(БЕЗ) НАМЕСА

Левицата умира с подменена идентичност
Престъпността се утвърди като норма и в обществено-политическия живот.

Левицата умира с подменена идентичност

15 Юни 2017

Ако СДС, после ОДС, сега РБ си отидоха от политическото битие, сега същите процеси следват в БСП. Остава място за хората от силовите и престъпни групировки.

Престъпността се утвърди като норма и в обществено-политическия живот.

От там идва тоталният срив на доверие в лидери, власт, партии, институции.

Не е необходимо да бъдат следени медии, четени изследвания, анализирани основни автори във вестници и списания. Много по-показателни за обществените настроения са форумите.

Ето някои от тях, изписани под чести изяви на някогашния главен секретар и министър на МВР Богомил Бонев.

VS.: Имам блед спомен, как един Главен секретар на МВР привикваше в кабинета си - на спявка, назначените за босовете на престъпните групировки у БГ-то! Защо си мисля, че много приличаше на същия-този, който днес оприличава един пазач на бариера - за мутра!? Нещо не ми се връзва инфото, защото - по същото това време, никой не беше чувал за - МУТРАТА, на която днес и се вменяват всички грехове, сътворени назад във времето, именно от такива, облажили се от властта, по време на "прехода" към "демокрация"!

petko_varbichkov: Г-н Бонев, обидно е Генерал, бивш министър на СДС да плюе по форумите…..Това, че плюеш Бойко, не го прави по малко популярен. Продължавай да слугуваш на свинаря и на следващите избори се приближи повече до комунистите.

Мюнхен: Милиционерът се изявява доста активно. Засега…силите му стигат до Фейсбук. За написването на нещо сериозно, значимо, ценно е трудно Неговият работодател и благодетел-свинарят Гергов - дали не му е дал почивка след "усилния труд" на панаира, който дружно бастисаха....

fi6er1Точно Бонев да дава мнение за каквото и било е СРАМ.Човек, който е бил "демократ"покрай Костов а сега е отявлен комунист- бесепар си е чисто лицемерие.Човек с амбициите на "комар" си остава насекомо...

Яламов: Въ-х-х...Като си знаел толкоз тайни, подлого Гергова, що си мълча до сега?

Всички тези нередактирани мнения са изписани под една бележка, която Бонев качва в своя интернет-страница, заявявайки: „Мутрата е планирал фалит на една или две банки, та да падне Орешарски и БСП никога повече да не дойде на власт. И го е споделил, не е моя фикция. Това съвпада с интересите на най-големия длъжник на КТБ. Участва и прокуратурата. Индикации за това има в стенограмите от президенството.

Но ще скрием стенограмите. Защо?!

За да сме стабилни преди „председателството“?!

Май същите мотиви бяха преди изборите.

Някой бърка жестоко обществения интерес с мнимата стабилност. Това написа още бившият министър на МВР Богомил Бонев в социалната мрежа”.

А някога Богомил Бонев убедено громеше онези, които днес най-много защитава.

В парламента премиерът Иван Костов заяви, че югославското посолство в София е замесено в кампания по очернянето на България пред света и в опит за ревизиране на външната политика по косовската криза. Според него декларациите за подкрепа на сръбската кауза в Косово се пишат в югославското посолство и обвини наивниците, които се хващат на тяхната въдица. Българският премиер обяви още, че преди да започне операцията на НАТО "Решителна сила" посолството на СРЮ в София е изпратило до посолствата на Франция, Англия, Русия, Германия, САЩ и Италия материали по косовския проблем, представени като обръщение на сърбите в България.

Българските разузнавателни служби установили, че югодипломат отговаря за подкрепа на сръбските позиции. Служители на посолството поискали от собственика на Нова телевизия Дарко Таминджич да спре коментарите срещу Милошевич и да не  излъчва репортажите на Си Ен Ен, а на сръбските медии. Бил подготвен и материал от името на български интелектуалци в защита на сръбската кауза. Според премиерът Костов натискът върху България е съгласуван по две линии – психологическа и пропагандна, като се експлоатира абсурдна представа, че страната ни изпълнява чужди внушения. В тази кампания били се включили смачканите престъпни групировки, които по този начин се стремели към нова обществена легитимност и големи печалби. Костов декларира, че "правителството няма да допусне сценария от 1992 –  1995 г."

Вътрешният министър Бонев, военният министър Ананиев и външният Михайлова подкрепиха незабавно казаното от своя премиер.

Бонев обяви, че "сръбската агентура е активизирала своята дейност в България, но ние няма да ги оставим да си разиграват коня. Не сме съгласни сърби да карат българи да играят ролята на техни мекерета. Под сръбски мекерета аз разбирам онези наши граждани, които получават инструкции от сръбската резидентура и сръбското правителство. Интересите на режима на Милошевич съвпадат с интересите на българската левица. Въпреки че премиерът не спомена БСП в изказването си пред парламента, реакциите на левицата показват, че тя се е припознала в думите му, тъй като има интереси да възбуди колкото се може по-големи опасения в българското общество и дестабилизира правителството”. 

Нищо не може да се каже – убеден борец с БСП.

Когато по-късно е освободен от поста министър заради данни за участие в корупционни, разбирайте престъпни схеми, Бонев запя друга песен.

Ще взема да ви споделя нещо –  казва той.

На 20 декември 1999 г. Костов ни привикваше в резиденция Бояна.

Да ни каже, че се разделяме, но „оставаме в политиката, ама трябва да пишем срещу БСП, пък на следващите избори конюнктурата щяла да се промени“.

Тъкмо ЕК беше решила, че сме изпълнили всички критерии за падане на визите.

Оставката ми искаха Христо Бисеров и Доган.

После Костов се срещна с Доган в Ритора, който е собственост на моя кум Гергов. Има снимки и на моя профил, и във в. Сега. В тази среда няма как да оцелееш, ако не крадеш, заключава Богомил Бонев.

Това, за което съжалявам е, че не фраснах един директно в циганската мутра.

Още ми тежи този пропуск.

За политическите отношения науката е повече от красноречива.

Според Боян Станков, бивш председател на Съвета за криминологични изследвания към Главна прокуратура, организираната престъпност е свързана с висока корупция, която обхваща всички етажи на властта и всички власти.

Съжаляващият, че не е разбил някога нечия мутра Богомил Бонев, продължава:

"Някъде през есента на 1997 г. след едно заседание на НИС премиерът забрани наши служители и служби да работят по приватизацията. Бих могъл да кажа, че са предавани сигнали за хора, включително и министри, на премиера, и реакцията беше обратна на реакцията на човек, който желае да се пребори с корупцията. Ами аз не можах да убедя премиера един заместник-министър да освободи и не само това, но той го взе в политическия си кабинет, как ще го накарам шеф на комисия да разследва."

Нито от думите, нито от делата Боневи личи да се е противопоставил на Костов.

Така отправените упреци или обвинения срещу него остават закъснели и без последствия, макар да се сочи, че като финансов министър в периода 1990 – 1992 година: 

Издава заповед за извършване на търговско-финансова дейност и валутен обмен в зоните на ГКПП от конкретни частни фирми,… свързани със силовите структури, което … дава тласък на организираната контрабанда; Разрешава безмитен внос на цигари и алкохол от фондация "Сапио”, в нарушение на 133 ПМС/1930, което дава възможност на фондацията да получи 13 540 000 долара; Освобождава БВТБ) от плащания на мита и такси за З месеца и 20 дни, както по-късно и фондацията на Златков, все в нарушение на законите; Със Заповед № 90/25.03.92 г. на министъра на финансите Иван Костов и на основание чл. 12 и във връзка с чл. 17 от Закона за сделките с валутните ценности и валутния контрол и Протокол от 23.03.92 г. на комисията по провеждане на конкурс за извършване на валутна търговия разрешава на “Братя Василеви" ООД и "Б.Н.К." – ООД (фирма свързана с "Кинтекс") съвместно да извършват продажба на петрол и петролни продукти на ГКПП Калотина и ГКПП Капитан Андреево, което позволява безконтролен износ на петролни продукти без акциз, мита и данъци. Собственикът на фирма "Б.Н.К." – ООД Веселин Балевски е съпруг на несменяемата секретарка на министъра на финансите. Макар да няма лиценз,  следващите министри също не отменят вече взетото разрешение. Това санкционира и Йордан Соколов, тогава министър на вътрешните работи. На 26.III.1992 г. зам. министърът на финансите сключва с Балевски договор, в който се позовава на лиценз, получен след конкурс. В действително такова участие няма.

По-късно НСБОП прави извод, че договорът няма правно основание, но незаконната дейност продължава до 12.VIII.1996 г., узаконена със заповед № 249, изготвена по докладни на Хр. Кулишев от зам.-министър Димитър Радев.

Когато през 2000 г. НСБОП се заема със случая, на 10.III.2000 г. от ГУ "Митници" информират разследващите, че цялата документация по случая е изчезнала. При прокурорската проверка срещу В. Балевски е открита заповед на Иван Костов като министър на финансите.

Кирил Радев е освободен като шеф на НСБОП. Съветникът Веселин Балевски напуска Министерския съвет още през март 2000 г..

На основание Заповед № 196/02.12.91 г. на министъра на финансите Иван Костов, на 16.10.92 г. е сключен договор между фирма "Шипка-Фуат Гювен" – Турция и началника на ДФ "Свободна безмитна зона – Свиленград" за експлоатация на построената бензиностанция в безмитната зона при годишен наем от 3360 щатски долара за срок от 10 години. Допълнително с анекс от 21.07.93 г., подписан от Началника и безмитната зона в Свиленград Димитър Митев и фирма "Шипка-Фуат Гювен" – Турция в 10-годишния срок, на основание чл. 6 в споменатия договор турската фирма придобива правото да извършва продажба на горива без да плаща на държавата данъци и мита.

В същото време в Отчетен доклад на РДВР-Хасково от 1997 г. е записано:

С помощта на длъжностни лица от Районна митница и от ж.п. гара в Свиленград преминават значими по обем контрабандни стокови потоци, износ на стратегически суровини, важни за функциониране на националната ни икономика, което пречи за преодоляване на кризата, обхванала продоволствения комплекс… В този аспект се открояват дадените през 1992-1994 г. преференции на ръководството на “Свободна безмитна зона – АД Свиленград” на турската фирма “Шипка – Фуат Гювен” за изграждане на безмитен нафтопункт с освободена от мита търговия с горива, касаеща зареждане на транзитно преминаващи през страната чужди товарни автомобили за срок от 10 години. По оценка на специалисти, договорът за направените през този период инвестиции и клаузите относно прекратяването му дават особен статут и твърде изгодни условия за финансово преобезпечаване на наемателя-инвеститор и търговец с възможности да прояви претенции, които да доведат до финансов икономически срив на “Свободна безмитна зона – АД… До момента турската фирма не е плащала данъци върху вноса и реализираната обща печалба, с което държавния бюджет е ощетен в размер на милиарди лева.”

Богомил Бонев по това време е главен секретар на МВР, а до 1999 г. и министър на вътрешните работи. Генералите Атанас Атанасов и Кирил Радев са скромни негови подчинени.

Което не му попречи да търси вина в другите.

А един малко известен Момчев от СДС, отклонява тези въпроси към тогавашния президент.

В продължение на 17 години МВР получава процент от безмитна търговия с горива. Сметната палата разкрива, че фирмата, която държи бензиностанцията на ГКПП “Капитан Андреево”, се е отчитала на полицията с процент от печалбата си, а зад нея стои турският гражданин Фуат Гювен. Сметната палата настоява да се изясни юридическото основание с което Национална служба "Полиция" е приемала средствата, а върху сумата бъде платен данък печалба.

Според бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев обаче само за 2006 година през бензиностанциите на Фуат Гювен, общо 9, са минали 15% от оборота на дизел в България срещу 85% на останалите 5000 бензиностанции.

След междинен доклад на Еврокомисията правителството решава, че безмитна търговия по сухопътните граници няма да има. От там са категорични, че „фришоповете и бензиностанциите са средищна точка на местна организирана престъпност и корупция".

На практика са прегазени процедурите за възлагане на обществени поръчки и се нарушава Закона за държавния бюджет. МВР, което е призвано да се бори с корупцията, е получавало пари от безмитната търговия с горива в продължение на 17 години и е осигурявало източник на корупция.

Фирмата на Фуат Гювен е прехвърляла не по-малко от 100 тона гориво на денонощие, като печели за година над 2, 5 милиона долара.

В държавната хазна не влиза нищо!

Бензиностанцията работи денонощно, като такива има на Калотина, Видин, Русе.

В началото на 1999 г. влиза в сила новият Закон за митниците, който забранява продажбата на течни горива в свободните зони.

През септември, по предложение на финансовия министър Муравей Радев в правилника за прилагане на Закона за акцизите е вкаран нов параграф 4, с който се дава право на лицата, които търгуват с горива в свободните зони, да продължат да го правят.

Такова лице е само Фуат Гювен.

Той пристига в България от Турция в началото на 90-те години като дребен куфарен търговец, но бързо успява да си купи и Търговска банка. През 1991 – 1992 г. внася ловно оръжие, произведено в Турция по лиценз на "Берета" с писмено разрешение на служба КОС при дирекция Национална служба "Полиция" (ДНСП), чийто началник е Емил Каменов. Пушките се реализират на пазара посредством Българския ловно-рибарски съюз (БЛРС).

Почти в същия период Гювен проявява интерес и към хазартния бизнес.

Заради липсата на ясен регламент за тази дейност той разкрива верига от игрални зали в района на Свиленград.

През цялото това време Гювен е под разработка, за което са уведомени главният секретар на МВР и директорът на НСС Атанас Атанасов.

От МВР е пратен доклад до Министерството на финансите и Министерството на транспорта, като са посочени 16 нарушения на Фуат Гювен, но всичко потъва в мъгла.

Шефовете на МВР прекратяват разработки с мотив: "Въпросът може да стане политически".

При рутинните проверки са констатирани нарушения, които са докладвани на тогавашния директор на РДВР, който нарежда нови проверки и спиране работата на бензиностанцията. Малко след тази заповед на шефа на РДВР се обажда шефът на "Безмитната зона", който крещи по телефона, заплашва с Богомил Бонев и Йордан Соколов. Главният секретар на МВР ген. Божидар Попов наредил да се изтеглят служителите и прекрати проверката.

Представител на Фуат Гювен в безмитната зона е Коста Паришев, чийто син Павлин е началник на "Пътни такси и разрешителни" – Свиленград. Сред обществеността се споделя, че фамилията притежава над 50 имота по Черноморието.

По онова време за Георги Гергов от Пловдив или от с. Маноле малцина са чували. Постепенно узнават, че без значение кой е на власт – Гергов печели.

През 1992 год. Асен Мичковски го определя като „Завършен простак, който знае по-добре от всички кога да даде, на кой да даде, колко да даде и защо да даде.”

По предложение на министър Божидар Лукарски Министерски съвет прехвърли безвъзмездно на Варна и Пловдив собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на Международен панаир Пловдив-АД.  

Варна получава 29 % или 16 314 400 броя акции, а община Пловдив – 20.63% или 11 607 385 броя акции, което представлява 49.63% от акциите в панаира, останалите 50.37% са на Гергов, с които той разполага изцяло и от 2006 год. управлява изложението. Накрая държавата прехвърля дяловете си на общините. Гергов прави оферта на община Варна да придобие нейния дял като го размени с дупката в центъра на морската столица, където щеше да се строи ЦУМ-2.

С размяната Гергов придобива 80% от акциите на Международен панаир АД, като си осигурява поредна значима кредитна линия за бизнес. Кметът на Варна Иван Портних срещу грозна дупка в центъра на морската столица придобива дял в дружество.  Всъщност и от „Дупката”, с крепостната стена и кула на античния Одесос от IV пр.н.е. Гергов печели, като разполага павилиони, от които събира около 120 000 евро на месец.

Удобна за неговия бизнес идея подкрепя и културният министър Вежди Рашидов, избран за депутат именно от Пловдив. Макар към същата община да има около 500 000 лв. задължения, които поне към 2014 г. не са изплатени.

За придобивките на Гергов внасят предложения всички групи в ОбС – СДС, БСП, ВМРО и ДПС. От 51 съветника само петима гласуват против. Пловдив се разделя със 17 къщи в Стария град, още 300 дка земя в центъра, разсадник, цветарник, огромен паркинг.

След учредяването на дружеството Гергов вдига капитала на „Пълдин туринвест” и общината губи дяловете си, оставяйки с 25%.

Постепенно Гергов се пренася в София с помощта на Тройната коалиция, в който сценарий основно действащо лице става Корнелия Нинова, заместник-министър на Румен Овчаров, който я е привлякъл от своя страна в екипа си и в ГС на БСП.

По това време въпреки забранителния списък за приватизация, правителството на С. Станишев дари 49% от капитала на панаира на Гергов, който от своя страна изкупи над 1% от реститути и стана мажоритарен собственик.

Днес 75% от „Пълдин туринвест” се държи от герговите фирми „Слънчев ден” и „Блулинвест- Пловдив”.

Корнелия Нинова получи пост в новия Борд на директорите на панаира.

Кумецът Богомил Бонев стана изпълнителен директор, вероятно с роля при определяне възнагражденията на участниците в борда.

Георги Гергов става незаобиколим фактор въобще.

На протестите срещу Орешарски всяка вечер в Пловдив протестиращите правят шествия до панаира, където крещят „Гергов – крадец” и „Гергов – върни панаира”.

Местният олигарх е стреснат.

Така игрите доведоха СДС до разпад.

Тази партия, успявала някога да включи повече от 20 съветника вече на трети избори не успява да вкара и един.

Докато „кръстник” Гергов и „кумци” управляват вече БСП.

Самият той става член на Нациналния съвет на БСП, обявява се за промяна и очертава себе си като алтернатива за председател на БСП.

За влияние използва и масонската ложа „Слънце-Ориент”.

Контрабандните канали в България не минават без участието на властта, превърнала ги в хранилка за основните политически партии, взели участие в т.н. „преход”, довел до формирането на несменяем политически и олигархично- криминален елит, които работят в пълен синхрон.

 Убитият Иван Тодоров – Доктора е един от схемата на контрабандните канали на цигари, но в ръцете му остава малко от огромната печалба, генерирана от тях. Най- вероятно е свързан с  чужди специални служби, които контролират контрабандните международни канали. Обвиняемият в САЩ оръжеен търговец Виктор Бут, свързван с Доктора, е безспорно офицер от руските специални служби, при това май и други са се възползвали от специфичните му връзки и умения. Личат имената на Евелин Банев – Брендо, сочен като важна фигура в прането на пари, братя Маргини, убития при странни обстоятелства бивш секретар на МВР Георги Георгиев и други.

За Доктора твърдят, че имал фабрика за цигари във Великобритания, свързана с цигарения концерн “Галахар” заедно с Брендо. Двамата са свързани още с "Източни финанси", откъдето Банев е заличен през 1999 г. Паскала пък отговарял за канал за цигари към Македония, Сърбия и Косово.

След идването на правителството на ОДС на власт през 1997 г. тази информация безспорно заинтересува новите ръководители на МВР и службите за сигурност.

В началото на 1998 г. в МВР постъпва оперативна информация от службите, че живеещият тогава в Лондон Иван Тодоров има намерения да се върне в бизнеса и измести конкурентите. В контрабандните канали от Гърция работят Константин Димитров-Косьо Самоковеца, Цецо Хафти, Мето Илиянски и други. Докторът се ориентира към ГКПП Ново село, където каналите се движат от Паскал.

В НСС и в ГДБОП се водят оперативни разработки по линия „Контрабанда”, след които без да са осигурени годни процесуални доказателства, се пристъпва към реализация в обща операция, санкционирана от ръководството на МВР.

Оперативните резултати са плачевни.

На престъпниците само е размахан пръст, без да има опасност да бъдат привлечени като обвиняеми.

Още докато тече операцията, по телефоните започват да звънят министри, главни секретари и други по-нискостоящи ръководители, политици. Спряно е контрабандно кафе, предназначено за фирма в България, чиито интереси като адвокат е да защитава повторно заел висша длъжност в МВР. Данъчни, полицаи и митничари навлизат в бензиностанция, чието безоблачно и доходно съществуване е гарантирано от няколко правителства, министри и услужливо дремещи магистрати.

Въпреки безплодните операции ръководителите на две служби получават генералски пагони. А контрабандните канали придобиват по- високо организиран характер. Принос към дисциплинирането на организираната престъпност има и уникалната практика в министерски кабинети да бъдат канени на чаша кафе най- изявените босове.

По-непослушните са отстранени.

Някои завинаги!

Принос към ръста на престъпността осигуряват най-вече изпълнителната и съдебните власти.

Битката срещу нея и тяхното реформиране само са предмет на политическите диспути, спорове, конфликти, особено протичащи около избори.

И важни институции се оказват изкушени.

Разбира се, отново без особени последствия.

Мнозина кандидати за депутати, участници в президентски избори изгряват и бързо се забравят. Кандидатиралият се за президентската кампания ядрен специалист Веселин Бончев беше учуден от наглостта на генерал Бонев да се кандидатира за президент, заявявайки, че ще се бори с престъпността и корупцията.

В кандидат-президентска двойка е издигнат и генерал Стоян Андреев.

Бил съветник на президента Желев по националната сигурност през 1990-1994 г., набеден за едно от главните действащи лица в скандали около македонската и албанската оръжейни сделки, свалили правителството на Филип Димитров.

Станалият за дни от капитан – генерал и главен секретар на МВР с министър Йордан Соколов Богомил Бонев обвинява през септември 1992 г. ген. Андреев, че готви преврат в държавата. През август 1997 г. Бонев вече е министър на вътрешните работи. И отново  нарежда генерал Андреев сред набедените, които уж руският посланик колективно вербувал.

Едно не може да се отрече.

Богомил Бонев е безукорно последователен някога.

Сам подава рапорт за напускане на МВР с мотив, че не желае да се деполитизира, когато се закриват основните партийни организации по месторабота.

Сам твърди, че ако бъде освободен, ще се постави в услуга на СДС.

Последователно в своето развитие от главен секретар на МВР до министър на вътрешните работи Богомил Бонев неизменно стои срещу БСП и левицата в България.

В интервю за в-к „Труд” Богомил Бонев заявява, че Сърбия и сърбите водят собствена пропаганда, докато при БСП се „наблюдава  някаква… коминтерновска солидарност от страна на социалистическата партия у нас и на шепа лумпени, които гравитират около нея”.

Не знам съзнателно или не, те всъщност снасят яйца в чуждо гнездо и се поставят в услуга на чуждата държава. Това вече е недопустимо [9].

Днес недопустимото е поправено.

Вече не лумпени гравитират около БСП, а в средите и в орбитата ѝ притичват пъргави олигарси, скриват се в сянка охранени типове.

Коминтерновци няма.

Кумец и кумци подкрепят БСП и левицата.

Корнелия Нинова, влязла с оспорван старт в партията, бързо допълзя до председател.

Кумицата на Гергов е в Народното събрание. Кумът владее всичко, макар придобито по неясен начин, с неясни средства и още по-неясни договорки. Кумецът подкрепя всички, достатъчно мотивиран.

Всички са доволни, осигурили приходи и безнаказаност.

Ако СДС, после ОДС, сега РБ си отидоха от политическото битие, сега същите процеси следват в БСП.

Остава място за хората от силовите и престъпни групировки.

 
на горе