ЗАД НОВИНИТЕ

ЩРАУСИТЕ

ЩРАУСИТЕ

17 Май 2023

...Главният ятак на главните изедници и мародери, изведнъж осъзнава, че родината му страда и убедено заявява, че като Левски ще се бори срещу тираните и ще измете политическия буклук. Каква невероятна метаморфоза?! Защо едва сега? С години имаше власт и способи да го направи, а бранеше ревностно главните душмани и грабители на народа...

Живял съм в Африка 40 години. Ловец съм. Вероятно, след легендарния Никола Делирадев, съм българинът ловувал най-дълго на черния континент. Свидетел съм на невероятни ловни одисеи. Познавам в детайли прелестните африкански твари. Наслаждавал съм се на магическия танц на щраусите, когато флиртуват, ала никога не съм ги виждал да си заравят главите в пясъка, щом ги грози опасност. Напротив! Храбри са. Бият се до смърт, за да предпазят поколението си и съхранят живота си. Няма животно, което си заравя главата пред трудностите, вместо да се бори срещу тях. Това го правят само хората.

След дълго странство, към залеза на дните си, се завърнах в България. Тук съм се родил, тука ще умра! Заварих Родината си по-прелестна от всякога. Планини, море, реки и долини. Вековни хайдушки балкани, богато нагостени от Бог с дивеч, не по-малко великолепен от африканския. А небето - небето като от коприна.

Прекрасно! Рай! Ала рай с разроден народ - объркан, измамен, обруган от своите вождове и политици. Заровил глава не в пясъка, както погрешно се твърди за щраусите, а в калта, в собствената си помия. Най-свидните му рожби, повече от два милиона, абдикирали в чужбина. И никой не иска да се връща.

Държавата – с години управлявана душмански като бащиния. Доходоносни заводи, електрически централи, златни и медни мини – харизани на чужденци за комисионни. Перспективни предприятия, луксозни туристически комплекси и хотели - приватизирани на тъмно, а кретащите фабрики – нарязани за скраб. Изоставени училища и сринати селскостопански сгради – безмълвни свидетели на ликвидацията. Земята – разпарчетосана и  буренясала. Земеделието – заменено с внос от чужбина. Междуградските пътищата – захабени и опасни, без нужните обозначения. Магистралите – неравни, осети с кръпки, откривани с рязане на лентички, ала строени с кражба. Градовете – мрачни, неприветливи. Столицата – претъпкана с коли и мръсни улици, покрити с дупки. Обеднели безработни и пенсионери - ровят из боклука. Морално падение – джендъри и наркомани. Интелигенцията – смазана, на колене пред бизнеса. Поръчкови актьори и писатели. Медии и журналисти – купени. И още, и още, и още!!! Спирам да изреждам, защото ме боли.

Вцепенен съм. Не! Разтресен съм – ужасен съм! Това е национална катастрофа, по-страшна от турското робство. Не мога да си обясня, защо го позволява смелият и горд български народ. Защо си е заровил главата и се прави, че не забелязва? Защо вместо да се бори, бяга в чужбина и от там с насмешка наблюдава тегобите на своите сънародници, останали в Родината?

И логично идва ден, когато политическият цирей се разпуква. Изригва с гръм и трясък от уж ясното небе! Застрашен да загуби престижната си прокурорска длъжност, главният ятак на главните изедници и мародери, изведнъж осъзнава, че родината му страда и убедено заявява, че като Левски ще се бори срещу тираните и ще измете политическия брак. Каква невероятна метаморфоза?! Защо едва сега? С години имаше власт и способи да го направи, а бранеше ревностно главните душмани и грабители на народа, които окончателно прекършиха врата на крехката ни демокрация. Отдавна щеше да се е превърнал в съвременния Васил Левски.

И изведнъж народът се надигна с изровена глава от пясъка. Не, за да се бори. За да гледа сеир! Но сеир няма да има и пак ще я зарови. Няма да има, защото „Гарван гарвану око не вади!”. По гарвански ще се споразумеят. А народът, както по турско, ще чака със заровена глава някой да го освободи от наглите изедници. Едни ще чакат освободителя от Запад, други - от Изток. Все едно! Нали ще сме свободни, било то и със заровени глави.

Върнете се, О, милиони български изгнаници в чужбина. Като мене се върнете, защото емигрантът е безплодно дърво без корени, затрива бащиния род. Върнете се като хъшовете нявга и въстанете, защото в Родината ви от десетилетия се вършат безчинства. Заради вашите бащи и майки, сестри и братя, се върнете. Заради България! Вдигнете спящия народ.

И нека всички знаят! Щраусите не заравят главите си. Не чакат спасител. Борят се! Заравяме ги само ние – малодушните хора.

М. М. – долен клеветник и некадърен драскач.
16. 05. 2023 - Бистрица

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе