ЗАД НОВИНИТЕ

Калейдоскоп
Подбор и коментар на Георги Вацов

Калейдоскоп
Aвтор:  Георги Вацов 

27 Юни 2016

Збигнев Бжежински - архитект-зидар на нова световна стратегия.

В средата на април т. г. американското списание  The American Interest“(www.the-american-interest.com), публикува статия на известния американски политолог и анализатор Збигнев Бжежински, озаглавена „По пътя на глобалното преустройство“. Авторът е  работил за няколко американски президенти, като в периода 1977-1981 година е съветник по националната сигурност на президента Джими Картър и е известен с това, че след навлизането на съветските войски в Афганистан, е съобщил на  президента Картър: „вече имаме шанса да осигурим на руснаците техен Виетнам“.  

През 1997 година Бжежински публикува геополитическото си изследване  „Голямата шахматна дъска“, в което между другото четем: „Тази огромна и имаща причудливи очертания евразийска шахматна дъска, простираща се от Лисабон до Владивосток, е сцена на глобална игра“ и  „доминацията в целия Евразийски континехт още днес е предпоставка за глобална господстваща позиция“. И още: „От гледна точка на Америка, Русия е твърде слаба за да бъде неин партньор, но продължава да е прекалено силна, за да стане просто неин пациент.. една Русия, представляваща свободна конфедерация, която включва нейната европейска част, Сибирска и Далекоизточна републики, би било лесно да градим отношенията си...“

Реализацията на  „шахматната“ стратегия е била разчетена за 30 години, т.е. до 2027 г. Но „пророчеството“ за нова Далекоизточна република бе окончателно опровергано още на 20-та си година!  На 6 май 2016 г.  министър-председателят на Япония  Шиндзо Абе посети резиденцията на Президента Путин в Сочи и констатира, че за съжаление, Япония не е единствената страна, която не е напълно самостоятелна в своите външнополитически действия. Въпреки това, по време на преговорите стана ясно, че Япония е възприела нов курс по отношение на РФ  в резултат, на който бе приет План за урегулиране въпросите по  руско-японския мирен договор  и за  икономическото сътрудничество. Както съобщава вестник „Nikkei“, японската страна предлага като начало да построи в Далечния изток заводи за преработка на втечнен газ, съвременни пристанища, летища и  обекти на социалната инфраструктура. 

N.B.  В средата на септември 2000 година, малка бургаска печатница отпечатала книжлето Краят на предпоследната империя: Разпадането на Русия“(последната империя, планирана за разпад е била  Китай, ама той не е знаел за  това – б.а.) – с автор Соломон Паси, Л. Иванов и М. Михайлов, които следвайки духа и буквата на „Голяма шахматната дъска“  на Бжежински, превъзбудени от   парламентарни избори през 2001 година, стигнали  до „пророчеството“, че Русия ще се разпадне на седем (?!) по-малки държави. И понеже в последно време тези политически мъже артикулират нови, вече силови идеи за трансформации, не ни остава нищо друго освен да припомним нещо от мъдрата и вечна книга: „Не вярвайте, защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат големи знамения и чудеса, така че да заблудят, ако е възможно и избраните!“ (Матея 24:23-24).

х х х

ЕРИК РУБИН: „БЪЛГАРИЯ И АМЕРИКА – СЪЮЗНИЦИ И ПАРТНЬОРИ“

N.B. През юни – септември 2015 година американският институт „Галъп Интернешънал“ е  провел анкета сред гражданите на страните от бившия СССР и Източна Европа. На въпроса „Коя страна представлява най-голяма заплаха за вашата държава?“,  са отговорили по 1000 души от всяка страна и 2000 души от Русия. Резултатите са: за Гърция – най-голяма заплаха е  Германия с 39% от запитаните, за Сърбия – САЩ с 24%, за България – САЩ с 14%, за Македония – Гърция с 14%, за  Румъния – Русия с 57%, за  Хърватия  – Сърбия с  11%, за Албания – Сърбия с 26%, за Р усия  – САЩ с 64%, за САЩ – Русия с 18%.

 х х х                 

ИК  ДЖОН ПЪРКИНС

N.B. „В най-разголената си форма властта е употреба на насилие, богатство и знания (в най-широкия смисъл на думата), за да бъдат накарани хората да постъпват по определен начин. Разбира се, с най-много власт разполагат онези, които могат да използват и трите инструмента в умно съчетание, редувайки заплахата за наказание с обещанието за награда, съчетани с убеждение и осведоменост“ (Алвин Тофлър – „Трусове във властта“).

х х х

БАЛКАНСКИЯТ ГАМБИТ[*] НА ПУТИН

N.B. На 15 октомври 1204 г. в Търново пристига римска делегация, водена от кардинал Лъв. На 7 ноември папският пратеник обявява архиепископ Василий за примас на българската църква,а на следващия ден, 08 ноември 1204 г., в тържествена церемония кардиналът коронясва Калоян за крал (рекс) и му връчва скиптър и знаме. Сключена е църковна Уния. Калоян признава върховенството на Рим, а Папата признава всички земи на Калоян и владетелската титла като наследство от дедите му – Симеон, Петър и Самуил. През пролетта на 1235 година пред многолюден православен  събор, в Галиополи, никейския  патриарх Герман  тържествено провъзгласил търновския архиепископ Йоаким за български патриарх.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ „СИГУРНОСТ“.                                                                    


 [*]Гамбит е вид дебют в шахмата. При него една от двете страни предлага в началото на партията жертва на фигура – обикновено пешка. Ответната страна има право да приеме или да откаже жертвата, оттам гамбитът се нарича приет или отказан.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе