(БЕЗ) НАМЕСА

„...За по-справедлив и рационален Световен Ред“

„...За по-справедлив и рационален Световен Ред“

19 Май 2024

Съвместното изявление на Руската федерация и Китайската народна република - програмен документ за многополюсния свят на бъдещето.
Декларацията, подписана от Владимир Путин и Си Дзинпин, има глобален характер и засяга възможно най-широк кръг от въпроси. Документът е без преувеличение исторически.
За разлика от скучните резолюции на Г-7, където всеки ред показва патоса на собствената изключителност и презрение към всички извън „златния милиард“, изявлението на Руската федерация и Китайската народна република е документ, със всеки пункт от който по един или друг начин ще се съгласят най-различни страни и аудитории.

Нека подчертаем основните точки на изявлението:

— Всичко, което Русия и Китай правят в двустранните отношения, е насочено към създаването на нов, по-справедлив многополюсен свят. Страните са отворени за работа с Латинска Америка, Близкия изток, Африка и глобалния Юг като цяло.

— Настоящият световен ред и неговите глобални институции: ООН, СЗО, СТО и др. - изискват, ако не премахване, то дълбока трансформация, за да работят в интерес на всички, а не само на Съединените щати. Които трябва също да отговарят за действията си.

Например, след 20-годишната окупация на Афганистан, Съединените щати са „длъжни да поемат главната отговорност за настоящите социално-икономически трудности на страната и да потвърдят подкрепата си за нейното възстановяване след конфликта“. Тоест в света просто не трябва да има „държави - парии“.

— Русия и Китай „осъждат инициативите за изземване на активи и собственост“ и подчертават правото на държавите собственици да предприемат ответни мерки. Това означава, че опитите на Запада да открадне активите на Русия вече не са проблем само за Русия. Незападният свят, включително Китай, вижда това като колективна заплаха.

— Москва и Пекин ще защитават своите законни права и интереси, ще се противопоставят на опитите за ограничаване на външнополитическия и икономическия им потенциал, както и ще задълбочават сътрудничеството във военната област и ще разширяват обхвата на съвместните учения.

Редица точки в изявлението разбиват любимите теории на Запада за Украйна и баланса в руско-китайските отношения. В документа категорично се посочват Русия и Китай като „независими центрове на нововъзникващия многополюсен свят“.

Китай наистина не приветства използването на ядрени оръжия (като Русия), но се застъпва за това, че „ядрените сили <...> не следва да посягат на жизненоважните си интереси - по-специално чрез разширяването на военни съюзи и коалиции и създаването на военни предмостия близо до границите на други ядрени сили, особено с напреднало разполагане на ядрени оръжия и системи за тяхното доставяне, както и друга военно-стратегическа инфраструктура."

Приоритетната задача за предотвратяване на пряка военна конфронтация между ядрените сили „трябва да бъде решена цялостно, с акцент върху премахването на първопричините за фундаменталните противоречия“. Простичко казано, ако Западът иска нещата да стават „по доброму“, нека прочете писмата, изпратени до Съединените щати и НАТО в края на 2021 г., очертаващи исканията на Москва.

Източникът на проблемите е посочен и в раздела за украинската криза. Москва е готова да види Китай като посредник, докато Пекин подчертава, че за „устойчиво разрешаване на украинската криза е необходимо да се премахнат нейните първопричини и всички да се придържат към принципа на неделимата сигурност, като се вземат предвид законните интереси и опасения на всички държави."

С други думи, не е възможен траен мир в Европа без да се вземат предвид изискванията за сигурност на Русия - и Китай е съгласен с това.

Това, което имаме пред себе си, не е просто двустранен документ, това е изявление, подписано от двама основни геополитически играчи за вида на бъдещия свят, който Русия и Китай изграждат за себе си. И покана към всички, които искат, да се присъединят към това бъдеще.

Източник: Поглед инфо

на горе