(БЕЗ) НАМЕСА

„Умните списания“

„Умните списания“
Aвтор:  Игор Пшеничников

23 Ноември 2022

САЩ са изключително обезпокоени, че лидерите на водещите страни от ЕС осъзнават пълната си зависимост от Вашингтон и смятат, че „Европа
може да се защити и да стане автономен стратегически играч“. Водещи американски „умни“ списания действаха като пропагандисти, за да разубедят европейците от желанието им да станат независими и отново „да ги вкарат в кошарата“.

Средствата за влияние

Американците имат много средства за влияние в света: военна мощ, пари, послушната преса по света. През последните години американският истаблишмънт разшири инструментите си за влияние върху политически лидери и национални „господари на мисълта“ или, както се казва сега, лидери на общественото мнение. В негова услуга днес са и т. нар. think tanks („мозъчни тръстове“) и „умните списания“, които преди време бяха определяни като умни без кавички.
През последните три месеца можеше да се види как американците използваха „умни списания“, за да убедят европейците да се откажат от „безумната идея“ да напуснат опеката на САЩ и да се опитат да водят независима политика както в икономическата сфера, така и в областта на отбраната и сигурността.
Любопитни в това отношение са аргументите на списанията Foreign Policy , The National Interest и Foreign Affairs . Всички те, по един или друг начин, са рупор на американския истаблишмънт, излъчващ „в ефир“ това, което често не се обявява официално, но стои в главата на американската администрация.

Непростимата дързост на Макрон...

Колосалната роля на САЩ „в отговора на Запада на войната на Русия в Украйна“ доведе много европейски политици и експерти до мнението, че е време Европа да се погрижи за своята стратегическа автономия. Американците са разочаровани, че гласовете по-специално на френския президент Еманюел Макрон, който е наричан „основен поддръжник на европейската автономия“, и на германския канцлер Олаф Шолц се чуват твърде силно в този единодушен европейски хор според тях.
Макрон го получи специално от американците. Foreign Affairs пише, че „когато френският президент Еманюел Макрон оглави движението за европейска стратегическа автономия, Вашингтон се притесняваше от нов заговор, целящ да отдели Европа от НАТО“.
В резултат на това Съединените щати използваха огромното си влияние в Европа, за да блокират усилията, които биха могли да доведат до по-независима Европа. - откровено заявява Foreign Affairs.
Изстреля залпов удар към Макрон и The National Interest. На френския президент беше припомнено как през 2019 г. в интервю за The Economist той обяви „мозъчната смърт“ на НАТО и каза, че „Европа трябва да стане автономна по отношение на военна стратегия и потенциал". По- късно Макрон заяви, че „Европа е способна да се защити“. За американците не остана незабелязан факта, че след началото на руската СВО в Украйна Макрон каза в обръщение към нацията :
Европа трябва... да намали зависимостта си от други континенти и да може сама да решава. С други думи, тя трябва да стане по-независима и по-суверенна.
Тоест стратегическата автономия на Европа, според основния й поддръжник, означава способността на ЕС да защитава своите членове без помощта на САЩ. Това е непростима, от гледна точка на американците, наглост.

И Шолц

Foreign Policy се фокусира върху „погрешната“ реч на Шолц в края на август в Карловия университет в Прага . В речта си германският канцлер посочи необходимостта от формиране на „по-силен, по-суверенен геополитически Европейски  съюз,  който   знае   своето   място   в историята и географията на континента и действа в мир със сила и единство“. Шолц каза, че подкрепя идеята на Макрон за развитие на сътрудничеството в рамките на ЕС, за да „бъдем по-силни в глобалната конкуренция“. Той каза, че ЕС няма достатъчно редовен обмен на мнения на политическо ниво, няма достатъчно форуми, където лидерите на ЕС и неговите европейски партньори биха могли веднъж или два пъти годишно да обсъждат ключови въпроси, които засягат континента като цяло: сигурност, енергия, климат или свързаност.
И така, какво виждаме? Несамостоятелните, честно казано, лидери на две големи, но не суверенни държави в Европа, се осмелиха само да говорят за възможността Европа да формира своя собствена - не, не независима, а само „автономна“ - политика в различни области, в особено в областта на отбраната. И веднага от Вашингтон „долетя“ ответният плесник.
Съвет от опитен ... господар
Какво да правят европейците? Като се има предвид, че  гореспоменатите  списания  се  четат по целия свят, изказванията им могат да   се възприемат  като  грубо  предупреждение  към Европейския съюз: не се опитвайте да се освободите и не скачайте! Foreign Policy си позволява да бъде откровен и пише, че „тъй  като САЩ гарантират сигурността на Европа, те играят специална роля в оформянето на нейната политика и в мобилизирането на съюзниците за съвместни действия“.
Foreign Affairs още по-цинично признава, че САЩ си играят с Европа като котка с мишка, грубо и категорично, нареждайки каквото трябва. Между редовете се чете призив към европейците:
„Така ще бъде и занапред“. Цитираме думите на бившия генерален секретар на НАТО британецът Джордж Робъртсън, цитирани от списанието:
Съединените щати страдат от вид шизофрения. От една страна, американците казват: вие, европейците, трябва да поемете по-голяма тежест. Итогава, когатоевропейцитекажат, добре, ние ще носим повече от товара, американците казват – чакайте, вие какво, опитвате се да ни кажете да се махаме оттук?!
Тоест  във   всички   случаи,   независимо  дали европейците ще увеличат разходите за обща отбрана на НАТО или не, американците възнамеряват да продължат да контролират всичко.

Над всичко стои „заплахата“ от Русия

Като основен аргумент защо  Европа  не  може и не трябва да преминава към автономна навигация, американците използват вековната „заплаха от Русия“. Тя дори не се изговаря, а априори се подразбира.
Foreign Policy признава, че „теоретично логиката на европейската стратегическа автономия е привлекателна“. Те казват, че в  края на краищата Европейският съюз има почти 450 милиона души, БВП  от 18  трилиона долара и разходи за отбрана на  страните  членки  от  над 200 милиарда долара. Но в  резултат  на  това стратезите на американското списание произнасят осъдителна присъда: На практика тази идея има фатален недостатък: тя ще направи Европа по-слаба и по-малко сигурна, тъй като Европа ще се отчужди от Съединените щати и няма да има време да натрупа сила. Вместо това страните от ЕС трябва да продължат да залагат на САЩ и трансатлантическата връзка. Западът е тяхното бъдеще.
Срещу кого ви трябва военна мощ? Ясно срещу кого – срещу Русия. Ето такъв е неусложненият „показател“  от Вашингтонския „областен комитетет“. И на всичкото отгоре се оказва, че европейците като цяло са пълни малоумници, на които не може да се вярва и да им се повери нищо.
Въпреки солидния си размер и икономическа мощ, Европейският съюз и неговите 27 държави- членки нямат мащаба, скоростта и огневата мощ на Съединените щати. Въпреки обещанията си към Вашингтон, както и ангажиментите помежду си да укрепят военните си сили, европейците за много дълго време няма да могат да постигнат същите способности каквито имат Съединените щати, да обединят силите си под едно командване или да постигнат споразумение по екзистенциални проблеми на сигурността.

За тези, които не са разбрали
Но най-важното, смятат американците, за да постигне истинска стратегическа автономия, Европа трябва да има свой собствен „ядрен чадър“, тъй като американският чадър в този случай няма да работи за европейците. Щатите се опитват да убедят европейците, че Франция, която има ядрени оръжия, не е готова да замени САЩ в Европа, за да се противопостави на руските ядрени оръжия.
В същото време списание Foreign Policy не обяснява защо френските ядрени оръжия са по-лоши от американските  и  защо  французите и всички европейци,  включително  руснаците,  се заплашват един друг с ядрената бухалка. В края на  краищата  САЩ  се  скриха  зад  океана,  а европейците и руснаците живеят на един континент и за тях няма смисъл да превръщат дома си в радиоактивни руини.
От текста на Foreign Policy директно следва, че европейците уж не са способни на нищо и затова трябва да разчитат само на САЩ. Ние цитираме:
Въпроси като тези са от значение за почти всяко друго важно решение за сигурността, защото на европейците просто им липсва опитът да вземат решения и да водят войни. Кой ще управлява армията на ЕС? ! Гласоподавателите на коя страна ще толерират тяхното правителство да предаде вземането на решенията за живота   и смъртта на хиляди граждани на институциите на ЕС? Въпреки всичките си несъвършенства, колективната сигурност чрез НАТО... си остава най-добрият отговор на тези въпроси.
Тоест бюрокрацията на НАТО (да се чете САЩ) е по-добра от бюрокрацията на ЕС?! Страхотна логика. Много убедително.
И както се казва, за тези, които не разбират, Foreign Policy го обобщава без учтивост: „За Съединените щати осигуряването на чадър за сигурност в Европа им дава  специална  роля  при формирането на политиката на континента  и възможност да мобилизира съюзници за съвместни действия, които иначе няма.“ Следователно гъвкав военен съюз като НАТО, който може лесно да формира променящи се коалиции между своите 30 членове, е много по- ефективен, отколкото централизираната армия на ЕС изобщо би могла да бъде.

Какво следва от това?

Що се  отнася  до  Русия,  в  близко  бъдеще  не можем да разчитаме на смислен диалог с Европа, тъй като той е априори неефективен и безполезен поради горните причини. Би било логично да се говори само със Съединените щати, които все още не са се отказали от ролята си на господар в западния свят . Но хегемонът не иска да ни чуе. Затова Русия трябва да разчита само на истинските си приятели – армията и флота.

на горе