на Запада, слаба и по същество окупирана, водена от колониалния елит. Ако Русия е наистина суверенна, то само тя е единствената, която трябва да бъде наистина суверенна в цялото постсъветско пространство. А всички останали не са. Или с нас, или не.
СВО  е  за  това.  И  само  за  това.  И   след като започна, дипломацията, икономиката, международните договори - всичко това вече няма значение. Само геополитиката. Само Победата - на всички нива и на всички фронтове.
СВО е първият наистина мащабен израз на волята на Русия да преразгледа геополитическите резултати от Студената война.  Това  означава,  че Русия е решила –  вече  е  решила,  говорим  за близкото минало и  настоящето,  а  не  само  за бъдещето – да промени еднополюсния световен ред и  да  влезе  в  директен  конфликт с цивилизацията на Морето, с нейното англо- саксонско ядро.
За Москва това е смъртна битка – но само за предпоставките да стане субект, Империя. Така че всичко е заложено на карта за нас. Морето, дори да загуби цяла Украйна, няма да пострада много. Западът все още ще има много начини да се опита да ни задуши със санкции, търговски ограничения, технологичен глад.
Но за нас слабостта в СВО е просто фатална. Никой не може и не е нужно да  обяснява,  че сме били принудени да я  започнем  и  че  сме  се ръководили единствено от хуманитарни съображения. Това е риторика. Замахнахме към истински, пълноценен, реален, цивилизационен суверенитет. И сложихме всичко на карта за това.

Това е, което трябва да осъзнаете. Русия реши да промени световния ред.
И сега цялото общество трябва бързо да се преустрои по нов евразийски, патриотичен начин.

Това се отнася преди всичко за правоприлагащите органи, където много проблеми очевидно са се натрупали през полуколониалната епоха.
Отчасти има директен саботаж - умелото издигане на ключови позиции на фигури, които явно не се справят  с  това,  маргинализацията  на достойните и силни лидери, съзнателното потапяне в безброй технически детайли и накрая директната корупция - всъщност легитимирана от капитализма и ерата на Елцин-центъра. Виждаме това в поведението на "Военторг" по време на частичната мобилизация. И навсякъде.
Днес основният проблем е в нашия енергиен потенциал. Но неговите корени са в обществото, в отсъствието на идеология, в разложения и комфортен начин на живот, в реалността, която ни  беше  наложена   след   нашето   поражение и капитулация през 90-те години. Ние берем плодовете на парадигматичната умствена окупация на Русия.
Путин вече даде знак да се сложи край, но на кого го даде? Ако не на преки агенти на влияние, то продуктите на този дългогодишен саботаж - разглезени, корумпирани, цинични, ачестопросто недееспособни и психически некомпетентни (в грижата за собственото си вътрешност обаче са доста пълноценни) представители на елит, който се е развил в мрачните 90-e.
Това е като болярите от нашето Смутно време, готови да служат и на Шуйски, и на Лъжедмитрий, и директно на поляците и дори на шведите. И тази гадост е предназначена да осигури победата на Русия в най-трудната конфронтация с чудовищен, решителен, технически оборудван и маниакално убеден в правотата си враг...
Със сигурност не става дума за украинците, зомбирани жертви, източни славяни, нашите братя . Става въпрос за Запада, за цивилизацията на Морето, за плановете на глобалистките елити да превърнат световното господство в триумф на цивилизацията на Сатаната.
И те са решени да направят това, вижте в какво се е превърнала съвременната западна джендър, постхуманистична култура и философия – това е директно възпяване на ада.
В самата Русия настъпи момент за радикална, бърза и спешна промяна.

Моментът, в който от сърцето идват думите „братя и сестри“, а не „скъпи руснаци“. „Всичко за фронта и всичко за победата“, а не жалкото бърборене на служители, които се опитват да обединят несъвместимото - свещената война на целия народ не за живот и нормите на международното право, които никой не спазва, а за смърт .
За да напредваме по фронтовете, трябва да се борим решително вътре. Ерата на половинчатите мерки и компромисите приключи. Нашата битка този път има всички шансове да стане последна.

на горе