ЗАД НОВИНИТЕ

Способна ли е Родината ни на „мъдра сила“?
Без Москва архитектурата на сигурността е невъзможна

Способна ли е Родината ни на „мъдра сила“?

01 Август 2019

Дали трябва „българска политическа класа“ да се пишат по-католици от Папата и да завлекат с техните фобии Отечеството ни в небитието?

На 29 март 2004 година във Вашингтон три държави на предишния източноевропейски социализъм – България, Румъния, Словакия/ преди големите промени в Източна Европа тя е част от Чехословакия/, една бивша република на Югославия - Словения, както и три страни, навремето част от СССР - Литва, Латвия и Естония - официално подписват, споразумение за присъединяване към Алианса NATO /North Atlantic Treaty Organization/ т.е. Организация на Северноатлантическия договор – НАТО.

Във връзка с тази годишнина бившият външен министър и председател на Атлантическия клуб у нас, Соломон Паси, известен още с прословутата си фраза „Майната му на православието“, прави изказване пред Българското национално радио /БНР/, в което определя членството на Родината ни в НАТО и ЕС като едно от най-съдбоносните решения в историята на България, наред с Освобождението (1878 год.), Съединението (това е актът, с който на 6 септември, 18 септември по нов стил, 1885 година Източна Румелия е отделена от Османската империя и се осъществява обединение с Княжество България противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес) и Независимостта (има се предвид провъзгласяването на 22 септември, 5 октомври нов стил, 1908 година на независимостта на България в Търново. С това действие българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ? от големите европейски държави с Берлинския договор тридесет години по-рано, а българският княз приема титлата „цар“).

„През тези 15 години, които изминаха от членството ни в НАТО, си мисля, че като че ли след Априлското въстание през 1876 година има пет големи национални усилия, постигнати с национален консенсус и обединили националната енергия. Това са Освобождението, Съединението, Независимостта, членството в НАТО и членството в Европейския съюз /ЕС/. Тази пет залога трасираха пътят на България за следващите десетилетия и много се надявам, че Европа няма да се поддаде на популизма, както това стана през 2016 година във Великобритания и Европейският съюз и НАТО ще се развиват по логичния си път - напред и нагоре“, заявява Паси (вж. https://news.bg/society/15- godini-balgariya-v-nato.html).

ПЕРИОДИ НА РАЗВИТИЕ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА БЪЛГАРИЯ

Период Численост на въоръжените сили на България Други данни засягащи въоръжените сили
Непосредствено след Освобождението 1878-1883 г. В мирно време Българската земска войска на действителна служба наброява общо 16 240 души Българската армия е създадена под наименованието Българска земска войска на базата на Българското опълчение със заповед от 8 юли, 20 юли нов стил, 1878 г. на руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков
По време на Сръбско-българската война 1885 г. Българска войска, както се наричат нашите въоръжени сили от 1884 до 1944 г., наброява 86 000 души. Общият брой на доброволните дружини и отряди възлиза на 14 000 души.  
Балканската война (1912-1913 г.) България мобилизира 600 000 души при население 4 400 000 България разполага с 1200 оръдия. Българският флот има 6 леки торпедоносеца - „Дръзки“, „Смели“, „Летящи“, „Шумни“, „Храбри“ и „Строги“
Първа световна война (1914-1918г.) България вдига на крак 800 000-на армия при население около 4.5 милиона България издържа най-голямата армия в света на 1000 човека от населението
Втора световна война (1939-1945 г.) България мобилизира 450 000 армия Въпреки натиска на нацистка Германия текущото ръководство на страната не прави съдбоносната грешка да прати войска на Източния фронт срещу СССР
Периодът 1944 -1989 г. Първоначално се преименува на Българска народна войска, а по-късно на Българска народна армия (БНА).Тя наброява между 125 000-200 000 мирновременен набор Това е апогеят на силата на въоръжените сили у нас. Над 300 изтребителя, 2269 танка, 2154 оръдия, 52 ракетни пускови установки,4 подводници, 3 фрегати, 6 ракетни катера и други
Днес По някои данни Българската армия(БА) наброява 26 000-34 000 души Около 80-100 танка, 16 изтребителя, 6 кораба

Съгласно мнението на Соломон Паси, този най-активен поборник на прозападната ориентация на България, ключови позитивни дати в новата история на Отечеството ни като Освобождението, Съединението, Независимостта се приравняват с членството в НАТО и ЕС като „национални усилия, постигнати с национален консенсус и обединили националната енергия“. Напълно бихме се съгласили с тази позиция на господина Паси, ако, обаче, беше проведен референдум най-вече за влизането ни в НАТО. Но такъв не бе проведен и в този смисъл приказките за „национални усилия, постигнати с национален консенсус“ просто не прилягат.

Такива възторжени словеса не прилягат и поради една друга причина. А именно състоянието на българската армия в частност и системата на национална сигурност като цяло. Това състояние днес може най-меко да определим като безпомощно. Т.е. такова, което не е способно да гарантира териториалната цялост и независимостта на Татковината ни, ако не дай Боже се наложи тази армия да влиза в действие.

Може би тук няма да са излишни някои данни, които илюстрират както числения състав на българската армия във времето, така и някои основни видове въоръжение, което тя е притежавала в миналото като сравним с днешното състояние.

Гореуказаните данни за славната българска армия, която в своята история няма случай враг да е пленил нейно бойно знаме, по сравнение с днешната ситуация, въобще ни разколебават да вярваме в патетиката на това, че става дума за „големи национални усилия“. Както и определено ни демотивират да се чувствуваме горд член на Алианса. В този случай желаем или не, но логиката изисква да се запитаме дали няма някаква връзка между жалкото състояние на Българската армия днес и членството в НАТО.

Следва ли да си припомним, че именно САЩ като водеща НАТО-вска страна изискаха от нас да „нарежем“ и унищожим ракети, танкове и самолети. И дали даже след като се присъединихме към Алианса поведението на нашите съюзници по отношение на Отечеството ни може да се нарече „съюзническо“? Колко съюзническо е това, че, например, на Египет, който не е член на НАТО САЩ подаряват 25 самолета F-16, а на нас „най-съюзнически“ искат да платим за 7 самолета F-16 близо 3 милиарда лева?

За Русия, НАТО и България

Когато говорим за НАТО и България особено в днешните турбулентни условия възниква още един въпрос. Въпрос с особена трудност, тъй като става дума за това, че блокът НАТО днес е обявил Русия за „заплаха за Алианса“(вж. Русия е заплаха за НАТО, Столтенберг пред сръбския вестник „Политика“, в https://news.bg/ world/rusiya-e-zaplaha-za-nato-predupredi-stoltenberg. html).

Както може да се очаква у нас се намериха такива, които както казва нашата поговорка, се оказаха „По-големи католици от Папата“. Споменатият по-горе г-н Паси коментира пред БНТ, че „Като цяло на Балканите трябва да има ядрено оръжие. Военните специалисти трябва да кажат дали то да е на север или на юг от Дунав, но ние в България това, от което имаме нужда със сигурност, са нови военноморски бази. Ако тези военноморски бази бъдат оборудвани с ядрено оръжие, това наистина ще бъде едно спокойствие, защото ядреното оръжие е едно много спокойно оръжие. Превантивната роля на атомното оръжие е изключително силна“(вж. https://news.bg/politics/ pasi-otnovo-iska-bazi-s-yadreno-orazhie-v-balgariya-i-nabalkanite.html).

Да, ние разбираме, че съгласно „новопрочита“ на историята на България на част от сегашния български т.нар. „елит“ „Русия е била заплаха за България и то неведнъж“. Така например, според тези „елитари“ „Руско-турската Освободителна война през 1877- 1878 г. съвсем не е освободителна, даже обратното. Съществувал е чудесен „комшулук“ с Османската империя, а руският император взел та го развалил.

Или, ти да видиш, как Червената армия през 1944 година така да попречи на дружбата с приятеля Хитлер!!!“

Така или иначе, прочитът на историята е обърнат към миналото. Но честно казано призивът да се разполага ядрено оръжие в България и на Балканите ще дойде малко в повече на Родината.Нима на такива господа и дами не е ясно, че такова разполагане, което е ясно, че ще е срещу Русия, ще предизвика ответни мерки. И тогава ще трябва постоянно да си плюем в пазвите и да си думаме „Не дай Боже, нещо да се случи“. Да не говорим, че такова ядрено оръжие няма да бъде под българско командване. Като по този начин България става заложник на чужда воля, която кой знае какво може да реши.

Вместо заключение

Вместо заключение искаме да припомним една ключова истина за нашата мила Родина. А именно, че България е майката на славяно-православната цивилизация. Цивилизация създадена на основата на кирилицата и на славянското православие, чийто литургичен език е старобългарският език. Днес ядрото на тази цивилизация е Русия. Велика страна, която Западът, покорил през миналите два века целия свят, си чупи и то няколко пъти зъбите именно в руската мощ. Днес същият този Запад прави поредния опит по някакъв начин да съкруши Русия. Без да сме пророци като Баба Ванга още отсега можем да прогнозираме, че желаното няма да им се случи.

В случая, обаче, е важно как ще се държи България, в частност т.нар. „българска политическа класа“, чиито действия определят политиката на цялата страна. Дали трябва да се пишат по-католици от Папата и да завлекат с техните фобии Отечеството ни в небитието? Не това е пътят на страната-майка на славяно-православната цивилизация. Точно обратното на тази конфронтационна политика България като държава със стара хилядолетна държавна традиция да прояви „мъдра сила“ и като използва българо-руските исторически връзки да инициира диалози и строи мостове с Русия, чрез които да се търси разбирателство и снижаване на възникналото напрежение в отношенията на Запада с Русия.

Да, тук не става дума да се тупаме в гърдите, както го прави нашият днешен премиер Бойко Борисов с уверенията, „че България не е троянския кон на Русия в НАТО, а точно обратно – България е сред най-дисциплинираните и точни членове на НАТО. Това е и оценката, която са ни поставили.” (вж.https://clubz. bg/80092-borisov_bylgariq_ne _e_ troqnski_kon_na_ rusiq_v_nato _a_naj_discipliniran_chlen).

Става дума за необходимостта да се прояви в днешния ставащ все по-опасен свят държавнически разум и мъдрост. И като първа стъпка, демонстрираща разум в тази посока, трябва да бъде инициативата България да призове ЕС и НАТО в ставащата все по-тревожна глобална обстановка да се стартира диалог с Русия по всички тревожни точки на нашето съвремие. Тук напълно ще се солидаризираме с мнението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че „без Москва архитектурата на сигурността е невъзможна“(вж. https://pogled.info/svetoven/ evropa/es-obyavi-rabotata-po-novi-otnosheniya-srusiya.105783). И като решаващо условие за проява на добра воля по провеждането на този диалог е да се свалят предварително санкциите по отношение на РФ.

Втора мъдра стъпка би било искането България и Балканите да бъдат обявени за безядрена зона. За което следва да бъдат признати за такава безядрена зона от ядрените държави.Подобна стъпка определено ще заслужи уважението на всички миролюбиви сили на планетата Земя. Такава държавническа мъдрост ще стане важен фактор, на основата на който ще се трасира пътят на България през следващите десетилетия.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе