ЗАД НОВИНИТЕ

Пандемията COVID-19 и проблемите с престъпността
БРОД за България - д-р Тихомир Стойчев: В основата стои масовата финансова несигурност

Пандемията COVID-19 и проблемите с престъпността

13 Април 2020
 • Пандемията ще промени обществото и отношенията ни;
 • Престъпността като социален феномен ще се реорганизира и променя;
 • Коронавирусът дори и да си отиде, концлагерът може да остане;

Пандемията COVID-19 оказва дълбоко въздействие върху социалните процеси в обществото, в това число и на криминалните прояви, особено свързаните с организираната престъпност(ОП) и криминалните пазари. Европол анализира евентуалните измемения в криминалната активност в доклада „Пандемичен спекулант: как престъпниците експлоатират кризата COVID- 19”[1]. В него се прогнозира, че престъпниците бързо ще се адаптират към възможностите, докато кризата ще им осигури условия за нова престъпна дейност. Изброяват се фактори, които биха предизвикали изменения в престъпността и тероризма:

 • Повишаване търсенето на стоки, защитни средства и медикаменти на пазарите;
 • ограничаване мобилността на хората;
 • масово задържане на хората в домовете;
 • принудителна мосовост при използване на мобилни технологии за пазаруване, снабдяване и комуникации;
 • осигуряване на възможност криминални елементи да се инфилтрират в обществени отношения и онлайн;
 • експлоатиране на нарастващите потребности, страх и уязвимост;

