IV Форум
04.05.2017 г. Панагюрище

Американски военни историци за Април 1876 г.
„Брод за България“ връчи докладa на американските професори на Музея в Панагюрище

Американски военни историци за Април 1876 г.

30 Май 2017

Докладът, който са разработили американските историци доказва, че историята не търпи затворени страници, тя изниква отново и отново.

Военни историци от НАТО, членове на Международната комисия по военна история към ЮНЕСКО, гостуваха в Панагюрище, и бяха съинициатори на Четвъртия национален дискусионен форум "Брод за България". Преди откриването на знаковото събитие, основни моменти и експонати от Музея на Априлци, включително и оргиналът на уникалното Панагюрско съкровище представи директорът на Историческия Музей доц. д-р Атанас Шопов.

Водещ на събитието беше Лазар Мурджев, председател на Управителния съвет на „Брод за България“ и издател на списание „Сигурност“, а своето патриотично послание към гости и домакини отправи кметът на общината Никола Белишки. Той подари на американските историци паметния знак на Панагюрище – копие на кокардата на Георги Нейчев с надпис „Свобода или смърт”. Към гостуващите професори се обърна и Георги Вацов, който в доклада си апелира за сътрудничество „днес“ в името на „утре“.

Сред участниците във форума бяха членовете на редакционната колегия на „Клуб Сигурност“ и радетели за идеята Брод за България проф. Евгений Сачев, проф. Нако Стефанов, проф. Желязко Стоянов, ген. Бойко Симитчиев, полк. Румен Кисьов, представители на Асоциацията на разузнавачите от запаса, Българска авиационна асоциация, Национална асоциация сигурност, „Клуб Сигурност“ и други.

Гостите разгледаха оригинала на Панагюрското златно съкровище и основната музейна сбирка с резюме от доц. Атанас Шопов. Зададоха своите въпроси в залата със старопечатните книги и експонираните старинни оръжия на втория етаж на Музея. Силно впечатлени останаха американците от Съкровището. Те споделиха, че за тях не е маловажно, че са се докоснали до оригинала на прочутите златни съдове, заради „усещането за автентичност“.

След събитието в Музея гостите поднесоха цветя пред паметника на Райна Княгиня, с чието дело бяха отлично запознати. Домакините пък ги поканиха в местно заведение, за да вкусят автентичната българска кухня.

Двама американци за Въстанието

"Американците и Априлското въстание". Така се нарича историческата разработка на проф. Бернард Кук и д-р Дейвид Мур от университета в Ню Орлиънс, САЩ. По покана на „Брод за България“ двамата учени представиха изследването си за Априлското Въстание пред Четвъртия национален дискусионен форум.

Според историческата разработка на американските учени двама техни сънародници, известни журналисти от 19 век, са имали основно значение за популяризиране съдбата на българите в рамките на Османската империя в дните след кървавото потушаване на Априлското въстание – това са Юджийн Скайлър и Джанюариъс Макгахан.

Докладът, който са разработили американските историци доказва, че историята не търпи затворени страници, тя изниква отново и отново. Нищо не трябва да бъде затваряно в сейфове и зад ключалки. Защото всяко време и всеки човек има право на своите открития.

Докладът на американските професори бе връчен на „Брод за България“. От своя страна, формацията реши да подари разработката на панагюрския музей, където тя истински принадлежи поради историческата си ценност.

„Скайлър и неговият екип посещават всички окръжни градове и селата, които биват опожарени от башибозуците, за да видят със собствените си очи руините и да чуят със собствените си уши историите на местното население. Това понякога налагало да пътуват между пет и петнадесет часа на ден под палещите лъчи на августовското слънце и по пътища, трудно проходими за файтони.
Скайлър отказва предложението за въоръжен ескорт от турските власти, защото „това би възпрепятствало свободния им контакт с местното население“ из пловдивско.“

Жестокостта на турските войски и на нередовните, башибозушки орди, е била неописуема, – пише Скайлър. – Села, които не са се вдигнали на въстание и села, чието местно население се е предало, също са били подложени на терор“. Скайлър провежда своето изследване и има персонално наблюдение за районите около Пловдив, Сливен, Търново и на част от провинция София. Личните наблюдения и събраните истории разкриват зловещи подробности. Той изчислява, че най-малко 9 000 къщи са изгорени и 10 984 души са убитите. Ако се включат и данни от по отдалечени райони, общият брой на жертвите ще надхвърли 15 000.“

Разработката на учените е направена след проучване на много автентични източници и дава често неочаквани нови факти.

На 4-ия национален дискусионен форум Брод за България присъстваха също така и О. р. полк. Уилард Снайдер, член на Бюрото на Международната комисия по военна история, член на Българската комисия по военна история, ръководител на Националния музей на военноморските части на САЩ и проф. Масимо де Леонардис, президент на Международната комисия по военна история.

Полк. Снайдър използва случая да поздрави всички присъстващи и в качеството си на член на Българската национална комисия по военна история  заяви, че „България има нужда от армия за самозащита, не от такава, която да се изпраща навън или да се замесва в конфликти с други страни. Страната не може да бъде независима, но може да има армия, с която да е в състояние да се защитава …
Голяма част от историята, всъщност е военна история. Посещавайки музеите, наблюдавайки военните паради, четейки в книгите, младите българи може би ще проявят интерес към участие в армията. А Българската армия има основание да се гордее, и се надявам и занапред да е така“.

По този повод, изразявайки възхищението си от уникалната музейна сбирка в Панагюрище и в духа на действащата международна музейна мрежа, той сподели с присъстващите за частния музей във Флорида, основан от него, финансиран доброволно от населението и от граждански структури, и посветен на военноморските сили на САЩ и техните предшественици – тюлените, военноморските скаути, екипите за подводни нападения и сражения.

Както панагюрският музей, така и в този във Флорида, приютяват част от военната история на страните си и съхраняват военното дело и мъдрост на своите деятели.Кметът Никола Белишки подари на Лазар Мурджев паметния знак на Панагюрище – копие на кокардата на Георги Нейчев с надпис „Свобода или смърт”

 


Лазар Мурджев получи от американските гости почетен знак на Navy SEAL Museum (Военноморския музей във Форт Пиърс, Флорида, САЩ)

След събитието гостите се отправиха към София, където поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния войн. Денят продължи с официална конференция по повод 30-годишнината от създаването на Българската национална комисия по военна история, където проф. де Леонардис, проф. Кук, д-р Мур и полк. Снайдър бяха почетни гости. На конференцията думата взеха и български студенти, които на английски представиха свои тематични доклади – Гергана Георгиева за сигурността на отделната личност, Мартин Чорбаджийски за Илинденско-Преображенското въстание, Вяра Петкова за Виетнамската война. Проф. Минчев подчерта, че участието на млади хора в този форум е в подкрепа на идеята на БНКВИ „Да дадем път на младите” /От Министерство на отбраната/.

В последния ден от престоя си в София американските гости бяха на посещение при президента на Република България ген. Румен Радев, след което в интервю пред Агенция Фокус и сп. „Сигурност“ изразиха мнение по въпросите за съвременните световни заплахи, военноисторическото наследство и поуките от историята, които трябва да помним.

Интервю с полк. Уилард Снайдър 

Интервю с проф. Масимо де Леонардис

Извадка от медиите за вас подготви Габриела Табакова

на горе