ЗАД НОВИНИТЕ

Здраве и Ум

Здраве и Ум
Aвтор:  Мъдростта на Вековете
Снимка: Ahmed Zayan on Unsplash
06 Октомври 2023

КАК СЕ РАЗБОЛЯВАМЕ САМИ?

Провеждайки експерименти, учените откриват един факт, който може да причини смърт само за няколко минути. Емоционалните сътресения създават мощни и смъртоносни токсини. След инжектирането на опитни животни със серум от кръвни проби, взети от хора, преживяващи силен страх или гняв, животинките умират за по-малко от две минути. Представете си какво причиняват тези токсини на собственото Ви тяло. Всяка мисъл, която Ви хрумва, за стотни от секундата довежда до промени в химическите процеси на организма. Помните ли чувството, когато се носите с пълна скорост по магистралата, и внезапно големият камион на двайсет метра пред Вас набива рязко спирачки? По цялото Ви тяло преминава вълна от ужас. Умът предизвиква незабавни реакции в организма. Токсините, които произвеждаме в състояние на страх, гняв, безсилие и стрес, буквално ни убиват. Не е възможно да изпитвате страх, тревога и раздразнителност и в същото време да сте здрав. Това е невъзможно, не просто трудно. 

Физическото Ви здраве е отражение на Вашето умствено здраве. От това следва, че най-често заболяването е резултат от неразрешени вътрешни конфликти, които с времето се проявяват на физическо ниво. Удивителен е и фактът по какъв начин здравето ни се оформя от подсъзнанието. Случвало ли се е да Ви заболи главата от изпитан страх или гняв? Подсъзнателният ни ум е в състояние да ни разболее, за да се отървем от нежелано задължение. Случвало ли се е да се разболеете в деня, в който не искате да ходите на училище? Или да пипнете ларингит преди важна реч? Възможно е също да се разболеем под въздействие на убежденията и очакванията, които имаме. Достатъчно е зет Ви да каже:
„Пипнах ужасен вирус, така че сигурно и ти ще се заразиш и ще останеш в леглото две седмици“, и незабавно ставате уязвим за болестта. 

Очакването също е една от причините да се разболяваме. Съществуват доказателства, които навеждат на предположението, че е възможно да развием едно заболяване понеже родителите ни са страдали от него и вярваме, че е „нормално“ и неизбежно ние също да заболеем. В мозъчните си клетки носим подсъзнателните модели и програми, които определят дали ще останем здрави или ще се разболеем. Чувате някои хора да казват:
„Никога не настивам“, и наистина се оказва така. Други се оплакват:
„Всяка година изкарвам най-малко по две настинки“, което също отговаря на истината. И това не е съвпадение. Като малки бързо научаваме, че един от начините да получим внимание е да се разболеем. При някои това е единственият начин. Когато сме болни, приятелите и близките ни започват да се суетят около нас, а ние се чувстваме по-обичани и по-сигурни. Има хора, които никога не се разделят с този модел. През целия си живот боледуват, падат от стълби или чупят крайниците си в момента, в който се почувстват лишени от внимание и обич. Повече от ясно е, че това поведение е по-скоро несъзнателно. Но, фактите говорят едно: хората, които се чувстват сигурни и обичани, се разболяват много по-рядко и претърпяват значително по-малко на брой „инциденти“ в сравнение с онези от нас, които смятат, че не получават достатъчно обич. 

Потиснатите чувства и емоции влияят върху здравето ни. Признак за бъдещи проблеми в това отношение е класическият синдром на жертвата: „Не се тревожи за мен. Аз не съм важен“, „Свикнал съм да бъда пренебрегван и разочарован“ или „Ще продължа да се усмихвам, нищо че вътре в мен ври и кипи“. За да бъдем здрави и енергични, трябва да изпитваме положителни емоции и да изразяваме чувствата си. Освен това е много важно да ВЯРВАМЕ, че заслужаваме да бъдем здрави. Ако таим в себе си подсъзнателни емоции като: „Аз не съм добър човек“, „Направил съм много лоши неща“ или „Заслужавам да бъда наказан“, класическият начин да изкупим вината си е болестта – понякога за цял живот.

Ако мразим работата си или се чувстваме нещастни в дома си, в ума ни непрекъснато ще се върти една и съща мисъл:
„Ще ми се да не бях тук.“
И понеже тялото е роб на ума, Вашето тяло ще се опита на всяка цена да Ви оттърве от ситуацията, която ненавиждате. Първата стъпка е болест­та, а  по-крайното решение е смъртта.

Да разгледаме въпроса от друг ъгъл. Ако занеса един банан на южния полюс. Изкопая дупка и го пусна в нея, а след десет години се върна на същото място с голяма кошница, която да напълня с банановата си реколта, колко плодове мислите, че ще събера? Не много, нали? Причината ще бъде в климата, който е неблагоприятен за отглеждане на банани. По същия начин посредством мислите и емоциите можем да контролираме климата вътре в нас. От Вас зависи дали ще превърнете тялото си в развъдник на вируси и бактерии или в храм на здравето. Като казвам добро здраве, имам предвид енергия и жизненост. Ваше право е всяка сутрин да се будите с вътрешната увереност, че тялото Ви може много повече от това „да оцелява“. Твърде много хора живеят с идеята, че доброто здраве означава просто отсъствие на болест.

Във всеки миг от деня подсъзнателният Ви ум държи под контрол здравословните процеси в организма Ви. През цялото време тялото Ви се регенерира, а матрицата за това регенериране се създава от ума.

Когато раната на пръста Ви зараства, кой отговаря за правилното свързване на новите клетки? Ами ако изгубиш нокът? Каква е тази сила, която взима всички необходими мерки на върха на пръста Ви да порасне нов нокът, вместо бъбрек например? Трябва да има нещо, което да контролира тези процеси. Нека не приемаме за даденост чудото на физическото си тяло. Умът Ви е архитектът на Вашето тяло, а тялото Ви е отражение на Вашите мисли. 

Ако се задушавате от страх, гняв и неизразени емоции, тялото Ви ще носи техния отпечатък. Неразположението в ума се превръща в неразположение на тялото. В мига, в който осъзнаем, че мислите определят здравето ни, вече сме изминали половината път към постигането на по-добро здраве.

ИЗВОД????????
Създавайте в ума си здравословни, щастливи мисли. Представяйте си, че сте здрав. Вярвайте, че заслужавате да бъдете здрав. Но, преди всичко бъдете добър със себе си. Научете се да се приемате и обичате такъв, какъвто сте сега. Дайте си сметка, че до този момент сте живял по най-добрия начин, на който сте бил способен."

За вас подготви Венци Бичаков

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе