БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Брод към България
Живецът да намерите /съмишленици за единение/

Брод към България

05 Април 2017

Л. Мурджев: Удоволствие е да срещнеш истински апостоли на българския дух в това мракобесно за националните ни ценности време...

В „Брод към България“...,  се устремиха в нарочна среща прекрасната „Българка на годината“ Ваня Велкова, председателят на Брод за България Лазар Мурджев и ген. Тодор Бояджиев – почетен председател на „Тракийци“ и доайен на клуб „Сигурност“.

„Удоволствие е да срещнеш истински апостоли на българския дух в това мракобесно за националните ни ценности време..., заяви след срещата Лазар Мурджев.

Ваня Велкова стана носителка на отличието на Държавната агенция за българите в чужбина „Българка на годината – 2016“ на официална церемония, която се проведе на 31 март т.г.  

Служебният премиер Огнян Герджиков се срещна в началото на седмицата с Ваня Велкова, поздравявайки я за отличието. Акцент в разговора е била петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина за признаването на националните езици в Европейския съюз за матуритетни в училищата на общността, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Петицията е започната през 2016 г. с подкрепата на български евродепутати и през март 2017 г. е внесена в Европейския парламент с над 3 хиляди подписа.

В дългосрочните цели на Асоциацията на българските училища в чужбина е създаването на Вазов институт за популяризиране на българския език зад граница и признаването на българските неделни училища в чужбина като субект в Закона за предучилищното и училищно образование.

На 07 април /петък/ от 18.00 часа в Регионалния исторически музей в Пловдив Ваня Велкова организира „Вечер на българската носия“. С ревю ще бъдат представени автентични български носии. Участие в празника ще вземе и представителният фолклорен  ансамбъл „Войводинци“.

Още по темата:

Нежна сила

Нишките от миналото - брод към България

Вицепрезидентът връчи отличието "Българка на годината"

на горе