При това се прогнозира активизиране на престъпността в четири области: киберпрестъпност, измами, фалшиви стоки и пари, активизиране на организираната престъпност.
Очаква се ръст на пресъпленията в киберпространството с използване на социалното инженерство и масовите нагласи. Особено уязвими ще стават работодатели, които изпращат работници и служители да работят онлайн, без да защитят работните места и информацията. С масирана кибер- атака срещу болница в Бърно целия поток пациенти и дейности е насочен към друга болница. Прогнозира се ръст на телефонните измами, с фалшиви стоки, услуги и доставки, за което ще способстват нарастващите дефицити, паника и страх. Фирма от Сингапур получава он- лайн 6,6 млн. евро за доставка на дезинфектанти и защитни маски FFP3/2, но стоката не е получена. Може да нарастне предлагането на фалшива или негодна медицинска и санитарна продукция, средства за защита и лекарства, въведат в обръщение фалшиви пари и плащания. Организирана престъпност се очаква да се насочи към изземване на функции или самоличност, да атакува обекти и дейности, свързани с диагностициране и лечение, към измами, кражби или други видове насилие. В някои европейски държави престъпници маскирани като медици вече са извършили профилактично- информационна кампания, дезинфекции или тестване, за да получат достъп до обекти[2].
Легалните пазари очертават ниши за наместване и на престъпници.
Онлайн- услуги и поръчки бележат ръст. Според рейтинговата агенция SimilarWeb пазаруването на стоки онлайн спадат за последните 7 дни, но поръчките на храна се вдигат със 7 %. Скок с 35% бележат Takeaway, които работят с куриери. Според eMag 3 дни след обявяване на извънредното положение трафикът се е повишил с 30%, 10 пъти се е повишило търсенето на антибактериални, дизенфектиращи средства, медицински маски и защитни облекла. Увеличават се плащанията с карти. Веригата eBay обяви подкрепа за малки и средни предприятия, отложи такси, eBay Store отлагат плащания с 30 дни. От „Амазон” обявиха, че ще наемат допълнително 100 хил. работници за складове и доставки в САЩ, защото поръчките им се увеличили, към което може да се насочат освободени от туристическия и ресторантьорски бранш. Мобилните приложения на банките увеличиха своето потребление с 9- 20%. Производители се ориентират към освобождаване от стоки. Спортните „Adidas” и „Nike” разпродават на половин цена, а „H&H” падат до 70%, която нова политика ще засегне малките производители и търговци. В модният бранш се ориентират към онлайн платформи, прехвърлят наличности към собственици на складове и търговци.
Някои се ориентират към гъвкави стратегии. От Dynafit обявяват, че сегашната лятна колекция ще остане непроменена и следващата година, за да привлекат клиенти и защитят търговците. Според Roll& Pastuch клиентите ще свикнат да получават отстъпки. ChanellAdvisor предупреди, че хората ще се запасяват с най- необходимото. За да компенсират спада в търсенето модни и спортни стоки се предлагат в комплект с защитно облекло и маски, удължени сроковете за връщане, понижавани цени онлайн, подкрепяни от разяснителни кампании за ниска вероятност коронавирусите да бъдат предавани с техните продукти[3].
В  доклад от март, 2020 г. на Global Initiative Against Transnational Organized crime „Престъпност и вирус. Въздействие на пандемията COVID- 19 върху организираната престъпност” са включил данни от полицейски служби, експертни, НПО и научни центрове. И според тях пандемията променя икономиката и финансите,  обема, структурата и принципите на функциониране на криминалните пазари, свързани с организираната престъпност. Там се отчита възможно снижаване на ръста на престъпленията и активността на ОП. Но със забележка, че ако пандемията и мерките продължат по- дълго, е възможен негативен сценарий, обусловен от високото ниво на смъртност, снижена управляемост, което да доведе до повишаване търсенето на незаконни стоки и услуги. В тези условия ОП ще се възползва и търси взаимодействие с властите, върху които ще усили корупционния или друг натиск или опита да се включи във властта, особено в страни, в които ОПГ са интегрирани с финансовия сектор, здравеопазването и логистиката[4].
Като превръщат в приоритет овладяването на пандемията правителствата ще ограничават придвижванията, сегментацията на населението, блокират движението през границите. Силите за сигурност ще бъдат натоварени с ограничителни и наказателни мерки, което  ще увеличи дистанцията между тях и гражданите, ерозира доверието и усили корупцията.  Където полицията е свързана с ОП ще се занижи ефективността на мерките, а тя ще придобие още позиции.
Сухоруков сочи, че пандемията и мерките оголват чудовищното разслоение в обществото, изобличават липсата на колективна мотивация[5].
Правителства с опит в конфликти и кризи се възползват от уменията си, но може да прекалят с мерките срещу собствените граждани[6], а после  поискат да ги продължат и извън необходимостта заради свои цели. Главният секретар на МВР вече изтъква, че ограничените пътувания са довели до ограничаване на престъпния контингент и телефонните измами[7].
Видимо настоящата пандемия прераства в глобална криза, която вече влияе сериозно върху икономическите, политически и социалин реалности.
Според прогнозите ако извънредните мерки продължат повече, ситуацията може да позволи ОПГ още да се включат в логистиката на стоковите пазари, поставят под контрол дейности и структури, окажат ново влияние върху държавата.
Според криминален експерт при неблагоприятен сценарий може да се очаква връщане на познатата класика от 90- те години на 20 век. Детерминацията е скрита в принудителната карантина, икономическата стагнация, които парализират живота.
Вече се появяват измами, като се използват съвременни технически средства и потребностите у хората от хранителни продукти, лекарства, медицински средства, спортни дрехи и инвентар. Способите са известни- създава се интернет- магазин, рекламира се стока, набират се средства он- лайн по сметка от купувачи и в един момент магазинът се оказва закрит и веригата продължава.
Измамници и изнудвачи предлагат на гражданите заеми, кредити, но за повечето наивници това ще свърши зле вместо да подобри финансовото им състояние. Ще нараства домашното насилие, след като хората се изнервят от принудителното стоене в къщи, в добавка със злоупотребата с алкохол. Може да се очаква намаляване на уличната престъпност- изнасилвания, грабежи, нападения, предвид това, че те често се извършват от гастрольори, които сега са се прибрали или изчакват. Това, че хората са си масово у дома може да ограничи кражбите от домове и на автомобили. Крадците на МПС имат нужда от условия и време, които липсват. Намаленията трафик улеснява проследяването, а полицейското присъствие плаши. Намаляването на средствата за съществуване, загубата на работа или изпращането в принудителен неплатен отпуск ще окажат влияние на криминогенната обстановка. През 90- те години така се появиха групировките, започна насилието, незаконните приватизация, преструктуриране на собствеността, въобще масовия бум на престъпността. Сега проблемите ще се стоварят върху бизнеса, върху обикновенните хора,, които няма да имат дълго средства и това също ще създаде предпоставки за нова вълна на престъпността. Особено ако обещанията на властта останат само на хартия, отново ще започнат масови нападения, грабежи, ще се появят нови организирани банди, особено от подценяваните малки шайки от малолетни и непълнолетни, на които им остава още малко да се въоръжат.
И сега в основата стои масовата финансова несигурност.
След разпада на СССР бандите се организираха около преразпределението, превземането на активи в заводи, предприятия, съпътствани с чести грабежи и убийства, с измами и изнудване.
Проституцията, прибрана свенливо в хотели, СПА- центрове, сауни отново може да излезе масово на улицата, както и стане единствено средство за оцеляване на обеднели и безработни. В условията на нарастваща безнадеждност може да се върнат и познатите измами с „финансовите пирамиди”, както и да процъфтят бизнес- начинанията на различни баячи, гледачи, псевдолечители, където също има място за новите средства на техническата революция. Стари и нововъзникващи религиозни секти и учения с криминален характер също са възможни, особено предвид техния многогодишен опит да повлияват последователи доброволно да им отстъпват всичко. За да се отключи въпросната вълна са необходими до три месеца, когато масово у хората ще свършат средствата, ще бъдат изконсумирани или разпродадени запасите. Тогава може да се очакват и по- значими масови вълнения, но профилактичната работа вече закъснява, особено наблюдението и изявяването на уязвимостите, на престъпните потенциали.

