(БЕЗ) НАМЕСА

Основен геополитически противник на Москва към днешна дата е Лондон

Основен геополитически противник на Москва към днешна дата е Лондон
Aвтор:  Боян Чуков

21 Ноември 2023

Лондон има сериозни възможности да дестабилизира руската държава. И определено го прави с променлив успех. Путин не контролира изцяло обстановката.

Дейвид Камерън на третия ден от своята нова кариера на външен министър на Великобритания посети Киев. Някои информационни ресурси твърдят, че се е отбил и до Одеса. Камерън се е срещнал със Зеленски. Полските медии съобщиха, че бившият премиер на Обединеното кралство е беседвал и с командващия ВМСУ вице-адмирал Алексей Неижпапа.
Очевидно Камерън няма да се разхожда до Киев без да има основателна причина. Още повече британски външен министър се среща с командващ Военно-морските сили на Украйна. Засега особено уязвимо място във военен план е Черноморския флот на Русия.
От началото на войната ВСУ нанесоха болезнени морски удари на руснаците. Даже потопиха техния черноморски флагман крайцера „Москва“. Имаше и други сериозни удари. Руснаците се принудиха да предислоцират част от своя боен флот на изток, по-далеч от Крим.
Британските разработки на морски дронове се оказаха ефективни. До момента не е намерено задоволително противодействие срещу тях. Украински военни се обучават от британски инструктори предимно в порт Очаково и Одеса. В цитираните два града продължават да работят активно британски центрове за планиране и разработка на диверсии. Обединеното кралство използва удачно Черно море като полигон за своите нови разработки. Увеличаващата се активност на британците във водите около Крим най-вероятно ще мотивира руснаците да превземат Очаков и Одеса.
Американците нямат необходимия ресурс да подкрепят паралелно военно и финансово Украйна, Израел, да въоръжават активно Тайван, да заделят ресурс за изтласкването на Русия от Кавказ и да присъстват активно в Сирия и Ирак.
Затова се наблюдава делегиране на „права“ за отделни региони на определени по-големи съюзници на САЩ по линия на НАТО. Франция се настанява военно в Армения и Грузия. Строи обща ПВО за Ереван и Тбилиси.
САЩ и да искат, не могат да пренебрегнат Израел. Американското еврейско лоби е прекалено силно и няма да позволи Вашингтон да се „разсейва“ в други посоки. В Сирия и Ирак се видя, че американските военни бази инкасират ракетни удари. Има убити и ранени американски войници. Но засега няма реакция, която бе достатъчно хард преди години при подобни ситуации за Пентагона.
Американските самолетоносачи в Средиземно море плашеха всички страни от Близкия Изток. Днес обаче не е така. Иран разполага с ракети, способни да нанесат щети на американските кораби, които са неприемливи за Пентагона. А и щатските военни бази в по-голямата си част в региона са уязвими.
Заплахата за употреба на тактическо ядрено оръжие няма предишната възпираща роля. Сега не се знае кой точно има или няма ТЯО или "мръсни" (обеднен уран) бомби. Усеща се, че британците получават все повече права да управляват темата "Украйна".
Британското влияние върху вътрешнополитическата обстановка в Русия е очевидно. Членове от семействата на голяма част от шумните руски „патриоти“ живее във Великобритания и притежават недвижими имоти в Албиона. Руските богаташи държат своите „спестявания“ в сметки в офшорни зони, които се контролират от англосаксонците. Лондон има достатъчно възможности и лостове за клатене на власта в Русия.
Вълненията в Дагестан, поредицата от награди на 15-годишния Адам Кадиров, син на Рамзан Кадиров, президент на Чечения, показват, че Кремъл има още много проблеми, с които не може да се справи. Младият чеченец Адам преби в ареста човек, който се бе изгаври с Корана. Това определено не е реклама за руската демокрация! Побоят бе разпространен на видео в социалните мрежи. За това свое изстъпление Адам получи множество отличия и награди в руските областите, в които преобладава мюсюлманско население.
Рамзан Кадиров също постепенно се „изоглавя“. На нови военни формирования в Чечения се дават имена на чеченци, които са се сражавали срещу Руската империя и са убивали руснаци.
Зреят неприятни за Кремъл допълнителни вътрешнополитически проблеми в Грозни. Огромната маса от гастарбайтери от бившите съветски републики в руските мегаполиси е бомба със закъснител. Голяма част от тях присъстват нелегално. Но това не им пречи да налагат със сила своите правила в руските области, които населяват.
Корумпираните руски силови структури наблюдават пасивно тези негативни за руската държава процеси. С военна сила Русия към днешна дата не може да бъде победена. В това вече не се съмнява почти никой. Но в руската история има много примери, когато страната е била поставяна на колене след множество вътрешни предателства.
Във вътрешнополитически план Лондон има сериозни възможности да дестабилизира руската държава. И определено го прави с променлив успех. Путин не контролира изцяло обстановката.
Накрая, ако един ден закрият „Елцин-център“ в Русия, който се финансира от руската държава, то бихме могли да считаме, че Кремъл е овладял по-сериозно властта в страната. Иначе гастрольори като олигарха Абрамович продължават да внасят пертурбации в душите на истинските руснаци в резултат на „жестовете на добра воля“ от страна на Кремъл.
След което следва познатото „нас кинули опять“. А това е възможно само при пасивна и двусмислена позиция на Кремъл и руските институции.
Въобще на Русия не са проблем пътищата и глупаците. Пътищата ги пооправиха. Проблем са корупционерите и предателите. А те не са никак малко в руските властови структури.
Основен геополитически противник на Москва към днешна дата е Лондон. Така както е било по време на Голямата игра (1813-1907), битката между Руската империя и Британската империя.

на горе