(БЕЗ) НАМЕСА

Позорен ден за България!

Позорен ден за България!
Aвтор:  проф. Светлана Шаренкова

30 Юни 2022

България с години ще плаща за непрофесионализма, безродието, слагачеството и грешните действия на Петков и компания

Премиерът в оставка, безродникът, който преди дни загуби доверието на българския парламент и легитимността си да взима стратегически решения, изгони 70 руски дипломати и служители на руското посолство и консулствата на Русия във Варна и Русе. К.П. не представи и едно доказателство за вина на тези руски представители, сред които, освен кариерни дипломати, са шофьори, техници, озеленители, секретарки, учители, плюс семействата им. Актът е авантюристичен и нелегитимен,  защото не е взет на Министерски съвет, не е информиран парламентът, направено е в отсъствие на държавния глава и външния министър, прокуратурата е научила за него от медиите, а нотата е в противоречие със закона и практиката на международните отношения.

Нов момент внася признанието на дясната и русофобска партия ДБ, която отначало заяви, че не е информирана, но по-късно лидерът й Христо Иванов заяви, че мярката е обсъждана на коалиционен съвет още на 18 май т. г.! Участниците в коалицията, особено БСП, определено дължат обяснение за това!

Очевидно е, че от решението на К.П. ще страда цяла България – защото ще се влошат дипломатическите, стопанските и културните ни връзки с най-голямата по територия и ресурси държава в света – постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Да не говорим за ответните мерки, които Москва ще предприеме със сигурност, които дълготрайно ще се отразят тежко върху туризма, търговските и икономическите отношения на прага на една тежка студена и гладна „кирчовска“ зима, както справедливо я наричат в социалните мрежи!

Историята на българската дипломация не помни подобно антибългарско и слагаческо действие – нито в Царство България, което, бидейки даже съюзник на Третия райх, отказва да скъса дипломатическите отношения със СССР и да прати войски на Източния фронт; нито в социалистическа България, която поддържаше добри отношения със Запада и имаше особено интензивен диалог със страни от другия лагер като ФРГ и Япония; нито в годините на прехода, когато поехме по русофобския път. Подобен пагубен за дипломацията акт не са осъществявали даже водещите страни от НАТО, които заради своята територия, икономически и военен потенциал, за разлика от България, могат да си го позволят…

Да се запита човек дали начело на изпълнителната власт стои човек без грам политическа култура, с нестабилна психика и слаб ум, или абсолютен безродник, за когото чуждите интереси са много по-важни от българските, или – и двете! „Този човек трябва да бъде поставен под запрещение“, заяви даже един утвърден юрист конституционалист, известен с умерения си и обран изказ!

Със сигурност част от логиката на това решение е чисто предизборна – Петков с перфидна подлост забива нож в гърба не само на лявата и русофилска БСП, чийто лидер и неговият екип продължават наивно и против волята на партията да го подкрепят, но и срещу дясната и русофобска ДБ, чийто електорат иска да присвои на вече неминуемите предсрочни избори.  Подхранван от безотговорността и властолюбието на партньорите си, Петков стана изключително опасен за България и час по-скоро трябва да бъде отстранен от властта! Заради неговите чупки в кръста България рискува да остане без природен газ или да купува прескъп газ, плащан на посредници, което ни обрича на глад и хиперинфлация. Петков призна (колкото и вицепремиерът Нинова да отрича), че изнасяме оръжие за Украйна, после предадохме българския интерес по отношение на Северна Македония, а сега и тази опасна за страната „дипломатическа“ атака. Какво следва за България, ако оставим тази войнстваща и слугинска посредственост на власт!?

Но какво следва и за БСП? Лидерката Корнелия Нинова се разграничи от решението, но не и от Петков. Предстои партийните органи  да решат, но днес е време не за протяжни заседания и витиевати фрази, а за едно-единствено действие – незабавно напускане на преговорите за нова коалиция с недоразумението ПП, изповядващо дясна неолиберална, глобалистка, джендърска идеология и издигаща слугинажа на чужди интереси в ранг на държавна политика.

Вицепремиерката Нинова дължи и обяснение дали е вярно, че гоненето на 70 дипломати е решено още на 18 май и как е реагирала БСП тогава, защо е мълчала и с какви очи е продължила да участва в коалицията, а и да се превърне в основен апологет на Петков в последните дни!? Корнелия, кажи си!

Ако БСП днес не затръшне вратата без „но“ и „обаче“, утре ще е късно, резултатите от изборите ще го покажат! И дано сега, след този дипломатически и политически гаф, невиждан от 145 години българска държавност, Корнелия Нинова намери в себе си сили да се извини на редовите социалисти за оставането в коалицията с Кирил Петков и Асен Василев още след месец март, когато беше видно, че политиката на БСП е абсолютно несъвместима с тази на ПП и ДБ. И да се извини на президента Радев за атаките и обидите, изречени от нея и обкръжението й. Да осъзнае, че издигнатият и подкрепен от българските социалисти президент Румен Радев единствен в тази тежка криза се държи достойно и като национален, а не като котериен лидер. Българските социалисти не са виновни и не бива да бъдат превръщани от своето ръководство в съучастници в подобни авантюри срещу националните интереси!

Явно е, че това вредно и опасно за България правителство си отива и едва ли ще се върне някога! Но в държавата, оставена от него в хаос, има двама души и две институции, които ще останат овластени и в следващите години. Това са президентът и главният прокурор, които следва да разчистват авгиевите обори на Петков и неговото провалено правителство. Случайно или пък съвсем нарочно те са държани в неведение за сътвореното от вече нелегитимния премиер в оставка. И ще е уместно да вземат отношение към неговия гаф – от гледна точка на закона и от гледна точка на дългосрочните интереси на българския народ!

Защото България с години ще плаща за непрофесионализма, безродието, слагачеството и грешните действия на Петков и компания.

на горе