(БЕЗ) НАМЕСА

Международното право като начин на употреба

Международното право като начин на употреба
Aвтор:  проф. Светлана Шаренкова

24 Февруари 2022

Така че, (не)уважаеми ястреби, бъдете по-умерени когато иде реч за международното право, защото то е бумеранг, от чието връщане вашата глава ще я заболи повече отколкото Русия, която няма да се пречупи нито от санкции, нито от натиск.

Любима опорка на евроатлантиците тези дни, откакто Руската федерация и президентът Владимир Путин признаха независимостта на Донецката и Луганската народна република, е, че „е нарушено международното право“

Звучи драматично, но не е вярно. Защото е просто един изтъркан пропаганден балон. Не само защото от 8 години гражданите на републиките са подлагани на системен геноцид от украинските власти заради своето руско национално самосъзнание, а и защото в Украйна има серия от забрани и репресии за тези, които просто говорят на майчиния си руски език.

А майдановският режим, който взе властта в Киев с преврат, кое международно право спазваше, или пък масовото убийство на жени, деца и старци в Одеса беше порицано от т. нар. западни демокрации? А кое е международното право, което спазва Киев в Донбас, където десетки хиляди от тях бягат към Русия, а милион и половина са поискали руски паспорти и закрила? Къде е западната грижа за тези бежанци и кое право ще спазват, ако утре посегнат на правата на българите в Украйна?

Всъщност точно изживяващите се все още като глобален хегемон САЩ са пример за нарушаване на международното право. Много са въпросите, които трябва да зададем на внезапно нароилите се „защитници“ на правото. Спазено ли беше международното право, когато САЩ и „коалицията на желаещите“ нахлуха в суверенен Ирак на базата на една фалшива и размахана в ООН епруветка?

Последицата бе показното убийство на Саддам Хюсеин и безнаказано унищожение на близо милион иракчани, като за 19 години не бе открит и грам химическо оръжие, което бе мотивът за войната?

Кое право спазиха, когато разшириха НАТО на изток въпреки обещанието, дадено на Москва в края на миналия век!? Или чисто и просто това е „правото”, което се проповядва от Алианса, в който генералите предпочитат рокли с гол гръб и маршировка на прайда, а мъжката дума нищо не означава?

Спазено ли беше правото, когато Косово едностранно се отдели от Сърбия и тутакси бе признато от част от НАТО и ЕС по същата процедура, аргументи и основания, по които президентът Путин призна ДНР и ЛНР? С какво ли международно право може да се оправдаят бомбардировките на САЩ над мирно население и цивилни обекти в Сърбия? Дали да припомняме Виетнам, Камбоджа, Лаос, в Гранада, Ирак, 1991-ва и 2003-та, Либия 2011-а? Или пък т. нар. Арабска пролет, която донесе стотищи граждански жертви и възход на ислямизма? Ами Афганистан, чийто народ бе изоставен на произвола на талибаните, докато съюзническите войски бързаха да спасят армейските запаси от бира, но оставиха оръжия за 85 милиарда долара?

От началото на съществуването си САЩ са водили над 200 войни, наказателни акции и нахлувания в чужди държави и никъде няма белези за спазване на това прословуто международно право. За тях правото спира да действа там, където има петрол и възможност за свръхпечалби на военнопромишления комплекс. По същия начин Великобритания, Белгия, Франция и Нидерландия спазваха ли „международното право” в колониите си в Азия и Африка, чиито ресурси експлоатираха, а население държаха в страх, бедност и безпросветност, третираха като втора ръка хора и роби?

Нима по правилата на търговското право Германия спира сертифицирането на „Северен поток 2“? С това германските ръководители прострелват в крака собствената си икономика и наказват не руския, а немския народ и цяла Северна Европа.

Така че, (не)уважаеми ястреби, бъдете по-умерени когато иде реч за международното право, защото то е бумеранг, от чието връщане вашата глава ще я заболи повече отколкото Русия, която няма да се пречупи нито от санкции, нито от натиск. И ако не познавате историята – направете си справка в Гугъл за съдбата на Наполеон и Хитлер.

Изводът днес е един – истината и справедливостта побеждават, а лъжата и егоизма – историята и народиге ги изпепеляват.

на горе