ЗАД НОВИНИТЕaqmn->name

Здраве и откровения
Калейдоскоп Май 2017

Здраве и откровения
Aвтор:  Георги Вацов 

08 Юли 2017

Във вечната борба между законите на духа и морала и нагона към властта и богатството се ражда атеизма. Когато срещаме доказателства за необяснимата и съвършена сила на Създателя, разбираме, че чрез оръдията на „падналите ангели“- власт, пари и материализъм, или казано с други думи, чрез разбулване на „тленното“, бихме могли да откроим и извисим духовното, божественото у човека, като единствено възможно и правилно свидетелство за негово предназначение на земята! Предлагаме на читателите уникално интервю с един неврохирург, който в ежедневието си, навярно, „общува“ с Господа, спасявайки стотици човешки животи – Академик, проф., д.м.н. Арнолд Смеянович, завеждащ неврохирургичната клиника на Републиканския научно-приложен център по неврология и неврохирургия на Република Беларус! Може да намерите интервюто в брой 5 на сп. „Сигурност“.

Атеизмът се е родил като спонтанен отговор срещу нагона на висшите клирици на християнската църква към власт и богатство, които след институализирането си в Рим и след смъртта на брата на Исус Христос, апостол Яков, бързо забравят истинското си призвание, завещано им от Спасителя, да бъдат вечната, духовна връзка на земните хора с техния Създател.

Атеизмът е и резултат от стремежа на последователите на „Златния телец" да направят роби другата половина на човечеството, живееща по законите на духа и морала, както и да намерят убежище за страха си пред Бога и спасение от преследващите ги угризения.  

Появата на Прометей е не само легендата за мечтата на човека към знания и индивидуално независимо развитие, но най-вече е символ на бунта срещу Създателя и неприемане на божественото у човека . Огънят, даден ни от Прометей според легендата, е само една от четирите стихии, но той е стихията, която унищожава, а не създава. Майката–Земя е тази, която заедно с водата и въздуха и под благотворните лъчи на светлината и топлината ражда живот!

Да откраднеш огъня все още не означава, че си взел частица от слънцето!

То е недосегаемо!

Ето защо, когато срещаме доказателства за необяснимата и съвършена сила на Създателя, разбираме, че чрез оръдията на „падналите ангели“- власт, пари и материализъм, или казано с други думи, чрез разбулване на „тленното“, бихме могли да откроим и извисим духовното, божественото у човека, като единствено възможно и правилно свидетелство за негово предназначение на земята! И нека, когато вършим мирските си дела да помним, че някъде горе, в небесния безкрай има свят, където се затваря кръга на вечния ни живот, осмислен от Божията промисъл!

Предлагаме на читателите на сп. „Сигурност“ уникално интервю с един неврохирург, който в ежедневието си, навярно, „общува“ с Господа, спасявайки стотици човешки живота!

Академик, проф., д.м.н. Арнолд Смеянович, завеждащ неврохирургичната клиника на Републиканския научно-приложен център по неврология и неврохирургия на Република Беларус (http://neuro.by/) за 47годишна хирургическа практика е осъществил около 9000 мозъчни операции. Вече над пет години той няма смъртен случай в практиката си, като ежегодно акад. Смеянович прави лично над 250 най-сложни операции в т.ч. и за отстраняване на тумори в мозъка.

Въпрос: Арнолд Фьодорович, почти всеки ден, Вие, съсредоточено се вторачвате в човешкия мозък, а в същото време казвате, че за учения мозъкът представлява 99,9% тайна.

Да, пред себе си виждам вещество, чиито клетки са запълнени с такъв огромен обем знания,    че ми си иска, подобно на Нютон, да сваля шапка пред всеки изследовател на мозъка. Не е ясно, как той „работи". В резултат на всеки сигнал от нерв, ухо или око в него се създава „картинка". Но как в действителност човек разбира, че това е маймуна, а това – лампа, а това е той самия? Ясно е, че мозъкът е по-мощен и от най-мощния суперкомпютър.

Тактовата честота на процесора се измерва в гигахерци или терахерци, докато при човека – в килохерци. Сигналът от нейрон към нейрон не се движи със скоростта на светлината, а само с 1400 м/сек. Въпреки това мозъкът „върти" на много по-големи обороти.

Най-удивителното е, че съзнанието няма постоянно място в тялото на човека, а връзката между мозъкът и мисълта е „тайната на тайните", която е известна, вероятно, единствено на Твореца.

Членът на РАН и на РАМН, акад. Наталия Бехтерева признава, че когато тя и нейните сътрудници са се опитали да изследват дълбоките структури на мозъка (чрез дългосрочно разполагане на електрод в мозъка), то веднага всички са се разболяли. Чувствували са се толкова зле, че не са имали сили да продължат каквито и да било изследвания. Едва когато са прекратили експеримента, отново са се почувствали здрави и бодри. Лауреатът на две Държавни премии на СССР, хирургът Войно–Ясенецки, същият е и архиепископ Лука, сравнява човешкия мозък с телефонна централа: ролята му се свежда до препредаване на съобщения. Той нищо не прибавя към това, което получава.

Нобеловият лауреат по физиология и медицина Джон Екълс (открил ионния механизъм за възбуждане и блокиране в периферните и централни нервни клетки) е считал, че мозъка не „произвежда" мисли, а само ги възприема отвън. Наталия Бехтерева, без да се страхува от разгромните критики от страна на колегите-материалисти споделя, че мозъкът на човека е способен да създава само най-прости мисли.

Къде се раждат теориите, хипотезите, откритията? – отговорът на този въпрос засега е неизвестен за физиолозите. Аз също мисля, че мозъкът е същество в съществото, тайна, скрита „вдън гората тилилейска".

Въпрос: За изучаване мозъка на Ленин е била създадена специална лаборатория, която по-късно става институт. Вие били ли сте в катедрата на Сергей Мордашов, където се пази мозъка на вожда на световния пролетариат?

 – Не, нямал съм тази възможност. Но, съдейки по описанието на операцията, направена от народния комисар на здравеопазването Николай Семашко, след изстрела на Фани Каплан и акта при аутопсията (секретен докумен, достъп до който е получила Моника Спивак, автор на книгата „Посмъртната диагностика на гениалността") , Ленин е имал сериазни здравословни проблеми. Атеросклероза: по кръвоносните му съдове са почуквали с пинсета, и звука е бил като при почукване  по кости –те  напълно са били просмукани от варовик. Цялото ляво полукълбо е било в кисти, имало е размекнали се части на мозъка, по запушените съдове не е текла кръв – болестта сериозно е поразила мозъка, изпълняващ изключително напрегната работа. Съдържанието на черепа се е оказало не толково голямо -1340 грама ( за сравнение: мозъка на Байрон е тежал 1800 грама, а този на Тургенев – 2012 грама, а най-тежкия мозък е бил притежание на ... идиот). Но теглото на мозъка не е свързано с широтата на ума и гениалността. Анатол Франс е имал най-малкия по обем мозък, а основоположника на микробиологията и имунологията Луи Пастьор въобще е имал само  едно полукълбо. А  двамата  са живяли дълго и са оставили след себе си такова творчество, че дай Бог  всекиму!

       Въпрос: Асистентите  подготвят болния  за операция: интубират го, отварят черепната кутия. Вие предварително сте научили всичко за пациента, за Вас това е правило. Но, да преположим за секунда, когато на масата лежи човек без съзнание, докарали са го от улицата с тежна мозъчно-черепна травма, Вие, след като видите мозъка му, можете ли да кажете дали той е глупав или умен?

        – Това е изключено. Някой има по-голям мозък, друг– по-малък. Външният вид на мозъка не влияе на интелекта. Преди време, ако не бъркам  преди 40 години, аз асистирах на моя учител, проф.Ефрем Злотник да оперира една студентка от консерваторията.Тя имаше ракови метастази в полукълбото.Когато ги отстраниха се оказа ,че от полукълбото практически нищо не е останало, ракът го е разрушило напълно. След операцията момичето оздравя, с отличие завърши консерваторията,замина за САЩ –  в нея се влюби милионер, за когото тя се омъжи.Тя и днес прекрасно свири, а аз знам това , защото получаваме от нея поздрави и поздравления за всички празници.

         Ние отстраняваме тумори в лобния дял на мозъка, който в значителна степен отговоря за интелекта. Когато тумора  се е "споил" със сивото вещество, тогава се налага да отстраняваме и част от здравата тъкан. На следващия ден беседваш с пациента и не забелелязваш той да изпитва трудности в съсредоточаването Той се шегува, спомня си всичко за живота си до този момент.

     Въпрос: Вероятно, мозъка е създаден с голям резерв, за да може да го използуваме цял живот?

      – Въпросът е в това, че при много хора "мозъка" ръждясва, а не се износва. Четиридесет  

 процента от него просто не се натоварва. Хората си живеят като Емеля от приказките, лежейки върху печката и чакайки всичко да им дойде наготово – не тренират паметта си, не си развиват интелекта.А след това се чудят , защо губят паметта си. Мозъкът се нуждае от трепировки, от знания, от четене, от съзерцаване на красотата, от възстановяване в собственото ни съзнание заложеното  висше знание  за смисъла на живота!

       Въпрос: Известно е, че  акад. Наталия Бехтерева, преди да започне лабораторните си научните  изследвания на човешкия  мозък  е поискала и е  получила благословията на Санкт – Петербургския и Ладожки митрополит Йоан .Тя не е криела ,че призовава Бог да ѝ помогне. А Вие вярвате ли в Него?

       –  Когато сам се убеждавам,  колко красиво са устроени човешкото сърце и мозък, нямащи аналог в природата, за мен няма съмнение за участието на Божествената ръка в този процес.Великият руски хирург Николай Пирогов е написал, че " мозъка  на отделния човек е органа му за връзка със световната мисъл. Трябва да признаем за съществуването на друга, висша световна мисъл , освен тази на отделния  мозък".

         Това е лесно за разбиране , ако не се мъчим да си го обясним!! Лично за  мен Бог е идеал, който всеки човек трябва да се стреми да въплати в ежедневието си.

        Въпрос: Вероятно е некоректно да задавам на неврохирург въпроси от областта на неврофизиологията , защото в тази наука  има много бели петна. Но все пак: бих искал да разбера, защо снопа нервни влакна, препредаващи сигналите от дясното в лявото полукълбо, при жените е по-голям от този при мъжете?

        – За съжаление, все още изобщо не е ясно, какво е влиянието на  тази особеност при жените. В сборника на В.Даль "Пословиците на руския народ"  всяки ред , посветен на жените  излъчва лека насмешка: " Косъмът е дълъг, но умът е къс", "Жената си говори, но само дявола ѝ вярва" и др.. Но трябва да се знае, че за единица време  през различните дялове на женския мозък преминава 15% повече кръв, отколкото при мъжете. По всяка вероятност, с този факт се обяснява и по-слабата  устойчивост на мъжкия мозък като биологичен организъм, а оттук и по-голямата честота на инсултите. Половите различия не оказват  влияние на сивото вещество.Въпреки това , психолозите са доказали, че жените се справят по-лесно със задачите, където е нужна интуиция. Женското предчувствие понякого значи повече от мъжката увереност. При слабия пол координацията на  финните  движения е по-съвършенна, както и достъпния за човека диапазон на мирисите, на звуковете с висока честота, жените по-добре диферинцират вкусовите усещания. Но аз мисля, че женския мозък не се нуждае от адвокатска защита.Природата е направила така, че и при двата пола еднакво достъпни са всички видове човешка дейност, но  до върхови постижения невинаги се стига по едни и същи пътища.

          Въпрос:  Къде, според Вас, е мястото на душата в човешкото тяло  – в главния мозък, в гръбначния или в сърцето?

           –  Аз смятам ,че на тази субстанция не ѝ е трябва  определено място. Ако я има , то тя е в цялото тяло – тя е стопанката!

          Въпрос:За какво  си мислите , когато оперирате? Понякога операцията трае седем часа!

           – Само за това да помогна на болния. Не приемайте думите ми за високопарни , но като че ли някой отсича всичките ми мисли. Тях ги няма ,както и рефлекса за гълтъне. Не ми си пие, не ми се яде, не ми се става за да се разтъпча.Седя на стола, гледам в микроскопа чуждия мозък ( на главата ми е монтирана навигационна система), а той е под моя скалпел. Ако ръката ми трепне, пациента може да остане с травма за цял живот.

          Да си половин ден над микроскопа не е лесна работа.Но и резултат има: хората ,на които им е поставена диагноза за инвалидност,стават отново трудоспособни; повече от пет години нямам операция с летален изход.

         Въпрос: Казвате ли на пациента, когато откривате злокачествен тумор?

              – Много рядко.И само на мъжествени, спокойни хора,за да могат да успеят да свършат някои важни за тях дела. Често хората отказват да се оперират, защото смятат, че всичко ще се разсее от само себе си."Вие имате тумор,който расте бързо,след известно време ще се парализирате"– казвам им аз твърдо. И човекът се съгласява на операция за отстраняване на тумора. Но какъв е тумора, аз не коментирам.

           Мозъкът има собствен блок за самосъхранение и защита, нещо като предпазител. Мозъкът пази сам себе си  за да не го обхване изцяло урагана на негативните емоции.

        Въпрос: Александър Македонски, Наполеон Бонапарт, Александър Суворов са знаели имената и са познавали всичките си войници – до 30 хиляди души. Сократ е познавал в лице всеки от 20-те хиляди жители на Атина. А Чарли Чаплин не е могъл да каже името на секретаря си ,с който е работил седем години! Как да запазим паметта си и с какво да се храним?

          Когато забележите, че имате проблем, най-добрия начин нищо да не забравяте е да си записвате на хартия  "паметки" и да ги залепвате на нивото на очите. Измислете си ребуси, разговаряйте сами със себе си, без да се стеснявате. Тихо си кажете: " Аз паркирах колата си в края на паркинга, под тополата". Мисленно си заповядвайте: "Трябва да позвъня на еди кой си!" Ако искате веднага да запомните името на човек, то свържете го с някакво асоциация. Например: Маша –маха с ръце, Катерина – пътува с катер, Вася – виси на лост.

       Повече четете. Има и народни  рецепти против атеросклероза: цвят на детелина, сок от цвекло и моркови, хрян, стар лук. В храната трябва да присъствува пълнозърнестия хляб, кашкавал, грах, елда, ядки, морски дарове, плодове и зеленчуци, мед. Трябва да знаете, че това, което е полезно за мозъка  е полезно и за сърцето.

      Въпрос: Най-щастливите Ви минути в живота?

             – Когато виждам и общувам с щастливи хора.Между тях винаги съществува най-тясна и рядко срещана симпатия..Те са сродни души, на един ум! Сред такива хора и най-големите твърдоглавци се размекват...

       N.B. "Учителю, коя заповед е най-голяма в закона?" А Исус им отговори: възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум: тази е първата най-голяма заповед; а втора, подобна ней е: възлюби ближния си като себе си; на тия две заповеди се крепи целия закон и пророците..." – Мат. (22;36-40)

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе