(БЕЗ) НАМЕСА

Руският патриарх Кирил изрази съболезнования за кончината на патриарх Неофит

Руският патриарх Кирил изрази съболезнования за кончината на патриарх Неофит
Aвтор:  патриарх Кирил

15 Март 2024

Ваши Високопреосвещенства, възлюбени в Господа събратя-архипастири!

От името на цялата Руска Православна Църква Ви поднасям най-дълбоки и искрени съболезнования във връзка с кончината на Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

Със своето лично благочестие и вярност към Църквата Христова, с молитвата и многолетните ревностни трудове в духовното лозе на българското Православие починалият светител е придобил за себе си наистина добро име и добра слава (Притч. 22:1).

За нас е много скъпо, че значителна част от живота му е свързана с Московската духовна академия, където ясно са се разкрили неговите богословски и музикални дарования. След избирането му на патриаршеския престол блаженопочившият нееднократно посещаваше пределите на Руската Църква, чиито верни чеда са проникнати с любов и уважение към него. В хода на неговата Предстоятелска визита в Москва през 2013-та година той освети основополагащия камък в строежа на храма в чест на забележителния син на българския народ св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия. При активното участие на Негово Светейшество беше осъществено прославлението на Богучарския светител Серафим (Соболев) от нашите Църкви.

За мен ще остане паметно доброто братско общение със Светейшия Патриарх Неофит, чиито светъл образ завинаги ще се съхрани в моето сърце.

Милостивият Господ да упокои душата на верния Свой раб в селенията на праведните, където няма ни болка, ни печал, ни въздихание, но живот безкраен.

Вечна и блажена да бъде паметта на новопреставения Патриарх Неофит!

С любов в Иисуса Христа,

† КИРИЛ, ПАТРИАРХ МОСКОВСКИ И НА ЦЯЛА РУСИЯ

на горе