А е сигурно, че ако се повтори ситуацията от 90- те години сегашната полиция няма да може да се справи, предвид организацията в тяхната работа и наличието на съществен недокомплект. Сегашните оперативни работници са потънали в бумащина, районните инспектори са натоварени с всичко останало, а специализираните звена се борят с враг във виртуалното пространство, докато силовите поделения осигурряват от време на време физическа подкрепа[8].

Докато вътрешните сили за сигурност, особено армейски, се изправят пред непривично трудни задачи при непрекъснато рушащи се социални връзки, за ОПГ това е естествена среда и състояние. Тя светкавично взима решения и се задейства, докато тромавата власт, е обременена със съображения от политически характер, интереси, сложна система за административно- управленски решения, затрудняващи оперативните решения. В такива условия ОП може да засили интеграцията с властта, започнала от 90- те години в България и на Балканите[9].

При повечето сценарии властите рискуват да получат негативна обществената оценка заради несправяне с пандемията, очакването за което непрекъснато ще ги сковава, докато осигурява позиции на ОП, мотивирана да разшири своя контрол върху всяка икономическа, политическа или търговска активност, която преценява за изгодна. Като такива се очертават доставките, електронната търговия, финансово- кредитните, здравните, медицински и фармацефтични законни и незаконни услуги, битката за които ше наложи нови изменения в структурата на престъпността. Като в Мексико, когато през 2018/19 г. заради рекорден ръст на насилствените престъпления и убийствата са въведени ограничителни мерки. По подобни начини реагират в САЩ, Австрия, Германия, Швеция. Но в същото време се увеличават масовите престъпления срещу граждани, търговски и други обекти. В Южна Италия собствениците на магазини вече увеличават собствената защита. В Палермо различни криминални  посегателства придобиват социален характер заради оправдаване на крадците  с липсата на елементарни средства за храна. Документирани са призиви за масови реакции през Facebook под лозунг „Да си вземем онова, което са ни взели” или „Проблемите са неотложни- децата са без храна”. Но от южните италианци поне 4 млн. души са заети в незаконната икономика на ОП. Като се опасяват от реакции ръководството на МВР готви доклад, а кметът на Палермо Л. Орландо предупреди, че ОП може да оглави безредиците.
Писателят Роберто Савиано заяви, че престъпни синдикати в Италия раздават храна и безлихвени заеми и разширяват влиянието си, превземат изпаднали в тежко положение дейности. Според него ако Европа не се намеси, ще навлязат мафиотските пари от Германия, Франция, Испания, Нидерландия, Белгия с влиянието им, защото те осигуряват храна за най-бедните италианци[10].
Със съкращаване на китайския експорт ще се снижат доходите на ОП, след като фалшива продукция за цял свят, включително опиати(като пентанил) и различни прекурсори, каквито от десетилетия ползват мексиканските престъпни картели ще се ограничи. Затягането на граничния контрол ще ограничи трансграничната търговия с хора и контрабандни стоки, но са възможни съкращения на служители по границата и митниците. Ще намаляват доставките към и чрез Европа.  Но в лагерите за бежанци в Близкия Изток стоят поне 5 млн. души, които може да запалят нови огнища за опасното заболяване, което разнесат по пътищата към Европа. От всичко ОП ще се опитва да вади печалби, като някои от процесите ще бъдат поощрявани.
От Либия каналите за контрабанда се местят към Сахел, като се очертават възможни допълнителни граници и бариери в Африка. В някои страни ситуацията може да предизвика манипулирана статистика, особено ако икономическите проблеми наложат намаляване на състава на контролиращите. Докато освободените кадри с увеличаване на трансграничните канали, контролирани от ОПГ ще се вливат в тях и въоръжените им групи. В Африка военнослужещи в отпуск се пускат със зачисленото им оръжие, от което се възползват и корумпирани офицери.
ОП ще се възползва и от конфликти като в Сирия.
Тогава оказалите се под натиск по- нови и с подмладен състав ОПГ може да потърсят киберспециалисти, които да разработят и използваат принципно нови технологии на котрабанда и друга престъпна дейност[11].
Заради недостиг на дезинфектанти, медикаменти, защитни средства  е вероятно ОПГ да се насочат към тях, особено които имат изградени контакти с Китай.  Но от Индия също може да тръгнат канали за генерици.
Със закриването на магазини, ресторанти и вериги ОП бързо може да се преориентира към динамични форми на производство на храни и доставки, с което облекчи изпирането на пари. Но там, където ОП е разчитала на рекет със закриване на доходоносни обекти ще се лиши от приходи, след което и възможно да се насочи към изгодно изкупуване или придобиване по друг начин.
Коронавирусната пандемия и мерки допълнително натоварват държавните институции, основно полицейските служители, но с ескалация  вероятно и сили на армията ще бъдат включвани за блокиране на територии, изолация и осигуряване на реда няма да съвпада с обичайните задачи и ритъм.
Когато престъпниците с всички граждани бъдат изпращани в принудителна изолация и ограничения, което ще ограничи тяхната престъпна активност, те неминуемо ще се възползват от съвременните технологии, особено като осъзнаят по- високото ниво на безопасност, анонимност, евентуална безнаказаност и затруднено преследване. През мрежата също може да бъдат предлагани наркотични вещества, тестери за коронавирус(може и фалшиви), апарати за ИВ и контрабандни стоки. В  Италия, Испания, Португалия, Бразилия и в САЩ масово се ползва Darknet. За да компенсират изоставането си, по- старите ОПГ може да потърсят ИТ специалисти.
В  Албания заради отклонените ресурси на полицията и намаления контрол върху престъпността бележат ръст наркопроизводството и кантрабандата на наркотици за ЕС. В Колумбия също се наблюдава нарастване на това производство и търговия в пъти за сметка на отслабения контрол на границата и безбройните подземни тунели. В ЮАР националната банка предупреди за измамници, които като се представят за служители на банкови институции предлагат дезинфекция на налични и спестени парични средства. В Нигерия полицията вече работи по сигнали за фалшиви медицински продукти. В Швейцария са регистрирани кражби и измами от престъпници, които под предлог задължителна дезинфекция проникват в обектите. В някои страни се увеличава търговията с продукти от уникални видове от флората и фауната, представяни за гарантирано средство срещу пандемията (напр. рог от носорог).
Престъпниците ще се насочват все повече към здравеопазването заради нарастващото търсене на медицински пособия, медикаменти и техника, кат ос това нараства корупционния и силов натиск върху лечебните заведения. Такива прояви на ОПГ са наблюдавани в Китай, Монголия, Япония, Ю. Корея и Филипините. Особено там, където ОПГ са интегрирани в мрежата на здравеопазването. Съществуват опасения, че техните интереси ще се изразяват не само в поставянето под контрол и насочване на материалните ресурси, но и в манипулирането на информацията за заболеваемостта и смъртността. Каквито операции вече се реализирани в Иран, Италия, Украйна и Азербайджан.
От март 2020 г. Европол и Интерпол стартират операция „Пангия”, обхванала 90 държави, като са задържани 121 души заради престъпления с  фармацефтични препарати на стойност 14 млн. долара.
Докладът предупреждава, че на много места мафиотските структури  разполагат свои хора на ключови позиции в болници, аптеки и др.,  включени в усвояването на средства и чуждестранна помощ за Италия.
За случаи, при които работещи в мрежата за бърза помощ изнудват болни и техни близки съобщава Сержио Назаро, министър на здравеопазването, сравнил мафията с коронавируса заради тяхната способност да заразяват, а заедно с корупцията определени като заплаха за несъстоялите се държави, скоро тръгналите по нов път, но и за развития ЕС.
През 2018 г. 19 % от пациентите в ЕС заявяват, че са платили за по- добро лечение или за благодарност на лекари и медицински сестри, който процент в Словения е 38, а в Словакия 41. В САЩ според докладът Thomson Reuters от 2012 г. до 10% от 230 млрд. долара са източени от ОПГ и корупционери.
Повсеместно се отчита опасността, че хроничното недофинансиране в здравеопазването ще добави към кризата измами, присвоявания, кражби, ще отслаби ефективността и качеството на системата, позволи преминаване на допълнителнисегменти в частни ръце под предлог „оптимизация”. Но процесът вече е довел до съкращаване на вирусологични заведения, отделения, лаборатории, направил медицинската система обречена. В същото време медицинската промишленост е ориентирана предимно към потребностите на свръхбогатите и средната класа, докато производство и лекарства, особено по- качествените се оказват недостъпни за по- бедните.
Лошото отношение към тази послойки, ниското качество на лечение и обслужване в пандемията ще породи опасност те да не бъдат установени като заразени, съответно лекувани, а и допълнително увредени със своите близки, което ще снижи доверието в медицината, в грижите от държавата.
 Докладът констатира, че на много места по света фармацефтичните пазари са контролирани от ОПГ с инструменти като изнудване, сила и система от връзки с корумпирани политици, отклоняващи продукция от легалните към криминалните пазари, допълвани с контрабандна и фалшива продукция. Така в Мексико всеки 6 от 10 медицински изделия или лекарства са фалшиви, с изтекъл срок на годност, крадени, внесени или произведени контрабандно.
Киберизмамите, онлайн престъпна дейност, дезинформацията и др. в условията на пандемия се очаква да увеличат приходите на престъпниците с тяхната дейност. Условията, които  ще способстват за това ще бъдат масовите социално дистанциране и изолация, което гражданите ще компенсират с онлайн контакти. При това сайтове ще започнат да подсилват усещането за надежност и чистота с имитирани връзки с организации като СЗО, министерства, известни фирми. През тези сайтове ще потече реклама за контрабандни и фалшиви медикаменти и техника,  което те ще реализират, докато киберпрестъпността се съюзява със социалното инженерство, експлоатира страховете на хората и техните реакции. Според правителствен доклад през 2018 г. в САЩ  43% от лекарствата в легалната аптечна мрежа са фалшиви или контрабадно внесени.
Порноиндустрията също не изостава.
PornНub от началото на пандемията е увеличил потреблението на своята продукция с 30%, предлагайки безплатнен престой междувременно с „абонатно членство”, от където излизането вече не е безплатно и е затруднено. В САЩ, Бразилия и Италия престъпници са открили социални мрежи, разчитащи на детска аудитория, през която потребителите се включват в мрежа за виртуална сексуална експлоатация.
На децата се предлагат безплатни услуги и техника с видеокамери. ФБР разкрива такава мрежа, успяла да привлече повече от 200 деца.
Нелегални казина също разширяват мрежите на своите клиенти.
Наред с всичко се провеждат операции по компрометиране на деловата поща, като престпъниците се ориентират към изпаднали в затруднено положение фирми и предприятия, на които предлагат кредити и заеми с нарастващи лихвени претенции, отчуждаване на собственост и др.
Допуска се ОПГда използват максимално рисковете за определени възрастови и социалин групи, което налага превантивно организиране на тяхната защита и  мониторинг. Масовото отклоняване на вниманието и ресурсите на службите за сигурност ще осигури условия за възникване на социални конфликти, вълнения, грабежи, използвани с друга част от инструментите за престъпно въздействие. Но и силите за сигурност трябва да не допускато масово разпространение на панически настроения, ненавист, неподчинение и граждански конфликти.
При провеждането на организационни и хуманитарни мерки следва да се вземе под внимание, че значителна част от уязвимите групи от населението са клиенти на ОПГ, които контролират застрахователния и фармацефтичен пазар, някои медицински услуги, докато разширяващата се социална маргинализация подхранва криминалната икономика. В някои страни лагерите за настаняване на бежанци, в Сирия, Турция, Йордания, Ливан и Либия са бомби със забавено действие. Докато според СЗО коронавирусът ще се разпространява там, където хората живеят в затворени общности с висока концентрация, в резултат на което мащабите на разпространение и смъртостта се очаква да бъдат високи.
Прогнозите са, че ако пандемията продължи с досегашните темпове, то към средата на 2020 г. процесът може да доведе до бунтове и социални вълнения. Още по- опасни могат да бъдат вълните от бежанци от Близкия Изток към Европа, предвид факта, че в лагерите са концентрирани около 5 млн. души, чието отприщване може да добави конфликтен потенциал към преживяващите и без тях политико- икономически и културно- ментални кризи европейски държави. Такъв сценарий не може да бъде изключени за Мексико, Централна Америка и Азия, за САЩ, Китай и Русия.
Дори Хаити, където има такива лагери, макар страната да не е преодоляла последствията от земетресението и бедността.
Във Великобритания полицията предупреждава, че продължителното затваряне на учебни заведения, развлекателни и обществени центрове може да превърне младите в обект за вербовка от ОПГ, за което ще способства наложилата се в последните години интернет- култура, допринесла за масовата криминализация на съзнанието.
Ако бъде ограничено придвижването на потоците от хора от Афганистан, Африка, Колумбия, Венецуела, Боливия и Мексико може да се снижи обема на световната търговия, нейната ритмичност и обеми.
Ограничаването на пазара на наркотици ще се отрази на зависимите,  способни на всичко, от където може да нарастне броя на криминалните нападения, както на съществуващите наркокомуни, в които ще се създадат условия за разпространение на болести и инфекции.
Допълнителното натоварване на правоохранителните органи и на държавните институции ще даде на гражданите възможност да съдят за способността на правителствата, ще повлияе върху степента им на доверие, очертае политически кризи и промени. Особено там, където правителства скриват или манипулират информацията за реалното състояние и проблеми, свързани с кризата, което ще руши престижа на властите до загуба на легитимност.
Съдебната власт ще изпитва още по- голям натиск за преустройство, особено свързаната с полицията.
В Италия върху полицията бяха прехвърлени отговорностите за наблюдение и мониторинг на населението по отношение спазване на мерките, наложени за овладяване на пандемичната криза. По подобен начин действаше Китай. В Израел Б. Нетаняху с извънредни мерки узакони съществуващата всеобхватна система за наблюдение. В Китай, Иран, Германия, Сингапур и Виетнам широко се използва система за видеомониторинг и цифров контрол. Но всички мерки след завършване на кризата ще изискват преразглеждане и обновяване на обществения договор.
Върху полицията ще легнат задължения за:

 • Охрана на обществения ред и борба с престъпността;
 • контрол за изпълнение на предписаните медицински мерки;
 • съхраняване и подпомагане на социалните връзки в кризата.

Допълнителните задачи ще разстроят нормалния режим.
Изглежда за това в Ю. Корея, ЮАР и в САЩ дори съдилища са затворени, докато полицията се въздържа от задържане и арести, избягва ангажиране с несвойствени задачи и преценява на място.
След избухване на епидемията в Ухан заради ограничен достъп до медицински грижи, пренаселеност и лоши санитарно- хигиенни условия в затворите и арестите бяха установени 800 заразени. Разпространявани слухове и страх у затворниците президвика бунтове в Богота(Колумбия), където загинаха 23 и бяха ранени 83 души. В Иран бяха освободени 85 хил. затворници. Подобни мерки се обсъждат и готвят във Франция, Германия, САЩ, Аржентина, Колумбия, Иран, Афганистан, Бахрейн, Египет, Йордания, Судан и Етиопия, като с епредвижда да бъдат пуснати само осъдени за по- леки престъпления и в особено напреднала възраст.
С новата роля правоохранителни органи ще понасят отговорност за доверието и легитимността на държавата пред гражданите, а където техните действия се свързват с корупция, излишна жестокост, с осигуряване на чадъри над престъпниците може да се очакват критични последици.
Колкото и да е уникална ситуацията, сравнението с други по- малки кризи сочи, че дори законопослушни граждани прибягват към криминални пазари когато се изчерпват легалните възможности за тяхното и на близките им съществуване заради дефицит на стоки и услуги. За това прогнозите са, че ако кризата продължи до средата на годината може да се очаква масово отчаяние, прояви на мародерство, увеличаване на взломните кражби и незаконни пазари.  На които ще се увеличи предлагането на контрабандната, незаконна и фалшива продукция, но и такава, за което ще способстват корумпирани чиновници и безнесмени, свързани с ОП. При появата на такива тежки зависимости опитите на властта да наложи контрол може да имат обратен ефект, който да отключи насилието и маргинализацията. В докладът за пример са дадени страни като Колумбия, Боливия и Еквадор, където с помощта на САЩ вече изградени алтернативни пазари за заетост на бедни и безработни отново са използвани за незаконно производство и търговия от наркокартелите, които се изместват към Мексико и Венецуела, а населението в първите масово се маргинализира с понижаване на доходите.
Допуска се пандемията да удари пазарите в Латинска Америка, Африка и Южна Азия, които разчитат на туризъм, на който пазар ще се усилва ролята на ОПГ, които ще започнат да предлагат незаконни услуги, търговия с хора и педофилия, каквито проблеми н аместа са познати заради огромната бедност, принуждаваща родители да продават децата си.
И сега съмненията, че световната карта на разпространение на вируса е непълна имат основания заради нееднаквата медицинска статистика, система на здравеопазване, институции и правителства да я манипулират и скриват, като усилват опасността множество хора да се заразяват и умират, което на места ще доведе до разпадане на държавността и настаняване на ОПГ.
В световните мегаполиси престъпните банди заемат подобаващо място и роля в обществените отношения, докато властите и правоохранителните органи пропускат или не искат да са арбитри. Пример е правителството на Сарвадор, което през 2012 г. подписа договор с престъпни банди и им позволи да заемат място в стабилизирането на вътрешната криза, което може да даде пример и сега. Особено на несъстоялите се държави. Все по- често се припомня сътрудническтвото на антифашистките сили с италианската мафия срещу нацизма.
За сега единственото сигурно е, че пандемията COVID-19 ще промени съотношенията между легалната и криминална икономика, без на този етап да може да бъде прогнозирано бъдещето на света. С това авторите на доклада обръщат внимание на политическата отговорност за борба с организираната престъпност, като препоръчват:

