КАУЗИ И ИДЕИ

Инициативата „България – Зона на мира“
Обръщение – Призив / Не на нарушаването на държавния суверенитет!

Инициативата „България – Зона на мира“

01 Юни 2021

Не на нарушаването на държавния суверенитет!
Не на опасните провокации в Черно море!
България – Зона на мира!
Черно море – морско пространство без чужди оръжия!

На вниманието на:
Президента и Главнокомандващ ген. Румен Радев,
Служебният министър-председател ген. Стефан Янев,
Служебният министър на отбраната Георги Панайотов,
Ръководителите на политически партии в Р България

 

 

 Днес 01 юни 2021год.– международен ден на детето!

Обръщение – Призив

Не на нарушаването на държавния суверенитет!
Не на опасните провокации в Черно море!
България – Зона на мира!
Черно море – морско пространство без чужди оръжия!

 

Във връзка с ученията на НАТО „Defender Europe 21“ и „Steadfast Defender -21“, предвидени за периода май-юни  2021 г., ставаме свидетели на случаи на скандално нарушаване на държавния суверенитет на нашата Родина, от една страна, и на опасна провокация в Черно море, от друга.

  • Първият скандал е свързан с турска военна колона, която на 10 май в боен строй и с развети турски знамена минава на път за Дунав-мост в Русе. Доколко нелеп е този случай и в каква степен той не само нарушава суверенитета и достойнството на нашето Отечество, но се явява и провокация спрямо България,  може да разберем, ако си представим обратната ситуация. Дали Република Турция би се съгласила по нейните пътища да мине българска военна колона с развети български знамена?
  • Вторият случай е този на 11.05.2021г. когато група американски командоси атакуват предприятие за олио в с. Чешнегирово, обл. Пловдивска. Подобни арогантни действия на пълно пренебрегване и презрение към суверенитета на нашата страна са повече от скандални. Нека да си представим пак една обратна ситуация, когато поканени на военно учение в САЩ чужди командоси предприемат подобна акция. Едва ли американските власти и правосъдие би толерирало подобна постъпка, без да накаже допусналите такава с ефективна присъда?!
  • Третият случай има отношение към полета на тежък американски бомбардировач Б-52Н.  От публикувани данни в сайта на ВВС на САЩ в Европа, става ясно, че преди дни няколко стратегически американски бомбардировачи излитат от испанската база Морон. На 24-ти май бомбардировачът преминава през българското въздушно пространство и е извършил тренировъчна атака по условна цел в района на Черно море, след което се е завърнал отново в базата Морон. Над Черно море самолетът Б-52Н се е намирал в зоната на обхват от системите на руската противовъздушна отбрана. Подобно провокативно действие би могло да доведе до въоръжен конфликт, включително до нанасяне на удар по българска територия, откъдето е дошъл и логистиран полетът. В каква степен може да се толерира подобна провокация, която може да нанесе непоправими щети на нашата Родина?

Предвид горното се обръщаме към Президента, министър-председателя и министъра на отбраната да потърсят отговорност на служебните лица от българска страна по повод на това, че те не са създали условия, да не се допускат тези скандални нарушения на държавния суверенитет. Съответно е наложително да се отнесат към отговорните лица в НАТО, включително към Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг с искане същите лица да излязат с официално публично извинение за нарушаване на държавния суверенитет на Република България.

Но водещото и най-същественото, поради което се обръщаме освен към Президента, министър-председателя и министъра на отбраната, също и към ръководителите на основните партии у нас, е да подкрепят  инициативата „България – Зона на мира“. На основата на тази инициатива нашето Отечество следва да се откаже от участие във военни учения, да изисква страната ни да се освободи от чужди военни бази, а в София да бъдат поканени висши представители на страните от НАТО, Руската федерация и други европейски страни, които не са участници в НАТО, за да се започнат разговори за снижаване на напрежението в Европа и да не се допусне ново разделение на нашия континент.

За Българския Национален съвет за мир
Нако Стефанов

За „Брод за България“
Лазар Мурджев

За ПП „Възраждане на Отечеството“
Николай Малинов

на горе