КАУЗИ И ИДЕИ

ВОИНИ ЗА МИР
/ОБЩЕСТВЕН ИНИЦИАТИВЕН СЪВЕТ/

ВОИНИ ЗА МИР
Aвтор:  БРОД за България / БНСМ  Воини за МИР

19 Май 2023

Обръщение
към воините от запаса и резерва, ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите – генерали, офицери, подофицери, сержанти и войници


Уважаеми колеги,

Oбръщаме се към вас, а чрез вас към семействата, приятелите и близките, към цялото българско Общество с апел - да подкрепим каузата за мир и суверенитет "България Брод за Мир". Над Европа и България са надвиснали смъртоносните облаци на войната. Само на около 400 км. от нашата страна се води кървава битка между два братски, славянски, православни народа. Войната в Украйна е най-големия въоръжен конфликт след края на Втората световна война, с най-много човешки жертви и разрушения.

Надеждите на миролюбивото човечество, че разумът ще надделее и ще се стигне до споразумение за прекратяване на това кръвопролитие не се оправдават. Вместо възцаряване на  мира, сме свидетели на ескалация на напрежението и на невиждана, дори за годините на Студената война, остра конфронтация, която ни тласка към Трета световна война и ядрена катастрофа. На висок глас говорят само оръжията. Дипломацията мълчи и не работи. Медиите са в служба на Войната.

Войната в Украйна не е наша война. Това е една война, с геополитически измерения. Воюва се за световно господство, за нов световен ред и многополюсен свят.

България е прифронтова държава, разположена в размирните Балкански и Черноморски региони. Тя е на първата фронтова линия на отбраната на НАТО в Европа. Нашите власти, взеха във войната страната на Украйна и участваме във всички инициативи на НАТО и колективния Запад за подпомагане на украинските въоръжени сили. България, "де факто" е във война с Русия. Опасността да бъдем въвлечени и "де юре" в това кръвопролитие е съвсем реална. "Партиите на войната" упорито работят в тази посока.

Точно с тези рискове и заплахи за сигурността на страната и за живота на българските синове са свързани най големите страхове на хората. Мъдър и паметлив е народът ни. Той помни и знае, че участието във войни през миналия век, доведе страната до тежки изпитания и национални катастрофи, включително и до загуба на територии и население. Та нима има майка, която да иска да изпрати своето чедо в месомелачката на войната в Украйна.

Риск за националната ни сигурност е и трупането на чужди войски и оръжия на наша територия.
       
Хората чуват и долавят тревожния камбанен звън, отърсват се от страховете и вземат съдбата си в свои ръце. За огромното мнозинство българи, мирът се превръща в национална кауза. Така спонтанно се зароди и набира сила Национално движение за мир и суверенитет.

 Тази народна изява цели превръщането на България в зона на мира  и в Брод за мир в нашия размирен регион. Основните форми на разгръщане на движението са походите за мир и провеждането на референдум под наслов „България – зона за мир и сигурност“. Вече се проведоха пет похода за мир, като в последния, състоял се на  23 април, участваха над 30 000 души в 36 града на страната и в редица градове по света. На 21 май предстои да се проведе шестия по ред национален поход за мир, който следва да бъде с най-масово участие на български граждани и ще обхване цялата страна.

 Националното движение за мир е гражданска, надпартийна форма за волеизлияние на суверена, която се реализира изключително с мирни и законни средства.

Движението не е проруско, нито е и антиукраинско. То е в защита и на двата народа. По тази причина, националното движение прокарва и отстоява тезата за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна.

Националното движение е изцяло  пробългарско и се разгръща в защита на българските национални интереси, на суверенитета, живота и здравето на хората. То цели единение на българската нация в борбата за мир и е преграда пред  възникването  на български „Майдан“ и  разпалването на гореща гражданска война.

Българското войнство – Вярно на клетвата си и на Дълга пред Род и Родина, не може да остане настрана от националното усилие за мир и суверенитет. Водеща цивилизационна ценност и неизменен мотив за всички нас    е бил мирът и избягването на войната като средство за решаване на международните проблеми. На българските воини е неприсъща и  чужда позицията на "страничен" наблюдател. Още повече, ако се стигне до въвличане на България за непосредствено участие в бойни действия, точно воините от запаса и резерва ще са тези, които ще бъдат призовани и въвлечени да понесат ужасите на войната.

Изхождайки от създаващата се проблемна ситуация и очертаващата се опасност, България да бъде въвлечена в чужда война, подкрепяйки дългогодишната инициатива "България – Брод за Мир", на 16 май, група воини /генерали и офицери/ – учредихме Обществен инициативен съвет, който да логистира, подпомага и целенасочва професионално и експертно участието на  Обществото и запасното войнство в отстояването на мира и неутралитета като стратегически национален интерес. Този "Съвет" е с отворен характер и ще функционира като експертна формация към "Български Национален Съвет За Мир" и новосформираното "Национално движение за мир и суверенитет".

Обявяваме раждането на инициативата „Воини за Мир и Национален суверенитет“ чрез която ще се мобилизират усилията на българското войнство, за участие в Националното движение за мир и суверенитет. Тази инициатива отчита по-специалното място и роля на запасното войнство в отбраната и сигурността на страната  и създава възможности за активното включване в осъществяване на националната кауза за мир.

Общественият инициативен съвет няма ръководни и управленски функции. Той има единствената задача да подпомага българското войнство и военно-патриотичните организации в борбата за мир и да координира с Националния обществен съвет участието в националните и местните изяви.

 Уважаеми колеги и бивши служители от държавния силов сектор, от името на Обществения инициативен съвет "ВОИНИ ЗА МИР", Ви

П Р И З О В А В А М Е:

1. Подкрепете в лично качество и чрез вашите военно - патриотични организации  инициативата „Воини за мир и национален суверенитет“, която се явява неразделна част на  Общобългарската платформа „България – зона на мира! България  - брод за мир“, дело на Националния съвет за мир и на Обществения форум за единение „Брод за България“.

2. Включете се Вие лично, заедно с вашето семейство, близки и приятели, в Похода за мир, който ще се проведе на 21 май и по замисъл на Националния обществен комитет ще  обхване цялата страна. За София, Походът за мир ще започне в 14,00 г. пред Националния дворец на културата. Участвайте активно и в други от подобен характер масови граждански инициативи в подкрепа на каузата за мир и против войната. 

3. Допринесете за успеха на Националния референдум „България – зона за мир и сигурност“. Използвайте целия си талант и организационен опит за събиране до 10 юли минимум на 400 000 подписа – необходимо условие, референдума да се състои и да постигне поставените цели.

4. Създайте при нужда местен обществен съвет, който да координира дейностите на военно-патриотичните организации. Установете контакт с местния координатор на Националното движение и си взаимодействайте по всички въпроси, свързани с походите на мира и провеждането на референдума.

5. Давайте гласност в местните средства за масова информация и в социалните мрежи за проведената дейност и постигнатите резултати в набирането на подписи за референдума и по участието в Похода за мир.

6. Ползвайте само оригиналната бланка и форми, утвърдени от Националния инициативен комитет, които може да намерите и изтеглите от сайта https:/narodna.me.  Не номерирайте в „Подписката за произвеждане на национален референдум за мир и сигурност“ имената на подписалите се.

Трябва да се знае, че нашата работа протича в условия на информационно затъмнение от страна на централните медии. Общественият инициативен съвет ще Ви подпомогне с необходимата информация за вашата успешна работа. На информационния сайт „Брод за България“ и "Поглед Инфо" ще може да намерите отговор на всички възникващи въпроси. Във ваша услуга са сайта на Националния обществен комитет и социалните медии на гражданските организации, подкрепящи инициативата.

В това отношение много разчитаме на централните ръководства на военно-патриотичните съюзи и организации.

 Пожелаваме успех на българското войнство в това благородно дело!

17 май 2023 г.

Обществен инициативен съвет "ВОИНИ ЗА МИР" :

 Председател:
 Генерал – полковник о.з. Цветан Тотомиров

 Оперативно Бюро:
1. Капитан о. з. проф. Нако Стефанов
3. Капитан о.з. Лазар Мурджев
4. Генерал – майор о.з. Стоимен Стоименов

 Съучредители:

5. Полковник о.з. Горан Симеонов
6. Бригаден генерал о.з. Бойко Симитчиев
7. Генерал-майор о.з. Тихомир Стойчев
8. Генерал-майор о.з. Румен Ралчев
9. К-н I ранг о.з. Цвятко Дончев
10.Полковник о.з. Чавдар Петров
11.Полковник о.з. Петър Пандурски
12.Полковник о.з. Илия Мандров
13. Бригаден генерал оз. Димитър Шивиков“
14. Полковник о.з. Васил Велев

на горе