 • внимателно проследяване и гарантирнане на сигурността, особено където престъпните организации се насочват за извличане на печалби и позициониране;
 •  активна реакция дори и на най- слаби сигнали за опити на ОП да постави под контрол уязвими групи от населението,  използва наложените ограничения за пресичане на криминалните пазари, дейности и включване на престъпен ресурс в легалния бизнес;
 • особено внимание отделя на онези ОПГ, които действат или се стремят към сфери като здравеопазване, произвоство и търговия с лекарства, природни продукти, медицински изделия и техника;
 • активна работа с медиите и гражданското общество, с педагозите, децата и родителите, като повишава непрекъснато нивото им на информираност, особено върху опасността престъпниците да използват киберпространството и технологиите;
 • поддържа и привлича към взаимодействие граждани и групи, които имат опит в борбата с престъпността и терористичната дейност;
 • засили контрола върху уязвимите дейности и групи;
 • завиши изискванията към легитимността и професионализма в полицейската реакция, за които осигури  обществена подкрепа;
 • пресича опитите за легитимиране на криминалните групи;

С разбирането, че пандемията е глобален проблем, който не може да бъде овладян без широко сътрудничество[12].
В България обявената от СЗО пандемия предизвика нееднозначна обществена реакция, но даде на правителството възможност да се концентрира в мерките срещу нея, като видимо това повишава пострадалия рейтинг на подкрепящите го партии, като оставя място и за включване на опозицията.
МВР и БА получиха допълнителна възможнот да стиковат действията си, извън защитата на границата, борбата с тероризма и незаконната миграция.
Но срещу престъпността мерките и коментарите отидоха на заден план, като видимо се разчита на мнението, че масовото оставане на гражданите под принудителна карантина у дома, ограничаване на масовата мобилност и комуникации във вътрешността между населените места, засилване непропускливостта и ограната на границите ще доведе от само себе си до снижаване на нейните показатели.
На този фон най-адекватна се оказа председателката на варненската адвокатска колегия, която предупреди за реална опасност от неконтролируем ръст на битовата престъпност заради растящата безработица и отчаяние на хората. Според нея въвеждането на извънредно положение ще има за последица срив в икономическата, социална, образователна и други сфери. В тази връзка може да се очаква връх в отношенията да вземе недоволството спрямо самите наложени мерки, заради липсата на работа, увеличаване на задълженията и фалитите. А тогава ще може да се очаква и нарастване на броя на престъпленията извършвани просто за задоволяване на глада. В ситуацията адвокатите се чувстват неравнопоставени спрямо другите участници в процеса, защото техни клиенти спират работа, изпадат масово в неплатежоспособност, остават без работа. В същото време канторите се очаква да плащат осигуровки, данъци, наеми, а губят приходи. При социалната изолация 90% от делата в съдилищата са спрени, като е ограничена работата на ЧСИ и нотариусите[13].
Повечето от горните оценки и анализи приличат да са писани за нашата страна, макар сериозен диалог и размисли за „постпандемичия период” и ефектите от него да не се забелязват.
Това пък открива път за размисли колко дълбоко у всички се е вкоренил модел на „снишаване”, прокламиран от бившия „първи партиен и държавен ръководител”. Но на пръв прочит изводите за България може да бъдат, случи с пандемията, доколкото тя изяви до сега премълчаваната истина, че модела на политическо управление в страната е неработещ, че той издига в политиката и властта все по- често хора, които нямат качества и умения да взимат ефективни управленски решения, зарад които им се налага да прехвърлят отговорността върху експертни групи и оперативни щабове, които извън ситуацията никой не е имал сериозно намерение нито да създава, нито да се вслушва в мнението им. Но сега това определено ще наложи промени в обществените нагласи, с търсене на по- успешни модели за развитие на обществените отношения, особено за управлението на страната.

 

[1] How criminals profit from the COVID- 19 pandemic, https://www.europol.europa.eu/bg/about-europol, 27.03.2020// Pandemic profiteeng: How criminals exploid the COVID- 19 crisis, https://www.europol.europa.eu/publications-documents/pandemic-profiteering-how-criminals-exploit-covid-19-crisis

[2] Пак там.

[3] Драстичен ръст само в онлайн поръчките на храна. Модни брандове продават на безценица., Арабаджиева, А., https://www.24chasa.bg/novini/article/8417365, 07.04.2020

[4] Като в България

[5] Виктор Сухоруков: "Коронавирус обнажил чудовищное расслоение общества", https://www.mk.ru/social/2020/04/10/viktor-sukhorukov-koronavirus-obnazhil-chudovishhnoe-rassloenie-obshhestva.html

[6] The impact: Coronavirus and Organized Crime https://globalinitiative.net/a-pandemic-and-organized-crime,

[7] Мъж писал на главния секретар да го пусне през КПП при гаджето, https://www.24chasa.bg/novini/article/8437772, 10.04.2020

[8] Какие преступления захлестнут Россию из-за коронавируса: жутковатый прогноз эксперта, о.з. МУР Иг., Гришаков, https://www.mk.ru/incident/2020/04/12/kakie-prestupleniya-zakhlestnut-rossiyu-izza-koronavirusa-zhutkovatyy-prognoz-eksperta.html

[9] Цит.

[10] Авторът на ”Гомор”: Мафията в Италия раздава храна и заеми насред епидемията, Роберто Савиано, https://frognews.bg/novini/avtorat-gomor-mafiiata-italiia-razdava-hrana-zaemi-nasred-epidemiiata.html, 10.04.2020

[11] С използване на МЛА(дронове) може да започне да се използват наред с малката авиация и воднисъдове за извършване на сконтрабанда в слабо или напълни неохравянави от властите пространства.

 

[12] Владимир Овчинский: Преступность COVID – 19, Федотова, Д., https://izborsk-club.ru/19029, 30.03.2020

[13] Калина Милославова: Адвокатска колегия- Варна: има реална опасност от неконтролируемо увеличение на битовата престъпност- плод на безработицата и отчаянието на хората, Василева, Д., http://www.focus-news.net/news/2020/04/11/2765240/kalina-miloslavova-advokatska-kolegiya-varna-ima-realna-opasnost-ot-nekontroliruemo-uvelichenie-na-bitovata-prestapnost-plod-na-bezrabotitsata-i-otchayanieto-na-horata.html

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе