КАУЗИ И ИДЕИ

Единение - но с очи за България
Как, г-н Президент, ще обедините нацията без Вяра!?

Единение - но с очи за България

14 Декември 2018

Всяко разединение между нас е дълбок грях...
Идеята за единение е олицетворение на съвестта на нацията тя е духовна  категория.
Единение според духовните ни йерарси е възможно само във „Вярата“.

...Не е нужно да скачаш, достатъчно е да не ръкопляскаш...
Солженицин

„Да започнем на чисто“- беше идеята на „БРОД ЗА БЪЛГАРИЯ“ .

ЕДИНЕНИЕТО е „КАУЗА“- работа за достойни хора…

...Всяко разделение между нас е дълбок грях.., заяви г-жа Маргарита Попова /вицепрезидент на РБ тогава/ на втория национален форум за единение „Брод за България“ през 2015г. в препълнения салон на БАН …С личното участие на председателя на БАН /тогава/ академик Воденичаров, който подкрепи изцяло инициативата „ БРОД за България“ и каузата „национално единение“, като представи на форума „Възгледи“ на БАН за основните национални цели и устойчиво развитие на България.

Днес думата „ Единение“ се превъплъщава в грозна игра с две основни цели:

  1. Девалвация на възможността „Единението“ да консолидира обществената енергия в национално движение против статуквото.
  2. Да се игнорира възможността, президентът да реализира този БРОД за България, който е жизнено необходим на страната – дори като политически проект /бил той и формулиран като „политически проект на президента“/

…Но, всяко разединение между нас е дълбок грях...и това не е само призив „с очи за България“, а дълбоко осъзната същност и водеща смислова   и символна предпоставка за поведение и позиция на „БРОД за България“.

В тази връзка ние, предопределили необходимостта именно днес от осъзнато национално единение, като кауза и БРОД за Българите против бедственото за живота статукво в държавата, считаме за безотговорност и грях противопоставянето срещу стремленията на различни обществени групи  към тази идея. Независимо, че днес (пет години след първият ни форум за единение) се експонират почти дословно цели и послания от нашите меморандуми, призиви, обръщения, програми и визии…- ние считаме че позиция на  разграничаване от възможности да се придвижим в посока на заедност е погрешна. Затова БРОД подкрепи „инициатива единение“ на академик Воденичаров.

Но съм длъжен в името на истината да заявя тези несъответствия – притеснителни за нас и в противоречие с възвишените цели на тази иначе благородна /достойна/ кауза.

Идеята за единение е олицетворение на съвестта на нацията тя е духовна  категория. Единение според духовните ни йерарси е възможно само във „Вярата“. Затова Поибренския кръст, като комплексен носител на вяра, саможертва , национална съвест, и културна принадлежност.., 

...този безкомпромисен обединител на ценности, БРОД за България обяви за знак на „Единението“ и го заложи в своята инициатива за „Мемориал на Националната съвест“!

…Националната съвест, която е ощетена и дефицитът на която шета по министерства, медии и запълва обществено политическата и социалната нищета на Родината.

Извън единението във Вярата, може да има само общи цели… Общите цели , обаче сами по себе си не са единение. И тук е разковничето , защото нацията има нужда от Вяра…

Едно уязвено от неправда и лъжи общество, трудно със стари муцуни, олигарси и „Оксфордска“ експертност ще го приобщиш да вярва.

…Тук е мястото за изява на възможния интелектуален /духовен/ потенциал-съпричастен със съдбата на Родината и усилията на научната общност - да единиш нацията да вярва… Абсурдно е един форум за единение да започва със заклинанието „33 организации“ направиха възможен този събор .  
...Защо „33“ ?!  „Високата степен“.., на чувствителност на нацията трудно ще повярва в новия чуждо ценностен Христос. Просто защото същите тези хора подмениха Храмът на българина с МОЛове, а „Време Разделно“ стана висша форма на просперитет, за политическите ни „Богове“…

…Същите  тези организации участват вече десетки години във всяка инициатива даваща им шанс да се присламчат или докопат до статуквото.   Миризмата на власт и избори /европейски, предсрочни, родни../  е в състояние да опорочи всяка прогресивна и градивна идея, която целево се обсебва, мултиплицира, неглижира, и разбира се убива..- попаднала в мелачката на мръсните схеми на статуквото… Но и елементарни..- видими ясно за осквернения „прост“, но природно интелигентен българин…

„...Виж ! /критикуваше ме един мъдрец след т.нар. „Сбор“- самият той също съучастник и присъстващ в Народния театър/ Виж..- винаги има по някой олигарх, свинар,  магнат, банкер, разпространител... честен и успешен.?!

…Някой  Михаил Неделчев – незабравим.?!
…Н
якоя значима красавица - най-често емигрирала отдавна.?!     
...Малко военни -  те... винаги готови..! 
 ...И..,
разбира се Водач… Наоколо “организациите“ –  все „Те..!
Едни и същи.  Няма ляво, дясно, президент , парламент - „Те“ все там- пълнеж в готовност да „оправят“ държавата...“

Въпреки че, като ги разровиш поименно ясно е видимо - всички идват от там.., фактори от миналото – съучастници и ръководители именно на този процес за ликвидация на Родината.., чийто резултат, днес сърба Народът ни..!
“...И тези, същите сега “ще ни оправят“- пак те..!“

Днес е яхната  думата „Единение“… 
Защото тези от конгреса за единение на Отечествения съюз..,
тези за единение на ВПО..,
тези от комитета за единение..,
тези от сдружение Единение...
....................................................и другите…
 /Ако единението е възможно само във вярата..,
това множество формации с особен нравствено ценностен разнобой- защо биха останали заедно.?! За да направят паметник на Аспарух.?!

Няма кой да повярва в това..!

Остава - „Общи цели“. Академик Воденичаров и екипът му от миналото  са изготвили такиви.  Бих казал впечатляващи.., но те не единяват, те обединяват интереси. Национални приоритети, които е нужно да се изпълняват… Логична задача №1: Изпълнителната Власт !

Еее,?! „ Нашите умни глави, са се вторачили в една дума и обричат идеята „Единение“на обществено недоверие…“- каза в 24 Часа, Пенчо Ковачев.

Тогава къде отива обществената енергия за каузата „Единние на нацията“ и възможният спасителен БРОД за България на обединителя /по конституция/ на нацията – президентът на РБългария, Румен Радев.?!

...Или и него обрекоха на разединението, което ще се взриви /защото така е заложено/ в мига, когато политическият проект на поредната схема се провали?! ...А градивната идея и каузата за национално единение девалвира сред познатите имена от позора на прехода.., като всички ние се превърнем в пълнеж на статуквото.

Преди десетилетия проф. Орлин Загоров формулира /забележете/- подходи и критерии за единна нация :

  •  „...създаване на необходимите материални и духовни предпоставки за широка и трайна национална интеграция и устойчива духовна нагласа, за единна културна общност...“
  • „... приобщаване към общонационални ценности..“
  • „... източно-православната и славянска индентичност..“

Някъде да виждате политическо проектиране, изборни технологии, олигархични зависимости, луксозни обяди... Изкушавам се да цитирам професора и за една от големите опасности за България - „отнасящи се до тоталното  обезличаване на българската нация, до израждането й в тълпа от безродни и бездуховни индивиди, доведени до крайност в своята лумпенизация и маргиналност...“

Потресаващия текст на проф. Валери Стефанов е безкомпромисен и безусловен:

Сред парализиращия страх от Властта,
българският народ вече не чака Спасител.
Нито брои дните до Светлото бъдеще.
Народът знае, че това са отломъци
от Стари религии и Вредни идеологии.

...Колко обществена енергия е нужно да похабим, за да разграничим народната съдба от интересите на дузина заинтересовани .?!
...Как да наложим диктатура на съвестта без диктатура на справедливостта.?!
...Как с полуистини, фейк новини и ръководени от чужди посолства ще будим Вяра у българина.?!
...Как, г-н Президент, ще обедините нацията без Вяра.?!
...Кой ще се покае за разкола на националната цялост, без символи на националната съвест и критерии за почтеност!!!

...А 2014 г., още възторжени в наивния си порив към БРОД за България формулирахме и отразихме в сайта на БРОД и в списание „Сигурност“ демократично решение за всички покаяли се за участието си в „прехода“ стари играчи /от целия обществено-политически, икономически, научен и професионален спектър от хора, били на високи позиции през последните 15 години/. Годините, в които България натрупа 24 млд. дългове, демографската катастрофа е факт и страната ни е оглавила всички последни класации в ЕС.

...Та понеже „Единението“ изключва възможността от привилегировани и низвергнати /лустрирани/ от участие в целокупността на тази заедност, решихме да създадем  „Съвет на старейшините“...Съвет, който да прибере покаялите се, смирени на едно място, където представително и скромно да стимулират и мотивират младите хора на България да следват пътя на заедността и да ги предпазват от престъпно действие или бездействие чрез примерите от своите унищожителни за България кариери и натрупана в грехове опитност...
...За наша радост Сбора за единение в народния театър прие буквално текста от Меморандума на БРОД за България от 2015 год. и утвърди „Съвета на старейшините“ като структурна единица на бъдещата формация.

...Дълбоко съм убеден, че мястото на голямата част от учредителната 33ка е именно и единствено в този „Съвет на старейшините“ като достолепен пример и комплексна представителна извадка от всички ниши, нива и зони на сбъркания ни преход. Би било справедливо и авторитетно изискването,  членство да се допуска след покаяние и изповед пред православен свещеник.

И да оставим единението на младите и на Президента – ако Бог /но не 33-ият/ го е дарил с прозрение...
.................................................... За да продължим „на чисто“...

 

 Лазар Мурджев
28 ноември 2018 г.
Когато ти тече носът, всичко което казваш е под секрет …

на горе