IV Форум
04.05.2017 г. Панагюрище

Четвърти национален дискусионен форум Брод за България
Американците и Априлското въстание

Четвърти национален дискусионен форум Брод за България

05 Май 2017

Брод от миналото към днешния ден...

Четвърти национален дискусионен форум Брод за България на тема „Макгахан – Априлско въстание – САЩ“,  се проведе на 04 май в Историческия музей в Панагюрище.

Приветствия и позиции поднесоха кметът на община Панагюрище – Никола Белишки, Лазар Мурджев, Георги Вацов и ген. Тодор Бояджиев от името на Брод за България.

В дискусионния панел своите мнения и гледни точки споделиха полковник Уилям Снайдер, член на бюрото на Международната комисия по военна история към ЮНЕСКО, проф. д-р Бернар Кук и д-р Дейвид Мур, лектори в униврситет Лойола, Ню Орлиънс. Двамата представиха историческа разработка за Априлското въстание, изготвена въз основа на 15-годишно проучване и връчена официално от Брод за България на Исторически музей – Панагюрище. Доц. Атанас Шопов, директор на музея, представи кратко експозе и обогати форума с богатствата на музейната сбирка.

В хода на дискусиите се припомни героизмът и духовната мощ на българите, дали своя кръвен данък за свободата на Отечеството.

Сред участниците във форума бяха проф. Евгений Сачев, проф. Нако Стефанов, проф. Желязко Стоянов, ген. Бойко Симитчиев, полк. Румен Кисьов, представители на Асоциацията на разузнавачите от запаса, Българска авиационна асоциация, Национална асоциация сигурност, клуб „Сигурност“ и други гости.

В знак на благодарност и признателност участниците бяха отличени със сувенири, символни знаци и плакети. В края на форума всички гости се възхитиха на уникалното Панагюрско съкровище.

Очаквайте пълните доклади, представени на Четвъртия национален форум Брод за България.

Още по темата:

Към корените на историята

Априлското въстание - брод към свободата

В дълг пред историята и паметта на героите

на горе