ЗАД НОВИНИТЕ

Калейдоскоп - Балканският мителшпил на Путин-Турция

Калейдоскоп - Балканският мителшпил на Путин-Турция
Aвтор:  Георги Вацов 

09 Август 2016

Три денонощия след миротворческата среща на най-високо равнище  на НАТО във Варшава на 11 юли 2016 г., в една от водещите страни на алианса, Франция, при терористичен акт загинаха  84 човека от 19 страни и  бяха ранени 300 човека от 29 страни. На следващия ден, в друга, втората по сила страна в НАТО, Турция, натовските военни извършват преврат, при потушаването, на който са убити над 300 човека  и над 2200 са ранени.

Какво ли означава всичко  това? 

Очаквайте августовското  издание на сп. „Сигурност“!

В постоянната рубрика „КАЛЕЙДОСКОП“ на списанието ще имате възможност да се запознаете с основните моменти от  глобалната стратегия за развитието на света в средносрочна перспектива, намерили място  в статията от американското списание „The national interest“ със заглавие Америка трябва да скъса със своите стари привички в отношенията си с Русия“ на управляващия директор на  „Kissinger Associates  Томас Греъм, бивш старши директор по въпросите на Русия в Съвета за национална сигурност на САЩ в периода 2004–2007 г.

За най-интересните моменти от  изказванията на участниците и гостите  в проведения в Санкт Петербург ХХ-и икономически форум ще узнаете от статията „Къде е истината за Санктпетербургския икономически форум?“, в която се прави  съпоставка с написаното в  списанието на Франсис Фукуяма „Американският интерес“ от авторката Калина Орлова, която коментира същия форум.

На  най-злободневния от последните месеци въпрос за осъществения опит за преврат в Турция и последвалите го събития  са посветени  коментарите и изказванията в статията „Балканският мителшпил на Путин - Турция“, със заключителната  част с която ви запознаваме по-долу:

„В същото време Путин разиграва балканския си мителшпил. Гърция бе обявена за „фортпост“ на руските интереси на Балканите в т.ч. и във взаимоотношенията с НАТО и ЕС. На срещата на ШОС в гр. Ташкент през юни т.г., Турция, която е партньор на организацията, не получи покана за участие в срещата, където за членове бяха приети Индия и Пакистан,  предстоящо е приемането на Иран, а заявки за участие са подали  Египет, Израел и Сирия. Така тази организация вече е с население от три милиарда души  и обхваща над 60% от територията на Евразия. Русия инсталира няколко дивизиона зенитни комплекси С-400 „Триумф“ в Крим и в Сирия, а С-300 – във военната си база в Армения, с което практически установява безпилотна зона на площ 2000 кв. км в региона. Отношенията на Русия и Израел са на най-високото си равнище от години наред. Си Дзинпин на честването на 95-та годишнина на ККП обявява, че е дошло времето да се създаде военно-политически съюз между Русия и Китай.

На референдум във Великобритания 52% от гласуващите поискаха излизане на страната от ЕС, с което поставиха началото на разпадането му в момент, когато Европа е разтърсена от атентати и залята от емигрантска мюсюлманска вълна.

Всички тези събития, случили се в последните месеци и на фона на изолацията, в която изпада Турция, карат Ердоган на решителни крачки: освобождава от длъжност Ахмет Давутоглу, който преди това бе обявил, че е дал заповедта за свалянето на руския самолет, започна интензивни контакти с Израел и Иран, арестуван е „сивия вълк“, който разстреля руския пилот при катапултирането му, и най-вече, изпрати писмено извинение до президента на Русия за сваления турски самолет с опция за възстановяване на нанесените щети. Последва мълниеносно съгласие за възстановяване на отношенията, провеждане на телефонен разговор и насрочване на лична среща между двамата държавници. На 13 юли 2016 година новият министър-председател на Турция Бинали Йълдъръм заявява: „Ние ще разширяваме кръга на дружеските си отношения. Започнахме да правим това. Вече нормализирахме отношенията си с Русия и Израел и сега се каним да нормализираме нашите връзки със Сирия. Ние се нуждаем от това“, за да  спре процеса на създаване на кюрдска автономия в Северна Сирия.

Този рязък завой в политиката на Ердоган не можеше да не остане без последствия. Първото предупреждение дойде с атентата на летище „Ататюрк“ в Истанбул. Известно е, че между Турция и Саудитска Арабия отдавна тлее вражда на религиозна основа – противоречията са между  саудитските мюсюлмани–салафити и „неотоманските“ суфити на Ердоган, което си е стратегическа битка за лидерство в сунитския свят. А и решението за нормализиране на отношенията с Асад  явно е дошло в повече на саудитската  управляваща династия и на терористите от ИДИЛ...

В нощта на 15 срещу 16 юли т.г. в Турция бе извършен опит за държавен преврат. В тези часове на нощта в Москва завършваха преговорите между С. Лавров и Дж. Кери за Сирия. Бе анонсиран американски план за общи съвместни действия срещу ИДИЛ в Сирия, който след петдневно обсъждане трябваше да бъде подписан и да влезе в сила, но това така  и не стана. На пресконференцията в ранните часове на 16 юли, на въпрос за преврата в Турция, Кери допусна груб дипломатически „лапсус верба“ като заяви, че „..в Турция трябва да има приемственост в управлението на страната“, фраза, уместна като препоръка  към извършителите  на успешен преврат, но не и към действащото демократично избрано правителство. Интересна бе и репликата на президента Путин при срещата му с Кери, часове преди преврата. „Надявам се, че по време на настоящите ни консултации, ще имате възможност да му доложите (на президента Обама –  б.а.) –  аз му изпращам моите най-добри пожелания!“  Интересно откъде Путин е знаел предварително, че Кери ще има чести сеанси на връзка с президента през нощта! Превратът не успя въпреки проамериканските настроения сред кемалистите,   въпреки  наличието на американска пета колона сред мюсюлманите на Гюлен и въпреки  близо 5 000-те американски военнослужещи, американските самолети и 50-те  ядрени заряда в базата „Инджерлик“! Явно е, че за 13-те  години управление Ердоган е свършил много работа, заслужил е  истинската  подкрепа от народа си, прояви изключително лично  самообладание при срещата си  със  смъртта в часовете на преврата, и най-важното, показа познаване на историята на военните преврати в Турция. Първото нещо, което ген. Еврен през 1980 г. прави е лично да се обърне към народа и да помоли никой да не излиза на улиците! Ердоган чрез мобилно приложение на телефона се обърна към съгражданите си да излязат на улиците и да спрат превратаджиите! И те го направиха!!!

Сега Ердоган  действително ще може да довърши започнатото, да се надяваме, в името на просперитета на Турция и за доброто на народа. Но, явно, ще бъде  безпощаден към враговете си, които стреляха по мирните хора, по охраната му и които убиха близък негов приятел в „нощта на дългите ножове“!

За нас, като съседи на Турция и народ, с който сме обречени да бъдем заедно през годините е важно правилно и самостоятелно да оценяваме случващото, чрез собствените си възприятия да търсим обективното и справедливото, законното и демократичното. А това, че в Турция е „нито демокрация, нито шериат“ е въпрос за решаване от  самите турци! А ние  трябва да се вслушваме и в казаното от някои умни български турци: „Еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. И, разбира се, Русия. Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово. От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО – адекватна система за отбрана ли е?“ (Ахмед Доган, декември 2015 г.)

N.B.  Три денонощия след миротворческата среща на най-високо равнище  на НАТО във Варшава на 11 юли 2016 г., в една от водещите страни на алианса, Франция, при терористичен акт загинаха  84 човека от 19 страни и  бяха ранени 300 човека от 29 страни. На следващия ден, в друга, втората по сила страна в НАТО, Турция, натовските военни извършват преврат, при потушаването, на който са убити над 300 човека  и над 2200 са ранени.

Какво ли означава всичко  това? 

Снимка на Р. Ердоган и Вл. Путин: commons.wikimedia.org

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе