(БЕЗ) НАМЕСА

Църквата и лютите вълци-разколници

Църквата и лютите вълци-разколници
Aвтор:  Велислава Дърева

09 Юни 2024

Пречи Българската православна църква.
И затова искат да я погубят.
БПЦ е на 1154 години. 1154 години мъки, борби, тегоби, теглила - всичко е захвърлено в праха. От амбициозни, суетни, безотговорни и алчни типове, готови да продадат и майка си, да влизат в съслужение с низвергнати, разколници и откровени нацисти, за да се впишат откъм „правилната“ страна, да бъдат идеалните инструменти на Вартоломей и на „цивилизования“ Запад в техния истеричен поход срещу Православието и срещу човечеството.
Те знаят що вършат.
„Ами такава е конюнктурата!“, казват. И заради едната конюнктура предават Православието, Светата ни Църква, българската държава, българския народ, българската история, българската памет и същност.
Ако лютите вълци успеят, това ще е не само разкол в БПЦ. Това ще е преврат. Църковен, държавен, всеправославен, геополитически.

„Защото аз зная, че след заминаването ми ще се втурнат помежду ви люти вълци, които няма да щадят стадото; па и от вас самите ще се дигнат мъже, които ще говорят изопачено, за да увличат учениците след себе си. Затова бъдете будни и помнете!“ - св. ап.Павел (Деян. 20:28-31)

1. Лютите вълци са тук.
Сноват между София и Фенер, фучат в своите луксозни джипове, кадруват, правят сметки, сключват сделки; залагат бъдещето на Църква и Държава в една самоубийствена „сглобка“ – геополитическа, антиправославна, истерично русофобска; сговарят се с Велзевула Вселенски; позират ухилени с Пеевски, благодетел техен и закрилник чутовен; развяват своето тщеславие и духовна прелест наместо хоругви; търгуват с патриаршеското достойнство; злоупотребяват с Вярата на православния български народ, имат го за тълпа несмислена, безмозъчна, безгласна и безправна, за сборище на „талибани, зилоти, примитиви, хулигани и разколници“.
И хич не им пука за някакви петиции, протести, позиции и декларации, с които „несмислената тълпа“ засипа Св. Синод заради каноническите престъпления на български архиереи, а именно:
- Съслужението на митрополит Николай и епископ Арсений (вече Сливенски митрополит, за награда) през Страстната седмица с низвергнат от РПЦ;
- Съслужението в Истанбул на митрополитите Николай, Киприан и Яков и епископите Сионий и Висарион с персонажи от абревиатурата „пцу“ -непризнатата от БПЦ неканоничната украинска разколническа лъжецърква, която Вартоломей обдари с нищожен томос.
И хич не им пука, че „несмислената тълпа” е в дълбока тревога и смут заради съучастието на български архиереи в утвърждаването на разрушителните за Светото Православие деяния на Вартоломей, в стремленията му да подчини, обезличи и разедини автокефалните православни църкви, да бъде „източен папа“, да е „пръв без равни“ щото не ще да е „пръв сред равни“, не го устройва някак, пък и неговите водещи офицери не ги устройва.
И хич не им пука колко и кои апостолски и съборни правила нарушиха, колко канонически престъпления сътвориха, в услуга на Вартоломей се поставиха и независимостта на БПЦ застрашиха.
Няма да им обяснявам какво нарушават.
Те знаят какво рушат.
Те знаят що вършат.

2. Който служи с разколници от „пцу“, той признава тези разколници, и нищожния „томос“ признава, и фалшивите хиротонии, и фалшивите епископи, и фалшивия „предстоятел“ Думенко, когото Вартоломей довлече на опелото на дядо Неофит, пък Думенко, сущи лалугер, се шмугна в Светия олтар; приема ги, легитимира ги, опрощава им престъпленията и грабежите, благославя терора и освещава гонението срещу единствената канонична църква на Украйна – Украинската православна църква (УПЦ).
Абревиатурците от „пцу“, с любезното съдействие на укронацистите и СБУ (Служба за безопасност на Украйна), и под смирения крясък „Москалите под ножа!“ влачат, бият, пребиват, кръв леят, арестуват, оковават духовници и миряни от УПЦ; окупират, заграбват, разграбват, плячкосват, сквернят и рушат църкви и манастири на УПЦ. Те и великата Киево-Печорска лавра узурпириха, дето е под закрилата на ЮНЕСКО. В Лаврата се пазят български ръкописни и старопечатни книги, богословска литература, жития на български светци; там в XIV-XVI в. св. Киприан Български и Григорий Цамблак създават книжовна школа и пренасят традициите на Търновската книжовна школа на св. патриарх Евтимий.
Който служи с разколници от „пцу“, той приема, признава и легитимира бруталната еднолична намеса на Вартоломей в чужда каноническа територия.
Утре Вартоломей може да посегне на БПЦ. И на всяка автокефална църква. Но и това не стряска лютите вълци. Напротив! Кефят се на провокацията срещу Руската православна църква. А провокацията е срещу Православието по принцип. Напомням – само 4 (от 15) поместни църкви признават „пцу“. Решението на РПЦ да прекъсне общение с петимата провокатори от Истанбул е логично и канонично. И преди всичко - то е съзнателно провокирано от Вартоломей и подопечните му вълци-разколници! Утре всяка от поместните църкви, които не признават „пцу“ може да откаже съслужение с петимата провокатори от Истанбул. „Браво! Браво!“, викат безмозъчните клакьори…
И най-сетне - който служи с разколници от „пцу“, той погазва позицията на на Светейшия ни патриарх Неофит - позиция, документирана в две писма от 15.12.2015 г. и 12.6.2017 г. до президента Порошенко, председателя на Върховната Рада Парубий и предстоятеля на каноничната УПЦ митрополит Онуфрий.
В писмата е написано ясно, че:
- „Единствената канонична православна църква на Украйна е УПЦ“ и „Всяко накърняване на нейните интереси може да се окаже гибелно и разрушително както за целия украински народ, така и за украинската държавност“;
- Върховната Рада разглежда „антицърковни по своята същност законопроекти“, „с нескрит дискриминационен характер“ и „без аналог в съвременния цивилизован свят“, които създават „юридическа основа за превземането от разколници и екстремисти на храмове на каноничната УПЦ“;
- „Ние (БПЦ) нямаме евхаристийно и молитвено общение с религиозни структури, преминали в разкол“; защото „тази самозвана неканонична структура (днешната „пцу“) няма отношение към каноничното световно Православие“ и действа „заедно с екстремистите“.
В отговор самозванците обвиниха патриарх Неофит, че „създава изопачена представа за случващото се в Украйна”! И понеже дядо Неофит създавал „изопачена представа за случващото се“, Върховната Рада забрани каноничната УПЦ.
И понеже дядо Неофит не отстъпи от своята позиция за „случващото се в Украйна“, навръх Богоявление т.г. лютите вълциму пришиха думи, които той нито е писал, нито казвал. И защо? С едната цел - да вкарат Светата ни Църква в угоден на тях и на техните вдъхновители и покровители геополитически контекст. Възмутително злоупотребление с името и авторитета на българския архипастир!
И докато православният български народ се прощаваше с ангелогласния свой духовен отец, една глутница, една банда лицемерци, дежурни медийни богослови, черносотници, интриганти, амбулантни търговци и брокери с вярата, фанариоти и фарисеи всякакви, плъзнаха по телевизорите, и напоиха ефира с блажни слова и престорена жал, и повтаряха в тържествуващ захлас думите, които те приписаха на дядо Неофит.
Те и днес злоупотребяват с паметта на дядо Неофит!
Рожби ехиднини!
Те лъжат, мамят и рушат и БПЦ, и Православието.
Те знаят, че лъжат, мамят и рушат.
И ще продължат да лъжат, мамят и рушат.
Докато някой не ги перне през лъжовните уста.

3. „Във вашите ръце поверявам автокефалията на новата църква”, каза тържествено Вартоломей на Богоявление 2019 г. „Слава Украине! Героям слава!”, отвърнаха бандеровците в храма на Фенер…
С тези думи Вартоломей връчи „томос“ на лъжецърквата „пцу“, сглобена от две разколнически „църкви”. Две разколнически „църкви” не правят една канонична!
И главно - „пцу“ е геополитически инструмент, американско прокси във войната срещу Православието и Православната цивилизация. Както и Украйна е американско прокси във войната срещу Русия, а войната срещу Русия е война срещу Европа и Европейската цивилизация.„Това е прокси война на САЩ с Русия, независимо дали го признаваме или не”, каза неотдавна Леон Панета – началник на кабинета на Клинтън, бивш министър на отбраната и шеф на ЦРУ при Обама…
И на кого точно връчи Вартоломей този „томос“?
На лалугера Думенко. На Юшченко, който обяви нациста Степан Бандера за „Герой на Украйна”. На Парубий, поклонник на Хитлер, когото нарича свойски „Адолф Алойзович“; създател на неонацистката партия „Свобода“, върху чиито знамена плющи символът на СС „вълча кука“; комендант на Майдана, който превърна същия Майдан в кланица - по негова заповед грузинските наемници-снайперисти разстреляха близо 100 души през февруари 2014 г., „небесната сотня”, дето сега я честват и оплакват, и най-много плаче Парубий. Същият Парубий беше в Одеса на черния 2 май 2014 г., когато бандеровците изгориха живи 50 души и превърнаха Синдикалния дом в нацистки крематориум…
И на кого още? На Степан Полторак, военен министър, генерал, ръководител на Антитерористична операция (АТО) в Донбас от април 2014 г., когато армията изби 6 хиляди цивилни граждани, измежду тях – над 250 деца, особено опасни терористи, най-мъничкият - на 10 месеца. И още - Надя на 1 година, Саша на 6, Кирил на 7, Аня на 2, Костя на 9, Вика и Даша - на 3... Техните имена са изписани в „Алеята на ангелите“. За този „подвиг” Порошенко го декорира с орден „Богдан Хмелницки І степен“ - за „добросъвестно служение на украинския народ”…
И разбира се – на Порошенко! Който оня ден, на Асамблеята на НАТО в София ни извести, че:
„От 2014 г. ние получаваме от България оръжията, които са ни необходими – артилерия, снаряди, минохвъргачки, мини и много, много други неща… Днес обсъдихме разширяването на доставките на българската продукция за Украйна… И третият, много важен процес, който протича в България, е изборът на български патриарх. И надеждата, че Украйна ще има възможност най-после да получи признанието на украинската православна църква от българските колеги“.
Кои колеги, прочее?!

4. Това се иска от нас – артилерия, снаряди, минохвръргачки. Засега. И признание на проксито „пцу“. И подходящ за целта патриарх. Правилен патриарх. Та да стане и БПЦ евроатлантическо прокси. Да се вчисли откъм „правилната“ страна на историята, щото сега е откъм „неправилната“. За да бъдем политкоректни, американоугодни и фенеропослушни.
Както видяхме, с минохвъргачките и снарядите управляващата глутница се справя блестящо от 2014 г. и до днес. Тайно, зад гърба на българския народ. За останалото отговаря г-н Архондонис.
Кой е този г-н Архондонис? Същият Вартоломей, грък по рождение, турски гражданин и американски довереник, системен рушител на Православието, пръв разколник и Велзевул, титулуван пищно Негово Божествено Всесветейшество, Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Патриарх Вселенски. Който си мисли, че Господ резидира в Белия дом. Той и Белият дом си мисли същото.
Безбройни са рушителните деяния на Архондонис срещу Светото Православие! Чет нямат! Присвои си права, които не му принадлежат. Присвои си чужда каноническа територия ведно с нейното паство, собственост и безценни духовни съкровища. Легитимира разколници, самозванци и предадени на анатема. Погази свещените канони, правилата апостолски и на вселенските събори, и въздигна разкола в канон.
И понеже г-н Архондонис извърши тези безчиния, изпадна в ерес небивала, и посрами, и унизи, и опозори славната някога Константинополска катедра; и предизвика разкол в православния свят ради амбиции, властолюбие и алчност.
Забрави Архондонис, че е пръв по чест, но не и по власт. Властта узурпира, честта продаде. И днес е пръв по безчестие.
Коварен е Архондонис - прелъстява тези, които желаят да бъдат прелъстени. И презира тези, които не се поддават на съблазни.
Затуй пред лицето на блаженопочиналия патриарх Неофит дръзна да го съди понеже БПЦ не се повлече подир папските амбиции на Фенер и не отиде на вълчия събор в Крит.
Затуй държа назидателна реч през 2015-а в патриаршеския храм „Св. Александър Невски“. И в продължение на 45 минути има наглостта да нарича Църквата ни, Екзарх Антим І и православния българския народ, схизматици, етнофилетици, еретици. Още не може да преживее Архондонис нито Българския Великден, нито Българската Екзархия, нито факта, че БПЦ е автокефална. Боде му очите независимата БПЦ.
И за да е гаврата пълна, Велзевулът Вселенски постанови, че сме си заслужили противоканоничната схизма, наложена от кристални гръкомански интереси и че вдигането на схизмата през 1945 г. е принудителен акт, насилие над Православието и предвестник на Студената война.
И под величествените сводове отекнаха гневни възгласи „Анаксиос!”, което ще рече „Недостоен!”…
И ще кънтят вечно.

5. Лютите вълци напират, съблазняват, прелъстяват, заплашват, изнудват, купуват и продават човешки души и съвести. Предлагат ни „вселенска сделка“. И тласкат БПЦ към бездната на разкола.
Лютите вълци позорят, предават и продават БПЦ - първия духовен светилник, първата духовна крепост на всички славянски народи. БПЦ е сред първите пет най-древни църкви в света: след Константинополската, Александрийската, Антиохийската и Йерусалимската. БПЦ е стожерът на българската държава, градивото на българската нация. БПЦ е не само държавотворна. Не друг, а Църквата създаде и укрепи Държавата на духа. И не друг, а Църквата и Буквите, Вярата и Знанието – те ни опазиха през 500-те години двойно робство на турски зверства и фанариотски злотворства.
Пречи Българската православна църква.
И затова искат да я погубят.
БПЦ е на 1154 години. 1154 години мъки, борби, тегоби, теглила - всичко е захвърлено в праха. От амбициозни, суетни, безотговорни и алчни типове, готови да продадат и майка си, да влизат в съслужение с низвергнати, разколници и откровени нацисти, за да се впишат откъм „правилната“ страна, да бъдат идеалните инструменти на Вартоломей и на „цивилизования“ Запад в техния истеричен поход срещу Православието и срещу човечеството.
Те знаят що вършат.
„Ами такава е конюнктурата!“, казват. И заради едната конюнктура предават Православието, Светата ни Църква, българската държава, българския народ, българската история, българската памет и същност.
Ако лютите вълци успеят, това ще е не само разкол в БПЦ. Това ще е преврат. Църковен, държавен, всеправославен, геополитически.
Предишният разкол, с целия му драматизъм, с дивашката агресия срещу приснопаметния патриарх Максим, с бруталността на „смирени“ мутри и сини щурмоваци, подкрепяни и вдъхновявани от Костов, Стоянов, Сталийски, Соколов, Лучников, Бакърджиев, Татарчев, от целокупния управляващ сонм, от все същата глутница лицемерци и фарисеи и от все същия Вартоломей – всичко това ще ни се види детска играчка.
Но тогава го имаше патриарх Максим. И един млад епископ биеше тревожно камбаните на „Св. Александър Невски“. Неофит се казва този млад епископ, бъдещият патриарх български, ангелогласният…
Но пак ви казвам – китка ще ни се видят тия години!
Хилядолетна е войната на „цивилизования“ Запад срещу Православието. Днес тази война е дълбинна, яростна, стръвна, свирепа, демонична. Защото „цивилизованият“ Запад отрече и презря своите духовни и морални устои. И тъмнината го обзе, и бесовете го превзеха. Из гнилата утроба на побеснелия „цивилизован“ Запад изригна люта ненавист към всеки, що вижда и сочи неговата духовна и морална нищета, неговата алчност, неговия ламтеж, зейнал да глътне целия свят. Тази война е икономическа, културна, духовна, вероизповедна, хибридна, прокси, под чуждо знаме и за чужда сметка. Тя е не само срещу Русия, както си мислят някои. Това е война срещу цяла една цивилизация, Православната. Това е война срещу Цивилизацията. Изобщо. Неонацизмът се оказа последното убежище на „цивилизования“ Запад. А войната – най-свидната „евроатлантическа ценност“.
Лютите вълци!
Те знаят що вършат.
Не е като да не знаят.
А оня ден мълния падна в двора на Софийската митрополия. И посече 70-годишната секвоя на дядо Максим... Някога в Йерусалим не допуснали православния патриарх на Гроба Господен, и чакали Благодатния огън, а той все не слизал, докато в един миг мълния страховита треснала и разцепила една колона в храма. Било 1579 лето…
„Затова бъдете будни и помнете!“, казва св.ап. Павел.
Защото Бог вижда!

на горе