КАУЗИ И ИДЕИ

Кръст – острие до гърлото

 Кръст – острие до гърлото

30 Април 2021

България е жадна за Възраждане, за нов спасителен мироглед. България е болна за единство.

Светът тръпне в тревоги и в очакване на събития и последици и е обсебил вниманието и съдбите на човечеството с тревожност и несигурност. Отечеството ни, сгърчено от неправди и безпътност, се вихри в разпри и противоречия с разрушени устои и нарастващо безпокойство. В този пазарен свят- технологичен, синтетичен, бетонен и чужд. Държавата е абдикирала от светостта на своето предназначение, национални цели и социални приоритети. България е жадна за Възраждане, за нов спасителен мироглед. България е болна за единство. В съдбовни за Отечеството времена , историята ни задължава да свием партийните знамена и всички да застанем под националния трибрат. Национален дух и енергия в единство е нужно за разрушената цялост на Отечеството ни. Кой може да помири уязвената същност на българите,тяхната горест от безчестията на съдбата, от безумията на омразата и братоубийствената ненавист към ближните?!  Чие съзнание, та дори простило, ще приеме голготата на помирение с неправдата. Труден е пътя към единение на нацията. Този Брод за България потърси нашия президент и достойно пое тежкия кръст на националната отговорност и поведе този порив  като полет на надеждата. Никога в съвременната история Родината не е била изправена пред толкова големи предизвикателства и опасности. Нека тръгнем към една обща, върховна цел- добруването на нацията, добруването на българите! В какво можем да бъдем единни?! НВП Митрополит Антоний, цитирайки божието слово заяви, че “ Единни можем да бъдем само във вярата“. Да, когато сме единни във вярата, можем да бъдем силни. Да потърсим общи цели, заедно да бъдем за България..!

С очи към Вярата, Брод за България посочи „Кръста“ – забравения символ на величието на Априлската епопея за знак на идентичност и национално единение.

С поглед към вярата и безкомпромисната символичност на своята съдба, Кръстът на свещеник Недельо Иванов- онзи кръстоносец на Априлската епопея, дал вярата и готовността за саможертва и единение в името на свободата и отечеството. …

Свели глави пред този идол на Вярата, този Брод към съвестта на нацията, съпътствал народното освестяване на Оборище, Хвърковатата чета на Бенковски и отрязаната глава на войводата от Балкана до София. Този страшен знак за турските поробители, дал силата на българския народ изстрадал да вярва.

С вярата на народа си, горди заставаме с признателността на цялото славянско и православно братство пред саможертвата на българите за своята свобода. Пред освободения от Руската държава Кръст, върнат на българите след освобождението с преклонение пред православния символ на националната съвест - изразено с уникален надпис върху сребърна плоча от името на Московското и Петербургското славянски общества.

А България жадува за единение, за възраждане и съхранение на дух , нация и държава.  Именно този комплексен ЗНАК, като събирателен образ на българската цялост, православната и славянска взаимност, дава шанс България да направи стъпка през този духовен Брод на вярата – СИМВОЛ НА НАЦИОНАЛНА СЪВЕСТ!!! Брод за България отъждестви с преклонение своята кауза за национално единение с „Поибренския Кръст“ на своя „Трети национален дискусионен Форум“ в Панагюрище през 2015г.

Там бе началото на инициативата, да бъде изграден скромен мемориал на Априлци в София – някъде на „жълтите павета“ където този „Кръст на Вярата“ – като диктатурата на съвестта да бди над националната ни цялост, а кръвта от главата на Апостола да бъде острието до гърлото на Родоотстъпници и национални предатели.

Нека нашият президент като обединител на нацията отъждестви тази инициатива с каузата за единение на Българския Дух.

на горе