КАУЗИ И ИДЕИ

Обичаме Русия и МИРА

Обичаме Русия и МИРА
Aвтор:  Игор Пшеничников

12 Март 2023

Това събитие е дългоочаквано. И изглежда, че само нашата СВO в Украйна, която променя цялата международна архитектура, премести нещата от мъртвата им точка. На 14 март в Москва ще се проведе учредителният конгрес на Международното движение на русофилите.

Обединени от любов към Русия

Няма съмнение, че предстои значимо събитие. За първи път в историята се оформя световно движение на хора, които, като не са руснаци, но обичат Русия като руснаци. Идеята за създаване на Международно движение на русофилите (МДР) не се роди днес. Но едва в днешната ситуация, когато се решава въпросът за самото съществуване на Русия, осъществяването на тази идея придобива конкретни черти.

Русофобската пропагандна кампания, напомпвана от глобалисткия елит на Запада, опитите за „анулиране“ на Русия и руската култура доведоха само до факта, че в света нараства броят на онези, които не крият симпатии към нашата страна.

Както се отбелязва в подготвителните документи на форума, MДР ще се превърне в обществена организация, която представлява "истински патриоти от различни страни, хора с различни религиозни и политически убеждения", "обединени от любовта към Русия, руската история и култура, желанието да ги изучават и ги популяризират в родината си ... и обединени в стремежа към хармоничен многополюсен свят, основан на вековните традиции на народи и цивилизации“.

Както стана известно на Царград, на конгреса ще присъстват руският външен министър Сергей Лавров, заместник-ръководител на Световния руски народен съвет, председателят на обществото „Царград“ Константин Малофеев, актьорът и режисьор, специален представител на руското външно министерство по хуманитарните отношения със САЩ и Япония Стивън Сигал, общественици от около 40 страни по света. Това не означава, че няма русофили в други страни по света. Това означава само, че МДР е в началото на своя път и броят на страните, които ще бъдат представени от своите русофили, ще расте.


Николай Малинов - най-руския от българите
В списъка на тези, които ще седят в президиума на конгреса, има един човек, който трябва да бъде споменат отделно, тъй като именно той излезе с идеята за създаване на MДР. Това е шефът на Българско национално движение "Русофили", големия приятел на Русия Николай Малинов. Именно той е двигателят на настоящия форум. Заради убежденията си Малинов е подложен на жестоко преследване в родината си, където прозападните власти, по предложение на своите американски куратори, го записват като „руски шпионин“.

В разговор за Царград Николай Малинов каза, че идеята за създаване на Международно движение на русофилите е възникнала в рамките на Българското национално движение „Русофили“, което съществува от 2003 г. и за това време е натрупало богат опит в развитието на българо-руските отношения.

От 2018 г. тази идея се обсъжда както с политически и обществени фигури в Русия, така и със съмишленици от редица други страни. Н. Малинов направи публично представяне на идеята за създаване на МДР, „със съответната многостранна аргументация“, по време на Ливадийските форуми през 2018 и 2019 г.

Обичаш Русия? В затвора!

Тогава имаше среща между Николай Малинов и Владимир Путин.

По време на разговора ми с руския президент Владимир Владимирович Путин на 4 ноември 2019 г., след като бях награден с Ордена на дружбата, изразих и идеята за създаване на Международно движение на русофилите. Тогава Владимир Владимирович подкрепи тази идея. На 12 септември тази година руският външен министър Сергей Лавров, с когото участвахме заедно в откриването на бюст паметника на Александър Невски в Москва, също подкрепи тази инициатива.

– казва Малинов. И сега семената, хвърлени от "руския българин", поникнаха.

Те щяха да покълнат по-рано, ако Малинов не беше станал обект на преследване от българските власти. Веднага след като идеята за създаване на МДР беше обявена и вече започна да се осъществява, в България последваха арестите на лидерите на Национално движение "Русофили". Както разсказа Малинов „в България това е представено като борба с шпионажа в полза на Русия“. Тези арести и повдигането на обвинение срещу Николай Малинов "замразиха процеса и на практика отложиха за неопределено време осъществяването на идеята".

Малинов казва, че "в каквато и геополитическа ситуация да се намира Русия, каквито и трудности да изпитва, те не трябва да бъдат причина или претекст за отлагане на създаването на МДР. Напротив, демонстрацията на привързаност, любов към Русия и руския народ трябва да бъде толкова по-очевидна и енергична, колкото повече врагове на Русия се появяват на международната сцена.

Ние, инициаторите, вярваме, че в днешната трудна за Русия геополитическа ситуация е време да създадем Международното движение на русофилите и с това да засвидетелстваме своята привързаност, любов и разположение към Русия и руския народ, - подчертава той.

Планове и задачи на МДР

След официалното си създаване MДР планира да изпълнява множество задачи, които са далеч от показните дейности. Сред тях например създаването на Европейска гражданска инициатива, в рамките на която Европейската комисия ще бъде помолена да разгледа промени в правните инструменти на Европейския съюз по конкретни въпроси.

По думите на Малинов, това може да е и призив за отмяна на санкциите срещу Русия или по други въпроси, които ще бъдат формулирани от самото движение. Авторите на подобна инициатива в рамките на ЕС, казва Николай Малинов, трябва да бъдат представители на поне седем страни от ЕС, които ще трябва да съберат подписите на един милион граждани на ЕС.

Проектът за Манифест на МДР, който ще бъде представен за разглеждане и одобрение от участниците в конгреса и който беше на разположение на Царград, гласи, че участниците в Движението ще допринесат за разпространението на руската култура и духовност; организационно и методически да помагат на приятелите на Русия по света да организират свои събития, свързани с Русия; да насърчават разпространението на надеждна информация за Русия по актуални въпроси; да укрепват публичната дипломация в защита на един многополюсен, мирен и хармоничен свят.

Ние, русофилите от различни страни, подчертаваме, че нашият път е народната дипломация... Това е пътят... пътят на любовта, добротата и верността. Чрез публична дипломация русофилите по света могат да бъдат изключително полезни на институционалните културни, икономически и политически актьори в своите страни, да насърчават разбирателството и да работят за преодоляване на враждебността, дезинформацията и недоверието в днешния свят на конфликти, - се казва в черновата на манифеста на MДР.

Плановете включват създаване на клонове на MДР в страните, където това е възможно, казва Малинов. Клоновете на MДР ще си сътрудничат с културни, обществени организации в своите страни, които приемат ценностите и целите на Движението. Те ще подкрепят и русофилите в тяхната обществена дейност за установяване и укрепване на международния мир.

Както се очаква, задачата на чуждестранните клонове на MДР ще включва по-специално всестранна помощ при издаването на книги на руски автори, изучаването на руски език и други събития в областта на културата, образованието, науката и спортове, свързани с Русия. MДР възнамерява да провежда свои конференции и семинари, различни събития в областта на публичната дипломация. В перспектива – създаване на Център за изследване на русофобията.

Портрети в миниатюра

Разбира се, за да бъде картината пълна, би било добре да се нахвърлят поне с няколко щриха редица портрети на участниците в предстоящия конгрес, с които беседва Царград.

Микис Филаниотис е известен общественик, преводач, член на експертния клуб към Руския дом в Кипър, ръководител на редакционната група за превод на гръцки език на многотомника на МГИМО „Великата победа“: „За мен , Русия е цяла цивилизация, това е цяла история, това е култура, всичко е добро. За мен Русия е олицетворение на доброто. Кои са руснаците? Те са добродушни, благодарни хора. Това са хора, които дават своето най-добро за останалия свят, помагайки на малките страни. И като цяло те са прекрасни хора, те са приятели, много близки на нас, кипърските гърци. Руснаците са наши братя" .

Тобиас Насе - журналист, активист на организацията "Антиимпериалистическо действие" (Мюнхен): "Русия не е просто страна. Това е душа. Това е манталитет. Това са хора със специална душа и специална менталност. Усещам, че аз мисля като руснак. Затова смятам, че „руснак" е по-скоро смисъл, отколкото националност. Човек може дълго да спори как се различават руснаците от европейците. Руснакът изглежда много сериозен и дори неудобен човек - ако не го познаваш. Но ако познаваш този човек, тези хора, тогава виждаш, че те са най-добрите хора. Руснаците живеят със сърцата си. Ако те отворят сърцата си за теб, тогава ще видиш какви добри хора са, добри приятели."

Абдеррахман Абделуаххаб - заместник-ректор на университета Аз-Заим Ал-Захари (Хартум), възпитаник на Министерството на националната икономика на името на. Г.В. Плеханов: „Русия за мен не е само страна. Живял съм в Русия доста години, запознат съм с културата на Русия. Руснаците са много мили, добри хора. Ние, на Изток, и руснаците се разбираме много добре .. Имаме подобни традиции. И хората на Запада не са като нас."

Голямото плаване

Големия кораб, наречен Международно движение на русофилите, се спуска от трапа на корабостроителницата. Той тръгва на голямото си пътуване в много труден за Русия момент и затова това пътуване няма да бъде спокойно. Може да се очаква, че нашите врагове на Запад ще плетат интриги и ще му пречат. Но любовта и енергията на приятелите на Русия дава надежда за успех и победа.

на горе