(БЕЗ) НАМЕСА

СВ.НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ И „БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ“

СВ.НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ И „БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ“
Aвтор:  Ваня Григорова

06 Декември 2023

Енергетика, здравеопазване, публичен транспорт, сметопочистване... Никоя от тези ключово важни за обществото дейности няма да бъде обезпечена, докато милиарди изтичат в джобовете на шепа хора.


На Никулден почитаме св. Николай Чудотворец - покровител на моряците и банкерите. Честит празник на именниците!

Няма как да пропуснем обаче данните, които съвсем скоро бяха публикувани от БНБ за състоянието на банките и да не си зададем някои въпроси. Печалбата на банките само за първите 10 месеца от годината е 3 МИЛИАРДА ЛЕВА! Или 75% по-висока в сравнение със същия период на миналата година. Колко са 3 млрд. лв.?

- "Българската Коледа" миналата година е събрала 3,5 млн. лв. за лечение на деца. Печалбата на банките би покрила 857 български коледи. 857 ПЪТИ повече деца можеха да се излекуват с тези пари!

- Фондът за справедлив преход, заради който форсираме затварянето на въглищните ни централи, е в размер на 1,2 млрд. евро. Печалбата на банките САМО за първите 10 месеца на настоящата година е 1,25 пъти по-висока от сумата, която бихме получили, за да заличим ТЕЦ-овете и мините в България, с което да предизвикаме трусове в енергийната ни система и жестоко социално напрежение в страната.

- За възстановяването на критична част от инфраструктурата на "Напоителни системи" бяха нужни около 800 млн. лв. Почти 4 пъти повече е печалбата на банките за непълна 2023 г. "Напоителни системи" не само напоява, но и отводнява. Поддържа инфраструктура, с помощта на която се управляват водите, за да не се стига да наводнения, които след това наричаме "природни бедствия". Природно бедствие е управлението на страната, не водите, които се отказваме да управляваме.

- Субсидията от държавния бюджет за градския транспорт в цялата страна е 188 млн. лв. Тя не само НЕ позволява да се формира 5% печалба, както предвижда европейски регламент, но НЕ е възможно и да се покрият разходите за увеличение на заплатите на шофьори и сервизни работници, не позволява и обновяване на цехове, изградени преди десетилетия; обновяване на превозния състав. Печалбата на банките е 16 ПЪТИ по-висока от цялата субсидия за градския транспорт в цяла България!

- Субсидията за БДЖ е замразена на 196 млн. лв. Дългогодишното недофинансиране на националния жп превозвач доведе до това ЧАСТНА компания да получи лиценз за пътнически превози. Тя обаче ще пусне линии само там, където е изгодно. Линиите, които носят загуби, ще останат в БДЖ, а накрая ще бъдат закрити. 3 млрд. лв. печалба на банките е 15 ПЪТИ повече от годишната субсидия за НАЦИОНАЛНИЯ ЖП ПРЕВОЗВАЧ!

- Не можем да си върнем сметопочистването в общински ръце в София, за да е по-качествена услугата и на по-ниска цена. Защото нямаме средства, с които сега и веднага да закупим необходимата техника за целия град. Печалбата на банките само до октомври 2023 г. е предостатъчна, за да се закупят изцяло нови и качествени камиони.

Енергетика, здравеопазване, публичен транспорт, сметопочистване... Никоя от тези ключово важни за обществото дейности няма да бъде обезпечена, докато милиарди изтичат в джобовете на шепа хора. Та честит празник и на банкерите, но на редовите служители, които работят буквално за жълти стотинки, не на "висшите" мениджъри и собственици, които абсорбират огромна част от средствата, които трябва да работят за всички ни, не само за тях.

на горе