КАУЗИ И ИДЕИ

България - фактор за мир
VIII Национален дискусионен форум БРОД ЗА МИР

България - фактор за мир

30 Октомври 2019

Всичко, което ще се случва и се случва сега, включително и с тази атака срещу нашите приятели от организацията на славянофилите, е свързано именно с това България да участва в новия договор за ракетите със среден и малък обсег на действие с една единствена цел – да влезе така че да бъдат разположени такива съоръжения за съвместно ползване, които са американски бази на нашата територия и на нашата страна и да участва като сателит преди всичко на американските интереси, не само военни.

Уважаеми членове и участници в настоящия форум, уважаеми Ги Меттан, госпожи и господа, въпросите за превръщане на Черноморския регион в зона на мира стават все по-актуални, все по-належащи. Аз съм ги разгледал подробно в статията, която е публикувана в поредния брой на нашето Списание „Сигурност“, така че само ще маркирам някои позиции или по-точно концепции за позиции.

Както е известно, такива политически анализатори, държавници, общественици като Збигнев Бжежински, като Хенри Кисинджър, като Франс Тимерманс, Евгени Примаков, Си Дзинпин и т.н – всички техни изявления показват и всички те твърдят, че който владее Черно море, владее целия свят. Черноморската икономическа зона или Черноморския регион вече се разширява, както е известно в момента се строи плавателен канал между Каспийско и Азовско море, а това означава и Черно море. До 2021 г. той трябва да влезе в действие. Паралелно се построява и жп линия, която неслучайно е наречена Евразия. До 2025 година този проект също трябва да бъде осъществен и вече се финансират от Евразийската банка за инвестиции. Същевременно неслучайно се променят и в момента се водят сондажни преговори, за разширяването на дейността на организация за черноморско икономическо сътрудничество. Както е известно, в тази организация участват и държави, не са крайбрежни на Черно море и на всички останали близки до него морета. Като Албания, Северна Македония, Черна гора и т.н. Участието на нашата страна не е това, което съответства и не само по мое мнение на приоритетите не само в областта на националната сигурност. Променят се вече и Съединените американски щати, президентът Тръмп посочи, че в новия договор за споразумението относно разположението на ракетите със среден и малък обсег на действие трябва да влезе и Китай. Представяте ли си 2025 г., когато вече и Иран става черноморска държава, не само Казахстан, да не говоря, когато Аралско море бъде включено в тази транспортна мегакомуникация и каква трябва да бъде за този период ролята на България, какво трябва да бъде нашето участие там. 

В последната актуализация в Стратегията за национална сигурност от 14 март 2018 година отново там в няколко членове, в няколко раздела е споменато, 4 или 5, Черно море и особено в чл.39, където е написано, че ние участваме и трябва да бъдем и да задълбочим, както е написано там, сътрудничеството си в икономиката, търговията и сигурността в района на Черно море, но в рамките само на евроатлантическите си ангажименти. Всичко, което ще се случва и се случва сега, включително и с тази атака срещу нашите приятели от организацията на славянофилите, е свързано именно с това България да участва в новия договор за ракетите със среден и малък обсег на действие с една единствена цел – да влезе така че да бъдат разположени такива съоръжения за съвместно ползване, които са американски бази на нашата територия и на нашата страна и да участва като сателит преди всичко на американските интереси, не само военни.

Вие знаете много добре, че това, което става в Сърбия и т.н., в съотношения спрямо президента, там и клатенето на властта е свързано също с това, че има и споразумение, местно, на сегашното правителство с Русия, че ако бъдат разположени такива ядрени установки на територията на България реципрочно ще бъде разположено на сръбска територия. Сърбия също е член на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

Ситуацията още повече се усложнява с това, което става в Украйна, с това, което става в Република Турция. Неслучайно Ердоган и неговата партия и неговите привърженици закупуват руско оръжие. И всичко това създава една ситуация, в която наистина има опасност не само от такива войни с дронове, не само със снаряди с обеднен уран, но и с ядрени. Ето защо, без да засилвам краските и да създавам една такава негативна тенденция за положението има и добри неща, които можем да започнем, а те са свързани именно с това: На базата на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество от гражданските организации не само на Балканите, но и в Европейския съюз да създадем и да инициираме асоциация, която да обедини усилията на всички в създаването на една наистина мирна зона не само за държавите около черноморската в този разширен вариант черноморски икономически регион, но и на целия свят. И в тази посока трябва да насочим вниманието си както по линия на славянството, така и по линия на общата история и общата култура, общите културно-исторически събития и културно наследство, което имаме в този район. България в това отношение може и трябва да бъде инициатор на подобни инициативи с такъв, не само балкански, но и европейски мащаб.

на горе