(БЕЗ) НАМЕСА

„О, неразумний юроде... що не четеш и пишеш на своя език?“
Можем да капитализираме делото на българските владетели, свещенослужители и книжовници, стига да осъзнаваме мястото си в света и да не бъдем сервилни

„О, неразумний юроде... що не четеш и пишеш на своя език?“
Aвтор:  Георги Вацов 

17 Юни 2017

Малките страни трябва да търсим съюзи, крепящи се на силни, исторически обусловени и взаимоизгодни връзки, където да намираме подкрепа на собствената си национална идентичност и традиционни ценности.

Както не един път сме казвали, стилът на поведение на българската политическа класа, в т.ч. и когато нейни представители управляват страната, е страстта да създават благоприятно впечатление за себе си, както сред електората, но най вече пред контролиращите ги отвъдокеански чиновници!

Важна е формата, а не съдържанието! Важен е процесът, а не резултатите!

В последните дни и седмици в общественото пространство в България се разигра драма, която и според поведението на участниците, и с кулминацията на интригата на онемелите зрители много напомняше за историческото представление на „Многострадална Геновева“, преразказано от Иван Вазов в „Под игото“. Приликата е в това, че нашите политици днес много мязат на главната героиня, олицетворяваща обладаните от негативизъм хора, които, освен че се фокусират предимно върху проблемите си, имат склонността да прехвърлят собствената си вина върху обстоятелства и хора около тях, стига те лично да не се налага да проявяват инициатива и да носят отговорност за своите действия и решения.

Става дума за логореята, която изригна след едно кратко изречение на президента на РФ Владимир Путин , по време на срещата му с неговия колега от Македония Георге Иванов, когато той казва: „Вие пристигнахте в Русия в необичаен ден и по необичаен повод  за връчването на наградата на фондация „За единство на православните народи. Днес в Русия е тържествен ден  Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя. Искам да ви поздравя с тази награда“.

Тон даде Бойко Борисов: „Не е важно кой откъде е минал, това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица, и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали?“ Пълна неадекватност! Жалко ,че светите братя Кирил и Методий не са познавали Бойко Борисов, за да им каже той какво е европейски подход. Откъде да знае човекът, че техни началници са били Вселенският патриарх и Римският папа и те са им определяли маршрутите из Европа! И още. Тези, които се ползуват от Кирилицата, са около 400 милиона души. Българите и македонците, заедно с имигрантите, едва ли ще направят 14 милиона, т.е. те са 1/30 от славянската общност. С други думи, когато се присламчваш към Вазов, и искаш да си сред тези, които са „дали нещо на света“, е крайно необходимо да получиш признанието на най-голямата славянска държава в света – Русия! А и за да я e имало българската нация през вековете, особено след 12 век, в голяма степен е зависело главно от това, какво е мислил по този въпрос дядо Иван , а не чичо Сам!

Външният министър Екатерина Захариева, във вихъра на собствената си некомпетентсност, особено в областта на междудържавните отношения, се прояви с бисерите: „Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава"“ (Св. Св. Кирил и Методий не са били на българска държавна служба, а и въобще не са стъпвали на българска земя, г-жо български м-р!)

Официалният отговор на руското правителство, оповестен от говорителя на МВнР на РФ Мария Захарова: „Всички ние в Русия знаем за произхода на Кирилицата и първото българско царство. Всичко това го учим в училище. Не знам защо възникна този скандал около изказването на президента Путин. Ясно е, че той е имал предвид географското положение на територията Македония... „За мен тази новина е била преекспонирана и неправилно предадена.... Тази новина беше раздута, а това може да се използва с недобри цели за въвеждане на разногласия между братските народи“.

След този отговор и особено след изложението на най-компетентния човек в държавата по този въпрос, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, който завършва историческия си обзор по темата с думите „Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от „Македония“ или от „македонския народ“. Очевидно е бил наистина добре подготвен за срещата, свалям шапка на екипа му, подготвил т. н. „опорни точки”, би следвало истерията да приключи и всеки да си направи необходимите изводи за собствената си подготовка, компетентност и, най-вече, за последиците от всички тези изказвания. Но не би!

