(БЕЗ) НАМЕСА

Лов на вещици
или политическа деменция с тежък дъх на газ

Лов на вещици
Aвтор:  проф. Ивайло Груев

27 Февруари 2020

Фактите и доказателствата са нещо изключително упорито, каквито и да са нашите желания, склонности или диктат на нашата страст, те не са в състояние да подменят тяхната същност.

Джон Адамс

Така нареченият шпионски скандал, агонизиращият финален акорд на серия от процеси, бе окачествен като безпрецедентен "лов на вещици", емблематичен с плашещия нексус от фрапираща некоментентност, липса на елементарна правна култура и логика. За сметка на това обаче преливащ от обезпокоителен по своите размери интелектуален дефицит, граничещ, да си го кажем направо - с откровен дебилизъм, припомняйки си "лексиката" на проф. Иво Христов.
На пресконференцията на прокуратурата (в кулоарите на вътрешното министерство - това с намек за разделението на съдебната и изпълнителна власт!) на българския народ му се даде да разбере "новата дефиниция на шпионин". Според главния прокурор на републиката г-н Цацаров тя блуждае в областта на възгледите, намеренията, вижданията, аспирациите, надеждите, или идеалния реалм, както би казал Хегел.
Това, без съмнение, е, само по себе си, революционен акт в съвременната юриспруденция.
Следователно, според главния прокурор всеки гражданин, който не споделя политиката на правителството относно външните геополитически приоритети, де факто се превръща в потенциален враг на държавата и без самият той да осъзнава в... шпионин. Тук се сблъскваме с един незначителен, дори не и правен, а елементарен онтологичен проблем, в който даже мойте 18-годишни първокурсници биха прозрели абсурдността на подобно твърдение. Свободата на възгледите, на различни мнения, на различни идеи е основополагащ, фундаментален принцип на всяка парламентарна демокрация.
Не е задължително главният прокурор да е запознат с текстовете на Джон Стюард Милс или Алексис де Токвил, но като юрист се предполага да познава Конституцията на България, където принципите на свободата на възгледите, на различни мнения, на свободата на словото и на сдруженията са не само основни политически права на всички български граждани, но преди всичко - основополагащи правни гаранции за всеки режим, определящ се като либерално-демократичен. Тяхното системно ерозиране и премахване е равносилно на авторитаризъм, диктатура и тоталитаризъм.

Това ли бе посланието на главния прокурор?
Сюрреалността на тази пресконференция неизбежно ме принуждава да повторя тривиални, буквално азбучни аксиоми, които се преподават в прогимназията, но за съжаление днешният политически дискурс, изглежда, изисква тяхното повторение.
"Party" - партия, на латински означава част, частичност, разделение, визира се политическата арена, или както е модно тези дни - политическият плурализъм, т.е. непрестанният сблъсък на идеи, на диалогичност, на конфронтиращи се визии, стратегии, един непрекъснат динамичен идеен калейдоскоп, целящ спечелване на общественото мнение.
Разни партии, разни политики, включително и разни геополитики. Това е не само тяхно конституционно право, но и задължение към техните избиратели. В този случай външната политика, както и геополитиката, не са универсална аксиома или закон - както закона на гравитацията например, с един-единствен център (центърът на земята), а тъкмо  обратното. Става дума за различни, дори в някои случаи полярни, взаимноизключващи се геополитически визии. 
Впрочем има дума за това - тя се нарича демокрация

Как бихме окачествили Брекзит, "за" и "против" членството в Европейския съюз? За информация на прокуратурата, същото е и с казуса НАТО. От плътно "в НАТО" до просто "Вън от НАТО".
Да не се забравя, че в този случай отричането от политически плурализъм ни връща в баналната еднотоналност на тоталитаризма. Доколкото ми е известно, никой не си позволява лукса да критикува режима в Пхенян (Северна Корея), нейното ръководство или геополитическа ориентация.
Г-н Цацаров осъзнава ли какво говори? Британският премиер-министър Борис Джонсон и той ли влиза в категорията... шпионин?
Ако приемем аргумента на българската прокуратура, то паметникът на френския президент Шарл де Гол би бил премахнат от Плас де Клеменсо, тъй като през 1966 г. извади Франция от НАТО, закривайки всички бази на алианса на френска територия. Нима лидерът на Националния Фронт Марин льо Пен също би трябвало да е в затвора заради геополитическата "ерес" да повтори примера на Де Гол за излизане от НАТО, след като бъде избрана за президент? 
Но да се върнем на т.нар. лов на вещици - привикването и арестуването на знакови интелектуалци: журналисти, социолози, професори по философия, с нелепото "подозрение" за шпионаж е колкото безпрецедентно, толкова и абсурдно, смущаващо с подозрението за една колективна "политическа деменция", покосила българския политически елит. Досега ни бе известно, че шпионинът издава държавни тайни, сега научаваме, че и идейни проекти, тиражирани в медийното пространство, обсъждани на академични форуми, както и публикувани в книги, вече се класифицират като шпионска дейност!
Изглежда, че ние сме единствената страна в света с медийна шпионска публичност
Все пак, кому бе нужен точно такъв скандал? Да си припомним старата римска поговорка Gui Bono? "В чия полза?"... 
Да се върнем на "лова на вещици". Добре известен исторически факт е, че в него не фигурират нито вещици, нито черна магия и прочие. 
За сметка на това има тривиална пазарна икономика...
Вероятно читателят би задал въпроса защо само вещици, тоест защо само жени, са били преследвани, нима не е имало мъже-магове, отдадени на тайните на магьосничеството, или това е единствено приоритет на нежния пол? Съвсем накратко - няколко щрихи. Преди да бъдат изгорени между XV и XVII в. 40 000 до 80 000 в Европа (Германия, Франция, Холандия), както и в Новия Свят (Нова Англия, Кънектикът и Масачузетс), много от тези жени са били знахарки, акушерки или това, което днес се нарича медицински сестри. Т.е. т.нар. здравен сектор е бил изцяло доминиран от жени. За разлика от това лекарската професия, претърпяла своя бум след Просвещението, е доминирана изцяло от мъже.
Съществува огромен сблъсък на интереси между доходоносния бизнес и израждането и отглеждането на деца. Конкурентът решава този проблем по един ефикасен, но изключително брутален начин - достатъчен е само един сигнал в подозрение за магьосничество, за да те отведе неизбежно до кладата. Обвинението само по себе си е вече доказателство. Така теренът е разчистен - резултатът: първата жена (Елизабет Андерсон), придобива право да практикува лекарската професия през... 1849 г.
Но да се върнем на темата - връзката на "лова на вещици" с русофилството? Защо са преследвани именно русофили, а странно пренебрегнати са идентичните по своите дейности "Америка за България", "Отворено общество", както и многобройните НПО, щедро спонсорирани от Джордж Сорос? 
Този скандал би трябвало да се разглежда в контекста на изявлението на Министерството на външните работи от 3 септември т.г., целящо за пореден път да разочарова Москва от един непредвидим, нелоялен политически, но най-вече икономически партньор, особено след  "размразяването" на енергийните проекти "Турски поток" и АЕЦ "Белене". Да припомним, че именно руският Росатом бе избран за стратегически партньор за този проект.
Все пак не може да се отрече "елегантността" на този скандал. Този път вече не е необходимо българската страна да прекрати проектите (както това стана с "Южен поток"), целта е самата руска страна да се откаже да инвестира във всякакви енергийни проекти в България.
Действително вариант за Балкански газов хъб е възможен, но с едно малко уточнение - вместо евтин руски газ, по него най-вероятно ще тече втечнен газ, докаран от правилния български геополитически партньор - САЩ.
Завършвам с изказването на председателя на движение "Русофили", вече обвинения в шпионаж Николай Малинов пред 16-ия национален събор "Приятели на Русия": "Беше много важно някой да развали имиджа на България в Русия, да го развали до такава степен, че Русия да реагира остро на всичко, което се случва и съвместните икономически проекти, а именно изграждането на газопровода "Турски поток" през територията на България и АЕЦ "Белене", в крайна сметка да се провалят". 
Както се казва, нищо лично - просто бизнес.
Но да не забравяме позитивното в този скандал - все пак няма клади, макар че след 31 декември (когато подаването на руски газ от Украйна до България може да бъде преустановено) това може да се окаже проблем...

Проф. Ивайло Груев,
преподавател по политология в Университета в Отава, Канада
Източник: Дума

на горе