(БЕЗ) НАМЕСА

Генерал Радев го очаква тежка предизборна борба
Прави ли ръководството на БСП всичко по силите си, за да не се повтори случаят Плевнелиев?

Генерал Радев го очаква тежка предизборна борба
Aвтор:  проф. Чавдар Добрев

13 Септември 2016

Проф. Чавдар Добрев: Единствената печеливша алтернатива е кандидатът ни да е надпартиен и предложен от Инициативен комитет.

Изборната кампания за президент на България,  както се вижда, ще бъде тежка, с удари под кръста. Управляващите ще използват всички свои политически и медийни ресурси срещу кандидата, с който се ангажира БСП. Последните инициативи на премиера Бойко Борисов като посредник между Ердоган и Меркел, а също пропагандисткият му ход във връзка с изграждането на газовия хъб „Балкан“, са част от започналата предизборна кампания на партия ГЕРБ.  В този план Борисов  доказва недоказуемото: че под негово ръководство и под ръководството на Плевнелиев България води независима политика; че умее да показва зъби на западните си партньори и особено на Брюксел; че е готова за нова политика към Русия.

Това са голи обещания, но нали изборите са за това: да се дават обещания и подвежда електората. След като по внушение на западните си диригенти Борисов даде възловите министерства и позиции в изпълнителната власт на Реформаторския блок и си осигури предварително подкрепата му за втория тур, сега търси възможности за разширяване на влиянието на ГЕРБ в сектора център-ляво.

Борисов е наясно, че  кандидатът на ГЕРБ няма да спечели на първи тур, и че ще има втори тур, на който ще се изправят един срещу друг генерал Радев и кандидатът на ГЕРБ. И тъй като предвижда, че на втория тур е реалистично генерал Радев да бъде подкрепен от Блока на патриотите и от ДПС, освободило се от Лютви Местан, той отсега гледа да покаже себе си в нова светлина: като патриот, готов всеки миг да се присъедини към Вишеградската четворка и прегърне политиката на унгареца Виктор Орбан. Но и като изкусен политик, за когото Стамбулград  дава мило и драго.

Що се отнася до избора на ген. Румен Радев за кандидат-президент, подкрепен от БСП, според мен той е правилен. Първите му медийни прояви са твърде убедителни и зрели. Генералът, изненадващо за човек, стоял встрани от партийните ни работи, отговаря намясто и на най-провокативните въпроси. Поведението му буди симпатии и доверие.

Същевременно не бива да се забравя, че  БСП в момента няма капацитет да удържи победа с кандидат от средите на левицата: докарахме я дотам, че да се ползваме с влияние в обществото между 11% и 13%. Единствената печеливша алтернатива е кандидатът ни да е надпартиен и предложен от Инициативен комитет, към чиято воля нашата партия да се присъедини, наред с партиите и гражданските организации, които също подкрепят/ще подкрепят кандидатурата на генерала на президент. При добре проведена предизборна кампания, ген. Радев би могъл да обедини около своята личност и платформа за най-сериозно представилите се политически сили на първия тур.

Аз лично предварително бях предложил БСП да се ангажира с евентуалната кандидитура на сегашния вицепрезидент Маргарита Попова поради същите мотиви: лични качества и поведение на кандидата, да е обединяваща личност във връзка с националните ни интереси, но и с възможности да привлече гласове от ляво, от центъра и от дясно. А и от поведението на Попова като вицепрезидент останах с впечатление, че тя е подготвен, отговорен и почтен държавник. Генерал Радев, чиято досегашна биография за мен бе непозната, покрива същите или подобни критерии като нереализираната кандидатура на Попова, тоест, принципът е защитен.

За съжаление, досега водещите фигури в БСП допуснаха немалко грешки, които, така или иначе, тежат и ще продължат да тежат върху кандидат-президентската ни кампания. Ще посоча някои от тях.

Според мен провеждането на вътрешнопартийния референдум не беше наложително. Въпросите, на които отговориха нашите членове, а те са магистрални въпроси на коалиционната политика, представляват отговорности на избрания от конгреса председател на БСП, на Изпълнителното бюро и Националния съвет. Да се бяга от тези отговорности под предлог, че така се разширява демокрацията в редиците на партията едва ли е най-подходящо.

Според резултатите от проведения референдум, възприети от Изпълнителното бюро като „глас народен – глас божи“, трябваше задължително да се стигне  до консолидиране на левите сили в лицето на БСП, АБВ и Движение 21. Такова консолидиране  впоследствие не се получи, което разколеба позитивните масови нагласи на левите хора у нас за изборна победа, внедрени чрез референдума и поведението на партийния елит.

Освен това съгласно референдума кандидатът на БСП за президент трябваше непременно да е неин деец, а не личност с биографията и надпартийното положение на генерал Радев. Слава Богу, че се разбра, че идейната си идентичност като партия ще измерваме не на тези президентски избори, а на следващите парламентарни и общински избори. Че най-важно за България е новият президент да бъде национално отговорен, в отличие от Росен Плевнелиев; да отстоява суверенна национална политика по отношение на САЩ, Русия и Европейския съюз; да решава компетентно  проблемите на сигурността.

За избора на ген. Радев несъмнен е приносът на Корнелия Нинова. Тя успя да наложи кандидатурата му, въпреки съпротивата на влиятелни кръгове в партията, които смятат, че неиздигането на ляв кандидат за президент е груба грешка. Но и въпреки резултатите от референдума, чийто инициатор е самата Нинова.   

Както е известно,  нещата с Татяна Дончева, като представител на лява партия, бързо се разсъхнаха. Същото, макар и с други доводи, се повтори с АБВ. Ще попитам за две неща. Действително ли идеолозите на Изпълнителното бюро приемат Движение 21 на Татяна Дончева за лява партия и на какви основания? И как тъй, без решение на Националния съвет, Изпълнителното бюро – след свое заседание в поредния вторник –   обяви ген. Радев за кандидат-президент, издигнат единствено от БСП, изговаряйки куп неточни заключения?

Едва ли беше тактично разигран грубият развод с АБВ. Ние най-сетне ще трябва да се научим да говорим за АБВ като за парламентарно представена партия с дясна социалдемократическа ориентация, различна като идеология от тази на БСП. Това че имаме дълбоки идейни различия с тази партия още не означава, че АБВ стои извън лявото пространство на България, и че не можем да си партнираме на равни условия, примерно на президентските избори.

Аз съм един от авторите, писали най-остро за политическите актове и виждания на Георги Първанов. И то главно на страниците на в. „Нова зора“. В тези текстове съм установявал, че  Първанов тежнее не към социалния, а към либерално-социалния модел; че предвид своята дясна социалдемократическа платформа той приема себе по-скоро за следовник на Янко Сакъзов; че се отнася отрицателно към периода след болшевизацията на партията ни през 1919 г. и пр. По примера на  западната дясна  социалдемокрация неговата партия АБВ е по-склонна от БСП да прави  компромиси в политиката. Тя прекалено лесно се поддава на политическия конформизъм,  на безпринципни  съюзявания заради участието си във властта.

С оглед на всичко това ръководството на нашата партия неправилно разглежда АБВ като прост сбор от вътрешнопартийни  предатели, които само от амбиции и кариеризъм, без идейни подбуди, са се отделили в отделна формация /нека разграничим повода от причината!/. Напротив, еволюцията на Георги Първанов до фаза създаване на собствена дясна социалдемократическа партия считам за явление, което рано или късно щеше да се случи.  Първанов би се върнал в БСП единствено, ако тя възприеме дясната социалдемократическа доктрина на АБВ. И тъй като това е невъзможно, ще трябва да кореспондираме с АБВ като с  лява партия, с която можем да се договаряме по немалък кръг проблеми. 

Обявяването на ген. Радев преди известно време /след същото заседание на Бюрото/ като кандидат-президент  единствено  на БСП  явно бе импулсивен акт, коригиран от Нинова.  След няколко дни  тя поясни , че се създава Инициативен комитет, който ще  издигне генерала за президент на България.

Струва ми се, че Инициативният комитет, чието формиране е крайно наложително, но закъсняло, би трябвало да се състои от заслужили българи в различни сфери на националния живот, от представители на подкрепящите генерала  партии и граждански организации.  Нормално е съставът на този Инициативен комитет да не се „назначава“ или посочва от ръководството на БСП, а сам да си избере ръководните органи. Сигурен съм, че кандидатурата на БСП за председател на Инициативния комитет в лицето на Стефан Данаилов, предложена, а не наложена от БСП, ще бъде подкрепена от комитета, тъй като  е напълно подходяща.

Връщайки се назад ще допълня, че  Изпълнителното бюро трябваше да отсее от предложените на референдума за кандидат-президенти две или три имена  и тях да предложи на Националния съвет, вместо да постъпва като Пилат. В същото време щеше да е по-рационално, ако вече функциониращият  Инициативен комитет  беше обявил по-късно кандидатурата на ген. Радев /заедно с тази на партия ГЕРБ/. Сега се даде възможност на нашите политически опоненти, които владеят най-гледаните електронни медии и най-тиражните печатни медии да организират многостранно своите атаки, подмятания, фалшификати, дезиинформации по адрес на генерала.

Странно е, че вече месец след обявяването на кандидатурата генералът е оставен фактически сам да защитава човешката си и войска чест, да отговаря на хлъзгави въпроси, да проявява прекалена дипломатичност в случаи, които не налагат това. Наложително е час по-скоро да бъдат  ангажирани с кампанията видни български интелектуалци, военни специалисти, общественици и политици с различни партийни разцветки. Изостава работата на предизборния ни щаб и на пресцентъра на Позитано. Бюрото и членовете на Националния съвет остават твърде дистанцирани и инертни в президентската кампания. Мнозина предполагат, че това е отзвук от засилени разногласия в  Изпълнителното бюро.

Вероятно би било подходящо, ако Инициативният комитет  обособи свой Централен предизборен щаб, който да координира дейността на различните предизборни щабове на генерала, включително този на БСП и на нейните коалиционни партньори. Не съм убеден дали БСП трябва да създава Инициативни комитети по места. Вместо това нека по-плътно подпомагаме дейността на суверенно изградения Инициативен комитет.

Целесъобразно ще е към Инициативния комитет да заработи аналитично звено, съставено от експерти, в това число  и по провеждане на изборни кампании. Звено, което да анализира срочно конкретната предизборна ситуация, да предлага политически алтернативи и поведенчески модели, да подготвя отговори на онези проблеми, които стоят в центъра на националния ни живот. В тази насока предизборната кампания на генерала е твърде уязвима.

Сега-засега инициативата, за съжаление, попада отново в ръцете на такъв изкусен манипулатор като Бойко Борисов. Очертава се стройна пропагандна организация за сриване на авторитета на ген. Радев, за неговото дискредитиране, за изобразяването му като безличен и незначителен субект.  Прави се всичко възможно, за да бъде показан генералът като случайна фигура – командир на фактически несъществуващ род войска; политически неподготвен, повърхностен човек, предал професията си; несериозен в интимните дела.

Време е вече генералът по-цялостно да се изкаже по глобалните проблеми на външната и вътрешната политика, на националната ни сигурност. Най-добре ще е, ако съгласува становищата си с кандидата за вицепрезидент и заедно с него участва в голяма част от публичните изяви. Моите очаквания са кандидатът за вицепрезидент  да не е фаворизиран субект от Изпълнителното бюро на БСП, а изтъкнат ляв интелектуалец със сериозна политическа подготвеност,  ползващ се  с висок авторитет не само в левите среди. Да е признат експерт,  личност с качествата на полемист и концептуалист, които да допълват и обогатяват представите ни за компетентността и отговорностите на кандидат-президентската двойка.  

Мен например ме интересува как ген. Радев, заедно с кандидата за вицепрезидент,  оценяват  новите вълни на антикомунизма и русофобията. Дали Комисията за досиетата наистина защитава националния ни интерес?  Защо да не се изкажат за състоянието на енергетиката, земеделието, здравеопазването, науката, културата, образованието, транспорта и пр., въпреки че тези въпроси се решават от изпълнителната власт? Няма как гласоподавателят да не иска да чуе мнението им  за участта на дребния, средния и едрия бизнес. Как виждат възраждането на България? Каква политика ще водят спрямо малцинствата? Ще има ли промени в политиката с българите в чужбина? Как ще решават миграционния проблем?

Какво е отношението им към САЩ, ЕС и Руската федерация? Как оценяват състоянието на ЕС и какво мислят за досега провежданата от неговата администрация политика? Какво е мнението им за създаването на обединена армия на ЕС? Правилно ли е становището на Могерини, че този въпрос не е актуален и трябва да се отложи в десетилетията? Какво ще стане с НАТО при такава ситуация?

Според Радев и кандидата за вицепрезидент,  външнополитическият курс на страната действително ли се променя, както твърди Борисов?  Какво е отношението им към политическото поведение на държавите от Вишеградската четворка? Възразяват ли срещу трансатлантическото търговско споразумение между САЩ и ЕС? Защо България е най-бедната страна в ЕС и кой е виновен? Ще съдействат ли и как за рязко намаляване на масовата бедност? Какво ще направят, за да се създаде климат за нормално икономическо развитие на България? Как ще развиват отношенията ни с балканските страни и конкретно с Турция? Против какви практики на сегашната изпълнителна власт се обявяват?   

Ще си позволи ли генерал Радев, по време на кандидат-президентската  кампания, да влезе в полемика с Борисов? Още повече, че Бойко Борисов е фактическият ръководител на кампанията срещу Румен Радев.  Или ще потърси, още на този етап, пътека за диалог с Борисов? Ще се довери ли на новите моменти в политическото поведение на Борисов? В качеството си на бъдещ президент какъв тип  отношения ще поддържа със сегашния  премиер?

Ще  разкрие ли ген. Радев по време на кампанията по-пълно психологическия си портрет, своите вътрешни качества, моралните ценности, на които държи? Как ген. Радев ще обозначи принадлежността си към най-елитните кадри на българската армия, на българската военна авиация? Как ще представи своите хобита,увлечения, привързаността си към театъра и литературата? И т.н, и т. н.

Пиша тези редове, тъй като съм убеден,  Румен Радев, генералът  родолюбец, е  достоен да стане националноотговорен президент на България и прекрати политическия разврат, практикуван от Плевнелиев. Въпросът е да направим всичко по силите си, за да не бъде проигран този  исторически шанс за нашата държава.

5 септември, 2016 г.

на горе