Огнян Минчев: „Разиграването на съперничества между „братските славянски народи“ е основен инструмент на руската политика от векове насам. Изказването на външния министър Захариева е повече от достатъчно. Светите Седмочисленици, старобългарската книжовна школа в Преслав и Охрид - от този източник е получила Русия писмеността си. Това е известно - и безспорно. Останалото е очакване да се сборичкат дребни балкански политикани. Хайде да не правим тази услуга на президента Путин“ – звучи като оценка от най-висша инстанция – ангажирана и заплатена! А иначе – вж. „Многострадална Геновева“!

Явно, не вникнала в отговора на колежката си Захарова от руското външно министерство, Захариева отново взема думата: „Не беше приятна случката, и то точно на 24 май. Реакцията на българското правителство беше оценена добре. Ние трябва да сме горди с историята си. В същото време такива непремерени изказвания не помагат на добросъседските отношения“. Във връзка с евентуалното посещение на Путин по повод 140 години от Освобождението на България, Захариева заяви: „темите, които ще се предложат за обсъждане, ще бъдат: енергийните въпроси, търговията, туризма, равнопоставеност“ – за каква равнопоставеност, мадам, може да става дума, след като Вашият ръководител Б. Борисов, в чест на 3 март, „допринасяйки“ за добросъседските отношение с РФ, забрави да спомене Освободителката Русия? „Честит 3-ти март, българи! С Националния празник на България поздравявам всички сънародници. Нека на този ден да си спомним отново, че свободата се постига с много труд, усилия и битки. Да не забравяме дедите ни, които са се борили за свободата на нашата родина“. Стилът е познат, когато е на зор, не забравя да се моли на Путин за повече туристи, за повече купувачи-инвеститори на недвижими имоти по морето, за опростяване на присъдени лихви за милиони левове, за строителството на „хъбче“, за транзит на руски газ през България, за руски инвестиции за АЕЦ „Белене“, защото в противен случай закупеният от РБ руски атомен реактор ще трябва да си го носи в Банкя и т.н. За него това е равнопоставеност! Молиш се на православния „брат" Путин с настойчивост, но тайно, така, както сервилничиш пред Меркел за повече пари по кохезионните фондове! А иначе си е голям ербап!

А „великият Джон Бедров от Дойче Веле заявява: „Докато тя (България-б.м.) не се държи като държава със самочувствие, всеки глобален авантюрист (Путин -б.м.) ще може да променя дневния ни ред с една изречена глупост. Мария Захарова нарече всичко „изкуствен скандал“​​​​​​​ и се усъмни в... превода“​​​​​​​ – е, това вече е фейк на Бедров – Захарова в действителност казва: „За мен тази новина е била преекспонирана и неправилно предадена...

Корнелия Нинова: „Важното е да заявим, че не приемаме такова отношение и трябва да защитим историята си. Позицията на министър-председателя и на Външно министерство са достатъчни" – пълно съгласие на опозицията с управляващите и, разбира се, анти Путин!

Проф. Стоян Денчев: „Това изказване на г-н Путин днес има ефекта на атомна бомба, пусната върху България“ – „бомбастичен, но с мнение, както винаги!

Особено йезуитски е коментарът на общественика Васил Василев: „Нека не се лъжем, Путин прекрасно знае, че оценката му е неприемлива за нас, че загърбва историческата истина, че с тази фраза попари надеждите за нов етап в отношенията ни“. И след това лукаво преминава към геополитика: „Русия се е отказала от очакванията за рестарт на отношенията ни; Русия обявява, че оттук нататък ще заобикаля България; Русия показва, че изоставя България сама срещу Турция; Путин действа по примера на руския цар Иван Грозни, миг преди да заколи сина си след измяната му: „Я тебя породил, я тебя и убю“; ако в цялата буря има нещо успокояващо, то е, че като велика сила, Русия никога не казва последната си дума“ – комплекс за малоценност и елементарен шантаж!

„Метаморфозата“​​​​​​​ Волен Сидоров: „В Русия има напредък - по-рано учеха, че Ленин е измислил азбуката, сега вече идва от македонските земи.“ – интересно , къде са го "образовали“ по тези въпроси, но по-важното е дали си е пил хапчетата?

Спортният министър Красен Кралев: „Путин казва, че азбуката е тръгнала от македонските земи - това не променя произхода й, тя е създадена от българската държава... Българската държава и цар Борис Първи с огромни финансови инвестиции и големи усилия на цялото българско общество са наложили и утвърдили тази азбука".

За сведение на „големановия“ м-р, който вече години наред все още не може да се похвали с почти никакви спортни успехи, но е компетентен по геополитическите въпроси, съобщаваме:

Княз Борис Първи е принуден от Византия, след загубена война, да приеме християнството. За Византия е от изключителна важност по българските земи да се проповядва на гръцки език, но тъй като този език остава неразбираем за огромната маса българско население, Вселенският патриарх поръчва на Константин Кирил Философ да адаптира гръцката азбука към българското наречие, което е част от славянската езикова общност. Така се създава Глаголицата, която най-напред се разпространява във Великоморавия и Панония и едва след това, Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий са приети с големи почести и надежди в България през 886 година, т.е. над 20 години след покръстването на българите.

За „какви финансови инвестиции и усилия на българското общество“ може да става дума?!? И ако азбуката се е „утвърдила и наложила", едва ли Пайсий щеше да е толкова огорчен 900 години по-късно!!

Филоложката–русист Йорданка Фандъкова: „Имахме адекватна реакция на българската държава, на външния министър, на премиера. Надявам се да се реши този въпрос, но остава горчивото чувство. Изключително неприятно и обидно е за нас“.

Кое е обидното, кмете? Като Ви е толкова обидно, защо не смените името на географското понятие „площад Македония" в София с нещо по-малко обидно?

Един от двамата създатели на славянската азбука, Св.Методий, (Св.Кирил умира през 869 г. в Рим) от 861 г. до смъртта си през 885 г. е бил във Великоморавия, а след това и епископ на Панония, където заедно с учениците превеждат и разпространяват свещените книги, писани на Глаголицата – първата азбука на славяните. С пълно основание Путин можеше да каже, че славянската писменост е тръгнала от чешките и полски земи! Но той даже не определя каква е писмеността – славянска, старобългарска, църковнославянска, старочешка, глаголица, кирилица. За да не засегне никого, той коректно признава, че писмеността не е древноруска, а е дошла по техните земи от мекедонските земи, които в IX век са обхващали и днешна сeверозападна Гърция, и северозападна Турция, и Албания, и Македония, и Косово и Югозападна България. И затова великите пълководци Филип и Александър са Македонски, и Филипополис, днешен Пловдив, е кръстен на името на Филип, Александропулис – на Александър, а Солун – на името на дъщерята на Филип – Тесолонике. Историческите факти трябва да се знаят, преди да се дават оценки с гръмки, но неубедителни заключения!

Евродепутатът и патриот Ангел Джамбазки: „Москва винаги е подкрепяла македонизма и сръбските интереси в района на Балканите“, а ние питаме патриота от ВМРО, и днешен управляващ: кого София е подкрепяла и подкрепя днес и какви са ѝ интересите на Балканите и, най-важното, как и къде ги защитава? В Ганковото кафене..., или в Брюксел?

Стефан Цанев: „Азбуката е създадена в Преславската школа и след това Климент я отнася в „македонските земи“.

Фактите: Към 855 г. в манастира „Полихрон“ – Гърция двамата братя сътворяват славянската азбука – Глаголица, създават книжовна славянска лексика и започват превода на свещените книги. В основата на новия книжовен език лежи солунското българско наречие, което те познават отлично. След покръстването, в течение на около 25 години, само гръцкият език е бил езикът за разпространение на Божието слово и борбата с „кирияците“ и „фанариотите“ на българите продължава чак до втората половина на 19 век, (а с някой геополитически изменение и до днес!). Едва след смъртта на Методий в Панония, неговите ученици начело с Климент се прибират през Белград, тогава български град, в България, топло посрещнати от княз Борис Първи. През 886 година Климент е изпратен от Борис за епископ, учител и административен ръководител на областта Кутмичевица в Македония , в която са влизали и трите града: Охрид, Девел в днешна Албания и Главеница. Климент създава Охридската книжовна школа с над 3500 последователи и в периода до 893 година за преводи на свещените книги започва да се използва създадения от него и Наум опростен вариант на Глаголицата, наречена Кирилица в чест на Кирил Философ.

Преславската книжовна школа е с начало 893 година, като тя се премества от Голямата базилика в Плиска в новата столица Велики Преслав, където по време на „Златния век“ на цар Симеон книжовници са били Наум Преславски, Константин Преславски, Йоан Екзарх, Черноризец Храбър. Св.Климент Охридски до края на дните си през 916 години живее в Македония, където е погребан в българския средновековен манастир „Св. Климент Охридски и Панталеймон“,  разположен на хълма Плаошник в старата част на град Охрид.

Първите документални свидетелства за чествуването празника на св.св. Кирил и Методий на 11 май (24 май) в България намираме в „Хрестоматия славянского языка“ от 1852 година на Неофит Рилски.

Това е историята за създаването на славянската писменност, коментирано некомпетентно днес от политическата класа на България. Ролята на българската книжовна школа до средата на 12 век е историческа и неоспорима за цялото славянство и за европейската наука. Днес тя ни дава възможност да капитализираме великото дело на българските владетели, свещенослужители и книжовници, стига да осъзнаваме действителното си място в света и на Балканите и да не бъдем първосигнални и безкрайно сервилни към новите си ментори, които нямат нищо общо и няма как да проумеят непреходната сила на стожерите на българската самобитност и етнорелигиозна същност – славянството и източното православие!

Македонският президент е поканен в Москва, за да му бъде връчена наградата на РПЦ „За укрепване на православното братство“. През последните 14 години български държавник не е награждаван с тази награда, въпреки историческите заслуги на страната ни за славянството и православието.

Скандалните претенции за демонстративно признание на исторически дадености, които никой обективно не може да отрече, приравняват българските управляващи към грандоманската профанация на македонизма, проявяващ се по отношение на всичко и всеки, който някога, през столетията, е преминал през югозападните Балкани.

Дребнаво и глупаво! Шизофренично и опасно!

С основание българите считат македонския си етнос (какъвто съм и аз самият по майчина линия) за свои братя, защото практически всички обективни факти подкрепят тази констатация, но държавността и границите са друга история – те разделят и, държейки се по този начин, ние де факто се присъединяваме към твърдата и непоколебима позиция на Гърция, че населяващите географския регион Македония нямат правото да се наричат македонци и държавата им не може да носи името „Македония“!

След посещението си в Германия, тези дни Бойко Борисов с така присъщата му простота и грандомания, вкара домакинята си Меркел, а и България, в поредната международна интрига с участието на президента Путин: „И нещо пикантно: оказа се, че много хора са чули изказването за македонските земи и за кирилицата и в тази връзка канцлерът Меркел каза: ние сме учили, че това са българските братя Кирил и Методий“. Всички трябва да станат прави, да козируват и в един глас да ревнат „Братята Кирил и Методий са българи! Ура!“ „И това признание е най-големият успех на българската дипломация след Втората световна война!“ – както би казал С. Паси, вероятно и днешната Е. Захариева. Да, аме неГърци са! И не са стъпвали в България въобще! И нямат нищо общо с кирилицата! Тази случка ни връща към историята с Кристалина Георгиева, когато Канцлерината, след подсказване от българска страна, заяви, че Путин е дал съгласието си българската еврокомисарката да прецака президента на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова и да стане Ген. секретар на ООН. Да, ама пак ядец! Руското външно министерство опроверга тази изцепка на Меркел и, както стана ясно по-късно, кандидатката на Меркел и Борисов бе бламирана по време на избора от РФ, като получи по-слаб резултат от този на Бокова! Позор за нацията! И срам за Меркел!

В света настъпва време разделно – формират се нови съюзи, разпадат се стари конфигурации. Малките страни, бедни на природни богатства, деиндустриализирани и загубили окончателно възможностите си за самостоятелен растеж и просперитет, с намаляващо коренно население и висока икономическа имиграция, трябва да търсим нови съюзи, в които връзките между страните да са силни, исторически обусловени и взаимоизгодни. И най-важното е в тях да намираме подкрепа на собствената си национална идентичност и нашите си традиционни ценности. Най-естествено би било това да са съседните ни православни държави и народи, но това най-малкото се постига с вечни „фундаментални“ и „сакрални“ спорове, недоразумения и грандомания!

Текст: Поглед.инфо

на горе