(БЕЗ) НАМЕСА

ОТГОВОРЪТ ЩЕ БЪДЕ СИМЕТРИЧЕН УДАР ПО ЗАПАДА...

ОТГОВОРЪТ ЩЕ БЪДЕ СИМЕТРИЧЕН УДАР ПО ЗАПАДА...
Aвтор:  Геворг Мирзаян

09 Юни 2024

„Ние мислим за факта, че ако някой смята, че е възможно да доставя такова оръжие в зона на бойни действия, за да удари нашата територия и да ни създаде проблеми, тогава защо ние да нямаме право да доставяме наши оръжия от същия клас в тези региони на света където ще се нанасят удари по чувствителни цели на тези страни, които правят това по отношение на Русия? Тоест отговорът може да е симетричен. Ще помислим“ В. Путин

Москва намери начин да накаже Запада за доставката на оръжия с голям обсег на Украйна, с които се предполага, че ще поразява руски територии. Методът е правно ясен и прагматично ефективен.

От правна гледна точка САЩ и други страни имат пълното право да доставят на Украйна, която не е нито под санкциите на ООН, нито воюва с Русия, всякакви оръжия освен ядрените. След което американските ракети стават украински.

Да, Москва твърди, че тези „украински” ракети се контролират, насочват и поддържат от американски и британски специалисти, но западните политици продължават да настояват, че това не е така.

Президентът Владимир Путин им отговори на среща на 5 юни с ръководители на международни информационни агенции.

Ние мислим за факта, че ако някой смята, че е възможно да доставя такова оръжие в зона на бойни действия, за да удари нашата територия и да ни създаде проблеми, тогава защо ние да нямаме право да доставяме наши оръжия от същия клас в тези региони на света къде ще се нанасят удари по чувствителни цели на тези страни, които правят това по отношение на Русия? Тоест отговорът може да е симетричен. Ще помислим", каза държавният глава.

Редица експерти са уверени, че Русия не само е помислила, но и го е направила.

Не бива да мислите, че ще започнем да работим по механизмите приблизително седмица след като някаква британска Storm Shadow удари по градовете в района на Москва. Сигурен съм, че работата вече е извършена и нашите оръжия са разположени в съответните региони - ответните удари ще бъдат нанесени със светкавична скорост", каза Андрей Клинцевич, ръководител на Центъра за изследване на военните и политическите конфликти, каза IA Regnum.

По мнението на експерта, Москва ще действа конкретно срещу три държави: Великобритания, Франция и САЩ.

Първо, и трите държави са ключови военно-политически спонсори на режима в Киев. Да, Полша доставя не по-малко от Франция, но Варшава, за разлика от французите, практически няма военни обекти извън националните си граници.

На второ място, САЩ, Великобритания и Франция поддържат военно присъствие в редица региони извън сферата на отговорност на НАТО и прилагането на член 5 от устава на организацията, който предвижда колективна защита в случай на нападение. Съответно атаките могат да се извършват в други региони и от други играчи.

И говорим буквално за цялото земно кълбо.

Западният свят ни обяви хибридна война в целия свят. Целият свят е военна зона. Съответно Москва може да предприеме ответни стъпки, избирайки къде и чрез кого“, обяснява военният експерт Иван Коновалов пред агенция Regnum.

Няколко фактора трябва да съвпадат: важността на региона за Запада, наличието на антиамерикански играчи, политическата им воля за пряка (а не риторична) конфронтация със Запада, както и добрите отношения с Русия.

От тази гледна точка, Близкият изток изглежда най-обещаващ. Там има значителен брой западни бази, има западна инфраструктура – която, за разлика от базите, не е защитена, отбелязва Коновалов.

Например мястото в Танф (в окупираната от американците южна част на Сирия), което наричаме база, всъщност не е такова. То е доста беззащитно“, - разказва експертът.

Освен това в Близкия изток има така наречената „Ос на съпротивата“ под контрола на Иран, която се бори срещу Съединените щати и техните съюзници от много години. Освен това, в допълнение към държавите (например Сирия), оста включва множество мрежови участници: ливанското движение Хизбула, иракските милиции и йеменските хусити. Те вече удрят американците.

Хусите съобщиха за 11 операции срещу САЩ и техните съюзници за седмица. Най-важната операция беше удар със седем крилати ракети и четири дрона по американския самолетоносач USS „Айзенхауер“ в северната част на Червено море“.

Ансар Аллах (официалното име на организацията на хуситите – ред.) вече се превърна в проблем за Съединените щати и може да се превърне в още по-сериозен проблем, ако, да речем, развият и хиперзвук“, каза международният политолог Абас Джума пред IA Regnum.

Русия притежава този хиперзвук.

Разполагаме с противокорабни системи „Бал“ и „Бастион“, способни да изстрелват свръхзвукови ракети „Оникс“, които ще преодолеят бордовите системи на военноморска групировка на противника“, добавя Андрей Клинцевич.

Нещо повече, дори не е необходимо директно да се доставят оръжия на хуситите - това може да стане през Иран. В крайна сметка, ако перифразираме аргументите на западните политици по украинския въпрос, руските оръжия, доставени на Иран, стават ирански. Доставени на хуситите - хуситски. И поражението дори на есминец (да не говорим за самолетоносач) от иранско-хуситските хиперзвукови системи ще бъде огромен военно-политически удар за Съединените щати.

Сирия, Хизбула и иракските милиции, които постоянно се опитват да атакуват американски бази в региона, също имат какво да предложат.

По отношение на оръжията, това ще бъде нещо компактно и подобно на цивилен артикул. Например имаме контейнерен ракетен комплекс "Калибър-К", който ни позволява да изстрелваме и крилати, и балистични ракети.

Можем да прехвърлим комплексите Искандер. Могат да се прехвърлят и ударните дронове - камикадзе Ланцет, които могат да летят на стотици километри. Масово изстрелване на десет Ланцета в някоя база може да причини повече щети, отколкото една крилата ракета“, казва Клинцевич.

Освен това Москва може да прехвърля и преносими системи.

Например ПЗРК „Верба“, способен да свали всеки самолет и хеликоптер на НАТО на височина до 5 километра, включително прехвалените F-35, и термобаричните противотанкови системи Kornet “, добавя експертът.

Друг регион за отговор на САЩ и техните съюзници може да бъде Източна Азия. Например Москва ще помогне на Пекин, който американците буквално тласкат да реши тайванския въпрос с военни средства. Или на Северна Корея, която също оказа помощ на Русия в рамките на СВО.

Може да се случи Северна Корея, която винаги се е занимавала с балистични ракети и ядрени оръжия, изведнъж да започне да създава крилати ракети. Тя вече е получила съответната технология. И това ще бъде смъртна присъда за всичко, което се намира на територията на Южна Корея – включително американските бази.

Сега севернокорейската далекобойна артилерия прикрива условно Сеул, а крилатите ракети ще й позволят да нанася неядрени удари по територията на противника“, казва Иван Коновалов.

И накрая, не забравяйте за Африка, където се намират базите и на трите враждебни на Русия държави и където местните власти са буквално обсебени от идеята за окончателна деколонизация – прогонване на западните сили от територията им. Американците и французите не искат да напуснат доброволно, но Русия може да помогне да се създаде ситуация, при която окупацията на Африка от Запада да се превърне в истински кошмар за Съединените щати и Европа.

Тогава може би ще разберат, че не си е струвало да доставят ракети, танкове, артилерия и самолети, за да убиват руснаци.

Източник превод: Поглед.инфо

на горе