(БЕЗ) НАМЕСА

Ген. Решетников опроверга Путин и руското посолство в Скопие
Приносът на българското духовенство и историческата заслуга на България

Ген. Решетников опроверга Путин и руското посолство в Скопие

25 Май 2021

Историческа заслуга в развитието и разпространението на делото на „първоучителите на славянството“ принадлежи на България

Бившият генерал от КГБ Леонид Решетников, на когото е наложена 10-годишна забрана да влиза в България, застана на страната на историческата истина и опроверга нелепите твърдения на руския президент Владимир Путин и на руското посолство в Скопие. На страницата си във Фейсбук, на 24 май, Решетников написа категорично:

„Историческа заслуга в развитието и разпространението на делото на „първоучителите на славянството“ принадлежи на България. Именно тук, в българските манастири, просветителски центрове и школи е създадена цяла плеяда от книжовници и преводачи, които не само преведоха от гръцки най-важните паметници на богослужебни книги, каноническа народностна литература, но и създадоха ярки образци на оригинални литературни произведения, които станаха основа на руската слово и книжовност. Приносът на българското духовенство за християнизацията на руския народ и създаването на Руската църква е бил добре известен в предреволюционна Русия“.

Първата провокация срещу приноса на България за разпространението и утвърждаването на кирилицата бе направено от руския президент Владимир Путин на 24 май през 2017 година. Тогава Путин, посрещайки македонския президент Георге Иванов, заявява, че писмеността в Русия е дошла от македонските земи. Днес, четири години по-късно, руското посолство в Скопие повтори провокацията, поздравявайки съседите за 24 май с думите на Путин, които могат да бъдат окачествени единствено като гавра с историята и с ролята на България за духовното и културно извисяване на славянски род. 

В София Елеонора Митрофанов, в приветствието си по случай 24 май, също потвърди тезата на Решетников, че писмеността и просветата по руските земи са дошли от България, а днешната македонска държава се появява почти 11 века по-късно. В признанието си ген. Решетников акцентира на един важен момент - че истината за българския принос към просвещението на Русия е било добре познато и почитано в дореволюционния период на страната - 1917 година. Фалшификацията за значението на България започва реално с настъпването на болшевизацията и съветизацията на Русия.

Източник: faktor.bg

на горе