(БЕЗ) НАМЕСА

Калейдоскоп - Путин няма време за България!

 Калейдоскоп - Путин  няма   време за  България!

27 Май 2019

В предаването „Тази сутрин“ по БТВ, министърът-специалист по всичко Екатерина Захариева, заяви, че „има покана към Владимир Путин да дойде в България – и от президента, и от премиера, но все още няма уточнена дата“. Тази „зашеметяваща“ новина дойде като контрапункт на отзвука от изключителното за Сърбия посещение на президента на РФ в Белград. В същото интервю, госпожата вицепремиер каза още: „България прави всичко възможно втората тръба на „Турски поток“ да минава през България. Мисля, че има много голям шанс това да стане. Президентът Путин за пореден път каза в Сърбия, че има възможност това да се случи“.
Слушаш и не вярваш на очите си! За да са под светлината на прожекторите, макар и с отразен блясък, нашите управници са готови на всякакви манипулации и инсинуации, водени от страх някой да не каже, че не си разбират от работата, макар и всички вече да се досещат,че „царят е гол“. Такава поведенческа „пост-истина“ рядко може да се срещне даже в родината на „фейк-новините “ и „токсичността“!
За какво става дума в действителност? На 19 юни 2017 година президентът Радев съобщава, че в личен телефонен разговор е поканил президента Путин да посети България. На 22 юни 2017 години министър-председателят коментира: „Президентът може да покани когото си поиска.Той го кани по протокол „президент-президент“. Щом е приел Путин – ще дойде и ще го посрещнем“. На 16 февруари 2018 година Н.Пр. Има официална покана от страна на президента на Република България Румен Радев към руския президент Владимир Путин. Поканата беше направена още през лятото и важи за цялата юбилейна година, когато се отбелязва годишнина от Руско-турската освободителна война. Смятам, че визитата ще се състои. Сега е точното време за посещение на руския президент, тъй като последното му посещение беше през януари 2008 година – това са повече от 10 години".
Какво спестява и изопачава ръководителят на българската дипломация в цитираното интервю? По протокол, покана към президента Путин може да отправи само президентът Радев. Поканата е със срок до края на 2018 година. Практически излиза, че за всичките години от управлението на ГЕРБ, руският президент, въпреки поканите, не е намерил възможност да посети България. Ако към този многозначителен факт добавим и другия многозначителен факт, че вече няколко години подред руският държавен глава не счита за нужно да поздравява българските ръководители с настъпващата Нова година, то ще се окаже, че в древна, православна и съседна на РФ днешна България няма никой в политическия елит, който да е приемник на многовековните братски връзки между двата народа и в това си качество да бъде приветстван за Коледа и Нова година. В същото време, в навечерието на новата 2019 година поздравления получиха президентите на Чехия, Сърбия, Хърватия, Словения, Турция и министър-председателите на Унгария и Гърция, както и бившите президенти на Армения Роберт Кочерян, на САЩ Джордж Буш-младши и редица други ръководители по света.
Втората теза в изказването на българското дипломатическо „гуру“, предназначена за вътрешна консумация, е, че България ( разбирай ръководството-б.м.) прави всичко възможно втората тръба на „Турски поток“ да мине през територията на нашата страна. То и Ципрас прави всичко възможно тръбата да мине през Гърция, но действителността е друга. В Белград Путин каза, че е говорил и му предстои среща с Ердоган, който приветства идеята тръбата да стигне до Сърбия и Унгария през България и, че шефът на „Газпром“ Алексей Милер, през следващата седмица ще бъде в Брюксел и ще има срещи и по въпроса за маршрута на втората тръба на „Турски поток“. Самият Милер, в Белград, заяви, че „Газпром“ е готов веднага да започне строителството на частта от тръбопровода на територията на Сърбия. Излиза, че решението е в ръцете на Турция, Русия и ЕС, който трябва да одобри финансирането на проекта на територията на съюза, а това ще стане ясно едва след изборите за Европарламент през май т.г. Логично е тръбата да мине през България, за да бъдат защитени икономическите интереси на РФ в Сърбия и Унгария, както и поради опасността косовските албанци да се окажат със спирателния кран по пътя на газта за Сърбия. С други думи, с политическото ръководство на България се водят разговори само като с транзитна страна, която трябва да легитимира участието си в проекта чрез гарантиращото становище на ЕК за финансирането и законността на проекта!
Големият парадокс е, че българското Външно министерство е видяло в посещението на Путин в Белград само проблема с тръбата, а не огромния пробив в ситуацията и политическите баланси на Балканите след декларираните нови стратегически и съюзнически отношения между Русия и Сърбия!
За какво се договориха Путин и Вучич? Нека всеки сам си направи изводите от думите на двамата ръководители:
Александър Вучич: „Нашата благодарност, нашата дружба, искреното ни братско чувство, което ние изпитваме към руския народ никога няма да пресъхне. И днес тази дружба се потвърждава във Ваше лице.Огромна е разликата между Вас и Вашите предшественици в управлението на Русия. Именно поради тази причина ние сме задължени и чувствуваме още по-голяма уважение към Русия, към руския народ в сравнение с годините, които отминаха. На вас и Вашия народ, господин президент,аз пожелавам всичко най-добро: крепко здраве, успехи и радост.И искам да кажа, че Сърбия ще остане свободна, независима страна и традиционен приятел на Русия“.
Владимир Путин: „Сърбия и Русия са свързани с многовековни връзки на дружба и близки духовни отношения. В различните периоди – в добри, и в тежки – Сърбия винаги е демонстрирала характер, независимост и винаги е ценяла своя суверенитет. И в днешния свят ние имаме възможност не само да преминем през определени трудности и изпитания, но и да показваме достойнство, да постигаме резултати и да побеждаваме. Уважаеми господин президент, в последно време Вие демонстрирате характер не само в международната сфера,но и във вътрешната политика, в икономиката, постигайки добри резултати и конкретни високи показатели в практичес-ката дейност“.
Александър Вучич: „Ние се договорихме за строителството на газопровода, за увеличаване вместимостта на газовите хранилища до 750 млн.куб.м., за строителството на електростанции и пълната газификация на Сърбия...Имаме големи планове и подписахме споразумения и меморандуми за текущото обслужване на железопътните линии и транспорт. Тези договори са за 230 млн. долара,а ако всичко от заплануваното бъде реализирано, то сумата ще достигне 660 млн.евро..... Това, което за нас е много важно е нашето военно сътрудничество,което е не само коректно, но ние сме много благодарни за подкрепата и помощта, и за преференциалните цени за Сърбия при закупуването на оборудване.... Сърбия е много дисциплинирана страна, и правителството също, властта е дисциплинирана, и ние изпълняване всичките си договорни задължения и всичко заплащаме навреме..Сърбия е надежден партньор на Русия. Благодаря Ви за отличните преговори, за подписаните споразумения. И аз много се гордея, че направихме много за цифровите технологии, за развитието в областта на изкуствения интелект. Русия и тук инвестира огромни средства и ние заедно ще постигнем важни резултати... Ние с голям интерес приемаме руското предложение и много разчитаме, че „Точката на кипене“  (център за колективна работа на руската Агенция за стратегически инициативи за внедряване на иновативни проекти), която е под Ваш патронаж, ще дойде и при нас, и тук ще бъде създаден своеоразен „хъб“.
Владимир Путин: „И от двете страни бе потвърден настроят ни за продължаване развитието на многоплановото руско-сръбско стратегическо партньорство в традиционния за нашите страни и народи дух на уважение и съюзничество...
Голяма роля за укрепването на двустранното ни икономическо сътрудничество играе Междуправителственият комитет за търговия, икономика и научно -техническо сътрудничество. По наше общо мнение, допълнителни възможности за разширяване и диферсификация на стоковите потоци ще се открият след като сключим споразумение за Зона за свободна търговия между Сърбия и Евразийския икономически съюз. Разчитаме, че документът ще бъде подписан до края на тази година....Водещият руски инвеститор в сръбската икономика, компанията „Газпромнефт“, която вече е инвестирала в дъщерната си фирма „Нефтена индустрия на Сърбия“  (НИС) около три милиарда долара, има намерения до 2024 година да инвестира още 1.4 милиарда долара. Понастоящем НИС е най-големият данъкоплатец в Сърбия и един от лидерите сред нефтогазовите корпорации в Източна Европа... Друга наша компания „Силови машини“  помага за модернизацията на ВЕЦ "Джердап" и продължава да участвува в реконструкцията на други електростанции на територията на страната....Допълнителен импулс за ръста на сръбската икономика ще даде реализацията на съвместните планове в сферата на мирния атом, които намериха отражение в подписаните междуправителс-твени съглашения.Те са фокусирани върху създаването на Атомен център, който ще внедрява в Сърбия съвременни руски радиационни технологии в медицината, промищлеността, селското стопанство....С участието на нашата компания „РЖД“  в Сърбия се създава съвременен единен диспечерски център, който ще позволи многократно да се увеличи пропусквателната способност на транспортната мрежа на страната....В областта на военното и военно-техническо сътрудничество и в бъдеще ще съдействаме на сръбското ръководство за укрепването на отбранителната способност на Сърбия, за развитие на научно - производствената кооперация с отбранителните предприятия на страната, ще продължи практиката за провеждане на съвместни армейски учения.. Ще продължим да взаимодействаме във военната област, в сферата на безопасността. Вече съвместно работят правохранителните органи, генералните прокуратури, което е много важно. Ние продължаваме да подготвяме сръбски кадри. Когато споменах за сътрудничество във военната област, то трябва да знаете, че ние не само доставяме военна техника, но и купуваме военно имущество в Сърбия, в това число и военна техника....Ние с уважение се отнасяме към избрания от сръбското ръководство курс за влизане в ЕС. За разлика от западните ни партньори ние не се стремим да поставим Сърбия пред изкуствен избор – или с Русия, или с ЕС. Интетграционните процеси в нашия глобален свят динамично се развиват, обхващайки нови страни и обединения, които създават перспективни конфигурации. Поради тази причина ние сме убедени,че евроинтеграционните стремежи на Сърбия, както и участието на РФ в Евроазиатския икономически съюз  не са препятствие  за растежа на нашето разнопланово сътрудничество“.
Александър Вучич: „...Що се касае до Русия – без Русия, без силата на Русия в Съвета за сигурност на ООН, абсолютно е ясно, че никакво решение по Косово няма да има. И до приемането на всяко решение, аз, безусловно, всеки път ще се съветвам с президента на Русия....Аз нямам никакъв проблем, кой и какво говори по света. Аз се гордея с това, което се случва, и искам да кажа на другите страни в нашия регион и по-далече: Сърбия се гордее с това, че тя е независима, свободна държава.Това се отнася не само до запазване на териториалната ни цялост и военнен неутралитет, но и по въпроса за приемането на решения: Сърбия приема своите решения на основата на волята на своите граждани, а не на основание на волята на които и да са други правителства“.
Владимир Путин: „Искам да благодаря на жителите на Белград, на целия братски сръбски народ за това топло посрещане, което си личи по лицата на хората в града. Нашите отношения са със стари и дълбоки корени, пропити от очевидната духовна близост на нашите народи. Всичко това ни помага да градим отношенията си днес.
Уважаеми, господин Президент! За последните години, Вие направихте много за развитието на сръбско-руските отношения.И аз имам благоприятната възможност,която ми доставя огромно удоволствие да Ви връча държавна награда на Руската федерация за всичко, което Вие правите на това праведно и благородно поприще.... искрено се радвам да връча на президента на Сърбия високата държавна награда на Русия - ордена Александър Невски. Името на Александър Невски - велик светец, покровител на воините, на дипломатите, прославил Русия и себе си с ратните си подвизи и отстоявал назависимостта на Родината в борбата с чуждоземните завоеватели е на особена почит в нашата страна..Сега в почетния списък на кавалерите на орден „Александър Невски“ заслужено е записано и Вашето име, господин президент!"
Александър Вучич: „Трябва да кажа, че моята благодарност не е протоколна: тя е дълбока и искрена. И за мен това признание, тази награда имат голямо значение. Защо говоря така? Защото аз получавам този орден от Президента на Руската Федерация Владимир Владимирович Путин. Но защо подчертавам този факт? Защото Владимир Владимирович е лидер от най-голямо значение за Русия, той възвиси Русия, той защити нейното достойнство, но също така той защити и жизнено важните интереси на сръбския народ. Накрая, аз се гордея с моята Сърбия, аз се гордея с моята Родина, която заслужи тази награда .През последните години Сърбия успешно запази своята независимост, териториалната си цялост, военния си неутралитетИ това признание означава за нас, че ние запазихме Сърбия и като свободна държава“.

ххх

Преди почти двадесет година, от 25 март до 10 юни 1999 година НАТО с операцията си "Съюзна сила" разстреля от въздуха 1700 граждани на бивша Югославия, 400 от които бяха деца, а над 10 000 рани. Бил Клинтън и Мадлин Олбрайт унищожаваха последния "остров" на съпротива срещу Новия глобален световен ред с единствен център на управление - САЩ.
На 16 октомври 2016 година, месец след началото на военните действи на ВКС на РФ в Сирия, Владимир Путин, на въпрос за влошаването на руско-американските отношения заради войната в Сирия, отговори: „Вие грешите. Спомнете си какво се случи в Югославия в края на миналия век. Тогава беше началото!
Да, това беше началото на съпротивата на Русия на предложения и упорито насаждан в бившите съветски републики и в страните от бившата социалистическата общност Нов глобален световен ред. Аргументацията за променената нова политика на Русия дойде в речта на Путин пред Мюнхенския конференция по въпросите на безопасността през февруари 2007 година. Всички присъствуващи слушаха, но не възприемаха сериозно доводите на руския президент. При новия президент на РФ Дмитрий Медведев Грузия със Саакашвили, под окуражителните погледи на американските военни съветници, извърши военна провокация в Южна Осетия, в която загинаха руски военни миротворци, действащи с мандат на ОНД. Последва моментален, за пръв път, силов руски отговор, в резултат на който своята независимост получиха народите на Абхазия и Южна Осетия. След европейския водевил "Щайнмайер" и държавния преврат срещу Янукович в началото на 2014 г. народът на Автономната република Крим въстана, проведе референдум и се присъедини към Русия, със защитата на Черноморския флот на РФ, разположен на договорна основа в Севастопол. В големите рускоезични области Донецк и Луганск населението взе оръжие в ръце за да се пази от редовната украинска армия, изпратена да потуши справедливото народно негодувание. И Русия пое с всички възможни легитимни средства защитата на украинските си братя.
През септември 2016 година руският президент в отговор на молбата на сирийския президент Асад взе решения да започне с военните съединения на Военно-космическите сили на РФ пълномащабна военна операция за спасяване на държавността и народа на арабската република и запазване и защита на християните и християнски ценности в Сирия. С блестящи военни, разузнавателни, дипломатически, благотворителни и миротворчески усилия, за първи път след Втората световна война, Руската Федерация отново показа на света своята благародна и праведна мисия да защитава слабите, малките, но смели народи и държави от хегемонията на "властелините" на света и тяхното юмручно право.
На 19 януари 2019 година, в навечерието на православния празник Богоявление, под постоянните и бурни овации на над 120-те хиляди радостни жители на бомбандирания през 1999 година Белград, руският президент Владимир Путин подпечата мандата си на световен лидер, оглавяващ похода на народите за нов, полицентричен и по-добър свят. Удивителното е, че малка балканска Сърбия извървя своя не лек път, преминал в края на ХХ и началото на ХХI век през международен трибунал, анексия на територия, икномически санкции, пряка интервенция, военен и политически натиск, цветни революции и изолация за да може за 10 часа време да бъде център на световната политика и да получи симпатиите на световното обществено мнение. Настоящият президент на Сърбия Александър Вучич, според думите на президента Путин, е личност със силен характер, защитаващ с делата си независимостта и суверинитета на своята страна, който преодолявайки трудности и изпитания, с достойнство и заедно с Русия постига високи резултати и побеждава.
За разлика от министъра на външните работи на РБ, в посещението на Президента Путин в Сърбия анализаторите видяха и послания, директно отправени към България.
Президентът Вучич, в присъствието на президента Путин демостративно, ясно и подчертано, заяви: "...искам да кажа на другите страни в нашия регион: Сърбия се гордее с това, че тя е независима, свободна държава...Сърбия приема своите решения на основата на волята на своите граждани, а не на основание на волята на които и да са други правителства". Вероятно, не е трудно да се досетим, че Вучич, с подобни оценки има предвид и поведението на българския министър-председател по отношение на проекта "Южен поток", който беше много важен и за Сърбия.
След каракачанската овчарка "Бъфи", подарена от Борисов през януари 2010 г. на министър-председателя Путин, Вучич девет години по-късно подари на президента Путин шарпланинската овчарка Паша, заостряйки по този начин вниманието на световната общественост върху проблема, свързан с Албания, Косово и Македония. Тетово е македонски град в подножието на Шар планина, в който живеят над 70% албанци. Неотдавна албанския министър-председател Еди Рама заяви: "Ние поддържаме постигането на окончателно споразучение между Прищина и Белград за нормализация на отношенията, тъй като така ще се отвори пътя за обединяването на Албания с Косово". Албанците са 25% от населението на Македония и участват активно в държавното управление. След време, с изпитаната методика Велика Албания ще поиска и северозападна Македония, а след като България призна съществуването на македонския език и нация, не е далеч времето, когато "Големия брат" ще поиска в името на мира на Балканите България да се откаже от Пиринска Македония, която да бъда включена в състава на държавата Северна Македония. Вучич, с овчарката Паша напомня на Путин, че Косово е исконно сръбска територия, а с Македония – нека българите сами да се оправят с "успешната" си политика за Западните Балкани!
Строящият се вече сто години православен храм "Свети Сава" в Белград след завършването ѝ ще бъде най-голямата действаща православна църква в Европа – по- голяма от Храма на Христос Спасителя в Москва. Руски спонсори финансират изграждането на цялостния интериор, иконописите и мозайките на църквата. Сръбският патриарх Ириней първи от православните иерархи се разграничи от разколническата дейност на украинската неканоническа църква и от действията на константинополския патриарх Вартоломей, което неминуемо допринесе за демонстративната подкрепа на Путин към сръбската патриаршия, която тази година ще навърши 800 години от учредяването ѝ. Във всичките си изказвания руският президент непрекъснато изтъкваше историческите духовни връзки и братски отношения между руския и сръбския народи. Интересното в случая е, че когато българският премиер на срещата си с Путин в Москва през миналата година се опита да каже нещо за духовните връзки между "големия" и "малкия" брат, руският президент доста грубо отсече, че когато се говори за "голям " и "малък" брат, в крайна сметка, винаги става дума за пари! В това отношение, Вучич, явно, анализирайки неуспешния опит на Борисов за сближаване, демонстративно обяви: "Сърбия е много дисциплинирана страна, и правителството също, властта е дисциплинирана, и ние изпълняване всичките си договорни задължения и за всичко си плащаме навреме"
В Сърбия редица крупни и богати руски компании, агенции и банки вече са заели стабилни и дълговременни позиции: "Газпром", "Газпромнефт", "Силови машини", "Росатом", ОАО"РЖД", Агенцията за стратегически инициативи на РФ, "Сбербанк-Сърбия", военно-промишления комплекс на РФ . Бойко Борисов не успя да направи "газово хъбче", но Вучич ще прави два : "хъб" за трансфер на високи технологии, съвместно с руската Агенция за стратегически инициативи и траспортен мултимодален "хъб", свързващ три морета и река Дунав, с акцент на ж.п. транспорта. Предстои изграждането на съвместен Атомен център за внедряване на съвременни руски радиационни технологии в медицината, промищлеността и селското стопанство. Голямо внимание се отделя на производството на военно-техническа продукция по руски лицензии от запазилия се традиционно силен сръбски ВПК и т.н.
Сърбия продължава да е заинтересувана от влизането си в ЕС, но с Евразийския икономически съюз тя ще прави зона за свободна търговия. Като вижда, как се развиват България и Румъния като членове на ЕС, ръководството на републиката, явно си прави извода, че за да си честен към собствения си народ трябва да направиш така, че истинските приятели винаги да са близо до теб в трудните моменти от живота. А за Сърбия през ХХI век такива моменти имаше и има твърде много, от което бяха направени и необходимите изводи. Даже днес някой в Сърбия и извън нея да се мисли и да си мечтае, че ще може да измени избрания вектор на развитие на страната, то при тази демонстрирана и неподправена огромна народна любов към Путин и Русия едва ли това вече е възможно да се случи, особено със старите "хватки и методики"!
N.B. А ние с гайдите, от много "баш- майстори" за правене на политики, май, ще се окажем на силно "течение" по  православния коридор "изток-запад"!

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе