(БЕЗ) НАМЕСА

Една цел: България да бъде по-силна
ХVI-ия Национален събор на приятелите на Русия

Една цел: България да бъде по-силна

06 Февруари 2020

Изявлението на Министерство на външните работи на Руската федерация по повод т.нар. „шпионски скандал“ в България, ясно и категорично, според мен, подсказва една философия, която ние би трябвало да чуем.

На ХVI-ия Национален събор на приятелите на Русия, който се проведе на 14 септември 2019 година на яз. „Копринка“. Председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов приветства гостите: „Николай Земцов, депутат от Държавната Дума на Руската федерация, човекът инициатор, организатор, създател, на световноизвестния „Безсмъртен полк“; представителят на посолството Алексей Невесолиев, съветник по културните въпроси на посолството към Руската федерация; Михаил Якушев, вицепрезидент на Фонд „Свети Василий Велики“, генерален директор на Аналитичния център „Техком“ и не на последно място първи зам. председател на Константин Малофеев в група „Царьград“; Александър Фаменго, секретар на Съюза на писателите; Олга Широкова, представител на Россотрудничество; Ги Меттан, авторът на световноизвестния бестселър „Запад и Русия: една хилядолетна война /Историята на русофобията от Карл Велики до Украинската криза“ с под наслов на книгата „Защо толкова обичаме да ненавиждаме Русия“; Андрей Зеленков от Естония, ръководител на Антифашисткия комитет в Естония. Тъй като по традиция при нас идва Сергей Николаевич Бабурин, който ръководи славянските комитети, той ще пристигне утре, за да изрази подкрепа за нас и нашата кауза. Сергей Гаврилов, председател на Международната православна асамблея. Емил Христов, зам. председател на Народното събрание, Красимир Велчев и Антон Кутев, съпредседатели на Група за приятелство България-Русия, Александър Симов, депутат от Народното събрание, Валентин Ламбев, Станка Шопова, председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“, Ваня Добрева, зам.председател на Софийско сдружение „Александър Невски“, представители на Славянското дружество в България.

Изявлението на Министерство на външните работи на Руската федерация по повод т.нар. „шпионски скандал“ в България, ясно и категорично, според мен, подсказва една философия, която ние би трябвало да чуем. От една страна, когато преди 16 години организацията е прохождала, русофили в България са се определяли, поради току-що възникналото име, между 8 и 9 % от хората. Сега това са вече над 80 % хората. Ние определяме себе си като патриотична организация, която смята, че славянобългарщината, колкото по-добре присъства чрез кирилицата, чрез православието, чрез Евразия, откъдето е тръгнала България, чрез всички тези форуми, които ние правим, изучването на руския в детските градини, стотиците концерти, многото фестивали и конкурси, в два от които участват около 35 хил. деца. Само вчера наградихме 850 финалиста тук в Казанлък. Издателската ни дейност – онзи ден излезе книгата за Юрий Венелин, неиздавана в България от 1942 г., неиздавана в Русия от царско време. Тази книга е на човекът, създал българистиката в световен мащаб, който по време на Османското робство, като втори Паисий Хилендарски, казва „Тези там не са просто влахи, гърци или някакви гяури, това са българи“. Всичките тези неща ние ги правим с една-едничка цел: България да бъде по-силна. Така, както ние я разбираме с всички възможни законни средства и по всеки законен начин.

Дълбок поклон на всички вас, симпатизантите и приятелите на Национално движение „Русофили“, които изпълват със съдържание всички тези инициативи и „Памет“, и „Диалог за България“, няма нужда да ги изреждам всичките. Естествено в тази сложна обстановка има два пътя. От една страна, ние бихме могли да втвърдим позицията, някои току-що хора, които наричат съратници искаха тук да искат оставки, да правят митинги, да се занимват с партийно-политическо строителство и ги помолихме да си отидат, за което те са ни много обидени. Други искаха Копринка да отиде в София и да искаме оставки. И аз, и ръководството, тези мои 15 съратника, които бяхме арестувани, се противопоставихме на тази линия, защото това са провокации. Провокации на тези наши врагове, които не обичат България и искат вместо България да бъде участник на една свободна конкуренция на култури да се антагонизира, да се поляризира, резултат от което ще бъде поляризирането и втвърдяването и на позицията на Русия, и тези няколкогодишни усилия, които ние полагаме за подобряване на обстановката и отношенията, за да се стигне до реализацията на „Турски поток“, за да се стигне до реализацията на АЕЦ „Белене“, щяха да бъдат анулирани и унищожени. Затова започнах своето слово с това, което казва Външно министерство. Мисля, че много внимателно проследихте квинтесенцията и философията на тази позиция: Да, ние сме заедно, ние ви обичаме и искаме да работим. Да, за двете страни това е полезно, но естествено при спазване на определени нормални правила в тези взаимоотношения. Затова призовавам всички за спокойствие, стабилност, идеята е била, ще бъде и ще бъде и след нас. Ние успешно я предаваме на своите деца и внуци. Искам само да подчертая внимателно да обърнете внимание на приветствията от нашите приятели от чужбина. Международното русофилство ще се състои.“

на горе