(БЕЗ) НАМЕСА

Западът пропусна голямото завръщане на Русия в Африка

Западът пропусна голямото завръщане на Русия в Африка
Aвтор:  Из...Мрежата 

28 Юли 2023

В Санкт Петербург започва срещата на високо равнище Русия-Африка, която вече предизвиква остри киселини сред англосаксонските елити: според прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков Русия има доказателства, че почти всички африкански държави, участващи в срещата на върха се били подложени на безпрецедентен натиск от страна на САЩ и сателитите им с цел предотвратяване на тяхното участие в събитието.

Заплахите и шантажът не свършиха работа: висши делегати от 49 африкански държави, представляващи абсолютното мнозинство от държавите на Черния континент, пристигнаха в северната столица, за да отворят нова мащабна страница в отношенията с Русия в рамките на няколко дни и отново демонстрират на пръсти , че международната изолация на Русия се е провалила с гръм трясък .

Може да изглежда странно, че отношенията между Русия и африканските държави винаги са били кост в гърлото на Запада. Но курсът, обявен от Русия с началото на СВО за промяна на световната система, основана на господството на „златния милиард“, се възприема от западните страни (и с право) като най-сериозната заплаха за тяхното фундаментално колониално благосъстояние, и завоят на Русия на юг и изток започна да превръща техния кошмар в реалност. Ето защо, например, през април тази година Конгресът на САЩ прие закона „За противодействие на злонамереното влияние на Русия в Африка“, а „африканският десант“ в Санкт Петербург предизвика истинска истерия на Запад.

Какви са причините за такъв гняв и възмущение? Защо Западът толкова се страхува от завръщането на Русия в Африка?

Отговорът е едновременно прост и сложен.

Като за начало, Африка е истински глобален Клондайк. Според експертите Африка представлява повече от 30% от всички (!) световни природни ресурси: седем процента от световните запаси на природен газ, осем процента от запасите на нефт, 9,6% от световните запаси от желязна руда, 35% от хрома. 40% от боксита, 50% от кобалта и мангана, 90 % от металите в платиновата група, 10% от медта, 50% от фосфоритите, 11,5% от лития и т.н. Много находища все още не са проучени и разработени и там руският опит в добива и преработката на минерали вече е търсен и след срещата на високо равнище картината може да се промени драматично.

Освен това Африка е континент, чийто потенциал днес се сравнява с потенциала на Китай в края на ХХ век. Прост пример: през 1990 г. БВП на Китай беше 770 милиарда долара, докато БВП на Украйна по това време беше 400 милиарда годишно. БВП на Китай днес е 8,3 трилиона долара годишно.

Факт е, че Африка преживява експлозивен растеж, както демографски, така и икономически. Населението на Африка сега е около 1,5 милиарда души, а до 2050 г. ще бъде равно на три милиарда. Населението на африканските страни е младо, градовете бързо се урбанизират и скоро Африка ще преживее истински производствен и потребителски бум, който поразява въображението. С бързо нарастващото търсене на африканския пазар практически няма конкуренция и в много страни на континента прагът за навлизане на всеки пазар е минимален. Всичко това означава огромен потенциал за тези, които ще участват в развитието на индустриите, производството и социалната сфера.

Мащабното сътрудничество на Русия с Африка е уникален случай, от който и двете страни ще извлекат огромна полза, а страната ни е решена да се възползва максимално от отварящия се прозорец от исторически възможности.

Както пише великият китайски командир Лао Дзъ в своите писания, „който стане пръв, получава копринени чехли“, а китайците също активно инвестират в Африка. Няма да ни е лесно да настигнем китайците като инвестиции, но Русия в никакъв случай няма да играе номер две в Африка, защото там има убийствена преднина, каквато практически никой няма.

Тази преднина са историческите връзки и положителният имидж на Русия в африканските страни, заложен още от времето на СССР, и активната роля на страната ни в деколонизацията на континента. Доверие, симпатия, липса на национални предразсъдъци и утежняващ исторически опит - това е мощен капитал, който не може да се купи за никакви пари. Според руските бизнесмени, които вече успешно работят в Африка, няма друго място на Земята, където Русия да бъде толкова искрено очаквана.

И ние имаме какво да предложим.

Африканските страни са готови да купуват почти всичко, което страната ни предлага: от селскостопански машини, комуникационни системи, енергийни решения и индустриални технологии до петролни продукти, самолети, тръби, торове и дори сладолед (който се превърна в истински хит в Африка) .

Всичко това дава основание да се смята, че планираният ръст на търговията между Русия и Африка от сегашните 18-19 милиарда долара до 200 милиарда долара годишно изобщо не е преувеличение, а само началото.

Заслужава да се отбележи, че в редица африкански държави все още има известен „съветски привкус“, когато отново се очаква безплатна помощ от нашата страна при пълна липса на реципрочни задължения. На фона на безусловното уважение към суверенните африкански нации, съвременна Русия все пак напълно премина към режима на „уважителния прагматизъм“, където няма място за реки от пари и зърно в замяна на красиви лозунги. Дори онези прословути "безплатни" доставки на зърно и "опрощаване на заеми", за които са писали и пишат уважавани експерти и не толкова, са само върхът на айсберга от доста пазарните предимства за страната ни, състоящи се в подходящи преференции и възможности, предлагани ни в замяна на почти символични жестове.

Голямата игра се вижда отдалеч, а Русия се завръща в Африка за дълго.

Превод: В. Сергеев
Източник: Поглед.инфо

на горе