ЗАД НОВИНИТЕ

Силовите центрове на Запада: Black Rock
Ключови фактори на геополитиката и геоикономиката

Силовите центрове на Запада: Black Rock

13 Юли 2021

В списъка на Глобалния корпоративен контрол липсва корпорацията BlackRock, Inc., която е най-голямата свръхструктура на „Големите пари“. 

За  мрежата на „Глобалния корпоративен контрол“

През 2011 г., в Цюрихския университет (University of Zurich), група изследователи, под ръководството на James B. Glattfelder, по незнайно чия поръчка, провеждат изследване под наименование „Мрежата на глобалния корпоративен контрол“/The Network of Global Corporate Control/ (http://journals.plos.org).

Обект на изследването са 43 060 транснационални корпорации, идентифицирани според определението на ОИСР /OECD/ - Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Проследявайки капиталовите връзки на този „връх на сладоледа“ в глобалния корпоративен свят те стигат до резултата за глобалната капиталова свръхконцентрация. Като разплитат мрежата на собствеността, екипът от учени установява, че повечето финансови вериги са в „суперанклав“ от 147 компании. Техните активи се пресичат помежду си, като в действителност става дума за обща собственост, която представлява финансов конгломерат, контролиращ 40% от глобалното корпоративно богатство.Повечето от тези „супер- корпорация“ са финансови институции. Така че в топ 10 са включени:
1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc

Мултинационалната корпорация за управление на инвестиции BlackRock, Inc./Блекрок, Инк./

Несъмнено, когато говорят за „Големите пари“ следва да се споменат банките на Уолстрийт. Сред тях са JPMorgan Chase, Bank of America, Bank of New York Mellon, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley и Wells Fargo. Днес в никакъв случай не бива да се забрaвят и ИТ/информационно-технологичните/ гиганти, които също станаха сравними по могъщество с горните банки по отношение на финансовите параметри и влияние: Amazon, Apple, Microsoft, Facebook, Google.
Но в този списък на глобалния корпоративен контрол, кой-знае по каква причина, липсва „върхът на сладоледа“ – най-голямата съвременна свръхструктура на „Големите пари“ - корпорацията BlackRock, Inc. Става дума за американска глобална корпорация за управление на инвестиции със седалище в Ню Йорк. Основана през 1988 г., първоначално като институционален мениджър за управление на риска и институции с фиксиран доход, BlackRock е най-големият мениджър на активи в света с 8,67 трилиона долара активи под управление от януари 2021 г. (https://edition.cnn. com).
BlackRock работи в световен мащаб със 70 офиса в 30 държави и клиенти в 100 държави. Заедно с Vanguard Group Inc и State Street Corporation, BlackRock се счита за една от индексните фондове на тази „Голяма тройка“ и пасивни фирми за управление, които доминират в корпоративна Америка. (Вж. Hirst, Scott (2019-09-01). „Index Funds and the Future of Corporate Governance: Theory, Evidence, and Policy“. ECGI - Law Working Paper.)

Ключови личности в корпорацията са:
Лорънс/Лари/ Д. Финк/Laurence D. Fink/ - основател, председател и главен изпълнителен директор;
Блейк Гросман/Blake Grossman/, бивш заместник- председател;
Робърт С. Капито/Robert S. Kapito/ - основател и съпредседател;
Сюзън Вагнер/Susan Wagner/- основател, член на борда;
Брайън Дийз/Brian Deese/ - глобален ръководител на „Устойчиво инвестиране“-инвестиционното звено на BlackRock, Inc.

В своето годишно писмо до акционерите за 2018 година главният изпълнителен директор на BlackRock Лорънс/Лари/, Д. Финк, заявява, че другите изпълнителни директори трябва да са наясно с тяхното въздействие върху обществото.
Антивоенни организации възразиха срещу изявлението на Финк, тъй като BlackRock е най- големият инвеститор в производителите на оръжия чрез своя iShares US Aerospace and Defense ETF. [BlackRock, Inc. (2019). „iShares U.S. Aerospace & Defense ETF“. BlackRock. Последно влизане 03.11.2019].
През май 2018 г. антивоенни организации провеждат демонстрация преди годишното събрание на акционерите на BlackRock в Манхатън, Ню Йорк.
На 4 март 2021 г. сенатор Елизабет Уорън заявява, че BlackRock е смятана „за твърде голяма, за да фалира“(Вж. Cox, Jeff. „Yellen supports banks‘ share buybacks. Sen. Warren wants BlackRock designated too big to fail“ Последно влизане 24.03.2021).
Поради мощта си, огромния размер и обхват на своите финансови активи и дейности, BlackRock е наречена най-голямата банка в сянка в света. През 2020 г. представителите на САЩ Кейти Портър и Хесус „Чуй“ Гарсия предложиха на Конгреса законопроект, целящ да ограничи BlackRock и други така наречени банки в сянка. За BlackRock се твърди, че се е възползвал от близките си връзки със системата на Федералния резерв по време на усилията за отговор на пандемията от коронавируса. Корпорацията е критикувана заради бездействието във връзка с изменението на климата и обезлесяването на Амазонка.
През ноември 2020 г. Американският проект за икономически свободи (American Economic Liberties Project - AELP) изготви доклада The New Money Trust: How Large Money Managers Control Our Economy and What We Can Do About It (Как големите мениджъри на пари контролират нашата икономика и какво можем да направим за това). Докладът е написан от Греъм Стийл, бивш служител на Федералната резервна банка на Сан Франциско.
Докладът предполага, че „Голямата тройка“ заедно са най-големите собственици на 88% от компаниите S&P/Standard & Poor‘s/ 500. Например, „Голямата тройка“ притежава най-големите дялове в компании като Apple, JPMorgan Chase и Pfizer. Авторът на доклада изразява загриженост относно контрола на „Голямата тройка“ над американския живот. По време на председателството на Барак Обама Съветът за надзор на финансовата стабилност (Financial Stability Oversight Council - FSOC) се опита да ограничи разширяването на „Голямата тройка“, но BlackRock и другите инвестиционни холдинги отхвърлят всички претенции на финансовите регулатори. Понастоящем „Големите три“ компании за управление на активи - BlackRock, Vanguard и State Street - управляват над 15 трилиона долара в комбинирани глобални активи под управление, сума, еквивалентна на повече от три четвърти от брутния вътрешен продукт на САЩ. Докладът призовава за структурни реформи и по-добро регулиране на финансовите пазари.
Следва да са каже, че суперкорпорациите от горната „Голяма тройка“ поеха контрола над буквално всеки сектор на американската икономика и разпространиха пипалата си по света. По- специално, „Голямата тройка“ контролира от 73% до 80% от световния пазар на борсово търгувани фондове (ETF - борсово търгувани фондове), притежава изцяло или частично 45 от 50-те най- големи фонда на ETF.|
Преди три или четири години тези три компании бяха в една и съща категория (стойността на собствените активи, активите под доверително управление, печалби, капитализация). Но наскоро, т.е. от времето на К-19, BlackRock пое водещата роля.

Към средата на февруари 2021 г. размерът на активите под нейно управление, както че бе казано по-горе, възлиза на 8,7 трилионаприсъства в столицата на почти всички значими американски компании. Този финансов гигант има поне 5% дял в 97,5% от компаниите S&P 500.

По време на президентството на Барак Обама бе създаден Съвет за надзор на финансовата стабилност (Financial Stability Oversight Council - FSOC) като опит да се ограничи разширяването на „Голямата тройка“. Обаче BlackRock и другите инвестиционни холдинги успяват да отхвърлят всички претенции на финансовите регулатори.
По времето на президента Тръмп през март 2020 г. Конгресът на САЩ, намиращ се под контрола на Демократическата партия взима решение за пакет от помощи за икономиката и населението в размер на над 2 трилиона долара. Една от формите за съдействие на американския бизнес е създаването от Министерството на финансите на САЩ на т.нар. компании със специални цели (Special Purpose Vehicles – SPV). Тези компании получават заеми от Федералния резерв на САЩ с цел да използват тези пари за закупуване на корпоративни ценни книжа на пазара, подкрепящи американския бизнес. Фактически именно корпорацията BlackRock е назначена да управлява SPV. Всъщност тя започва да управлява парите на Федералния резерв.
Президентът Тръмп не полага някакви особени усилия за обуздаване на апетитите на „Голямата тройка“. Но в администрацията на Тръмп преобладават хора, дошли от банката „Голдман Сакс“. Днес при президента Байдън нещата значително се промениха. Поне трима сериозни хора от BlackRock се оказаха на върха на пирамидата на властта, откакто Джо Байдън стана президент на САЩ.

Най-важната фигура е Брайън Дийз

Той е назначен за директор на Националния икономически съвет – НИС(National Economic Council, NEC). Тази структура съществува от 1993 г. и има статут на държавна агенция в администрацията на САЩ. Функциите на Съвета включват координация на работата по икономическа политика, изготвяне на аналитични доклади и проекти на решения на президента, наблюдение на резултатите от провежданата политика. В допълнение към директора на Съвета има и председател, който винаги е самият президент на САЩ.
Брайън Кристофър Дийз демонстрира завидна кариера. Той е старши съветник на президента Обама, заместник-директор и директор на Службата за управление и бюджет. По време на президентството на Доналд Тръмп той работи в BlackRock, ръководи отдела за устойчиви инвестиции и оценяване на проекти, базирани на ESG – Ecology, Social aspects, Governance (Околна среда, Социално аспекти, Корпоративно управление) показатели. И това не е случайно. Като старши съветник на президента Барак Обама той е ключова фигура в подготовката на САЩ за Парижката конференция по климата през декември 2015 г. Докато е в BlackRock, Брайън Дийз подготвя инвестиционния холдинг за времето, когато САЩ ще се върнат към Парижкото споразумение (Тръмп заяви през 2016 г., че САЩ няма да участват в споразумението).
Наблюдателите вярват, че Брайън Дийз ще бъде дясната ръка на американския президент при изпълнението на Парижкото споразумение, а BlackRock ще се превърне в основния инструмент за „зелено преструктуриране“ на икономиката не само в САЩ, но и в целия свят.

Втората – е Уоли Адейемо

Той е назначен за заместник-министър на министъра на финансите Джанет Йелън/Janet Yellen/. Роден е в Нигерия. Бил е президент на фондация Обама (от 2019 г.), заместник-съветник по националната сигурност на президента на САЩ по международните икономически въпроси, заместник-директор на Националния икономически съвет. Преди това той е работил като помощник- секретар на Министерството на финансите за международните пазари и развитие, а още по-рано е бил старши съветник на BlackRock.

Третата – е Майкъл Пайл

Той е назначен за главен икономически съветник на вице-президента Камала Харис. Има опит в държавни агенции. По времето на Барак Обама той работи в президентската администрация в продължение на пет години. След това работи в BlackRock, където поема поста на главен инвестиционен стратег.

Американските медии посочват също друг човек от BlackRock като кандидат за екипа на Байдън. Това е Томас Е. Донилън

Работил е в правителствата на Картър, Клинтън, Обама, включително като началник на кабинета на Държавния департамент на САЩ. По времето на Обама, от 2010 до 2013 г., той служи като съветник по националната сигурност, след което заминава за BlackRock. Сега той е ръководител на Инвестиционния институт на BlackRock /BlackRock Investment Institute/ – основният аналитичен център на фирмата. По едно време той е бил кандидат за поста директор на ЦРУ.

Въз основа на всичко написано дотук може да се направи извод за наличието на „глобален суперкапитализъм“, установил, къде мълчалив, а къде не толкова мълчалив контрол върху голяма част от процесите в света.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе