ЗАД НОВИНИТЕ

Активни мероприятия, служби и пародии
Путин: „Отговорът на Русия ще бъде асиметричен, бърз и твърд“

Активни мероприятия, служби и пародии
Aвтор:  Калина Андролова

17 Ноември 2021

Източна Европа е важна политическа платформа, от която се очакват разбиращи стратегията на САЩ правителства и която трябва да произвежда събития, действия и елементи в контекста на американските задачи срещу Русия и Китай. Слави Трифонов и Мая Манолова не са предвидени.

Започвам този коментар с напътствието на един чуждестранен експерт в областта на разузнаването, който, обучавайки бъдещите разузнавачи, често им казвал следното: „Колеги, всичко, което знаете, виждате, и можете да си представите, съществува. Но по-важното е, че и всичко, което не знаете, не виждате и което не можете да си представите, също съществува“. Като цяло обществото не може да се ориентира в действията на службите отвътре. Това е материя, която остава закрита само за експерти. Tази паралелна власт, която е практически базовата власт, защото се занимава с националната сигурност на държавата, често се оказва контролиращият фактор, а не контролираният.

Още през 1947 г., веднага след Втората световна война, САЩ поставят основите на една обединена и проектно-инструментализирана Европа. През плана „Маршал“ и реалната американска помощ за държавите от Западна Европа САЩ се стремят да решат своите интереси в противопоставянето срещу съветската комунистическа империя. Подкрепата за Европа не е просто акт на хуманизъм и благотворителност, а този план е същностен въпрос от областта на националната сигурност на САЩ. Така Западна Европа се превръща в благоденстващ регион, шокиращо различен от Източна Европа, която е окупирана от Съветския съюз и се управлява от марионетни правителства.

След падането на комунистическия режим и свиването на съветската империя до далеч по-малко заплашителната олигархична Русия, стратегията на САЩ за противопоставяне не се променя. Променят се тактиките за изтласкване на руския враг.

По времето на Студената война САЩ изра­зяваха възмущение от комунизма, но пред­вид военната, човешка и териториална мощ на СССР се въздържаха от резки движения и грубости, и ползваха като основна такти­ка демонстрацията на материално-културно превъзходство и благоденствие на западно­то общество. Днес обаче нереалистичната глобална хегемония на неолибералния ред постепенно култивира всепозволеност. Нами­раме се в постдемократична епоха. Когато не само медийната пропаганда е прозрачна, но и активните мероприятия на службите започ­наха да стават по-видими, непрецизни, с гру­бо съшити елементи. Прилагат се всякакви хибридни тактики – основно верижни актив­ни мероприятия по демонизация на руската държава, постигане на изолация чрез налагане­то на санкции и публично заклеймяване. „Ако се наложи отговорът на Русия ще бъде асиметричен, бърз и твърд“, каза Путин тези дни пред Федерално­то събрание, като подчерта, че Западът не бива да минава червената линия. Само че Западът в лицето основно на САЩ не минава червената линия, а се движи по ръба на червената линия и решава свои­те задачи. Политиката е прикритие за икономиче­ско обогатяване и търговски изгоди, а инструменти­те стават все по-шокиращи.

Изненадващо в Чехия се разигра спектакъл с драматични разкрития по взрива от 2014 г. в склад за оръжие и боеприпаси, които били предназначени за Украйна. Бяха набедени несполучливите отровители на Скрипал, агентите с паспортни имена Петров и Боширов. А Европа отново заговори за ултрамобилна клетка на ГРУ (руското военно разузнаване), която е натоварена със задачата да лови и неутрализира враговете на Москва в европейските държави.

Внезапната реанимация на този случай от 2014 г. доведе до решаване на конкретни задачи. Една от тях е изхвърлянето на „Росатом“ от търга за изграждане на нов атомен реактор в чешката атомна централа „Дуковани“. Конкуренти са американска компания, френска и южнокорейска. И тъй като подобни сюжети никога не се спретват само с една цел, веднага след това Европейският съюз се зае да осъди „повтарящата се схема на деструктивно поведение от страна на Русия“. Но, както винаги, без да се представят доказателства. Всичко е в графата „обосновани предположения“ или, както чешкият премиер, се изразява „основателни съмнения“. Скандалът в Чехия се разпали като продължение на фона на резолюцията на ЕП около случая „Навални“, в която се казва, че страните-членки трябва да преосмислят проекти като „Северен поток-2“. Разпали се и два дни преди визитата на чешкия вицепремиер в Русия за обсъждане на доставки от ваксината „Спутник V“.

Конструкторите на активни мероприятия все повече разглеждат обществената аудитория като хора, напълно неспособни за политически анализ. Технологията е опростена до нагнетяване на ярки отрицателни емоции, освободени от фактологична реалност. Интелигентността, която е основен враг на пропагандата, е индивидуално качество. А пси­хологията на тълпите казва, че обществените групи не се задвижват от съвкупната интелигентност на членовете си, а от емоции и образи.

САЩ така и не искат да приемат, че Русия не може да бъде притискана много силно и за дълго време. Когато е притискана силно, тя се превръща в гневна сила. Ако пък бъде оставена на свободен ход, Русия бързо възвръща имперските си чувства и започва да крои експанзионистични планове. Може ли Русия да нарасне отново до свръхдържава по образеца на Съветския съюз? Със сигурност не, но Русия се стреми да бъде глобално активна държава. А САЩ се чувстват задължени да профилактират амбициите й и да натискат НАТО по руските граници. САЩ се опитват да предотвратят икономическата и инвестиционна експанзия на Русия в Европа с всички възможни непазарни средства, включително и с активни мероприятия. И не просто заради втечнен газ, тръбопроводи, атомни централи и пр. А заради неизбежното бъдещо икономическо взаимодействие между Европа и Русия, между Европа и Азия, което ще произведе нарастващ регионален блок. САЩ се стремят да унищожат тази неизбежност, която, от гледна точка на националната им сигурност, се разглежда като заплаха за американската доминация. Източна Европа е важна политическа платформа, от която се очакват разбиращи стратегията на САЩ правителства и която трябва да произвежда събития, действия и елементи в контекста на американските задачи срещу Русия и Китай. Слави Трифонов и Мая Манолова не са предвидени.

Точно преди месец Лавров заяви следното: „С Европейския съюз нямаме отношения. Цялата инфраструктура на тези отношения беше унищожена в едностранен порядък от страна на Брюксел“.

Явно мероприятията дават известен резултат. Въпросът е докога и на каква цена. Например спящи клетки на радикалния ислям, удачно формирани през мигрантската вълна в Европа, които винаги могат да бъдат активирани в необходимия момент, добра цена ли са?!

 

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе